Лазаня

  • 10 628
  • 22
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Видин
  • Мнения: 4 921
Моля споделете идеи и опит за направата на такова чудо  Praynig Мерси!

# 1
  • Мнения: 5 462
Потърси с Търсачката .Рецепти има много публикувани тук.

# 2
  • У нас
  • Мнения: 304
Нищо сложно! Просто купуваш кори за лазаня, следваш инструкциите  за приготвяне от пакета и бон апети!Мой съвет :не купувай кори ,които се варят ,защото доста често се слепват .Приготвяш два соса :бешамел и болонезе,300-400 гр .кашкавал .При реденето на лазанята се започва с бешамеления сос,кори ,следва другия сос ,настърган кашкавал и така до изчерпване на продуктите ,като се завършва с бешамел и отгоре настърган кашкавал.Зависи от вида кори за времето на печене във фурната !Приятен апетит!

# 3
  • Мнения: 5 462
Нищо сложно! Просто купуваш кори за лазаня, следваш инструкциите  за приготвяне от пакета и бон апети!Мой съвет :не купувай кори ,които се варят ,защото доста често се слепват .Приготвяш два соса :бешамел и болонезе,300-400 гр .кашкавал .При реденето на лазанята се започва с бешамеления сос,кори ,следва другия сос ,настърган кашкавал и така до изчерпване на продуктите ,като се завършва с бешамел и отгоре настърган кашкавал.Зависи от вида кори за времето на печене във фурната !Приятен апетит!
Върху всеки ред се слага и от двата соса и прясно  настъргано сирене пармиджано.
На кутиите кори за лазаня Барила си има етикет с инструкциите на бг език.

# 4
  • Мнения: 148
Само ще добавя,че с домашно правен бешамел на нас ни е доста тежка затова вече правя със купен /в кутия/.Така ни, по- харесва.

# 5
  • Мнения: 91
Аз не обичам сос бешамел и правя лазаня само с болонезе. Пак става много хубава, но оригиналната рецепта е с двата соса. А иначе в плънката може да използваш всичко, което обичате у дома - пилешко месо, кайма, гъби, царевица и т.н. Успех!

# 6
  • Мнения: 5 462
Аз не обичам сос бешамел и правя лазаня само с болонезе. Пак става много хубава, но оригиналната рецепта е с двата соса. А иначе в плънката може да използваш всичко, което обичате у дома - пилешко месо, кайма, гъби, царевица и т.н. Успех!
Да бе , да..  ooooh!

# 7
# 8
  • Мнения: 5 462
Това не са истински рецепти за лазаня.
Офф ужас- босилек, целина /при това суха/, риган .. кашкавал и още неща които категорично нямат място в рецепти за лазаня. Confused Sick

# 9
  • Мнения: 497
Моля споделете идеи и опит за направата на такова чудо  Praynig Мерси!
ето, копирам ти буквално рецепта от нета, която съм изпълнявала вече няколко пъти и става страхотна. Нямам следи за авторката, но й благодаря за рецептата.
Моя опит - Ползвам само кори на Барила. И най-важното е да не я препичаш лазянята-като минат около 25 минути (това зависи малко и от фурната ти, но ...), спирай фурната, дори да ти се тресе вътре лазанята и да ти изглежда неготова.....


Оригинална рецепта за лазаня:

Продукти:
500 гр кайма
500 гр гъби
1 гл. чесън
2 бутилки домати консервирани (1 л общо)
1 голяма глава лук
500 гр кашкавал
1 голяма кофичка сметана
1 л прясно мляко
60-70 гр брашно
3-4 големи моркова
сол, черен пипер, босилек, дафинов лист
1/2 пакет кори (да са с яйца, ние предпочитаме опрделено Divella или Barilla. Гръцките се разваряват безобразно и са по-безвкусни)

Приготовление:
Сос болонезе: настъргват се морковите на ситно ренде. Обелва се чесънът, лукът се нарязва наситно. Чесънът, сложен първо в гореща вода, се бели по-лесно. Скилидките се смачкват с широката част на ножа (не се режат). Чесънът се слага в нагорещен зехтин, запържва се леко, добавя се лукът и морковите и се запържват до златисто. Добавя се каймата, запържва се добре, добавят се доматите, след което се оставят на слаб огън да врят.
Приготвя се соса бешамел: нагрява се олио, слага се брашното да се запържи леко. Добавя се прясното мляко и сметаната, като непрекъснато се разбърква, докато соса се сгъсти до гъстота на кремсупа (или тесто за катми).
Измитите гъби се нарязват на плоски парчета (т.е. не се дребнят, подкарвате гъбата от единия край, и щрак-щрак - нарязвате на плоски парчета). Запържват се с малко зехтин, докато поомекнат, но не до пълна готовност. Прецеждат се от водата, която са пуснали. Смесват се с бешамела.
Избира се тава (правоъгълна), в която да може да се наредят между 3 и 4 пласта кори - предварително със сухите кори пробвайте колко реда излизат.
Във вряща вода с олио и сол се пускат корите и постоянно се бъркат внимателно, за да не се разкъсат. Пускат се една по една, иначе залепват. Варят се според указанията на опаковката. Когато омекнат и добият гъвкав вид, се охлаждат със студена вода, за да могат да се подредят. Аз обаче пускам по 4 кори в широка тенджера и не ми залепват. Държа ги около 1 минута, точно докато станат гъвкави, както е казала и авторката, но не ги охлаждам с вода, а направо ги редя, не парят чак толкова!
Най-отдолу тавата се маже с олио, слага се тънък пласт бешамел и сос болонезе и се смесват, и започва подреждането на лазанята. 1 слой кори, 1 слой бешамел, 1 слой болонезе, 1 слой кашкавал; пак кори, слой бешамел, слой болонезе, слой кашкавал - и така до края. Последният слой е бешамел, болонезе и кашкавал. Върху кашкавала може да се нарежат домати на тънки кръгчета, които да покрият лазанята отгоре.
Пече се около 30-35 минути на 200 C фурна. Не трябва да загаря много - ако става така, се слага фолио върху тавата.

# 10
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Това е моята лазаня - не претендирам, че е оригинална рецепта, но пък много лесно се приготвя и е много вкусна :

http://aelisaelis.blogspot.com/2010/09/blog-post_12.html

От много време се каня да направя лазанята  както е описана на кутията с кори, може пък да ми дойде музата тези дни Rolling Eyes.

# 11
  • Мнения: 320
Аз пък правя само тази и аз не претендирам, че е оригинална, но затова пък гарантирам, че е много вкусна. Рецептата ми е от нета и за съжаление не съм записала на кой е, но който и да е му благодаря за рецептата  Peace

Лазаня “Болонезе”

1 кутия готови кори за лазаня

за плънката:

500 гр кайма
1/2 буркан домати или 4 5- с.л. доматено пюре
1 морков
200 гр гъби
2 - 3 глави лук (праз лук 2 стръка)
2 - 3 скилидки чесън
1 ч. л. босилек
1 ч. л. бял риган
1 щипка захар
1 с.л. зехтин

за бешамелов сос:

500 мл прясно мляко (айран или вода)
200 гр настърган кашкавал
2 с.л. масло
2 с. л. брашно
индийско орехче (по желание)
черен пипер на вкус

Лукът (праза) и чесънът се нарязват на ситно и се задушават 1-2 минути в сгорещен зехтин.
Прибавя се ситно настърган или нарязан на кубчета морков и гъбите, нарязани на филийки и се задушава под капак.
Когато зеленчуците омекнат леко, се разреждат с малко вода, около 100 мл. Оставя се да кипне.
Към кипналата смес се прибавят доматите или доматеното пюре, разредено с малко вода. Подправя се с босилек, риган и щипка захар. Когато се сгъсти, се слага каймата.

За сос “Бешамел” брашното се запържва в разтопено масло за не повече от минута. Налива се студено прясно мляко и се подправя с черен пипер и индийско орехче. Ври 4-5 минути, докато се сгъсти. Бърка се само в едната посока соса.

На дъното на дълбока правоъгълна тава се слага малко зехтин и бешамелов сос. Поставя се ред кори, разпределя се малко от плънката.
Поставят се втори ред кори, бешамелов сос и плънка. Пече се в загрята на 180 градуса фурна 30-40 минути (до готовност).
Последният ред кори се поръсва обилно с кашкавал малко преди лазанята да се извади от фурната, за да се зачерви.

# 12
# 13
  • Мнения: 54
Аз пък правя нещо като побългарена лазаня но винаги има отличен резултат и се харесва от всички:

        Взимаш кори за баница по твой избор, за плънката запържваш глава кромид лук+1/2 кг. кайма, слагаш подправки на вкус+ малко доматен сос или настърган пресен домат/ може да се добавят гъби , кисели краставички по желание/ оставаш да поври да се изпари водата от домата и започваш да редиш в тава ред кори, ред плънка / не слагай по много/ и така до кора. Нарязваш с нож на квадрати, разбиваш 4 бр. яйца + 250 мл. газирана вода и заливаш " лазанята" и слагаш във фурната на 180 градуса ,а като се изпече преди да извадиш от фурната обилно настържи кашкавал и остави да се запече още малко- Бон апети!

Нямам снимка но изглежа супер и е адски вкусно!!!

# 14
  • Мнения: 5 462
Казабланка , пускала съм многократно рецептата за лазаня.
Който иска мооже да ползва търсачката , защото през страница има въпроси относно рецепта за лазаня.Нали се сещаш , че всеки път немога да я публикувам , нито имам такова време нито желание.Като напишеш в търсачката лазаня и ще излязат сигурно сто такива теми.
А рецептите са пълни бъркочи , колкото и да ти изглежда просташко , пак казвам това не е никаква лазаня.

# 15
  • Мнения: 441
Лазаня, която със сигурност не е бъркоч.

# 16
  • Мнения: 441
Много груби изказвания от някои съфорумци.  Naughty

Точно така, съгласна съм с теб.

Но да се върнем на темата на лазаня. т.к. учебник не може да бъде използван за рецепта, въпреки че рецептата е използвана като снимка от друга книга.

Едно кратко видео http://espresso.repubblica.it/food/multimedia/chef-academyltbr-g … bolognese/9894425 и един симпатичен готвач тук ни обясняват как започваме със зеленчуците - морков, лук а може и целина(която аз пропускам). Продължава се с месото, ВИНО, и следват подправките - "ароматен букет" - които според готвача МОГАТ да бъдат (не задължително) розмарин, салвия, мащерка и дафинов лист.

Второ видео http://ricette.giallozafferano.it/Ragu-alla-bolognese.html, една дама, която използва една от официалните рецепти,  започва отново с моркови, целина и лук. В нейната рецепта в добавка има масло, бекон(за тези две не съм чувала), бульон и мляко. При нея реда на добавяне на продуктите е различен, но към края добавя и мляко. Пресни поправки не са използвани. Твърди се, че това е рецептата, записана като оригинална през 1982, за която става на въпрос в Уикипедия.
Самата лазаня, от същия сайт, завършва с какво? С пармезан.

Още една рецепта, подобна на втората http://www.cibo360.it/cucina/mondo/rag%F9_bolognese.htm

Подобна е и рецептата на барила, но тук има чесън и розмарин, няма мляко. http://www.academiabarilla.it/ricette/how-to-guida-alla-preparaz … la-bolognese.aspx
Самата лазаня също е поръсена с пармезан. http://it.barilla.com/ricette_e_menu/ricette/emiliane/Lasagne_alla_Bolognese.htm




# 17
  • Sofia
  • Мнения: 3 036
Моля, спестете си личностните определения и се придържайте към темата!

# 18
  • Мнения: 0
От 8 год. живея в Италия и както става винаги неволята учи, трябваше да се науча да готвя, защото мама е далече...Когато правя лазаня, не е хвалба, си облизват пръстите и мъжът ми се надува от гордост все паксъм чужденка. Тайната е в соса рагу. Може да се спори и една година как се прави, но всяка област, не всяка къща го прави по различен начин. Аз нарязвам на ситно морков, лук, чушка и стъблата на целина и ги задушавам в малко олио, прибавям сланинка или бекон също на ситно, после каймата и я бъркам за да стане на трохи (ако имам месо и свински ребърца ги запържвам леко и ги прибавям в тенжерата после когато сосът е готов ги вадя и вечеята е готова. По този начин сосът се овкусява още повече). След като сместа остане на мазнина слагам червено вино (хубаво) изчаквам да излезе алкохола, т.е. да не мирише на алкохол и добавям доматите. Соля, бульонче, черен пипер и др. подправки по вкус (всеки път е различно). Ври на слаб огън 2-3 часа и ето това е тайната дългите часове на огъня. Аз не слагам прясно мляко или сметана, защото не ми харесва. Правя една тенжера и после или правя веднага лазаня и я рамразявам или сосът го слагам в буркани и го замразявам. Така ако имам гости го вадя и е отличен за талиетеле,ньоки, папарделе, т.е. всяка паста с яйце. Лазанята: кори, който не се варят (по лесно е) на дъното на тавата малко рагу, после кори, рагу, бешемел (аз го купувам, защото не винаги ми става), малко кашкавал нарязан на ситно, моцарела (на малки парченца) , СИРЕНЕ НАТРОШЕНО ( ето това прави моята лазаня така вкусна) и настъргано пармиджано. Завършвам с рагу смесено с малко бешемел. Пека в фурната около 20-30 мин. и малко преди да я извадя настъргвам пармиджано. ЛАЗАНЯТА СЕ ЯДЕ ВЕДНАГА И МОЛЯ ВИ НЕ СЛАГАЙТЕ КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ, ЦАРЕВИЦА И ДРУГИ АМЕРИКАНСКИ ПРОСТОТИЙ. Моге да се прави и без рагу само с бешемел и гъби и кайма, аспарижи, тиквички, спанак и др.

# 19
  • Мнения: 2 456
   Последната рецепта е отлична! Grinning newsm10   Ето и рецепта за Вегетарианска

•1 пакет кори за лазаня
•1 килограм пресни гъби, нарязани
•3/4 чаша нарязана зелена чушка
•3/4 чаша нарязан лук
•3 скилидки чесън, счукан
•2 супени лъжици зехтин
•750мл. доматен сос
•1 чаена лъжичка сушен босилек
•400гр. обезсолено сирене
•2бр. настъргана моцарела
•2 яйца
•1/2 чаша настърган пармезан

Приготовление:

Поставете корите за лазаня в голяма тенджера с вряща вода за 10 минути.
 Изплакнете със студена вода, и прецедете.

В голям съд задушете гъбите, зелените чушки, лука и чесън в зехтин. Добавете доматения сос и босилека и оставете да покъкри 15 мин.

Смесете заедно сиренето, едната моцарела и яйцата.

Загрейте фурната до 180 градуса. Изсипете 1 чаша от соса на дъното на правоъгълна тавичка. Сложете половината от корите, покрийте с половината от сместа със сирене и яйце, половината сос и пармезан, повторете като накрая завършите с моцарела.

Печете, открито в продължение на 40 минути. Оставя се да престои 15 минути преди сервиране.  Hug

Последна редакция: чт, 27 сеп 2012, 00:41 от Roo Roo

# 20
  • Мнения: 11 136
Какъв е проблемът рецептата да се адаптира според вкусовете на приготвящия/ядящите? Все пак, форумът е за споделяне на опит.

Аз освен класическа болонезе и такава със сирена, правя и една измислена с печени патладжан Simple Smile Иначе винаги приготвям от двата соса, червен и бешамел, и поливам щедро.
Едно уточнение: корите на Бариля, както и всички други читави италиански кори, нямат нужда от предварително варене. Това обаче работи, ако домакинята не пести соса за заливането после Simple Smile
Аз и канелони правя без предварително варене, независимо от това какво пише на опаковката - стават трепач.

Още нещо по повод "оригиналните" рецепти - в лазанята на Лео (от Leo's pizza, съвсем оригинален италианец) в соса рагу освен телешко месо, присъства и дроб.

# 21
  • Мнения: 29

Едно уточнение: корите на Бариля, както и всички други читави италиански кори, нямат нужда от предварително варене. Това обаче работи, ако домакинята не пести соса за заливането после Simple Smile
Аз и канелони правя без предварително варене, независимо от това какво пише на опаковката - стават трепач.





и аз така правя

# 22
  • Мнения: 9
Лазания  алла болонезе я правя така http://www.misya.info/2010/09/06/lasagne-alla-bolognese.htm,но ако корите са сухи -не ги варя и слагам много моцарела!Има и други видове лазаня( освен болонезе)-с гъби и салсича,с Frutti Di Mare,харесва ми и със спанак и рикота.Въпрос на вкус  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт