Каква е тайната на ориза на фурна?

  • 172 256
  • 126
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 12
тайната е в повечкото мазнина 
с каквото и да го готвя (зеленчуци, месо...) винаги го слагам в тавичката суров (1чаша ориз и две вода) и другите продукти също сурови, обилно олио и подправки
така е бързо, лесно и винаги вкусно

# 91
  • Германия
  • Мнения: 240
Много хубава темичка.  Simple Smile Толкова обичам ориз на фурна, а никога не ми се получаваше..или ще се разкашка, или ще изсъхне, никакъв вкус. Последния път горе- долу стана добре, защото 1. си домъкнах ориз от България, че тук така и не успях да улуча свестен  Mr. Green  и 2. сложих целия мазничък бульон, в който е вряло пилето (преди капчица мазнина не слагах  ooooh!).
Утре ще правя с пилешко, но имам само пържоли..смятам да ги нарежа на лентички, ама да ги запържа ли предварително или да ги мятам сурови?

# 92
  • Мнения: 0
Flocke, миличка, виждам че сме съдържавнички  Mr. Green Това с ориза и на мен ми беше едно време голям проблем, докато не схванах, че ориз, какъвто се използва в BG за готвене, в DE е тъй нареченият Milchreis, и то го забелязах, понеже се загледах във формата на зрънцата. От тогава само такъв взимам и няма грешка. В турските или гръцките магазини също има като българския ориз. Дано не го приемеш това като съвет, за който никой не ме е питал  Blush Просто реших да споделя  Peace И другото е наистина мазнината и водата. Повечко мазнина и вода 1:2,5 или 3, според зависи, колко сварен го обичаш. Успех  Wink
 А за пържолките - аз бих направила ориза със зеленчуци, а пържолките мариновани с нишесте на тигана - за гарнитура  Flutter

# 93
  • Германия
  • Мнения: 240
...в DE е тъй нареченият Milchreis, и то го забелязах, понеже се загледах във формата на зрънцата. От тогава само такъв взимам и няма грешка. В турските или гръцките магазини също има като българския ориз. Дано не го приемеш това като съвет, за който никой не ме е питал  Blush ..
Аууу, абе и аз като го гледах Милхраиза на картинките ми приличаше на българския, но така и не се престраших да купя и да пробвам. Естествено, че не го приемам като съвет, за който не съм питала...даже тайничко се надявах да се включи някой от Германия и да ме светне.  Laughing Мнооого ти благодаря, още утре отивам за Milchreis.  Mr. Green Hug

# 94
  • Мнения: 45
Преди време и аз, мъжОт,/мъжИтЕ  винаги готвят по-добре от женИтЕ/ имах проблем.
Готвя ориз: запържвам лук, варя  1:3, пека Ъв фурна и … не ми харесва. Сбит, преварен/препечен, пихтиеста маса от нишести и … абе накратко .. не ми харесва.
И така докато открих простата рецепта на ПИЛАФ.
Началото е стандартно. Запържваме лук с МАЛКО мазнина, като се появят признаци за пожълтяване изсипваме ориза/направо от пакета/. Запържваме го,докато си промени цвета към прозрачен. В този момент го заливаме с вода 1:3 ,слагаме 5-6 зърна челен пипер,сол и УСИЛВАМЕ температурата на макс и затваряме капака. Започва загряване. Като наближи момента на зариране- намаляваме на минимум = 1 на ел. котлон /ако сме изтървали момента и започне да превира няма проблем-отваряме капака.
Накратко целта е да заври, и да намалим до „бавен огън”.
На „бавен огън” се вари 10-15 минути- докато се появят .. хъм.. кратерчета. И ….
И .. изключваме” на НУЛА.
Оставяме го така още около 10-15 минути.
Имаме БЯЛ ОРИЗ с НЕСЛЕПНАТИ ЗЪРНА.
Всичко друго са добавки/ мИсо ил треволяк/
МиСото трябва да е предварително приготвено , ако искаме да е с ориза.
МиСото е предварително приготвено,когато : е нарязано на хапки и сложено върху задушен лук да се готви докато му изври течността
Аре, да Ви е сладко..
ß

# 95
  • София
  • Мнения: 15 503
      valentor, не видях ролята на фурната  в твоята рецепта?

Последна редакция: вт, 30 ное 2010, 23:11 от Тайна

# 96
  • Мнения: 1 232
Такъв ориз съм яла в едно заведение и много ми хареса. Сега разбирам. че тайната е била в шафрана.
http://kulinar.gbg.bg/index.php?p=recipe&id=4711

Последна редакция: чт, 02 дек 2010, 15:55 от ябълка

# 97
  • Мнения: 0
Flocke, много се радвам, ако съм помогнала  Hug Да споделиш как е станало  Wink

# 98
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Запържвам ориза на котлона първо в отделен тиган. Добавям подправки и сол.

Преди да го сложа да се пече , нарязвам на ситно лук и го запичам във фурната до почерняване в тавата, в която ще се пече , без мазнина.

Прибавям ориза и вода и се пече, докато изври водата.

# 99
  • Varna
  • Мнения: 115
Макар да не съм много опитен готвач, при мен оризът (пилето с ориз) се получава доста добре. Според мен, за да не стане лигав и глетяв, трябва много хубаво да се измие - не в паничка или купа, а в гефгир, под течаща вода, по -продължително. С мазнината не прекалявам, запържвам го да с е"остъкли", т.е. да стане леко прозрачен, след което го заливам в съотнощение 1:3 с бульон от пиле ( когато сварявам пилето, добавям 2 глави лук нарязани на едро, да си пуснат аромата, малко зехтин, сол, черен пипер). Та с три части от така прецедения бульон заливам. Става много вкусно. А ако става въпрос за пиле с ориз, страхотен вкус придава пресния девесил ( не онзи пакетирания)

# 100
  • Мнения: 190
Такъв ориз съм яла в едно заведение и много ми хареса. Сега разбирам. че тайната е била в шафрана.
http://kulinar.gbg.bg/index.php?p=recipe&id=4711
Ако не се намира  шафран  ,куркумата   може да  замести  Peace

# 101
  • Мнения: 9 019
тайната е в повечкото мазнина 
с каквото и да го готвя (зеленчуци, месо...) винаги го слагам в тавичката суров (1чаша ориз и две вода) и другите продукти също сурови, обилно олио и подправки
така е бързо, лесно и винаги вкусно

И аз не запържвам ориза - преди време го правех, но вече не. Оказа се, че баба ми гледа повече кулинарни предавания от мен и ме възхити преди доста време с уникален ориз. На въпроса ми, как го запържва, тя ми каза, че вече е престанала. Та и аз така.

Измивам го много хубаво, така че водата да стане почти бистра. Към него добавям сурови зеленчуци - каквито обичате. Месо, бульона от месото, сол, черен пипер и мазнина. Във фурната и мааалко преди да стане готов я изключвам. Той си дърпа останалата течност и по този начин остава сочен, а зърната не слепват.

# 102
  • Мнения: 17
Запържвам лука и моркова,ориза докато започне да се разпада.остъклява се добре прибавям пикантина и черен пипер. Олиото е точно три супени лъжици с повече става мн мазно. Прибавям свареното обезкостено пиле, магданоз и една чаша бульон разбърквам докато си поеме течността. Прехвърлям в тавичка и доливам още 3 чаши бульон. Поставям в мн добре загрята фурна и пека до готовност. Ако фурната е слаба в началото ориза се пече по бавно и се разкашква докато изври водата. Ориза ми винаги се получава много вкусен не е скашкан.
1:4 съотношение ориз бульон _в силно загрята фурна дори поякога пека на 250градуса.

# 103
  • София
  • Мнения: 8 711
Аз не обичам ориз, затова не готвя. Но майка ми е готвач и ползва куркума. Съвсем малко го прави доста жълт.
Слага и повече мазнина.
Първо го "пържи", докато стане прозрачен, налива 3:1 вода и го пече.

# 104
  • Мнения: 2 760
От моята добруджанска баба знам един традиционен пиниз - при готвене на ориз на фурна, а може и в сарми, се добавя и малко булгур - вкусът и ароматът стават много приятни.

Общи условия

Активация на акаунт