Каква е тайната на ориза на фурна?

  • 172 183
  • 126
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 22 867
Иначе, за да е жълт, повечето слагат направо бульон.


Извинявам се, ако вече е писано, за да е жълт оризът, слагам куркума. А съотношението ориз - течност, когато го пека на фурна, правя 1:4. Не ми става сух.

# 61
  • Мнения: 4 434
Иначе, за да е жълт, повечето слагат направо бульон.


Извинявам се, ако вече е писано, за да е жълт оризът, слагам куркума. А съотношението ориз - течност, когато го пека на фурна, правя 1:4. Не ми става сух.

Да, аз прочетох назад, така е Лабрекс! Hug

# 62
  • Мнения: 6 713
Момичета, я да ви питам този ориз басмати запържвате ли го предварително?

# 63
  • Мнения: 0
И при съотношение 1:3 ориз, течност. Пак не става сух ориза.

# 64
  • София
  • Мнения: 12 641
Момичета, я да ви питам този ориз басмати запържвате ли го предварително?
Не се запържва, но и според мен не е подходящ за манджи или за печене във фурна. Той е много ароматен и е достатъчно да се свари в подсолена вода. така става идеална гарнитура за бяла риба със сметана, пиле с някакъв сос и тн.

SZA
телешкото месо е много рискован продукт в България. Ако все пак държиш на него си поръчай бон филе в близката месарница- това е шанса да става за ядене. При всички случаи месото не е лошо да се кипне предварително, за да може да се изхвърли първата вода и пяната, които не се отразяват добре на вкуса на ястието.

# 65
  • Мнения: 27 524
Момичета, я да ви питам този ориз басмати запържвате ли го предварително?
Не се запържва, но и според мен не е подходящ за манджи или за печене във фурна.

Хич даже. Сто часа навивах с него малки постни лозови сармички и за нищо не стават  Tired И дроб-сарма правих - и тя така  Mr. Green

# 66
  • София, под Карлсон
  • Мнения: 638
Извинявам се, но не разбрах как така да е сух ориза?  newsm78 Т.е да не се мие преди готвене ли?

# 67
  • Мнения: 27 524
Да не се изсуши от печенето, да стои бодлив, сух, неприятен за ядене.

# 68
  • София
  • Мнения: 12 641
Момичета, я да ви питам този ориз басмати запържвате ли го предварително?
Не се запържва, но и според мен не е подходящ за манджи или за печене във фурна.

Хич даже. Сто часа навивах с него малки постни лозови сармички и за нищо не стават  Tired И дроб-сарма правих - и тя така  Mr. Green
Неприятна работа. Иначе е много ароматен и вкусен, но може и да стане за такива готвени неща ако се посвари предварително. Там остава риска да се превари, но повече ще става за ядене. Mr. Green

ПП На ориза много добре му се отразява преди готвене да се накисне за двайсетина минути в хладка вода. Това намалява времето за готвене и не му позволява да стане на каша. Според майсторите на ризото, например, за да стои цял и да поема от подправките е важно да се готви в гореща вода 1:1 с ориза, а като по изври да се добавя още една част вряща вода. Ако на някой му се занимава системата наистина работи.

# 69
  • Мнения: 6 713
Бояна, Блонди,  Peace

Как е тогава най-добре да се готви басматито? В тенджерка с разни зеленчуци ли? newsm78

# 70
  • София
  • Мнения: 12 641
Лурдес Най- добре е само да се свари с вода и сол, а iлед като се изцеди да се подправи с малко зехтин. Той има специфичен аромат, който стои най- добре натюр. Има достатъчно други оризи, които стават страхотни, когато се смесят със зеленчуци, меса и прочее. Ако основното ти е със сметанов сос, сос сиреная нещо с естрагон или по- пикантен сос басмати е перфектна гарнитура. Това според моя вкус, разбира се, може някой да даде друга интересна идея.

# 71
  • Мнения: 16
Както казва Бояна, басмати е подходящ за гарнитура, без никакви добавки.
Аз приготвям басмати също и с пиле и кимион, става много ароматно ястие за тези, които обичат кимион.
Сварява се пилето с малко лук, черен пипер, 2-3 зърна кардамон, малко куркума и сол.
Запържва се лук, след това се прибавя 1 с.л. кимион на зърна(не смелен!). След като се позапържи малко и кимионът, се прибавя един, нарязан на едро картоф. След няколко минутки се залива с бульона от пилето, прибавят се 4-5 зрънца карамфил и няколко парченца канела(несмелена, начупва се коричката на парчета). Прибавят се ориза и пилето и се задушават в тенджера на много слаб огън, докато се свари ориза. Тенджерата трябва да е плътно затворена, аз обикновено слагам фолио и отгоре капака, за да не излиза никаква пара отвън. Обикновено басмати се вари при съотношение 1:1,5. (пропуснах да спомена, че предварително оризът се накисва за 15-на минутки във вода).
Когато оризът се свари, но се вижда още водичка, се вади, премества се в тава и се слага в гореща фурна за около 5 минутки, след което се изключва фурната и тавата се покрива с фолио.

# 72
  • Мнения: 27 524
Мерси, Бояна, ще знам вече  Hug

# 73
  • Мнения: 3 379
И на мен ми беше интересно пояснението за басмати, благодаря. Сега може би ще се престраша да сготвя Simple Smile

Да питам и един въпрос не много по темата, но понеже си говорим за ориз, а и да не пускам отделна тема... Някой ползвал ли е тиган уок на керамичен плот, може ли да се готви в такъв на плот? Много ми е мерак да си взема, но пък няма да сменям и плот заради това Simple Smile

# 74
  • Мнения: 27 524
Ако е витрокерамика - може, ако е индукционен - мисля, че не.

Общи условия

Активация на акаунт