(Био) зеленчукова градина 10

  • 99 546
  • 756
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 86
Анн,  bouquet Hug,по колко време прекарваш в градината?Аз и нощем да работя не мога да се справя с всичко.Перфектна ти е градината.
Аз не съм доволна от граха тази година-много чушки,сравнително малко и разнокалибрени зърна.Но колкото -толкова.Вече е във фризера.
Направих една глупост-поливах в събота след обяд,в жегата.А в неделя сутрин забелязах мана по някои домати.Та се наложи да използвам Бордолезов.Снощи петната бяха като прегорели,но дали съм блокирала гъбата newsm78.Времето ще покаже.

# 76
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Забелязах няколко листа с алтернария по доматите. Все си повтарям, че трябва да махна листата, които опират почвата и после - нищо. Довечера ще пръскам с разтвор от сода за хляб - домати, боб, тиквички, краставички, розата с ръждата - наред. Бордолезовият разтвор ще ми бъде резервен вариант. Ако някой друг пръска със сода, да припомня, че щипе. След време човек забравя и тогава се чуди какво става.

Дидиди, искам и аз да се включа в групата на мераклиите за вечния лук. Освен на Узана не предвиждаш ли и вариант по пощата с наложен платеж? Ако имаш решение, пиши на лични.

Последна редакция: вт, 21 юни 2011, 12:40 от amica1

# 77
  • Мнения: 40
amica1   потърси си marrowfat . В Англия го използват за пюре и e много мек и мазен.
http://seeds.suttons.co.uk/search?w=pea&ito=23383&itc=12 … qkCFVJX4QodAWYfEQ

Последна редакция: вт, 21 юни 2011, 13:31 от redsea

# 78
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 543
Този лук бил многоетажен: http://agronet.bg/agro/zelenchuci/1411-mnogoetazhen-luk.html

# 79
  • Мнения: 465
Добро утро!
В новата тема!
Майко....какви градини,какъв берекет и красота показвате.....
Този лук си расте на воля из парковете и резерватите тук.
Даже си мислех,че нормално на  всеки лук така прораства семенника.  Embarassed
Скоро,много скоро ще имам тиквички и краставички японски-към юли месец.
Гладни ми бяха катеринките,заенцата и птичките и не позволиха да поникнат тази година нито грах,нито репички.Или изравяха семената или пасяха листата.Спасени имам само китайските салати,защото нагарчат.
Признавам ,че не бих могла да изхраня семейството си чрез градинарство в моите ширини-суров климат,липса на почва(която е дар в България).Надявам се,че осъзнавате колко е била щедра Природата към нас българите! Laughing
Моля споделете опит- листата на боб и слънчоглед са проядени-дребни,ситни дупчици...ако не се вижда....
Теди-артишокът ,който видях разсаден в Ботаническата градина е висок една педя.С широко междустръково пространство-поне 40-50 см.Много вкусен,полезен и леко тръпчив зеленчук е.
А ти аспержите от семена ли пробва?Тук рано пролет продават клубени,които много дълбоко ,под наклон засаждат в земята...

# 80
  • При розите и топлата вода ......!
  • Мнения: 139
Здравейте! Обръщам се към газдите любители на Старозагорски чер
Бихте ли ми казали дали това е Старозагорски чер? http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2011.588071.23967292 Дадоха ми малко семе от него доста късно и съм посяла едно късо редче. В момента цъфти в нежно лилави цветове. Не знаеха как се казва, а само че е за зелено и е много вкусен. newsm78
Люлин, хапвам си от твоите черешки, защото нашата роди малко и до мен не стигнаха.
vili__66, мога ли да пръскам доматите с бордолезов разтвор, сега когато вече има узрели и късаме? При моите се появи мана и то беше обхванало доста корени. Пръскахме с препарат, защото миналата година загубихме голяма част от външните домати. Сега нагоре не виждам петна, но знам ли. Избягвам да третирам, но не става. Писах ти на лични!
amica1, каква е дозата за содата? Ако съм пропуснала извинявай! Embarassed
Куркума, старателно си записах за следващата година- сорт Динга!
анн, браво! Доматките нямат и едно петънце. Третирани ли са с нещо? Аз не мога да ги опазя.
нова, доматките на сянка под дръвчето виреят ли?
Ето още снимки.
Доматки- дано се запазят. Мъжа ми вароса найлона за да не са на пряко слънце. http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2011.588071.23960329
Малинки. http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2011.588071.23960330
Пъпеш и диня.
http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2011.588071.23960356           http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2011.588071.23960377
Веселчето, аз пробвах аспержи от семена, но не ми излязоха.

Последна редакция: вт, 21 юни 2011, 14:32 от gelikas

# 81
  • Мнения: 66
Здравейте, аз също имам от този лук, дадоха ми го за Руски, също така и един много интересен чесън за който също ми казаха, че е Руски. Този чесън прави семена, също като при лука (тук им викаме барут) и по нататък технологията е както при саденето на семена за арпаджик. Дано да съм обяснила правилно и да сте ме разбрали. Мога да пращам семена на всеки желаещ.

# 82
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Да, gelikas, такива са семената на Старозагорски чер – черни бобчета. Е, то такива са и на още стотина сорта, де. Нисък и цъфти лилаво. Никак не си закъсняла със засяването. Иха, какви доматиии!

Култури като зелен фасул и копър е добре да се засяват на етапи, през месец да речем, като се почне от април, та до юли. Така по всяко време – от юни до октомври -  имаме свежа продукция. Старозагорският чер „плододава” по-обилно след първия цъфтеж, който е почти масов. При подходящи условия и малко стимулация може да направи още един цикъл, но само при условие, че са обрани всички шушулки от първия цъфтеж, инак налива сили да зрее и не цъфти. Аз имам в момента четири „стъпала” фасул, мисля да сея още веднъж и край. Ще сложа малко фасул  на мястото на подивелите ми ягоди.

Много хора в дворните си градини сеят един вид фасул, който потребяват за зелен, а останалото – остава за зрял. В този смисъл имам опит с Старозагорския и Маравиля – узряха ми няколко шепи боб. Пусках го като добавка към пъстрите бобове на помаците от долината на Места. Пускам моите малко по-късно, със втората вода. Чорбата става пъстра, красива, а споменатите сортове са много меки.

Като стана въшрос за боб-чорби, да подсетя всички да си наберат и изсушат джодженови лестенца, девесил и риган. Сега е моментът. Джодженът е навсякъде различен, някъде по-ментов, другаде по-„магданозен”, сложете го в отделни бурканчета и пробвайте комбинации. Аз тъй правя и гарантирам за удоволствието.

# 83
  • Мнения: 883
tintirin, при нас има подобен лук, на който казват Руски, но не е точно този. Руския е с розов цвят, доста сладък на вкус и този прът с арпаджичетата го прави на втората година, тоест когато посадиш лук-глава. А моите растения са посадени от арпаджичета и веднага правят и те арпаджичета.
Ljuboznatelna, много ти благодаря за информацията!  Hug Друго си е да му знам името! А и пише, че и главите могат да се ядат...
amica1, аз няма да ходя на Узана. Въобще не мога да си го помисля...  Cry Така, че арпаджичета ще пращам на всеки, който поиска. Само да станат и да не се случи нещо. До колкото разбрах трябва да започнат да падат за да са узрели. Така, че ще наблюдавам и ще докладвам. Когато е готов пращате адресите и аз пращам лук!  Hug
Важно е биологичното разнообразие!

# 84
  • Варна-София
  • Мнения: 428
потърси си marrowfat . В Англия го използват за пюре и e много мек и мазен.
http://seeds.suttons.co.uk/search?w=pea&ito=23383&itc=12 … qkCFVJX4QodAWYfEQ
Редсий, благодаря за съвета. Наистина мога да се възползвам.

каква е дозата за содата?
Дозата е следната - 4 литра вода, 1 с.л. сода бикарбонат, 1 с.л. зехтин, 1 с.л. течен сапун
Препоръката е да се пръска така: 2 дена предварително добре се поливат зеленчуците. Сутринта краставици и тиквички, които имат брашнеста мана се пръскат с чиста водица, защото водата ограничавала брашнестата мана. Вечерта се прави пръскане с горния разтвор. Както вече писах тази вечер ще пръскам домати, боб, краставици, тиквички и роза, която хвана ръжда и пак содата я моряла. Пръскат се листата отгоре и отдолу + почвата около растението.
Само за протокола - веднъж пръсках на 10/6, а препоръката е да се пръска ежеседмично. Това от една страна утежнява задачата, от друга нямам притеснения за вредност.

Когато е готов пращате адресите и аз пращам лук! Важно е биологичното разнообразие!
Чакам с нетърпение. Ще си направя около всяка ябълка "вещерски кръг" да я пази от струпясване. Препоръчват всеки представител от луковото семейство, най-вече чайвз, обаче този изглежда по-готино.

Последна редакция: вт, 21 юни 2011, 16:31 от amica1

# 85
  • Мнения: 66
tintirin, при нас има подобен лук, на който казват Руски, но не е точно този. Руския е с розов цвят, доста сладък на вкус и този прът с арпаджичетата го прави на втората година, тоест когато посадиш лук-глава. А моите растения са посадени от арпаджичета и веднага правят и те арпаджичета.


ето за този лук писах http://tintirin.snimka.bg/hobby/gradina.601664
http://tintirin.snimka.bg/hobby/gradina.601664.23968510

# 86
  • Мнения: 883
tintirin, при нас има подобен лук, на който казват Руски, но не е точно този. Руския е с розов цвят, доста сладък на вкус и този прът с арпаджичетата го прави на втората година, тоест когато посадиш лук-глава. А моите растения са посадени от арпаджичета и веднага правят и те арпаджичета.


ето за този лук писах http://tintirin.snimka.bg/hobby/gradina.601664
http://tintirin.snimka.bg/hobby/gradina.601664.23968510
Този до сущ прилича на моя, а за другия, който аз знам като "Руски" пропуснах да кажа, че главата е издължена, като водния лук, но не чак толкова голяма, бледо-розова на цвят. И вкусът е много приятен, почти не е лют. Малката го гризе като ябълка. Но аз нямам от него, а майка ми. Ще мога да снимам и да покажа чак през август, като се върнем от Силистра.

# 87
  • Мнения: 66
Имам и друг лук който е по- дребен , цъфти като цвете в лилаво и ми го донесоха от Германия. А това е чесъна
http://tintirin.snimka.bg/hobby/gradina.601664.23968969
http://tintirin.snimka.bg/hobby/gradina.601664.23969202
много е издържлив в сравнение с нашия.

# 88
  • България
  • Мнения: 224
Много е приятно във вашата компания Simple Smile Чета ви с интерес!Днес си набрах цветове от липа за чай.Мирише чудесно у дома!!!

# 89
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 543
Имам и друг лук който е по- дребен , цъфти като цвете в лилаво и ми го донесоха от Германия. А това е чесъна
http://tintirin.snimka.bg/hobby/gradina.601664.23968969
http://tintirin.snimka.bg/hobby/gradina.601664.23969202
много е издържлив в сравнение с нашия.

Страхотно изглежда! На мен ми оцеля един праз от миналата година, сега прави такъв цвят, но пък не се е навил Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт