какво да сготвим в глинен гювеч

  • 62 249
  • 80
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 534
Гювеч-телешко с картофи+др зеленчуци
Свинско с кисело зеле - сега на НГ опитах и вариант кисело зеле с ориз и свински и пилешки гърди, беше много вкусно.
Пълнена зелка
Сърми с кисело зеле
Банска капама-задължително

Еи ,добре че е гювеча ,че иначе нямаше да ядем сърми в къщи.Преди все ми се развиваха в тенджера и не ставаха.Сърми и пълнени чушки стават страшно.

# 16
  • Мнения: 2 138
Харесвам българският "Цептер" ,а най-хубавото е,че се слага всичко и
го забравяш за 2 часа във фурната.
Готвя зеле със свинско,пържоли,боб,сърми,както и го ползвам вместо
тенджера под налягане за около 1час.
Важно е да се знае,че не се използва върху котлоните,фурната трябва да е студена и
след 15мин.да се намалят градусите до 180.
У дома е предпочитан ,а и хубавото е,че  не пръска и не си над него.

# 17
  • Мнения: 1 726
Аз готвя там неща, за които не е нужно да се получи сос като мусака например.

# 18
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Само мусака не съм пробвала да направя. Но иначе гювеча е на почит у нас.

Сарми и сухи пълнени чушки
Капама
Месо с гъби и сметана
Гювеч
Различни видове меса със гъби и вино
Боб
Гювеч със свинско и ориз
Свинско със кисело зеле Wink

# 19
  • Мнения: 1 446
Aз готвя напоследък всичко в гювеча,но определено някои неща ги обработвам предварително. Така ги харесваме повече.

Готвя и неща със сос.

Днес например ще пека вътре джолан.

# 20
  • Мнения: 0
Всичко! В буквалния смисъл можеш да сготвиш всичко в гювеч. Последната голяма изненада за мен беше рецептата за постно зеле в гювеч . Зелето по принцип винаги ми е отнемало доста време, но откакто открих тази рецепта то си се готви де факто само! Тъй че след нея смятам, че гювечът е истинско чудо на чудесата! Simple Smile

# 21
  • София
  • Мнения: 1 735
В голям гювеч готвя кавърма  chef,зелеви сарми и нещо като гювеч - картофи с месо.Цъкаш в интернет и ти излизат много рецепти.В последно време така готвя-дообогатявам си мои рецепти или според продуктите,които са ми налични.

Последна редакция: нд, 04 ное 2012, 06:29 от Inkа

# 22
  • София
  • Мнения: 10 885
Кебап в гърне

750 г агнешко месо, 5-6 глави кромид лук, 3/4 пак. масло, 2 с.л. бяло вино, 2 с.л. брашно, магданоз, чубрица, черен пипер, люти чушки, джоджен, сол, кисело мляко.
Месото се отделя от костите, нарязва се на късчета, разбърква се със ситно нарязаните лук, магданоз, чубрица и джоджен.Поръсва се с черен пипер и сол и се слага в гърне. Прибавят се лютите чушки с виното, маслото и брашното. Ястието се похлупва с капака, замазва се с тесто и се задушава на фурна. Може да се поднесе с кисело мляко.

# 23
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Не запечатвам с тесто. И в момента сармичките къкрят...  Wink

# 24
  • Мнения: 182
Аз също съм любител на гювеча,но искам да попитам специално за боба дали го обработвате предварително,или всичко си зависи от боба.Първия път когато правих боб в гювеча стана страхотен.Втория път боба въобще не увря , а последния случай е от днес боб с кисело зеле и свинско.Сигурно 4 часа беше във фурната и не съм сигурна дали е напълно омекнал,а цяла нощ го киснах във вода.От същия пакет боб готвих в тенжера преди и увря нормално.Моля споделете вашия опит за боб в гювеч.

# 25
  • Мнения: 0
И аз редовно слагам боба в гювеч. Става страхотен, направо се разтапя. Пък ако има и някоя наденичка към него.....!

# 26
  • Мнения: 7 779
аз по-скоро мога да кажа какво не мога да приготвя в гювеча. не мога да направя кекс, сладкиши,блатове за торти. не мога да изпържа картофи или мекици ,та дори и разните му полуфабрикати. не съм пробвал да правя и супи (студени и топли), а и няма смисъл. за лютеници и сладка е безсмислено да се говори.
оттук нататък авторката може да прецени какво и остава да може да се приготвя в гювеча.

пп. разбира се има още неща за които не е подходящо да се използва  гювеча.   bouquet

# 27
  • Мнения: 2 507
Благодаря на всички Simple Smile за идеите.
Сега вече идва и конкретното питане как се приготвя боб в гювеч?

# 28
  • Мнения: 419
За мен най-вкусно е Чомлек и яхния с малки лукчета.

# 29
  • Мнения: 0
Благодаря на всички Simple Smile за идеите.
Сега вече идва и конкретното питане как се приготвя боб в гювеч?

Измиваш боба и го слагаш да заври, след което изхвърляш водата (като при обикновеното приготяне на боб)

Слагаш в гювеча боба, една нарязана чушка, един нарязан морков, една нарязана глава лук и подправки (аз слагам джоджен и червен пипер) и вода в съотношение 1:4 и слагаш в гювеча в студена фурна. Включваш на 180 градуса и го оставяш да се вари 2-3 часа. Накрая добавяш сол и разбъркваш и изключваш фурната! Това е!

Общи условия

Активация на акаунт