За Коледните и Новогодишни вкусотийки

  • 13 573
  • 38
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 1 153
Тази година няма ли да покажете коледната трапеза с вкусотийките,аз за съжаление не успях да снимам,защото забравих фотоапарата ooooh!

Последна редакция: нд, 08 яну 2006, 23:36 от if

# 1
# 2
  • Мнения: 1 153
Майсторка си да знаеш ,има както да се научи от теб  Peaceда те питам за пиленцето то с какво е в допълненеие и за баничката с многото плънки,нали ще ми дадеш рецептата Wink

# 3
  • София
  • Мнения: 2 671
Djemma,
отлични попадения, браво!!!
какво е това със снежните човечета, изглежда много добре?

# 4
  • Мнения: 1 153
Ама тази година  или сте много срамежливи,или не сте снимали Thinking

# 5
  • Мнения: 533
Djemma, направо ме  #2gunfire с трапезата си! Поздравления!
Каква е тая "шуба" - много апетитно изглежда.

# 6
  • Мнения: 2 922
djemma, страхотна си!  newsm10
Аз нищо не снимах, а трябваше поне заека в гювеч да щракна!  photo

# 7
  • София
  • Мнения: 4 867
ето ме тук. ще се опитам да немеря време да дам конкретните линкове за снимките на: питка, торта, салата, снежен човек...

всичките ги има тук:
http://community.webshots.com/user/yanita2006

# 8
  • София/Осло
  • Мнения: 4 541
Аз пък се сетих само на бъдни вечер да  снимам и то след като бяхме нападнали масата Joy
http://www.bgphoto.net/photos/7523/o632724017605781250.jpg

# 9
  • Мнения: 4 358
Джема, твоите творения от доста време ми събират очите! Невероятна си!
 smile3501

# 10
  • Мнения: 750
Хайде, видяла жаата, че подковават коня, ама и аз да се наредя тук ...  Embarassed

http://community.webshots.com/album/526022515zsfERL

# 11
  • Мнения: 237
Хайде, видяла жаата, че подковават коня, ама и аз да се наредя тук ... Embarassed

http://community.webshots.com/album/526022515zsfERL
smile3501 Спаска ! Всичко си направила и подредила с много вкус !

# 12
  • София/Осло
  • Мнения: 4 541
  Marie-Antoinette - Еми от мен едноо голямо УАУУУУУУУУУУУ smile3501 smile3501
Ха тогава да споделиш ливанските мезета и вегетарианските за Коледа- топчетата от сирене и тоя патладжан. smile3521

# 13
  • София
  • Мнения: 4 867
благодаря, Marie-Antoinette, за подробното описание! аз от снощи се наточих към ливанските мезета, ама докато поискам рецептите, ти си обяснила всичко.

салатата с магданоз е "табули", а дребните нещица в нея са накиснат във вода булгур. трябва да има и мента.

като бях в ливан просто бях в състояние да ям непрекъснато- толкова ми харесва кухнята им...

"фантазията", за която питаш е коледен сладкиш по рецепта от форума - ще се разходя да видя кой точно я беше пуснал. отгре го полях с разбита заквасена сметана и поръсих захарни звездички. семпло, но ефектно и много вкусно.

за съжаление не можах да си украся коледните сладки и затова не съм ги показала. баба ми почина дни преди коледа и нямах нито времето, нито настроението да творя повече от необходимия минимум. а опечените сладки гонеха бройката 400 (в една тема писах, че след похапването по време на печене и непосредствено след това + почерпката на свекърва ми, изброих 340 сладки). бяха вкусни, но нещо особено като вид.

# 14
  • София/Осло
  • Мнения: 4 541
Благодаря, Ваше Величество Wink

# 15
  • София
  • Мнения: 2 019
Хайде, видяла жаата, че подковават коня, ама и аз да се наредя тук ...  Embarassed

http://community.webshots.com/album/526022515zsfERL

Спаске, всичко е страхотно, много красиво, а изглежда и вкусно. Не се скатавай, чакаме рецептите! Laughing

# 16
  • София
  • Мнения: 4 867
такаааа, поиграх си да извадя линкове към снимките на манджите, защото в албума са повечето от празнично-декемврийските ни снимки, включително играта на снега, календара (който предвиждаше различни предпразнични занимания за всеки ден от декември), участието на децата в рождествена програма, част от украсата и т.н.
ето:

питката, която почти се разчупи при разнасянето из кухнята: http://community.webshots.com/photo/538329005/538341534Teciej

коледният сладкиш: http://community.webshots.com/photo/538329005/538550088xCkiZv

снежният човек от сирена: http://community.webshots.com/photo/538329005/539413137fiSIfZ

елхата от табули: http://community.webshots.com/photo/539413666/539413666AhgPTc


не съм снимала капамата, но нали знете, тя е по-достоверна на вкус, отколкото на вид. Спаске, специални благодарности за рецептата!

# 17
  • Мнения: 750
Браво, момичета! Вижда се, че сте почели празниците достойно!

Благодаря за хубавите думи.
Не се скатавам, ще пусна рецептите тези дни, но днес съм зарита с работа, а и тефтера е вкъщи, а по памет рецепта съм се заклела да не давам.

Яни, капамата и аз не я снимах, щото никак няма "търговски" вид. Радвам се, че съм те приобщила към клуба на Коледната капама.  Wink

# 18
  • София
  • Мнения: 8 282
  Marie-Antoinette - Ха тогава да споделиш ливанските мезета и вегетарианските за Коледа- топчетата от сирене и тоя патладжан. smile3521

За сирените топчета: смесват се 3 вида сирене: крема сирене, настъргани 2 вида кашкавал. Омесват се да стане еднородна маса и се правят топчета. Едните се овалват обилно в начукани орехи, другите в червен пипер, а третите <по Коледа не правих> в накълцан на ситно магданоз.

Патладжан: режеш на дълги филийки, не много тънки, не много дебели, пържеш в олио. Смесваш добре изцедено кисело мляко <трябва да е много гъсто> или пък крема сирене с пасиран чесън и много орехи, или смлени, или начукани на ситно. Слагаш по лъжичка плънка във филийка патладжан, завиваш на руло, закопчаваш с клечка. Много вкусно става. Що гости са си облизвали пръстите... Blush

Ами това е. Добър апетит! Blush

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Много вкусно, благодаря... записах ги като ми свърши диетата да се поглезя Simple Smile

# 19
  • София
  • Мнения: 4 867
за ментата в табулито - слага се прясна, нарязана наситно. аз имам в двора, иначе не знам откъде се купува.
през зимата - постен вариант, без мента, защото така и не открих сушена. следващия път съм си обещала да пробвам с пакетче чай. Simple Smile

# 20
  • София
  • Мнения: 8 282
ето ме тук. ще се опитам да немеря време да дам конкретните линкове за снимките на: питка, торта, салата, снежен човек...

всичките ги има тук:
http://community.webshots.com/user/yanita2006

Yanita, откъде ги взе тези красоти за тортата. Наистина изглежда страхотно и съще времемено е толкова просто.

# 21
  • Сливен
  • Мнения: 382
Страхотни сте момичета!!! Винаги невероятни идеи черпя от тук!!!

И идеята вместо торбички с лакомства, да направя коледно селце пълно с лакомства, също ми дойде от тук. Ето го и него:
снимка1
снимка2
снимка3
снимка4
снимка5


Yanita, тази елхичка от какво е направена? И снежния човек как го накара да стои прав? Rolling Eyes
Djema, не видях отговорила ли си какво означава шуба, но и аз се присъединявам към питанката. Ух, много са ти красиви нещата!!!

Всичко е много красиво, наистина!

# 22
  • Мнения: 533
Още си мълчи Djemma за шубата.
Ама наистина големи вкусотиики сте сътворили момичета. Доста copy-paste правих. Поздравления за всички кулинарки!

# 23
  • Мнения: 306
Поздравления за всички кулинарки и от мен!
И аз да се похваля, да си изпрося някой комлимент  Embarassed (макар и само с една снимка). http://community.webshots.com/photo/540818956/540836181gQkKIJ

# 24
  • Мнения: 2 040
Като ви гледам вашите трапези, срам ме е да покажа моята, но така и така съм си я снимала, пък и си я харесвам, нали цял ден ми отне да я правя, пък и с такъв мерак ...   Embarassed Embarassed Embarassed Grinning

http://bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=855&AlbumId=36008

# 25
  • Мнения: 306
Поздравления и за Ирена! И благодарности на  Marie-Antoinette за оценката и вегетарианските идеи, които сподели.

Кенга,  аз за основен "крепежен елемент" при снежния човек и топките-украса за коледната елха използвам клечки за зъби. Може би Yanita също ще отговори.


# 26
  • Мнения: 1 116
Браво момичета, страхотно изглежда всичко smile3501

Аз някои от нещата съм ги показвала поотделно, но ето едната и другата галерия.

# 27
  • Мнения: 1 116


***"нахутова салата"-смлян нахут, предполагам смесен със зехтин и подправки. Поне на това докарваше. Евреите го правят също.
Това да не е "Хумус", аз правих такъв за бъдни вечер, смлян нахут, тахън, лимонов сок, малко лук и чесън, зехтин.

# 28
  • Русе
  • Мнения: 410
Танита, страхотни красоти си направила за празниците. Кажи каква е рецептата за фалшиво Рафаело?

# 29
  • София
  • Мнения: 4 867
да, за снежния човек и аз използвам клечки за зъби. най-напред охладих добре сместа, за да може да се оформя. направих топките и ги замразих. чак тогава "построих" човека. и го набодох яко с клечки, за да не му се отрази упадъчно размразяването. Laughing

проблемът беше, че точно в дните преди коледа никъде не можах да намеря крема сирене и използвах извара, а тя не е толкова лепкава.

кенга, елхата е от табули - арабската магданозена салата, която у нас е на голяма почит. украсих я с няколко сварени спагета и макарони в коледни форми. отделно сварих от коледните макарони - те са в няколко цвята - и ги поднесох студени, само със зехтин и босилек.

имаше питане за тортените украси - тайната е скрита в предколедната тема. там много се обсъждаше купуването на фондан и неговото количествено и регионално разпределение. та от магазинчето, от където произхожда софийският фондан (12 кг. на опаковка Laughing), аз си накупих разни сладкарски шаренийки. в слатина е, близо до "100 гр сладки".

похвалих ли се, че меденките не ми станаха твърди?

# 30
  • София
  • Мнения: 8 282

проблемът беше, че точно в дните преди коледа никъде не можах да намеря крема сирене и използвах извара, а тя не е толкова лепкава.

имаше питане за тортените украси - тайната е скрита в предколедната тема. там много се обсъждаше купуването на фондан и неговото количествено и регионално разпределение. та от магазинчето, от където произхожда софийският фондан (12 кг. на опаковка Laughing), аз си накупих разни сладкарски шаренийки. в слатина е, близо до "100 гр сладки".

похвалих ли се, че меденките не ми станаха твърди?
yanita,
1. за крема сиренето: в нашия супер са пуснали едни кутийки "Крем сирене на Маджаров" с различни съставки (крема си е) чисто май го водеха със сметана, с орехи, с чесън и залени подправки... много са вкусни.
2. предколедната тема я четох и ми хареса това за фондана, но ми е много далече, затова не се обадих (няма кой да гледа малчо, а не ми се щеше да го мъкна). Благодаря за информацията, ще погледна там пак за адреса.
3. поздравления за меденките, ама така им се губи чара на камъчетата Mr. Green

Танита, поздравления за къщичката, имаш гласът ми, ако има конкурс Simple Smile

# 31
  • София
  • Мнения: 4 867
Desem, в коя част на софия си? на мен магазинчето ми е много удобно - на около 7 минути с колата от нас и на още толкова от офиса. от друга страна, всеки ден минавам и през дианабад/дървеница. ако мога да помогна...
аз не си взех фондан, защото прецених, че няма да имам време да се занимавам и с това, но пък се сдобих с разноцветни захарни звездички, бели перли и ситни разноцветни топченца.

# 32
  • София
  • Мнения: 722
И аз моля за рецептата за фалшивото рафаело  Blush

# 33


Танита, би ли казала откъде намери сушени(не лютиви) чушки в Америката.
Благодаря предварително Hug

# 34
  • Мнения: 1 116


Танита, би ли казала откъде намери сушени(не лютиви) чушки в Америката.
Благодаря предварително Hug


Ами налютваха малко, при нас във почти всеки голям магазин има, аз взех уж най-нелютивите mild, но някои от тях бая си налютваха и за това може би и другите бяха леко лютиви.

И аз моля за рецептата за фалшивото рафаело Blush

Не си я бях копирала, ама сега я намерих с търсачката, рецептата е на Наталина

Фалшиви бонбони "Рафаело"

Продукти:
2 вафлени кори(дано в БГ да има), ако няма, наместо тях сложете настърган кокос;
125г масло или твърд маргарин;
150г пудра захар;
100г сухо мляко(пълномаслено);
топла вода - за да стане не много лепливо тесто

100г обелени цели бадеми;
Стърган кокос за овалване;

Приготвяне:

Разтрошаваме вафлените кори с точилка или нещо подобно(на малки късчета) и ги слагаме в дълбока купа. Прибавяме разтопеното масло, пудрата захар,сухото мляко и постепенно доливаме топла вода, докато се получи мека маса(ако много лепи я слагаме за половин-един час в хладилника.

От сместа правиме топчета(с големината на бонбоните "Рафаело" и слагаме по един бадем вътре. Готовото топче овалваме в настърганият кокос.

Аз преди време правих и по друга рецепта, но тази ми хареса повече.

# 35
  • София
  • Мнения: 722
Благодаря много.  bouquet Остана само да намеря вафлени кори  Wink

# 36
  • Мнения: 750
Фалшиви бонбони "Рафаело"

Продукти:
.........................

Рецепта ти е почти същата като тази, която имам от готварския на дир-а и от която съм много доволна. За вафлените корички чух сега, но идеята не е лоша. Ето и "моята" версия:

"РАФАЕЛО"
250 гр.мляко на прах
250 гр.пудра захар
250 гр. краве масло
100 гр.кокосови стърготини
обелени бадеми
бадемова есенция

Омесва се тесто от млякото,захарта,маслото (леко размекнато) и 3/4 от стърготините. Оставя се в хладилника да се стегне,и след това се правят топчета колкото орех,като в средата се поставя по 1 бадем.Овалват се в кокосови стърготини,и се държат в хладилника.

# 37
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Ох, момичета извинявай те за закъснението- бях на операция на жлъчката и днес ме изписаха, затова сега отговварям.
Снежните човечета са от 2 пак крема сирене и 1 оак масло. Украсата от праз- за шал, черен пипер за очи и морков за нос.
Шубата я има някъде в този форум, но ето пак давам рецептата:
Значи реди се на пластове в салатиета или йенски съд в следната последователност:
ситно нарязан лук
обезкостена и нарязана на ситно пущена скумрия
настъргани варени картови
покрива се с майонеза
настъргани варени моркови
покрива се с майонеза
настъргано варено червено цвекло
 покрива се с майонеза
настъргани варени яйца
 У нас тази напластена салата се харчи много, синът ми непрекъснато иска да му я правя.
 

# 38
  • Мнения: 533
Djemma, благодаря за рецептата за шубата.
Бързо възстановяване ти желая и повече да не отсъстваш по такива причини.

Общи условия

Активация на акаунт