Лазаня

  • 10 632
  • 22
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 441
Лазаня, която със сигурност не е бъркоч.

# 16
  • Мнения: 441
Много груби изказвания от някои съфорумци.  Naughty

Точно така, съгласна съм с теб.

Но да се върнем на темата на лазаня. т.к. учебник не може да бъде използван за рецепта, въпреки че рецептата е използвана като снимка от друга книга.

Едно кратко видео http://espresso.repubblica.it/food/multimedia/chef-academyltbr-g … bolognese/9894425 и един симпатичен готвач тук ни обясняват как започваме със зеленчуците - морков, лук а може и целина(която аз пропускам). Продължава се с месото, ВИНО, и следват подправките - "ароматен букет" - които според готвача МОГАТ да бъдат (не задължително) розмарин, салвия, мащерка и дафинов лист.

Второ видео http://ricette.giallozafferano.it/Ragu-alla-bolognese.html, една дама, която използва една от официалните рецепти,  започва отново с моркови, целина и лук. В нейната рецепта в добавка има масло, бекон(за тези две не съм чувала), бульон и мляко. При нея реда на добавяне на продуктите е различен, но към края добавя и мляко. Пресни поправки не са използвани. Твърди се, че това е рецептата, записана като оригинална през 1982, за която става на въпрос в Уикипедия.
Самата лазаня, от същия сайт, завършва с какво? С пармезан.

Още една рецепта, подобна на втората http://www.cibo360.it/cucina/mondo/rag%F9_bolognese.htm

Подобна е и рецептата на барила, но тук има чесън и розмарин, няма мляко. http://www.academiabarilla.it/ricette/how-to-guida-alla-preparaz … la-bolognese.aspx
Самата лазаня също е поръсена с пармезан. http://it.barilla.com/ricette_e_menu/ricette/emiliane/Lasagne_alla_Bolognese.htm




# 17
  • Sofia
  • Мнения: 3 044
Моля, спестете си личностните определения и се придържайте към темата!

# 18
  • Мнения: 0
От 8 год. живея в Италия и както става винаги неволята учи, трябваше да се науча да готвя, защото мама е далече...Когато правя лазаня, не е хвалба, си облизват пръстите и мъжът ми се надува от гордост все паксъм чужденка. Тайната е в соса рагу. Може да се спори и една година как се прави, но всяка област, не всяка къща го прави по различен начин. Аз нарязвам на ситно морков, лук, чушка и стъблата на целина и ги задушавам в малко олио, прибавям сланинка или бекон също на ситно, после каймата и я бъркам за да стане на трохи (ако имам месо и свински ребърца ги запържвам леко и ги прибавям в тенжерата после когато сосът е готов ги вадя и вечеята е готова. По този начин сосът се овкусява още повече). След като сместа остане на мазнина слагам червено вино (хубаво) изчаквам да излезе алкохола, т.е. да не мирише на алкохол и добавям доматите. Соля, бульонче, черен пипер и др. подправки по вкус (всеки път е различно). Ври на слаб огън 2-3 часа и ето това е тайната дългите часове на огъня. Аз не слагам прясно мляко или сметана, защото не ми харесва. Правя една тенжера и после или правя веднага лазаня и я рамразявам или сосът го слагам в буркани и го замразявам. Така ако имам гости го вадя и е отличен за талиетеле,ньоки, папарделе, т.е. всяка паста с яйце. Лазанята: кори, който не се варят (по лесно е) на дъното на тавата малко рагу, после кори, рагу, бешемел (аз го купувам, защото не винаги ми става), малко кашкавал нарязан на ситно, моцарела (на малки парченца) , СИРЕНЕ НАТРОШЕНО ( ето това прави моята лазаня така вкусна) и настъргано пармиджано. Завършвам с рагу смесено с малко бешемел. Пека в фурната около 20-30 мин. и малко преди да я извадя настъргвам пармиджано. ЛАЗАНЯТА СЕ ЯДЕ ВЕДНАГА И МОЛЯ ВИ НЕ СЛАГАЙТЕ КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ, ЦАРЕВИЦА И ДРУГИ АМЕРИКАНСКИ ПРОСТОТИЙ. Моге да се прави и без рагу само с бешемел и гъби и кайма, аспарижи, тиквички, спанак и др.

# 19
  • Мнения: 2 461
   Последната рецепта е отлична! Grinning newsm10   Ето и рецепта за Вегетарианска

•1 пакет кори за лазаня
•1 килограм пресни гъби, нарязани
•3/4 чаша нарязана зелена чушка
•3/4 чаша нарязан лук
•3 скилидки чесън, счукан
•2 супени лъжици зехтин
•750мл. доматен сос
•1 чаена лъжичка сушен босилек
•400гр. обезсолено сирене
•2бр. настъргана моцарела
•2 яйца
•1/2 чаша настърган пармезан

Приготовление:

Поставете корите за лазаня в голяма тенджера с вряща вода за 10 минути.
 Изплакнете със студена вода, и прецедете.

В голям съд задушете гъбите, зелените чушки, лука и чесън в зехтин. Добавете доматения сос и босилека и оставете да покъкри 15 мин.

Смесете заедно сиренето, едната моцарела и яйцата.

Загрейте фурната до 180 градуса. Изсипете 1 чаша от соса на дъното на правоъгълна тавичка. Сложете половината от корите, покрийте с половината от сместа със сирене и яйце, половината сос и пармезан, повторете като накрая завършите с моцарела.

Печете, открито в продължение на 40 минути. Оставя се да престои 15 минути преди сервиране.  Hug

Последна редакция: чт, 27 сеп 2012, 00:41 от Roo Roo

# 20
  • Мнения: 11 190
Какъв е проблемът рецептата да се адаптира според вкусовете на приготвящия/ядящите? Все пак, форумът е за споделяне на опит.

Аз освен класическа болонезе и такава със сирена, правя и една измислена с печени патладжан Simple Smile Иначе винаги приготвям от двата соса, червен и бешамел, и поливам щедро.
Едно уточнение: корите на Бариля, както и всички други читави италиански кори, нямат нужда от предварително варене. Това обаче работи, ако домакинята не пести соса за заливането после Simple Smile
Аз и канелони правя без предварително варене, независимо от това какво пише на опаковката - стават трепач.

Още нещо по повод "оригиналните" рецепти - в лазанята на Лео (от Leo's pizza, съвсем оригинален италианец) в соса рагу освен телешко месо, присъства и дроб.

# 21
  • Мнения: 29

Едно уточнение: корите на Бариля, както и всички други читави италиански кори, нямат нужда от предварително варене. Това обаче работи, ако домакинята не пести соса за заливането после Simple Smile
Аз и канелони правя без предварително варене, независимо от това какво пише на опаковката - стават трепач.





и аз така правя

# 22
  • Мнения: 9
Лазания  алла болонезе я правя така http://www.misya.info/2010/09/06/lasagne-alla-bolognese.htm,но ако корите са сухи -не ги варя и слагам много моцарела!Има и други видове лазаня( освен болонезе)-с гъби и салсича,с Frutti Di Mare,харесва ми и със спанак и рикота.Въпрос на вкус  Simple Smile

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт