Каква е тайната на ориза на фурна?

  • 171 996
  • 126
  •   1
Отговори
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Преди време бяхме на гости при наши приятели жената работи като готвач, беше приготвила чудесен ориз на фурна (изглеждаше жълт, зърната не бяха слепнали и имаше различен вкус, нямаше сос, а и не беше сух). Попитах я за рецептата, но въпреки настояването ми, тя не каза нищо конкретно освен, че е ориз на фурна, взе да увърта и мънка. newsm78 Виждала съм да продават такъв и в супер маркерите където има храна за вкъщи. Искам днес да направя, но не знам в какво се състои различния вкус и цвят, дали не е някаква подправка..., но коя?  newsm78

# 1
  • София-Младост
  • Мнения: 23 377
Шафран  Peace

# 2
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Това пък каква подправка е и продава ли се във всички супермаркети?
И как точно се приготвя ориза?

# 3
  • София-Младост
  • Мнения: 23 377
Това пък каква подправка е и продава ли се във всички супермаркети?
Подправка е, продава се разбира се...тя оцветява ориза в жълто : ) достасилно оцветува , затова се слага по много малко.

# 4
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Благодаря ще отскоча да купя преди да съм го почнала? А ще може ли да ми кажеш как се приготвя? Запържва ли се предварително ориза? Аз мисля да ползвам бланширан, за да не слепне, но не знам дали няма да се промени вкуса?  newsm78

# 5
  • Мнения: 182
Ориз на фурна задължително го запържвам и то с повече мазнина.Това също не позволява да се слепва.Когато го готвя с пиле слагам и кубче пилешки бульон.

# 6
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Е не, в нашето Макао няма, има огромен асортимент от какви ли не подправки, които дори не бях чувала, но шафран, няма. Гледах поне 10 пъти, прочетох всички етикетите и няма и няма. Ще умра от яд.  smile3511 Какво да правя сега.  smile3516

# 7
  • Мнения: 2
Остови го бял,а следващия път ще направиш жълт.Може да се оцвети с щипка куркума,къри или джиндифил.

# 8
  • Мнения: 503
Пробвайте по тази рецепта и няма да съжалявате.В иенска тенджера от по големите, слагам олио/имайте в предвид ,че ориза обича мазнината/,измития в няколко води ориз/винаги вземам по качествен ориз /Не го запържвам!!!.Добавям подправка Маги Вълшебен вкус  за пиле-на гранули.Тя оцветява ориза в жълто.Ако правя пиле с ориз наливам  булъона от варенето на пилето в съотношение 1:3.Овкусявам с черен пипер и още сол ако е необходимо.Слагам месото и с капака на тенджерата затварям.
Слагам ястието в студена фурна /защото ако е в предварително загрята съда може да се спука  /  и пека на 150 градуса до готовност.
Ако нямате иенски съд ястието може да се приготви в тава,  която покривате с фолио. Peace

# 9
  • Мнения: X
Е не, в нашето Макао няма, има огромен асортимент от какви ли не подправки, които дори не бях чувала, но шафран, няма. Гледах поне 10 пъти, прочетох всички етикетите и няма и няма. Ще умра от яд.  smile3511 Какво да правя сега.  smile3516
Aз си купувам  шафран от магазинчетата за чай и кафе. Ако си от София има такова на пазара на Римската стена. Последния го купих оттам. Става и с куркума, но тя придава специфичен вкус.

# 10
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Остови го бял,а следващия път ще направиш жълт.Може да се оцвети с щипка куркума,къри или джиндифил.

Ако знаех по рано щях да купя, някоя от изброените подправки, но ще го оставя така. Не ми е ясно коя подправка как променя вкуса обаче.  ooooh!

ива благодаря за рецептата, само, че избягвам да използвам този тип комбинирани подправки от рода на малка тайна, вълшебен вкус и т.н., твърде много отрова има в тях за да ги сложа на трапезата си, но наистина придават уникален вкус на всяко ядене. Но здравето преди всички, предпочитам някаква натурална подправка.

ananas от Варна съм.

Май по добре сега да направя обикновен ориз с зеленчуци, а като се сдобия с необходимите подправки ще опитам. То можеше и да купя готов ориз на фурна от магазина, но не се сетих като бях там.
Сега се обърках, коя подправка да ползвам, коя ще ни допадне, да не е лютива нито твърде нестандартна като вкус?!
А знаете ли по ресторантите, готвачите, каква подправка точно слагат?

# 11
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Не зная за ресторантите и готвачите, но зная една малка тайна научена от мама. Когато водата на ориза поизкипи във фурната изключвам, изваждам тавата на капака при отворена фурна и оставям така за около пет минути. След това прибирам и затварям капака. Така ориза не изсъхва. Иначе и аз го пържа преди това, а пък за оцветяването сега от вас научих/за което благодаря/ и следващия път ще пробвам. Peace

# 12
  • Мнения: 672
Свекърва ми е голяма майсторка на ориз и тя ме е учила как да го приготвям. Нарязвам на ситно глава лук и задушавам в повечко олио. Прибавям измития ориз и пържа докато се "изцъкли", т. е. да станат прозрачни зрънцата. Слагам сол и къри. Вече според зависи слагам зеленчуци, предварително сварено месо, гъби, зависи как искаш да го приготвиш. Вода или бульон наливам като стриктно спазвам указанията на пакета, защото различните сортове ориз, се нуждаят от различно количество течност. Изключвам фурната, когато видя че зрънцата ориз се подават над течността, но тя все още се вижда. Така оризът не става сух и слепнат.

# 13
  • Мнения: 1 092
Ориза може да стане жълт и с куркума.
Пропорцията която ползвам за ориз е вода 3 чаши - ориз 1, ако има допълнителни зеленчуци; ако няма водата е 3 1/2 чаши. Махам от огъня малко преди да се изпари напълно водата и похлупвам. Става без сос, но и без да е слепен. Не го запържвам предварително.

PS Във всеки ресторант готвачите слагат различни подправки. Все пак рецептите не може да са еднакви.

# 14
  • Мнения: 0
За да стане жълт ориза ползвам къри на "captan's" .Кафяво пакетче с кораб на емблемата.Не люти за разлика от други кърита. И задължително запържване.
С бланширан ориз правим ориз със зеленчуци.Първо се вари ориза с вода 1:4 .А след това в тиган с мазнина слагам ориза и сваренитя миксот моркови и грах с къри и соев сос.

# 15
  • Мнения: 767
Аз също слагам куркума или къри, чер пипер задължително, ако е с пиле и гьозум. Винаги пържа ориза.  Hug

# 16
  • Мнения: 25 731
Подправките и съставките са въпрос на вкус и предпочитания.
Номерът с ориза на фурна е да дозираш правилно водата и кога точно да изключиш фурната. Да го оставиш още сочен в горещата фурна да си "дръпне водата" - така хем ще е добре сварен, хем няма да е сух, хем няма да е скашкан.
А точната преценка се придобива с практиката.  Simple Smile

# 17
  • Мнения: 2
Много добър става ориза,ако след запържването и т.н.,го сложиш в покрит съд във фурната(йенска тенджера,товичка с капак,каквато ползвам аз),дозираш точно бульона или водата - 1 чаша ориз 3 чаши течност,като заври,изключваш фурната,той си поема водата и става сочен.

# 18
  • ВАРНА
  • Мнения: 4 514
Цитат
Номерът с ориза на фурна е да дозираш правилно водата и кога точно да изключиш фурната. Да го оставиш още сочен в горещата фурна да си "дръпне водата" - така хем ще е добре сварен, хем няма да е сух, хем няма да е скашкан
От годините опит забелязах,че съотношението 1 към 2,5 максимум 3 е най-удачно.Още преди да се довари се изключва и мазнина му е майката.Колкото по-блажно,по-сочно.Куркумата е достоен заместител ако няма шафран.А шафран продават в арабските магазини на Колхозен пазар.

# 19
  • Мнения: 202
Тайната е подправката, която се казва- ПИКАНТИНА. Тази, която е в червената опаковка. Ориза става много вкусен с нея. Пробвай-няма да съжаляваш. В Пикантината има и шафран. Откакто правя ориза с Пикантина, сина ми само това иска да яде. Wink)

# 20
  • Мнения: 10
Големият ми син е  капризен и злояд,но ориз много обича-стига обаче да е от китайски ресторант.Някой знае ли как точно се приготвя и какви подправки има в него...а и зеленчуците какви са..някои не ги разпознавам...Помагайте,мами.Благодаря предварително  bouquet

# 21
  • Мнения: 1 092
Големият ми син е  капризен и злояд,но ориз много обича-стига обаче да е от китайски ресторант.Някой знае ли как точно се приготвя и какви подправки има в него...а и зеленчуците какви са..някои не ги разпознавам...Помагайте,мами.Благодаря предварително  bouquet
Най-често царевица, грах морков, кълнове и прясно зеле. Понякога в някой ресторанти го празят и с яйце, но аз не го харесвам. Но всеки ресторант/ закусвалня си има собствена рецепта...

# 22
  • На небето
  • Мнения: 5 530
813 както вече казах аз избягвам подобен тип "химии" да слагам в храната ни. Изключително вредни са, въпреки, че придават убийствен вкус на всяка манджа. /Убийствен и в двете отношения и преносно и буквално/  Twisted Evil
Искам нещо натурално, което да не е и люто. Куркумата има ли лют вкус? Много съм зле Embarassed Но рядко използвам други подправки освен пресните.

# 23
  • София
  • Мнения: 7 142
Не съм запържвала досега ориза преди печене и явно там ми е грешката. Пак става вкусен, но като ви слушам, май не достатъчно  Crazy Имам шафран и му слагам по малко. Другия път ще пробвам със запържване до изцъкляне  Simple Smile

# 24
  • Мнения: 157
За да стане жълт ориза ползвам къри на "captan's" .Кафяво пакетче с кораб на емблемата.Не люти за разлика от други кърита. И задължително запържване.
С бланширан ориз правим ориз със зеленчуци.Първо се вари ориза с вода 1:4 .А след това в тиган с мазнина слагам ориза и сваренитя миксот моркови и грах с къри и соев сос.



Да не бъркаш къри с чили?Кърито е смес от няколко подправки и до колкото знам черния пипер е лют от тях.

# 25
  • Мнения: 1 092
Шерил на мен кърито също ми люти. И освен, че ми люти меу боли и стомаха от него.

# 26
  • Мнения: 10
Големият ми син е  капризен и злояд,но ориз много обича-стига обаче да е от китайски ресторант.Някой знае ли как точно се приготвя и какви подправки има в него...а и зеленчуците какви са..някои не ги разпознавам...Помагайте,мами.Благодаря предварително  bouquet
Най-често царевица, грах морков, кълнове и прясно зеле. Понякога в някой ресторанти го празят и с яйце, но аз не го харесвам. Но всеки ресторант/ закусвалня си има собствена рецепта...


Много благодаря Hug ще пробвам задължително и дано да се справя

# 27
  • Мнения: 27 524
Запържвам лук, после и ориза. Слагам повечко олио. Прехвърлям в тава, вода наливам 1:4 със 1 зеленчуков бульон и пикантина (не съм пробвала още с шафран или куркума). Разбърквам често по време на печенето, защото не обичам препечените оризчета, които се образуват отгоре. Само накрая спирам да бъркам, за да не изглежда... рошав  Laughing 

# 28
  • Мнения: 10
Охооо....сега разбирам...аз винаги го правя с малко олио и затова може би ми става един такъв сух и сбръчкан и децата не искат да го ядат Embarassed Ще се коригирам веднага,мнооогооооо благодаря Hug

# 29
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
За Варна мога да кажа, че съм купувала шафран в Пикадили, но не при подправките, а на самата каса, при касиерката беше. Случайно го видях и си взех. Питай ги направо тях. Peace Шафранът е в малки пластмасови кутийки, но това е по-евтиният вариант, имитация. Истинският е много скъп и не се намира навсякъде, доколкото знам.

# 30
  • Мнения: 27 524
Охооо....сега разбирам...аз винаги го правя с малко олио и затова може би ми става един такъв сух и сбръчкан и децата не искат да го ядат Embarassed Ще се коригирам веднага,мнооогооооо благодаря Hug

Сух и сбръчкан може да стане и от недостатъчно вода. Защото в тенджера или ястие е едно, а във фурната - друго. И се предвижда (поне според мен, де) повечко вода.  Simple Smile

# 31
  • Мнения: 10
Ясно...май си разбрах грешките Embarassed Хиляди благодарности...непременно ще пробвам  chef

# 32
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Ясно...май си разбрах грешките Embarassed Хиляди благодарности...непременно ще пробвам  chef

Да и аз винаги съм го готвила с малко мазнина (в къщи мазното не е на почин) вчера го направих с повечко мазнина и ориза и стана чудесен. А сбръчкването може да се получи, ако няма достатъчно вода, и да е повечко водата, като спреш котлона или фурната и захлупиш с капак, самия ориз си попива останалата вода.

Аз не разбрах за куркумата... има ли лютив вкус? Какво представлява тази подправка изобщо? И последно с куркума или с джинджифил става по хубав? 

# 33
  • ВАРНА
  • Мнения: 4 514
Куркумата няма изобщо лютивина.Много е лека,като ухание за разлика от джинджифила.

# 34
  • Мнения: 27 524
О, джинджифилът е ужасно силен и капризен  Stop 

# 35
  • Мнения: 10
Ясно...май си разбрах грешките Embarassed Хиляди благодарности...непременно ще пробвам  chef

Да и аз винаги съм го готвила с малко мазнина (в къщи мазното не е на почин) вчера го направих с повечко мазнина и ориза и стана чудесен. А сбръчкването може да се получи, ако няма достатъчно вода, и да е повечко водата, като спреш котлона или фурната и захлупиш с капак, самия ориз си попива останалата вода.

Аз не разбрах за куркумата... има ли лютив вкус? Какво представлява тази подправка изобщо? И последно с куркума или с джинджифил става по хубав? 


Благодаря за съветите...ще се престраша и ще сложа повечко олио....дано да се справя Embarassed

# 36
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 1 638
Аз правя ориза само на фурна.
Това, което аз съм установила и съм го чувала по разни кулинарни предавания е, че още преди да се готви, като се мие ориза, трябва да е в гореща вода. След това загрявам добре фурната и слагам да се запържи леко лук и като стане прозрачен слагам ориза. Добре е мазнината да е повече, докато се запържва ориза. И колкото повече стои - толкова по-добре (разбира се наблюдава се да не изгори  Simple Smile и се разбърква няколко пъти). Когато зрънцата станат прозрачни наливам гореща вода в съотношение 1:4. Много е важно водата да е гореща. Оризът трябва да се "стресне". И така преди да е извряла напълно водата, вадя го и го покривам с фолио или капак.
Не съм писала за подправки, бульони, други зеленчуци - но те са по избор и вкуса на всеки, който го прави. Аз лично слагам моркови, грах, бульон от пиле или пуйка, вече не ползвам готови миксове, тъй като давам и на детето от нашата храна.

# 37
  • Мнения: 6 713
Аз също съм забелязала, че ако го запържа (не винаги го правя), тогава оризът става по-хубав определено. Като мазнина не мога да кажа, че слагам повече, дори напротив - задушавам лук и морков с 1-2 с.л. зехтин и малко вода, и после добавям оризът. След това каквото слагам друго, слагам, и сипвам водата.

Дали има разлика каква вода се сипва - топла или студена, аз и от двете съм сипвала, но според вас дали топлата или студена вода оказва влияние да стане по-вкусен оризът? newsm78

# 38
  • Мнения: 27 524
Не, според мен няма никакво значение Т° на водата  Peace

# 39
  • Мнения: 157
Шерил на мен кърито също ми люти. И освен, че ми люти меу боли и стомаха от него.


Да, права си. Прочетох, че в някои от комбинациите слагат и чили и от там идва лютивината.

# 40
  • Мнения: 157
Естел, в кърито има и куркума и джинджифил и още няколко подправки.

# 41
  • Мнения: 1 446
Аз "оцветявам" и овкусявам моя ориз с телешки бульон. Първо ползвам само дългозърнест--басмати например. После го пържа докато стане стъклен. После никога не бъркам ориза докато е във фурната, само бода от време на врем с вилица. Смея да твърдя, че става супер.

# 42
  • Варна
  • Мнения: 52
Аз готвя ориз само на фурна /на котлон все  го загарям.
Запържвам направо в тавата в която ще пека - първо лук /може и морков/, после ориза докато побелее. За да се оцъкли хубаво и да не слепва, ориза трябва да е напълно сух. После разреждам в съотношение 1 : 3. Водата трябва да е вряща или поне гореща, това също спомага зърната да не слепват. Добавки слагам според желанията или според това на какво ястие ще е гарнитура ориза.
Слагам във фурната и като видя, че течността е почти извряла я изключвам и оставям вътре до пълното попиване.
От учителката си по практика в ТОХ-а съм запомнила за ориза това - много мазнина при запържване /по рецептурник даже е с масло/, сух ориз и гореща течност при  разреждане.

# 43
  • София
  • Мнения: 7 142

Запържвам направо в тавата в която ще пека - първо лук /може и морков/..

Сега се сещам, че жълт цвят може да се получи и по този начин- като се запържи моркова  Peace

# 44
  • Мнения: 43
Някой да знае тайната на сочното месо в ориза каква е? Ще правя свинско с ориз-за ориза нямам проблем както и по горе се писа го правя запържен с лук и мазнина и се получава ама месцето винаги ми е дървено и сухо. newsm78 Хайде майсторките на помощ моля!

# 45
  • Мнения: 25 731
Или ти е много сухо месото, или много го препичаш, или тавата е широка и оризът не може да го покрие.
Аз с ориз готвя само пилешко, и то обезкостено на хапки, за да се обърка добре с останалите съставки и да не изсъхва.
Ако държиш месото да е на порции, покрий го с ориза.

# 46
  • Мнения: 1 461
аз да попитам пилешкото месо запържвате ли го преди да сложите ориза в фурната
за подправките аз слагам дафинов лист, сол и черен пипер ,докато се вари месото режа зеленчуци на едро за да се получи зеленчуков бульон,а това за моркова не съм го пробвала за ориз но за супата за да ми стане жълта пасирам сварен морков и няколко сварени жълтъка  Peace

Последна редакция: нд, 26 сеп 2010, 16:18 от FRESA

# 47
# 48
  • Мнения: 25 731
аз да попитам пилешкото месо запържвате ли го преди да сложите ориза в фурната


Нищо не запържвам. Гледам да спестявам тази процедура. А при готвенето на фурна пък - съвсем я изключвам.
Пилето го варя, обезкостявам, накъсвам на парченца и прибавям заедно с бульона към суровия ориз в тавата, плюс подправките. Даже мазнина не прибавям, то си пуска.  Grinning
Ако прибавям зеленчуци, също ги варя/попарвам предварително - грах, царевица, морков, лук...

# 49
  • Мнения: 6 713
И аз пилешкото го варя предварително, не го слагам сурово в ориза или не го запържвам.

# 50
  • Мнения: 27 524
И аз пилешкото го варя предварително, не го слагам сурово в ориза или не го запържвам.

И аз правя същото  Peace Така не ми изсъхва, нито има риск да остане жилаво. Също го правя на хапки, а ако е на цели бутчета - увивам ги в тънки резени бекон  Grinning

# 51
  • Мнения: 3 379
Аз пък правя ориза с червен пипер Simple Smile Е, не става жълт, но всъщност не е и много червен, страшно вкусен е. На същия принцип като повечето - запържвам лука с мазнината (направо в тавата във фурната), после прибавям ориза и като стане стъклен, вадя тавата, сипвам водата, червен пипер, чубрица и черен пипер на зърна и накъсвам вътре предварително свареното пиле (заради децата не слагам с кокалите, а само месото). После връщам във фурната и когато водата изври изключвам фурната и оставям тавата вътре. Никога не е ставал сух ориза.

Със свинско не обичаме, затова не правя, но съм правила с телешко и първо го сварявам в тенджера под налягане, но пак става леко сухо телешкото - ако някой има идеи за това как телешко да остане сочно в ориз с телешко на фурна, моля да сподели.

# 52
  • София
  • Мнения: 7 142
Истината е, че в магазините в Б-я телешкото не е съвсем телешко. Кой знае от какво говедо е. Затова става сухо и жилаво. В чужбина е съвсем друго - крехко и сочно Peace 

# 53
  • София
  • Мнения: 15 486
   Запържвам лука и ориза, черен пипер и сол(или за жълто пилешки бульон,кубче-две), пилешкото месо, сварено и обезкостено,заливам всичко с бульона от варенето, отгоре ръсвам магданоз и пека на фурна, докато ориза набъбне!Вадя от фурната, покривам тавата и оставям ориза, да си попие останалата течност.

# 54
  • Мнения: 27 524
Истината е, че в магазините в Б-я телешкото не е съвсем телешко. Кой знае от какво говедо е. Затова става сухо и жилаво. В чужбина е съвсем друго - крехко и сочно Peace 

За съжаление май е така  Tired Ама и цената в чужбина му е  Crazy Но пак не става лесно крехко, като е сготвено, все пак е сухо месо и си иска определени похвати  Simple Smile

# 55
  • София-Младост
  • Мнения: 23 377
Истината е, че в магазините в Б-я телешкото не е съвсем телешко. Кой знае от какво говедо е. Затова става сухо и жилаво. В чужбина е съвсем друго - крехко и сочно Peace 
Затова купувам само и единствено телешко от младо теленце. До сега не еимало проблем...крехко и вкусно. Иначе това тъмно розовото...не, благодаря Simple Smile

# 56
  • Мнения: 3 379
Истината е, че в магазините в Б-я телешкото не е съвсем телешко. Кой знае от какво говедо е. Затова става сухо и жилаво. В чужбина е съвсем друго - крехко и сочно Peace 

За съжаление май е така  Tired Ама и цената в чужбина му е  Crazy Но пак не става лесно крехко, като е сготвено, все пак е сухо месо и си иска определени похвати  Simple Smile

Да, колкото и хубаво да е самото месо и да е от младо теленце и т.н., трябва си специално отношение, за да е сочно и крехко.

Та, въпросът ми беше, някой знае ли точно това специално отношение как се постига? Simple Smile

# 57
  • Мнения: 134
За да жълтее ориза, освен накълцан лук се слага и една глава разполовена с обвивката, разбира се, добре измита.  В по старите книги пише така.

# 58
  • Мнения: 27 524
Аз лично го накисвам на малки късчета с подправки и/или соев сос, с олио, с белтък на яйце... в зависимост от рецептата. Ако правя пулца с него - взимам на тънки, почти прозрачно нарязани филийки и пак накисвам. Готвя бавно, задушавам, варя после. Телешкото иска време и подготовка.  Simple Smile

# 59
  • Мнения: 4 434
Те готвачите не си издават тайните. Wink
Иначе, за да е жълт, повечето слагат направо бульон.

Аз си пържа лука с ориза направо, слагам сол, зеленчуци, чер.п. и си имам купичка, с която меря 1/3. Изключвам когато водата не се е изпарила съвсем, за да не е сух.
С месо, варя го предварително, че да използвам бульончето после.

# 60
  • Мнения: 22 867
Иначе, за да е жълт, повечето слагат направо бульон.


Извинявам се, ако вече е писано, за да е жълт оризът, слагам куркума. А съотношението ориз - течност, когато го пека на фурна, правя 1:4. Не ми става сух.

# 61
  • Мнения: 4 434
Иначе, за да е жълт, повечето слагат направо бульон.


Извинявам се, ако вече е писано, за да е жълт оризът, слагам куркума. А съотношението ориз - течност, когато го пека на фурна, правя 1:4. Не ми става сух.

Да, аз прочетох назад, така е Лабрекс! Hug

# 62
  • Мнения: 6 713
Момичета, я да ви питам този ориз басмати запържвате ли го предварително?

# 63
  • Мнения: 0
И при съотношение 1:3 ориз, течност. Пак не става сух ориза.

# 64
  • София
  • Мнения: 12 442
Момичета, я да ви питам този ориз басмати запържвате ли го предварително?
Не се запържва, но и според мен не е подходящ за манджи или за печене във фурна. Той е много ароматен и е достатъчно да се свари в подсолена вода. така става идеална гарнитура за бяла риба със сметана, пиле с някакъв сос и тн.

SZA
телешкото месо е много рискован продукт в България. Ако все пак държиш на него си поръчай бон филе в близката месарница- това е шанса да става за ядене. При всички случаи месото не е лошо да се кипне предварително, за да може да се изхвърли първата вода и пяната, които не се отразяват добре на вкуса на ястието.

# 65
  • Мнения: 27 524
Момичета, я да ви питам този ориз басмати запържвате ли го предварително?
Не се запържва, но и според мен не е подходящ за манджи или за печене във фурна.

Хич даже. Сто часа навивах с него малки постни лозови сармички и за нищо не стават  Tired И дроб-сарма правих - и тя така  Mr. Green

# 66
  • София, под Карлсон
  • Мнения: 638
Извинявам се, но не разбрах как така да е сух ориза?  newsm78 Т.е да не се мие преди готвене ли?

# 67
  • Мнения: 27 524
Да не се изсуши от печенето, да стои бодлив, сух, неприятен за ядене.

# 68
  • София
  • Мнения: 12 442
Момичета, я да ви питам този ориз басмати запържвате ли го предварително?
Не се запържва, но и според мен не е подходящ за манджи или за печене във фурна.

Хич даже. Сто часа навивах с него малки постни лозови сармички и за нищо не стават  Tired И дроб-сарма правих - и тя така  Mr. Green
Неприятна работа. Иначе е много ароматен и вкусен, но може и да стане за такива готвени неща ако се посвари предварително. Там остава риска да се превари, но повече ще става за ядене. Mr. Green

ПП На ориза много добре му се отразява преди готвене да се накисне за двайсетина минути в хладка вода. Това намалява времето за готвене и не му позволява да стане на каша. Според майсторите на ризото, например, за да стои цял и да поема от подправките е важно да се готви в гореща вода 1:1 с ориза, а като по изври да се добавя още една част вряща вода. Ако на някой му се занимава системата наистина работи.

# 69
  • Мнения: 6 713
Бояна, Блонди,  Peace

Как е тогава най-добре да се готви басматито? В тенджерка с разни зеленчуци ли? newsm78

# 70
  • София
  • Мнения: 12 442
Лурдес Най- добре е само да се свари с вода и сол, а iлед като се изцеди да се подправи с малко зехтин. Той има специфичен аромат, който стои най- добре натюр. Има достатъчно други оризи, които стават страхотни, когато се смесят със зеленчуци, меса и прочее. Ако основното ти е със сметанов сос, сос сиреная нещо с естрагон или по- пикантен сос басмати е перфектна гарнитура. Това според моя вкус, разбира се, може някой да даде друга интересна идея.

# 71
  • Мнения: 16
Както казва Бояна, басмати е подходящ за гарнитура, без никакви добавки.
Аз приготвям басмати също и с пиле и кимион, става много ароматно ястие за тези, които обичат кимион.
Сварява се пилето с малко лук, черен пипер, 2-3 зърна кардамон, малко куркума и сол.
Запържва се лук, след това се прибавя 1 с.л. кимион на зърна(не смелен!). След като се позапържи малко и кимионът, се прибавя един, нарязан на едро картоф. След няколко минутки се залива с бульона от пилето, прибавят се 4-5 зрънца карамфил и няколко парченца канела(несмелена, начупва се коричката на парчета). Прибавят се ориза и пилето и се задушават в тенджера на много слаб огън, докато се свари ориза. Тенджерата трябва да е плътно затворена, аз обикновено слагам фолио и отгоре капака, за да не излиза никаква пара отвън. Обикновено басмати се вари при съотношение 1:1,5. (пропуснах да спомена, че предварително оризът се накисва за 15-на минутки във вода).
Когато оризът се свари, но се вижда още водичка, се вади, премества се в тава и се слага в гореща фурна за около 5 минутки, след което се изключва фурната и тавата се покрива с фолио.

# 72
  • Мнения: 27 524
Мерси, Бояна, ще знам вече  Hug

# 73
  • Мнения: 3 379
И на мен ми беше интересно пояснението за басмати, благодаря. Сега може би ще се престраша да сготвя Simple Smile

Да питам и един въпрос не много по темата, но понеже си говорим за ориз, а и да не пускам отделна тема... Някой ползвал ли е тиган уок на керамичен плот, може ли да се готви в такъв на плот? Много ми е мерак да си взема, но пък няма да сменям и плот заради това Simple Smile

# 74
  • Мнения: 27 524
Ако е витрокерамика - може, ако е индукционен - мисля, че не.

# 75
  • Мнения: 3 379
Ако е витрокерамика - може, ако е индукционен - мисля, че не.

Е, сега ме уби с това витрокерамика  newsm78 Ето такава ми е плочата, не е с индукция със сигурност, явно значи е витрокерамика, но дали?

# 76
  • Varna
  • Мнения: 2 596
Аз, ползвам Уок на керамичен плот. Така приготвям фрайт райз и другите китайски манджурляци. Нямала съм проблем. Но навремето като имах газов котлон, там ми беше по лесно да работя със уока, защото самият котлон, беше японски и явно за уок е бил правен

За Басматито-
ами аз пък леко си го задушавам запържвам със краве масло. Като предварително съм го измила и съм го оставила поне 15 мин, във топличка водичка преди да започна да го приготвям. Слагам куркума или шафран. Нищо другооо, то не му и трябва на тоя разкош от вкус и мирис. Може да му добавите и малко черен пиперец, не се карат миризмичките им. Много малко време му е нужно за да е готов. На опаковката пише, ако някой не знае как се приготвя.

# 77
  • Мнения: 427
Моите юнаци обожават ориз на фурна.За да го оцветя често използвам настъргани моркови на ситното ренде.Като се сложат в олиото то се оцветява ,а ориза поема като се запържва.Също добавям настъргана глава целина около 1ч.л.Накрая добавям и малко масло/домашно/Ориза рядко пека с вода повече от 1:3,5.
Момичетата преди мен са написали основното.Повече мазнинка,подправки на вкус и много желание за експериментиране.

# 78
  • Мнения: 2
Ами витрокерамика означава стъклокерамика,само че не на български.
А ориза "Басмати" - наистина не става за разни други манджи ,той си най-вкусен сам,приготвен по вече описаните начини.
Аз запържвам в мазнината зрънца кимион,кориандър,белени фъстъци и стафиди,добавям ориза за се запържи,после шафран или куркума икъм 2 чаши вода или бульон.Но,както е писала Делта,първо го накисвам в топла вода и го оставям в нея докато изстина.
Да ви е сладко!

# 79
  • Мнения: 27 524
Ами витрокерамика означава стъклокерамика,само че не на български.

Вярно  Embarassed Laughing

# 80
  • Мнения: 1 461
това накисване в топла вода защо се прави и  кога преди запържването на ориза или след  Blush

# 81
  • София
  • Мнения: 12 442
това накисване в топла вода защо се прави и  кога преди запържването на ориза или след  Blush
Оризът се накисва преди готвене, независимо дали ще се запържва или не. Той поема от водата и след това се приготвя по- бързо, а и по- трудно се преварява. Естествено, това не се прави с бланширан ориз. Wink

# 82
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Имам и още една питанка, какъв ориз купувате? От кой ориз сте доволни? Аз сега купих един дълго-зърнест ориз, но на опаковката сега прочетох, че пише че се вари с найлончето 10мин. отваря се и се консумира, но аз го исках за фурна и сега се чудя, с него ли да пробвам или с обикновения български ориз?

# 83
  • София
  • Мнения: 7 142
Аз си купувам само ориз Балдо, май беше на Крина. Хубав, чист, едър, нямам забележки.

# 84
  • Мнения: 2 803
Напоследък този ориз купувам. Хубав е!
Аз не обичам много подправки та затова ориза го приготвям като първо запържвам в повечко олио настърган лук и морков, после прибавям и ориза, водичка  в съотношение 1:3, сол чер пипер. Ако е с месо или пиле, предварително ги сварявам и прибавям на порции.

# 85
  • На небето
  • Мнения: 5 530
♥ Doro ♥ и аз такъв купувах до сега.
Ориза стана чуден. Сложих на половина ориз, на половина арпа фиде, царевица, и разбира се куркума. Запекох и след това покрих с фолио да се задуши и да попие останалата вода. Но май трябваше още малко да го изсуша, другия път ще оставя малко по малко вода. Но стана чуден, тая куркума голяма работа върши. Жалко, че не го снимах, да покажа. Ама съвсем забравих.  ooooh! Благодаря момичета!   bouquet А този дълго-зърнестият ориз който го купих, ще го пробвам друг път, да види как така се вари с пакетчето и що за вкус ще докара така.  newsm78

# 86
  • София
  • Мнения: 1 832
Estell, слагаш в тенджера подсолена вода и когато заври пускаш пликчето/пликчетата. На опаковката пише колко време се вари. След това с помощта на вилица вадиш пликчето и когато поизтине малко го разтваряш. Ориза на "Uncle bеn's" се продава в пакетчета.

# 87
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Да, да ясно ми е как да го направя, не знам как ще е на вкус.

# 88
  • София
  • Мнения: 12 442
Да, да ясно ми е как да го направя, не знам как ще е на вкус.
С вкус на варен ориз и толкова. После можеш да го подправиш или  да го смесиш със зеленчуци.

# 89
  • София
  • Мнения: 372
Естел, да ти кажа че онзи ден направих най-вкусния ориз  Party
моето мнение е, че както и да го майстОриш, номерът е в ориза. Определено има значение и начина на приготвяне, но за мен това е най-важното. Нали все аз си го готвя пък ми става различно...
ето http://media.snimka.bg/7655/021565100.jpg такъв ориз купихме от Кауфланд - беше на промоция и затова ни привлече вниманието.

аз го сготвих така. сварих си едно бутче /дюк/. през това време нарязах един морков и две глави /средни/ лук. в супер малко мазнина /пилето си е пуснало/ съвсем леко запържих моркова аз, че така било по-полезно. добавих лука и 2 чаши ориз, нарязаното на ситно месо /заради малкия го кълцам, че да хапне нещо/, сол. Известно време доливах по малко от бульона и бърках.. 5 мин примерно, ама ме домързя и добавих само чубрица и го изсипах в тавичката. долях останалия бульон /не съм мерила чаши/. пекох на 200 С без вентилатор. от време на време - пробвам. Наложи ми се да долея още малко вода. Извадих го, когато не беше поел абсолютно всичкия бульон /съвсем малко имаше на дъното/ и беше мнооооого леко .. като не готов. но съм забелязала, че после си се досготвя сам.

това е от мен, дано съм ти била полезна.
Успех!

# 90
  • Мнения: 12
тайната е в повечкото мазнина 
с каквото и да го готвя (зеленчуци, месо...) винаги го слагам в тавичката суров (1чаша ориз и две вода) и другите продукти също сурови, обилно олио и подправки
така е бързо, лесно и винаги вкусно

# 91
  • Германия
  • Мнения: 240
Много хубава темичка.  Simple Smile Толкова обичам ориз на фурна, а никога не ми се получаваше..или ще се разкашка, или ще изсъхне, никакъв вкус. Последния път горе- долу стана добре, защото 1. си домъкнах ориз от България, че тук така и не успях да улуча свестен  Mr. Green  и 2. сложих целия мазничък бульон, в който е вряло пилето (преди капчица мазнина не слагах  ooooh!).
Утре ще правя с пилешко, но имам само пържоли..смятам да ги нарежа на лентички, ама да ги запържа ли предварително или да ги мятам сурови?

# 92
  • Мнения: 0
Flocke, миличка, виждам че сме съдържавнички  Mr. Green Това с ориза и на мен ми беше едно време голям проблем, докато не схванах, че ориз, какъвто се използва в BG за готвене, в DE е тъй нареченият Milchreis, и то го забелязах, понеже се загледах във формата на зрънцата. От тогава само такъв взимам и няма грешка. В турските или гръцките магазини също има като българския ориз. Дано не го приемеш това като съвет, за който никой не ме е питал  Blush Просто реших да споделя  Peace И другото е наистина мазнината и водата. Повечко мазнина и вода 1:2,5 или 3, според зависи, колко сварен го обичаш. Успех  Wink
 А за пържолките - аз бих направила ориза със зеленчуци, а пържолките мариновани с нишесте на тигана - за гарнитура  Flutter

# 93
  • Германия
  • Мнения: 240
...в DE е тъй нареченият Milchreis, и то го забелязах, понеже се загледах във формата на зрънцата. От тогава само такъв взимам и няма грешка. В турските или гръцките магазини също има като българския ориз. Дано не го приемеш това като съвет, за който никой не ме е питал  Blush ..
Аууу, абе и аз като го гледах Милхраиза на картинките ми приличаше на българския, но така и не се престраших да купя и да пробвам. Естествено, че не го приемам като съвет, за който не съм питала...даже тайничко се надявах да се включи някой от Германия и да ме светне.  Laughing Мнооого ти благодаря, още утре отивам за Milchreis.  Mr. Green Hug

# 94
  • Мнения: 45
Преди време и аз, мъжОт,/мъжИтЕ  винаги готвят по-добре от женИтЕ/ имах проблем.
Готвя ориз: запържвам лук, варя  1:3, пека Ъв фурна и … не ми харесва. Сбит, преварен/препечен, пихтиеста маса от нишести и … абе накратко .. не ми харесва.
И така докато открих простата рецепта на ПИЛАФ.
Началото е стандартно. Запържваме лук с МАЛКО мазнина, като се появят признаци за пожълтяване изсипваме ориза/направо от пакета/. Запържваме го,докато си промени цвета към прозрачен. В този момент го заливаме с вода 1:3 ,слагаме 5-6 зърна челен пипер,сол и УСИЛВАМЕ температурата на макс и затваряме капака. Започва загряване. Като наближи момента на зариране- намаляваме на минимум = 1 на ел. котлон /ако сме изтървали момента и започне да превира няма проблем-отваряме капака.
Накратко целта е да заври, и да намалим до „бавен огън”.
На „бавен огън” се вари 10-15 минути- докато се появят .. хъм.. кратерчета. И ….
И .. изключваме” на НУЛА.
Оставяме го така още около 10-15 минути.
Имаме БЯЛ ОРИЗ с НЕСЛЕПНАТИ ЗЪРНА.
Всичко друго са добавки/ мИсо ил треволяк/
МиСото трябва да е предварително приготвено , ако искаме да е с ориза.
МиСото е предварително приготвено,когато : е нарязано на хапки и сложено върху задушен лук да се готви докато му изври течността
Аре, да Ви е сладко..
ß

# 95
  • София
  • Мнения: 15 486
      valentor, не видях ролята на фурната  в твоята рецепта?

Последна редакция: вт, 30 ное 2010, 23:11 от Тайна

# 96
  • Мнения: 1 232
Такъв ориз съм яла в едно заведение и много ми хареса. Сега разбирам. че тайната е била в шафрана.
http://kulinar.gbg.bg/index.php?p=recipe&id=4711

Последна редакция: чт, 02 дек 2010, 15:55 от ябълка

# 97
  • Мнения: 0
Flocke, много се радвам, ако съм помогнала  Hug Да споделиш как е станало  Wink

# 98
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Запържвам ориза на котлона първо в отделен тиган. Добавям подправки и сол.

Преди да го сложа да се пече , нарязвам на ситно лук и го запичам във фурната до почерняване в тавата, в която ще се пече , без мазнина.

Прибавям ориза и вода и се пече, докато изври водата.

# 99
  • Varna
  • Мнения: 115
Макар да не съм много опитен готвач, при мен оризът (пилето с ориз) се получава доста добре. Според мен, за да не стане лигав и глетяв, трябва много хубаво да се измие - не в паничка или купа, а в гефгир, под течаща вода, по -продължително. С мазнината не прекалявам, запържвам го да с е"остъкли", т.е. да стане леко прозрачен, след което го заливам в съотнощение 1:3 с бульон от пиле ( когато сварявам пилето, добавям 2 глави лук нарязани на едро, да си пуснат аромата, малко зехтин, сол, черен пипер). Та с три части от така прецедения бульон заливам. Става много вкусно. А ако става въпрос за пиле с ориз, страхотен вкус придава пресния девесил ( не онзи пакетирания)

# 100
  • Мнения: 190
Такъв ориз съм яла в едно заведение и много ми хареса. Сега разбирам. че тайната е била в шафрана.
http://kulinar.gbg.bg/index.php?p=recipe&id=4711
Ако не се намира  шафран  ,куркумата   може да  замести  Peace

# 101
  • Мнения: 8 939
тайната е в повечкото мазнина 
с каквото и да го готвя (зеленчуци, месо...) винаги го слагам в тавичката суров (1чаша ориз и две вода) и другите продукти също сурови, обилно олио и подправки
така е бързо, лесно и винаги вкусно

И аз не запържвам ориза - преди време го правех, но вече не. Оказа се, че баба ми гледа повече кулинарни предавания от мен и ме възхити преди доста време с уникален ориз. На въпроса ми, как го запържва, тя ми каза, че вече е престанала. Та и аз така.

Измивам го много хубаво, така че водата да стане почти бистра. Към него добавям сурови зеленчуци - каквито обичате. Месо, бульона от месото, сол, черен пипер и мазнина. Във фурната и мааалко преди да стане готов я изключвам. Той си дърпа останалата течност и по този начин остава сочен, а зърната не слепват.

# 102
  • Мнения: 17
Запържвам лука и моркова,ориза докато започне да се разпада.остъклява се добре прибавям пикантина и черен пипер. Олиото е точно три супени лъжици с повече става мн мазно. Прибавям свареното обезкостено пиле, магданоз и една чаша бульон разбърквам докато си поеме течността. Прехвърлям в тавичка и доливам още 3 чаши бульон. Поставям в мн добре загрята фурна и пека до готовност. Ако фурната е слаба в началото ориза се пече по бавно и се разкашква докато изври водата. Ориза ми винаги се получава много вкусен не е скашкан.
1:4 съотношение ориз бульон _в силно загрята фурна дори поякога пека на 250градуса.

# 103
  • София
  • Мнения: 8 672
Аз не обичам ориз, затова не готвя. Но майка ми е готвач и ползва куркума. Съвсем малко го прави доста жълт.
Слага и повече мазнина.
Първо го "пържи", докато стане прозрачен, налива 3:1 вода и го пече.

# 104
  • Мнения: 2 760
От моята добруджанска баба знам един традиционен пиниз - при готвене на ориз на фурна, а може и в сарми, се добавя и малко булгур - вкусът и ароматът стават много приятни.

# 105
  • Мнения: 832
А, това искам и аз да разбера от сума време!!! Значи какво ли не се научих да готвя само не и този пусти ориз. Единственият който мога да правя добре е "по китайски".

# 106
  • Мнения: 1 455
Мен една съседска баба ме е учила ориза да го измивам добре със сол, преди да готвя винаги го претривам и измивам няколко пъти за да си пусне брашното. След това не слепва Peace

# 107
  • Sofia, Bulgaria
  • Мнения: 850
Това за солта е интересно. На принципа на опита и грешката съм установила, че оризът не слепва ако го измия много добре в гевгир под течаща вода за да му се махне нишестето и когато се налива вода при готвенето, то тя задължително да е гореща.

# 108
  • София
  • Мнения: 1 956
Хм... Интересна тема. Този ориз винаги ми е бил неясен. Аз правя ориза, както го описвате - запържвам лук и евентуално моркови, добавям измит ориз, сипвам вода 3 към 1 и гледам да не се налага да разбърквам, за да не се разкашква. Нкрая изключвам котлона и оризът си дръпва влагата впоследствие.
За пълнени чушки и други пълнени зеленчуци правя плънката така, че оризът да е полусуров. Той си дръпва колкото му трябва вода от чушката докато се пече. Така не ми се разкашква и разводнява плънката.
В италианските рецепти за ризото запържват лук с ориз и добавят чаша бяло вино и като изври виното доливат малко вода, бъркат, като поеме оризът водата, доливат още и така... Става хубаво... Така съм правила ризото с гъби...Ама детето не яде гъби, така че не съм правила от доста време...
Та въпреки всичко не ми е ясно кой вьид ориз за какво е. Като гледам например КРина имат много видове ориз - бисерен, бланширан, български, балдо, басмати, черен, смесен... Кой за какви храни е идея си нямам. Басматито е ясно - за гарнитури. Обаче от чудене... вземам или български, или бланширан, или бисерен. А пък черният не знам как се готви и яде изобщо... Балдото не ми харесва . Един тлъст такъв, мазен става... Зама не от мазнина, ами самият ориз има някаква такава консистенция...
Имате ли идея кой вид ориз за какво е?

# 109
  • Мнения: 13 202
В службата правят много вкусен ориз, не го мият, направо от пакета го слагат.
Мия ориза по няколко пъти с гореща вода, казвали са ми как го обработват и не искам да го готвя без да го измия. Пак си става много вкусен. Преди запържвах лук и настъргани моркови, добавях ориза и като стане стъклен прибавях водата. Сега не пържа нищо, просто слагам всичко в тава и пека във фурната. Като поеме повечето вода, отгоре овкусявам с олио, понякога слагам резенчета домати, пармезан или чушки.

# 110
  • Мнения: 10 998
купувам си само бланширан ориз, не се слепва. Но с удоволствие ще науча нещо ново от вас.

# 111
  • Мнения: 6 214
купувам си само бланширан ориз, не се слепва.
+1

# 112
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 785
На ориза слагам няколко капки лимонов сок,или оцет. Не се слепва и не става лепкав!И наистина оризът обича мазнинка.
Видях в предишните постове, че сте писали за шафран. Тук се използва много(имам предвид в Италия). Доста е скъп,защото в действителност е тичинков прашец   и се събира на ръка,което пъл обяснява цената.
Добре че надникнах тук. Отдавна не съм правила такъв ориз. За фурна е все още доста горещо, но другият месец ще направя ориз на фурна.

# 113
  • Мнения: 26
Ядох най-вкусния ориз в една приятелка в Разград.Попитах-тайната и бе 1 към 6,колкото и странно да ви звучи.Беше ориз със заек на фурна.

# 114
  • Мнения: 25 731
При ориза няма стандартни пропорции с водата. Много зависи какъв вид е оризът, от каква партида е и как точно се приготвя. Даже при една и съща марка ориз, един и същи вид, но от различни партиди, ми се е налагало да слагам различно количество вода.
То това му е работата на готвача - да следи дали, какво, кога и колко да добави.

# 115
  • София
  • Мнения: 15 486
При ориза няма стандартни пропорции с водата. Много зависи какъв вид е оризът, от каква партида е и как точно се приготвя. Даже при една и съща марка ориз, един и същи вид, но от различни партиди, ми се е налагало да слагам различно количество вода.
То това му е работата на готвача - да следи дали, какво, кога и колко да добави.
Аз никога не меря водата. Варя пилешкото с много вода и солчица, колкото остане при варенето отива с пилешкото в ориза.Никога не ми се е скашквал.Не знам как, но винаги уцелвам дозата.Вадя когато, набъбне и започнат да стават мехурчета отгоре и оставям да попие.

# 116
  • София/Севлиево
  • Мнения: 11 057
Почти никога не ми се е получавал печения ориз на фурна, но последния път стана доста добре.Сварих го първо,както обикновено, но този път сложих куркума и краве масло докато го варях и не се слепна.Понежа малкия го обича печен със спанак го обърках със зеленчука и го изпекох за 10-15 минути, а накрая го залях с настърган кашкавал смесен с разбито яйце и пекох докато стегна.Ами получи ми се и се надявам и следващият път да е така.Пък водата никога не я следя колко е точно,гледам да е поне 3 към 1, но може и повече понякога да сложа-той ориза винаги ще я попие.

# 117
  • Мнения: 1 213
Аз никога не меря водата. Варя пилешкото с много вода и солчица, колкото остане при варенето отива с пилешкото в ориза.Никога не ми се е скашквал.Не знам как, но винаги уцелвам дозата.Вадя когато, набъбне и започнат да стават мехурчета отгоре и оставям да попие.
По същия начин го правя и аз, но запържвам повечко лук, той изплува отгоре и като се запече става ммм, моите първо него обират.

# 118
  • София
  • Мнения: 15 486
Аз никога не меря водата. Варя пилешкото с много вода и солчица, колкото остане при варенето отива с пилешкото в ориза.Никога не ми се е скашквал.Не знам как, но винаги уцелвам дозата.Вадя когато, набъбне и започнат да стават мехурчета отгоре и оставям да попие.
По същия начин го правя и аз, но запържвам повечко лук, той изплува отгоре и като се запече става ммм, моите първо него обират.
Моите не са по лука и затова слагам колкото за аромат.И ориза не мия.
В почернялата и очукана стара тавичка от електрическата тенджера става най-вкусен. JoyМагданоза слагам накрая, за да си остане свеж.Преди го слагах в началото и се спаружваше.
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 06 окт 2015, 19:56 от Тайна

# 119
  • Мнения: 793
При толкова готвене на ориз на фурна все още не ми се получава еднакво добре. Вчера го запържих доста повече време от обикновено в тиган с по дебело дъно и малко повече олио - получи ми се супер.

# 120
  • Мнения: 6 214
При ориза няма стандартни пропорции с водата. Много зависи какъв вид е оризът, от каква партида е и как точно се приготвя. Даже при една и съща марка ориз, един и същи вид, но от различни партиди, ми се е налагало да слагам различно количество вода.
То това му е работата на готвача - да следи дали, какво, кога и колко да добави.
Точно. А и зависи от вкуса, някои обичат скашкан ориз, други - леко алденте. За мен е тъпо ако остане воднисто.  Sick

# 121
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
  • Мнения: 10 142
За ориз на фурна и въобще за готвене на "манджи" са подходящи кръглите видове ориз - перлен, бисерен, италиански. Балдо, ризон и по-"тлъстите" видове са подходящи за ризото, а "острите" - басмати, бланширан, червен, черен - за гарнитури или за азиатски ястия. Черният (див ориз) се вари заедно с бял в съотношение 1 към 5 и в крайна сметка се получава лилав ориз, много ефектен и с характерен орехов вкус.

Ориза на фурна приготвям така: Измивам в цедка на течаща вода ориза (ще дам пример с 1 чаша ориз) и  го оставям да поизсъхне. В това време направо в тавата слагам 1 глава ситно нарязан лук и зехтин (или олио) поне 5-6 лъжици, зависи колко е голяма тавата и колко ориз ще сложите - трябва да е мазничко. Слагам тавата на дъното на фурната, бъркам често, защото може лукът да загори по краищата на тавата, ако не внимавате. Като омекне лукът, слагам 1 чаша вода и връщам във фурната на 200 градуса, докато водата изври - това се прави, за да се "сготви"лукът, да не остане полусуров, защото на ориза му трябва много малко време до готовност. В това време си възвирам три чаши вода. Когато в тавата водата е извряла, слагам ориза, разбърквам го и го заливам с трите чаши вряла вода, разбърквам, посолявам, добавям черен пипер смлян или на зърна. Ако искате жълт ориз - щипка куркума, ако искате розов (аз правя такъв заради малката, че го обича) - сока от домати консерва, но намалявате съответно количеството вода от трите чаши.
Разбърквате хубаво, добавяте трите чаши гореща вода, разбърквате пак и връщате във фурната, пак на долното ниво, на висока степе на Т, докато заври отново. щом заври, го бъркате два три пъти в течение на 5 минути и след това рязко намалявате Т - на 150 градуса. Около 10 мин. След това изключвате и го изваждате от фурната. Оставяте открито, ако го покриете, може да се скашка.
Ако след 10-те минути на слабата Т ви се види "воден" може да го печете още 5 минути. Ако ви се види сух или суров (опитайте две-три зрънца), напръскайте го с ръка с малко вода и го върнете в изключената, но топла фурна.
По принцип оризът е готов, когато в ядрото на зърното няма бяла точица, напълно прозрачно е. Или пък зърната са леееко извити.

Последна редакция: сб, 07 ное 2015, 20:14 от svetal4o27

# 122
  • София
  • Мнения: 15 486
Защо така си усложняваш живота? Никога не готвя ориза с вода, винаги с бульона от месото.С вода само съм варила за гарнитура, но въпреки солта,пипера, маслото ми е ставал винаги блудкав.

# 123
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
  • Мнения: 10 142
Ами аз не го готвя с месо, а само ориз. Така го обичаме.

# 124
  • Мнения: 9
Преди време бяхме на гости при наши приятели жената работи като готвач, беше приготвила чудесен ориз на фурна (изглеждаше жълт, зърната не бяха слепнали и имаше различен вкус, нямаше сос, а и не беше сух). Попитах я за рецептата, но въпреки настояването ми, тя не каза нищо конкретно освен, че е ориз на фурна, взе да увърта и мънка. newsm78 Виждала съм да продават такъв и в супер маркерите където има храна за вкъщи. Искам днес да направя, но не знам в какво се състои различния вкус и цвят, дали не е някаква подправка..., но коя?  newsm78
Жълтия цвят е от куркумата.Индийците я ползват винаги,когато готвят ориз.Аз също съм я ползвал.Вкусно е,но не трябва да се прекалява с нея.

# 125
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 785
Или е жълт от шафрана.

# 126
  • София
  • Мнения: 19 322
Аз винаги слагам малко по-малко от 1:3 течност, защото може да досипеш, а няма как да махнеш.
Зависи от ориза. Не вярвах, че ориз може да ми е прекалено мазен, но ММ успя няколко пъти да го сготви така

Общи условия

Активация на акаунт