Храната от гората

  • 50 241
  • 185
  •   1
Отговори
# 165
  • Стара Загора
  • Мнения: 527
Опитвала съм да суша див чесън - става за подправка, но не е много ароматна. Другият вариант е да се смели като за песто, да се смеси със сол и получената каша да се изсуши. Така прилича на самардала (самардалата се приготвя точно по този начин.).

# 166
  • Мнения: 108
Здравейте и от мен. Много голямо желание имам да познавам билките - е не всички, ама аз почти нищо не познавам. За гъбите нямам никакъв мерак.
Иначе миналата година направих страхотно сладко от диви ягодки и сега с нетърпение чакам да се покажат (а как само са нацъфтели).
Зимата пихме чай от билки, които си суших миналата година - агримония, жълт кантарион, бял равнец, коприва и шипки.
Майка ми направи сироп от бъзак - много полезно нещо.
Сега една баба ми показа кое е бял риган и сега го чакам да цъфне, че тогава се берял да се суши.

# 167
  • Стара Загора
  • Мнения: 527
Сега една баба ми показа кое е бял риган и сега го чакам да цъфне, че тогава се берял да се суши.
Белият риган се използва за подправка - наподобява аромата на чубрица, но е малко по-силен и по-тежък. За чай се използва червения риган. Ароматите им са абсолютно различни.

# 168
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Аз правя чая от глог, иглика,мащерка,еньовче,бъз малко, жълт кантарион също малко и от него Peace  Става страхотен и ароматен чай.... Peace Peace

# 169
  • Мнения: 62
Здравейте всички ягодоберачи и билкосъбирачи Simple Smile
Сложихме началото и за тази година, освен със солидни гозбички от коприва и лапад, сега и със сироп от бъз, сокче от бъз, както и малко сиропче от мента сега съм си накиснала - не мога да намеря дива, та затова с няколкото стръкчета които си имам в саксия. Така и не успях да набера борови връхчета, та пак си оставам без боров мед и гъбите ще почакат .... та само редовните билки за чай - лайка, мащерка, бъз, сега и липата като стане.
Успех на всички по-активни съфорумци Wink
П.С. Някой брал ли е цвят от глог ?

# 170
  • Мнения: 4 586
Аз съм брал, билкарите го изкупуваха с листата, преди 40 години.

# 171
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Миналата година брах цвят от глог за чай  Peace Peace Peace Много хубав и полезен. Peace Peace

# 172
  • Русе
  • Мнения: 11 926
  Цвета от глог - едни розови розички ли е.  newsm78

# 173
  • Мнения: 4 586
Не, ти описваш цъфнал шипков храст. Глогът цъфти беличко, на кичури.

# 174
  • Пловдив
  • Мнения: 614
A m b e r   Вълчо ти е казал но аз ти го показвам Peace..но вече е късно да се бере защото най рано глога цъфти....

Иначе за връхчета като си ида на село дано да сваря да си набера да не са преминали ....Много полезно нещо е боровият мед. Peace

# 175
  • Русе
  • Мнения: 11 926
 А кото се берат връхчета,не се ли поврежда клончето. Засадихме си в двора десетина борчета. Много им се радвам на покаралите връхчета и ми е жал да ги бера.

# 176
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Берат се от най долният ред връхчетата и бора не се поврежда ...В никакъв слячай връх не се чупи защото бора загива ... Peace
Аз ходя на балкана и там в боровата хора бера тези връхчета.Окоро 50 като набера става страшно много мед от тях  PeaceНе се берат със тонове за да се повреждат дърветата. Peace

# 177
  • Стара Загора
  • Мнения: 527
ЗИЧЕ, може ли рецептата за боров мед?

# 178
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Набираш млади връхчета/от долните клони на бора/  и ги вариш в тенджера покрити с вода докато омекнат хубаво.
После прецеждаш сока и хубаво изтискваш връхчетата .../ сока да е прецеден хубаво без да има от връхчетата/
Колкото сок излезне толкова захар слагаш. Примерно 1 купа сок слагаш 1 купа захар...
Така вариш дакота се сгъсти да стане като мед ... Постояно пробвам като изваждам по малко да изтине и се вижда гъстотата.
После горещо го сипвам във буркани СУХИ и затварям със капака.
аз така го правя и става невероятен:peace: Впрочем рецептата е е много много стара  Peace Peace

# 179
  • Стара Загора
  • Мнения: 527
Много благодаря! Чувала съм, че този мед бил много лековит.

Общи условия

Активация на акаунт