За Коледните и Новогодишни вкусотийки

  • 13 574
  • 38
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 2 019
Хайде, видяла жаата, че подковават коня, ама и аз да се наредя тук ...  Embarassed

http://community.webshots.com/album/526022515zsfERL

Спаске, всичко е страхотно, много красиво, а изглежда и вкусно. Не се скатавай, чакаме рецептите! Laughing

# 16
  • София
  • Мнения: 4 867
такаааа, поиграх си да извадя линкове към снимките на манджите, защото в албума са повечето от празнично-декемврийските ни снимки, включително играта на снега, календара (който предвиждаше различни предпразнични занимания за всеки ден от декември), участието на децата в рождествена програма, част от украсата и т.н.
ето:

питката, която почти се разчупи при разнасянето из кухнята: http://community.webshots.com/photo/538329005/538341534Teciej

коледният сладкиш: http://community.webshots.com/photo/538329005/538550088xCkiZv

снежният човек от сирена: http://community.webshots.com/photo/538329005/539413137fiSIfZ

елхата от табули: http://community.webshots.com/photo/539413666/539413666AhgPTc


не съм снимала капамата, но нали знете, тя е по-достоверна на вкус, отколкото на вид. Спаске, специални благодарности за рецептата!

# 17
  • Мнения: 750
Браво, момичета! Вижда се, че сте почели празниците достойно!

Благодаря за хубавите думи.
Не се скатавам, ще пусна рецептите тези дни, но днес съм зарита с работа, а и тефтера е вкъщи, а по памет рецепта съм се заклела да не давам.

Яни, капамата и аз не я снимах, щото никак няма "търговски" вид. Радвам се, че съм те приобщила към клуба на Коледната капама.  Wink

# 18
  • София
  • Мнения: 8 282
  Marie-Antoinette - Ха тогава да споделиш ливанските мезета и вегетарианските за Коледа- топчетата от сирене и тоя патладжан. smile3521

За сирените топчета: смесват се 3 вида сирене: крема сирене, настъргани 2 вида кашкавал. Омесват се да стане еднородна маса и се правят топчета. Едните се овалват обилно в начукани орехи, другите в червен пипер, а третите <по Коледа не правих> в накълцан на ситно магданоз.

Патладжан: режеш на дълги филийки, не много тънки, не много дебели, пържеш в олио. Смесваш добре изцедено кисело мляко <трябва да е много гъсто> или пък крема сирене с пасиран чесън и много орехи, или смлени, или начукани на ситно. Слагаш по лъжичка плънка във филийка патладжан, завиваш на руло, закопчаваш с клечка. Много вкусно става. Що гости са си облизвали пръстите... Blush

Ами това е. Добър апетит! Blush

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Много вкусно, благодаря... записах ги като ми свърши диетата да се поглезя Simple Smile

# 19
  • София
  • Мнения: 4 867
за ментата в табулито - слага се прясна, нарязана наситно. аз имам в двора, иначе не знам откъде се купува.
през зимата - постен вариант, без мента, защото така и не открих сушена. следващия път съм си обещала да пробвам с пакетче чай. Simple Smile

# 20
  • София
  • Мнения: 8 282
ето ме тук. ще се опитам да немеря време да дам конкретните линкове за снимките на: питка, торта, салата, снежен човек...

всичките ги има тук:
http://community.webshots.com/user/yanita2006

Yanita, откъде ги взе тези красоти за тортата. Наистина изглежда страхотно и съще времемено е толкова просто.

# 21
  • Сливен
  • Мнения: 382
Страхотни сте момичета!!! Винаги невероятни идеи черпя от тук!!!

И идеята вместо торбички с лакомства, да направя коледно селце пълно с лакомства, също ми дойде от тук. Ето го и него:
снимка1
снимка2
снимка3
снимка4
снимка5


Yanita, тази елхичка от какво е направена? И снежния човек как го накара да стои прав? Rolling Eyes
Djema, не видях отговорила ли си какво означава шуба, но и аз се присъединявам към питанката. Ух, много са ти красиви нещата!!!

Всичко е много красиво, наистина!

# 22
  • Мнения: 533
Още си мълчи Djemma за шубата.
Ама наистина големи вкусотиики сте сътворили момичета. Доста copy-paste правих. Поздравления за всички кулинарки!

# 23
  • Мнения: 306
Поздравления за всички кулинарки и от мен!
И аз да се похваля, да си изпрося някой комлимент  Embarassed (макар и само с една снимка). http://community.webshots.com/photo/540818956/540836181gQkKIJ

# 24
  • Мнения: 2 040
Като ви гледам вашите трапези, срам ме е да покажа моята, но така и така съм си я снимала, пък и си я харесвам, нали цял ден ми отне да я правя, пък и с такъв мерак ...   Embarassed Embarassed Embarassed Grinning

http://bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=855&AlbumId=36008

# 25
  • Мнения: 306
Поздравления и за Ирена! И благодарности на  Marie-Antoinette за оценката и вегетарианските идеи, които сподели.

Кенга,  аз за основен "крепежен елемент" при снежния човек и топките-украса за коледната елха използвам клечки за зъби. Може би Yanita също ще отговори.


# 26
  • Мнения: 1 116
Браво момичета, страхотно изглежда всичко smile3501

Аз някои от нещата съм ги показвала поотделно, но ето едната и другата галерия.

# 27
  • Мнения: 1 116


***"нахутова салата"-смлян нахут, предполагам смесен със зехтин и подправки. Поне на това докарваше. Евреите го правят също.
Това да не е "Хумус", аз правих такъв за бъдни вечер, смлян нахут, тахън, лимонов сок, малко лук и чесън, зехтин.

# 28
  • Русе
  • Мнения: 410
Танита, страхотни красоти си направила за празниците. Кажи каква е рецептата за фалшиво Рафаело?

# 29
  • София
  • Мнения: 4 867
да, за снежния човек и аз използвам клечки за зъби. най-напред охладих добре сместа, за да може да се оформя. направих топките и ги замразих. чак тогава "построих" човека. и го набодох яко с клечки, за да не му се отрази упадъчно размразяването. Laughing

проблемът беше, че точно в дните преди коледа никъде не можах да намеря крема сирене и използвах извара, а тя не е толкова лепкава.

кенга, елхата е от табули - арабската магданозена салата, която у нас е на голяма почит. украсих я с няколко сварени спагета и макарони в коледни форми. отделно сварих от коледните макарони - те са в няколко цвята - и ги поднесох студени, само със зехтин и босилек.

имаше питане за тортените украси - тайната е скрита в предколедната тема. там много се обсъждаше купуването на фондан и неговото количествено и регионално разпределение. та от магазинчето, от където произхожда софийският фондан (12 кг. на опаковка Laughing), аз си накупих разни сладкарски шаренийки. в слатина е, близо до "100 гр сладки".

похвалих ли се, че меденките не ми станаха твърди?

Общи условия

Активация на акаунт