Каква е тайната на ориза на фурна?

  • 172 186
  • 126
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 3 379
Ако е витрокерамика - може, ако е индукционен - мисля, че не.

Е, сега ме уби с това витрокерамика  newsm78 Ето такава ми е плочата, не е с индукция със сигурност, явно значи е витрокерамика, но дали?

# 76
  • Varna
  • Мнения: 2 596
Аз, ползвам Уок на керамичен плот. Така приготвям фрайт райз и другите китайски манджурляци. Нямала съм проблем. Но навремето като имах газов котлон, там ми беше по лесно да работя със уока, защото самият котлон, беше японски и явно за уок е бил правен

За Басматито-
ами аз пък леко си го задушавам запържвам със краве масло. Като предварително съм го измила и съм го оставила поне 15 мин, във топличка водичка преди да започна да го приготвям. Слагам куркума или шафран. Нищо другооо, то не му и трябва на тоя разкош от вкус и мирис. Може да му добавите и малко черен пиперец, не се карат миризмичките им. Много малко време му е нужно за да е готов. На опаковката пише, ако някой не знае как се приготвя.

# 77
  • Мнения: 427
Моите юнаци обожават ориз на фурна.За да го оцветя често използвам настъргани моркови на ситното ренде.Като се сложат в олиото то се оцветява ,а ориза поема като се запържва.Също добавям настъргана глава целина около 1ч.л.Накрая добавям и малко масло/домашно/Ориза рядко пека с вода повече от 1:3,5.
Момичетата преди мен са написали основното.Повече мазнинка,подправки на вкус и много желание за експериментиране.

# 78
  • Мнения: 2
Ами витрокерамика означава стъклокерамика,само че не на български.
А ориза "Басмати" - наистина не става за разни други манджи ,той си най-вкусен сам,приготвен по вече описаните начини.
Аз запържвам в мазнината зрънца кимион,кориандър,белени фъстъци и стафиди,добавям ориза за се запържи,после шафран или куркума икъм 2 чаши вода или бульон.Но,както е писала Делта,първо го накисвам в топла вода и го оставям в нея докато изстина.
Да ви е сладко!

# 79
  • Мнения: 27 524
Ами витрокерамика означава стъклокерамика,само че не на български.

Вярно  Embarassed Laughing

# 80
  • Мнения: 1 461
това накисване в топла вода защо се прави и  кога преди запържването на ориза или след  Blush

# 81
  • София
  • Мнения: 12 641
това накисване в топла вода защо се прави и  кога преди запържването на ориза или след  Blush
Оризът се накисва преди готвене, независимо дали ще се запържва или не. Той поема от водата и след това се приготвя по- бързо, а и по- трудно се преварява. Естествено, това не се прави с бланширан ориз. Wink

# 82
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Имам и още една питанка, какъв ориз купувате? От кой ориз сте доволни? Аз сега купих един дълго-зърнест ориз, но на опаковката сега прочетох, че пише че се вари с найлончето 10мин. отваря се и се консумира, но аз го исках за фурна и сега се чудя, с него ли да пробвам или с обикновения български ориз?

# 83
  • София
  • Мнения: 7 168
Аз си купувам само ориз Балдо, май беше на Крина. Хубав, чист, едър, нямам забележки.

# 84
  • Мнения: 2 803
Напоследък този ориз купувам. Хубав е!
Аз не обичам много подправки та затова ориза го приготвям като първо запържвам в повечко олио настърган лук и морков, после прибавям и ориза, водичка  в съотношение 1:3, сол чер пипер. Ако е с месо или пиле, предварително ги сварявам и прибавям на порции.

# 85
  • На небето
  • Мнения: 5 530
♥ Doro ♥ и аз такъв купувах до сега.
Ориза стана чуден. Сложих на половина ориз, на половина арпа фиде, царевица, и разбира се куркума. Запекох и след това покрих с фолио да се задуши и да попие останалата вода. Но май трябваше още малко да го изсуша, другия път ще оставя малко по малко вода. Но стана чуден, тая куркума голяма работа върши. Жалко, че не го снимах, да покажа. Ама съвсем забравих.  ooooh! Благодаря момичета!   bouquet А този дълго-зърнестият ориз който го купих, ще го пробвам друг път, да види как така се вари с пакетчето и що за вкус ще докара така.  newsm78

# 86
  • София
  • Мнения: 1 832
Estell, слагаш в тенджера подсолена вода и когато заври пускаш пликчето/пликчетата. На опаковката пише колко време се вари. След това с помощта на вилица вадиш пликчето и когато поизтине малко го разтваряш. Ориза на "Uncle bеn's" се продава в пакетчета.

# 87
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Да, да ясно ми е как да го направя, не знам как ще е на вкус.

# 88
  • София
  • Мнения: 12 641
Да, да ясно ми е как да го направя, не знам как ще е на вкус.
С вкус на варен ориз и толкова. После можеш да го подправиш или  да го смесиш със зеленчуци.

# 89
  • София
  • Мнения: 372
Естел, да ти кажа че онзи ден направих най-вкусния ориз  Party
моето мнение е, че както и да го майстОриш, номерът е в ориза. Определено има значение и начина на приготвяне, но за мен това е най-важното. Нали все аз си го готвя пък ми става различно...
ето http://media.snimka.bg/7655/021565100.jpg такъв ориз купихме от Кауфланд - беше на промоция и затова ни привлече вниманието.

аз го сготвих така. сварих си едно бутче /дюк/. през това време нарязах един морков и две глави /средни/ лук. в супер малко мазнина /пилето си е пуснало/ съвсем леко запържих моркова аз, че така било по-полезно. добавих лука и 2 чаши ориз, нарязаното на ситно месо /заради малкия го кълцам, че да хапне нещо/, сол. Известно време доливах по малко от бульона и бърках.. 5 мин примерно, ама ме домързя и добавих само чубрица и го изсипах в тавичката. долях останалия бульон /не съм мерила чаши/. пекох на 200 С без вентилатор. от време на време - пробвам. Наложи ми се да долея още малко вода. Извадих го, когато не беше поел абсолютно всичкия бульон /съвсем малко имаше на дъното/ и беше мнооооого леко .. като не готов. но съм забелязала, че после си се досготвя сам.

това е от мен, дано съм ти била полезна.
Успех!

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт