Лазаня

  • 10 619
  • 22
  •   1
Отговори
  • Видин
  • Мнения: 4 921
Моля споделете идеи и опит за направата на такова чудо  Praynig Мерси!

# 1
  • Мнения: 5 462
Потърси с Търсачката .Рецепти има много публикувани тук.

# 2
  • У нас
  • Мнения: 304
Нищо сложно! Просто купуваш кори за лазаня, следваш инструкциите  за приготвяне от пакета и бон апети!Мой съвет :не купувай кори ,които се варят ,защото доста често се слепват .Приготвяш два соса :бешамел и болонезе,300-400 гр .кашкавал .При реденето на лазанята се започва с бешамеления сос,кори ,следва другия сос ,настърган кашкавал и така до изчерпване на продуктите ,като се завършва с бешамел и отгоре настърган кашкавал.Зависи от вида кори за времето на печене във фурната !Приятен апетит!

# 3
  • Мнения: 5 462
Нищо сложно! Просто купуваш кори за лазаня, следваш инструкциите  за приготвяне от пакета и бон апети!Мой съвет :не купувай кори ,които се варят ,защото доста често се слепват .Приготвяш два соса :бешамел и болонезе,300-400 гр .кашкавал .При реденето на лазанята се започва с бешамеления сос,кори ,следва другия сос ,настърган кашкавал и така до изчерпване на продуктите ,като се завършва с бешамел и отгоре настърган кашкавал.Зависи от вида кори за времето на печене във фурната !Приятен апетит!
Върху всеки ред се слага и от двата соса и прясно  настъргано сирене пармиджано.
На кутиите кори за лазаня Барила си има етикет с инструкциите на бг език.

# 4
  • Мнения: 148
Само ще добавя,че с домашно правен бешамел на нас ни е доста тежка затова вече правя със купен /в кутия/.Така ни, по- харесва.

# 5
  • Мнения: 91
Аз не обичам сос бешамел и правя лазаня само с болонезе. Пак става много хубава, но оригиналната рецепта е с двата соса. А иначе в плънката може да използваш всичко, което обичате у дома - пилешко месо, кайма, гъби, царевица и т.н. Успех!

# 6
  • Мнения: 5 462
Аз не обичам сос бешамел и правя лазаня само с болонезе. Пак става много хубава, но оригиналната рецепта е с двата соса. А иначе в плънката може да използваш всичко, което обичате у дома - пилешко месо, кайма, гъби, царевица и т.н. Успех!
Да бе , да..  ooooh!

# 7
# 8
  • Мнения: 5 462
Това не са истински рецепти за лазаня.
Офф ужас- босилек, целина /при това суха/, риган .. кашкавал и още неща които категорично нямат място в рецепти за лазаня. Confused Sick

# 9
  • Мнения: 497
Моля споделете идеи и опит за направата на такова чудо  Praynig Мерси!
ето, копирам ти буквално рецепта от нета, която съм изпълнявала вече няколко пъти и става страхотна. Нямам следи за авторката, но й благодаря за рецептата.
Моя опит - Ползвам само кори на Барила. И най-важното е да не я препичаш лазянята-като минат около 25 минути (това зависи малко и от фурната ти, но ...), спирай фурната, дори да ти се тресе вътре лазанята и да ти изглежда неготова.....


Оригинална рецепта за лазаня:

Продукти:
500 гр кайма
500 гр гъби
1 гл. чесън
2 бутилки домати консервирани (1 л общо)
1 голяма глава лук
500 гр кашкавал
1 голяма кофичка сметана
1 л прясно мляко
60-70 гр брашно
3-4 големи моркова
сол, черен пипер, босилек, дафинов лист
1/2 пакет кори (да са с яйца, ние предпочитаме опрделено Divella или Barilla. Гръцките се разваряват безобразно и са по-безвкусни)

Приготовление:
Сос болонезе: настъргват се морковите на ситно ренде. Обелва се чесънът, лукът се нарязва наситно. Чесънът, сложен първо в гореща вода, се бели по-лесно. Скилидките се смачкват с широката част на ножа (не се режат). Чесънът се слага в нагорещен зехтин, запържва се леко, добавя се лукът и морковите и се запържват до златисто. Добавя се каймата, запържва се добре, добавят се доматите, след което се оставят на слаб огън да врят.
Приготвя се соса бешамел: нагрява се олио, слага се брашното да се запържи леко. Добавя се прясното мляко и сметаната, като непрекъснато се разбърква, докато соса се сгъсти до гъстота на кремсупа (или тесто за катми).
Измитите гъби се нарязват на плоски парчета (т.е. не се дребнят, подкарвате гъбата от единия край, и щрак-щрак - нарязвате на плоски парчета). Запържват се с малко зехтин, докато поомекнат, но не до пълна готовност. Прецеждат се от водата, която са пуснали. Смесват се с бешамела.
Избира се тава (правоъгълна), в която да може да се наредят между 3 и 4 пласта кори - предварително със сухите кори пробвайте колко реда излизат.
Във вряща вода с олио и сол се пускат корите и постоянно се бъркат внимателно, за да не се разкъсат. Пускат се една по една, иначе залепват. Варят се според указанията на опаковката. Когато омекнат и добият гъвкав вид, се охлаждат със студена вода, за да могат да се подредят. Аз обаче пускам по 4 кори в широка тенджера и не ми залепват. Държа ги около 1 минута, точно докато станат гъвкави, както е казала и авторката, но не ги охлаждам с вода, а направо ги редя, не парят чак толкова!
Най-отдолу тавата се маже с олио, слага се тънък пласт бешамел и сос болонезе и се смесват, и започва подреждането на лазанята. 1 слой кори, 1 слой бешамел, 1 слой болонезе, 1 слой кашкавал; пак кори, слой бешамел, слой болонезе, слой кашкавал - и така до края. Последният слой е бешамел, болонезе и кашкавал. Върху кашкавала може да се нарежат домати на тънки кръгчета, които да покрият лазанята отгоре.
Пече се около 30-35 минути на 200 C фурна. Не трябва да загаря много - ако става така, се слага фолио върху тавата.

# 10
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Това е моята лазаня - не претендирам, че е оригинална рецепта, но пък много лесно се приготвя и е много вкусна :

http://aelisaelis.blogspot.com/2010/09/blog-post_12.html

От много време се каня да направя лазанята  както е описана на кутията с кори, може пък да ми дойде музата тези дни Rolling Eyes.

# 11
  • Мнения: 320
Аз пък правя само тази и аз не претендирам, че е оригинална, но затова пък гарантирам, че е много вкусна. Рецептата ми е от нета и за съжаление не съм записала на кой е, но който и да е му благодаря за рецептата  Peace

Лазаня “Болонезе”

1 кутия готови кори за лазаня

за плънката:

500 гр кайма
1/2 буркан домати или 4 5- с.л. доматено пюре
1 морков
200 гр гъби
2 - 3 глави лук (праз лук 2 стръка)
2 - 3 скилидки чесън
1 ч. л. босилек
1 ч. л. бял риган
1 щипка захар
1 с.л. зехтин

за бешамелов сос:

500 мл прясно мляко (айран или вода)
200 гр настърган кашкавал
2 с.л. масло
2 с. л. брашно
индийско орехче (по желание)
черен пипер на вкус

Лукът (праза) и чесънът се нарязват на ситно и се задушават 1-2 минути в сгорещен зехтин.
Прибавя се ситно настърган или нарязан на кубчета морков и гъбите, нарязани на филийки и се задушава под капак.
Когато зеленчуците омекнат леко, се разреждат с малко вода, около 100 мл. Оставя се да кипне.
Към кипналата смес се прибавят доматите или доматеното пюре, разредено с малко вода. Подправя се с босилек, риган и щипка захар. Когато се сгъсти, се слага каймата.

За сос “Бешамел” брашното се запържва в разтопено масло за не повече от минута. Налива се студено прясно мляко и се подправя с черен пипер и индийско орехче. Ври 4-5 минути, докато се сгъсти. Бърка се само в едната посока соса.

На дъното на дълбока правоъгълна тава се слага малко зехтин и бешамелов сос. Поставя се ред кори, разпределя се малко от плънката.
Поставят се втори ред кори, бешамелов сос и плънка. Пече се в загрята на 180 градуса фурна 30-40 минути (до готовност).
Последният ред кори се поръсва обилно с кашкавал малко преди лазанята да се извади от фурната, за да се зачерви.

# 12
# 13
  • Мнения: 54
Аз пък правя нещо като побългарена лазаня но винаги има отличен резултат и се харесва от всички:

        Взимаш кори за баница по твой избор, за плънката запържваш глава кромид лук+1/2 кг. кайма, слагаш подправки на вкус+ малко доматен сос или настърган пресен домат/ може да се добавят гъби , кисели краставички по желание/ оставаш да поври да се изпари водата от домата и започваш да редиш в тава ред кори, ред плънка / не слагай по много/ и така до кора. Нарязваш с нож на квадрати, разбиваш 4 бр. яйца + 250 мл. газирана вода и заливаш " лазанята" и слагаш във фурната на 180 градуса ,а като се изпече преди да извадиш от фурната обилно настържи кашкавал и остави да се запече още малко- Бон апети!

Нямам снимка но изглежа супер и е адски вкусно!!!

# 14
  • Мнения: 5 462
Казабланка , пускала съм многократно рецептата за лазаня.
Който иска мооже да ползва търсачката , защото през страница има въпроси относно рецепта за лазаня.Нали се сещаш , че всеки път немога да я публикувам , нито имам такова време нито желание.Като напишеш в търсачката лазаня и ще излязат сигурно сто такива теми.
А рецептите са пълни бъркочи , колкото и да ти изглежда просташко , пак казвам това не е никаква лазаня.

Общи условия

Активация на акаунт