Каква е тайната на ориза на фурна?

  • 172 156
  • 126
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 832
А, това искам и аз да разбера от сума време!!! Значи какво ли не се научих да готвя само не и този пусти ориз. Единственият който мога да правя добре е "по китайски".

# 106
  • Мнения: 1 455
Мен една съседска баба ме е учила ориза да го измивам добре със сол, преди да готвя винаги го претривам и измивам няколко пъти за да си пусне брашното. След това не слепва Peace

# 107
  • Sofia, Bulgaria
  • Мнения: 854
Това за солта е интересно. На принципа на опита и грешката съм установила, че оризът не слепва ако го измия много добре в гевгир под течаща вода за да му се махне нишестето и когато се налива вода при готвенето, то тя задължително да е гореща.

# 108
  • София
  • Мнения: 1 956
Хм... Интересна тема. Този ориз винаги ми е бил неясен. Аз правя ориза, както го описвате - запържвам лук и евентуално моркови, добавям измит ориз, сипвам вода 3 към 1 и гледам да не се налага да разбърквам, за да не се разкашква. Нкрая изключвам котлона и оризът си дръпва влагата впоследствие.
За пълнени чушки и други пълнени зеленчуци правя плънката така, че оризът да е полусуров. Той си дръпва колкото му трябва вода от чушката докато се пече. Така не ми се разкашква и разводнява плънката.
В италианските рецепти за ризото запържват лук с ориз и добавят чаша бяло вино и като изври виното доливат малко вода, бъркат, като поеме оризът водата, доливат още и така... Става хубаво... Така съм правила ризото с гъби...Ама детето не яде гъби, така че не съм правила от доста време...
Та въпреки всичко не ми е ясно кой вьид ориз за какво е. Като гледам например КРина имат много видове ориз - бисерен, бланширан, български, балдо, басмати, черен, смесен... Кой за какви храни е идея си нямам. Басматито е ясно - за гарнитури. Обаче от чудене... вземам или български, или бланширан, или бисерен. А пък черният не знам как се готви и яде изобщо... Балдото не ми харесва . Един тлъст такъв, мазен става... Зама не от мазнина, ами самият ориз има някаква такава консистенция...
Имате ли идея кой вид ориз за какво е?

# 109
  • Мнения: 13 209
В службата правят много вкусен ориз, не го мият, направо от пакета го слагат.
Мия ориза по няколко пъти с гореща вода, казвали са ми как го обработват и не искам да го готвя без да го измия. Пак си става много вкусен. Преди запържвах лук и настъргани моркови, добавях ориза и като стане стъклен прибавях водата. Сега не пържа нищо, просто слагам всичко в тава и пека във фурната. Като поеме повечето вода, отгоре овкусявам с олио, понякога слагам резенчета домати, пармезан или чушки.

# 110
  • Мнения: 10 998
купувам си само бланширан ориз, не се слепва. Но с удоволствие ще науча нещо ново от вас.

# 111
  • Мнения: 6 214
купувам си само бланширан ориз, не се слепва.
+1

# 112
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 804
На ориза слагам няколко капки лимонов сок,или оцет. Не се слепва и не става лепкав!И наистина оризът обича мазнинка.
Видях в предишните постове, че сте писали за шафран. Тук се използва много(имам предвид в Италия). Доста е скъп,защото в действителност е тичинков прашец   и се събира на ръка,което пъл обяснява цената.
Добре че надникнах тук. Отдавна не съм правила такъв ориз. За фурна е все още доста горещо, но другият месец ще направя ориз на фурна.

# 113
  • Мнения: 26
Ядох най-вкусния ориз в една приятелка в Разград.Попитах-тайната и бе 1 към 6,колкото и странно да ви звучи.Беше ориз със заек на фурна.

# 114
  • Мнения: 25 824
При ориза няма стандартни пропорции с водата. Много зависи какъв вид е оризът, от каква партида е и как точно се приготвя. Даже при една и съща марка ориз, един и същи вид, но от различни партиди, ми се е налагало да слагам различно количество вода.
То това му е работата на готвача - да следи дали, какво, кога и колко да добави.

# 115
  • София
  • Мнения: 15 490
При ориза няма стандартни пропорции с водата. Много зависи какъв вид е оризът, от каква партида е и как точно се приготвя. Даже при една и съща марка ориз, един и същи вид, но от различни партиди, ми се е налагало да слагам различно количество вода.
То това му е работата на готвача - да следи дали, какво, кога и колко да добави.
Аз никога не меря водата. Варя пилешкото с много вода и солчица, колкото остане при варенето отива с пилешкото в ориза.Никога не ми се е скашквал.Не знам как, но винаги уцелвам дозата.Вадя когато, набъбне и започнат да стават мехурчета отгоре и оставям да попие.

# 116
  • София/Севлиево
  • Мнения: 11 100
Почти никога не ми се е получавал печения ориз на фурна, но последния път стана доста добре.Сварих го първо,както обикновено, но този път сложих куркума и краве масло докато го варях и не се слепна.Понежа малкия го обича печен със спанак го обърках със зеленчука и го изпекох за 10-15 минути, а накрая го залях с настърган кашкавал смесен с разбито яйце и пекох докато стегна.Ами получи ми се и се надявам и следващият път да е така.Пък водата никога не я следя колко е точно,гледам да е поне 3 към 1, но може и повече понякога да сложа-той ориза винаги ще я попие.

# 117
  • Мнения: 1 213
Аз никога не меря водата. Варя пилешкото с много вода и солчица, колкото остане при варенето отива с пилешкото в ориза.Никога не ми се е скашквал.Не знам как, но винаги уцелвам дозата.Вадя когато, набъбне и започнат да стават мехурчета отгоре и оставям да попие.
По същия начин го правя и аз, но запържвам повечко лук, той изплува отгоре и като се запече става ммм, моите първо него обират.

# 118
  • София
  • Мнения: 15 490
Аз никога не меря водата. Варя пилешкото с много вода и солчица, колкото остане при варенето отива с пилешкото в ориза.Никога не ми се е скашквал.Не знам как, но винаги уцелвам дозата.Вадя когато, набъбне и започнат да стават мехурчета отгоре и оставям да попие.
По същия начин го правя и аз, но запържвам повечко лук, той изплува отгоре и като се запече става ммм, моите първо него обират.
Моите не са по лука и затова слагам колкото за аромат.И ориза не мия.
В почернялата и очукана стара тавичка от електрическата тенджера става най-вкусен. JoyМагданоза слагам накрая, за да си остане свеж.Преди го слагах в началото и се спаружваше.
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 06 окт 2015, 19:56 от Тайна

# 119
  • Мнения: 798
При толкова готвене на ориз на фурна все още не ми се получава еднакво добре. Вчера го запържих доста повече време от обикновено в тиган с по дебело дъно и малко повече олио - получи ми се супер.

Общи условия

Активация на акаунт