Храната от гората

  • 50 243
  • 185
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 4 586
Аз знам за 4 вида култивирани гъби, единият е кладницата. Намирал съм и на бреза, в парка.
А най-странното място - в идеален център на Кубрат, на една липа, две идеални колонии, на две преки от центъра. И на село, на високо, на една суха топола. Наложи се да изправя върху каруцата едната ритла, да я ползвам като стълба.
По дърветата има още една, много плътна и вкусна гъба, пъстърва. Тя пък, като остарее, не само че не става за ядене, но е толкова твърда, че може да я откъртиш от дървото с чук, с нож не става.
Снимайте ми киселец в естествената му среда, че дори не съм сигурен за какво става въпрос.

# 136
  • Пловдив
  • Мнения: 614
За твърдите гъби ние скоро рязохме със трион все едно дърво режеш Mr. Green  но стана  Peace

Снимайте ми киселец в естествената му среда, че дори не съм сигурен за какво става въпрос.

Ще снимам  Peace Peace

# 137
  • Мнения: 2 755
ЗИЧЕ, ажи как правиш родопските баници със зелении? За киселеца и аз не знам какво е, по нашия край няма растение да се нарича така. Има едно леко киселеещо но му казват шушан.

# 138
  • Мнения: 4 586
На шушана се яде стъбълцето, обелено. На салатка. Иначе стъблото му е малко космато. С листата му шарим великденски яйца. Листенце се прилепва към яйцето с парче от чорапогашник и се боядисва, под листото остава бяло. Но шушанът доста прилича на едно отровно растение бучиниш.
На бучиниша пък му викаме цуцулига.  Mr. Green

Ето ви яйца, шарени с листа в чорапогашник - http://media.snimka.bg/5911/018076759-big.jpg?r=0

Последна редакция: чт, 28 апр 2011, 22:44 от Вълкът с дълъг ник

# 139
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Ето хубава снимка намерих на киселеца... прилича много на лапад ..Листата му имат приятен кисело-горчив вкус.
Ето тази баба бере киселец Wink Wink



 acer  в подписа ми има блог ЧЕРПАК С МЕРАК  Wink там има раздел баници...там ще намериш как се прави  Hug Hug Hug

# 140
  • Мнения: 4 586
Прилича ми на широколист жиловляк. Пък може да не вирее по нашия край.
acer, земляци ли сме?

Намерих му латинското наименование, а от там и много снимки - не съм го виждал. Но това от уикипедия ме спря да го търся, или сея:

"Растението съдържа оксалова киселина, която допринася за характерния му вкус. Поради това растението е противопоказно за хора с ревматоидни оплаквания, камъни в бъбреците или пикочния мехур и др. подобни. "

Последна редакция: чт, 28 апр 2011, 22:54 от Вълкът с дълъг ник

# 141
  • Стара Загора
  • Мнения: 527
По дърветата има още една, много плътна и вкусна гъба, пъстърва. Тя пък, като остарее, не само че не става за ядене, но е толкова твърда, че може да я откъртиш от дървото с чук, с нож не става.
Тези гъби не се ли използват за одимяване на пчелни кошери? Чувала съм за едни такива гъби, които се къртят от дърветата и се палят, пускат много дим и пчеларите ги използват, когато отварят кошерите. Май пчелите заради дима не жилят.

# 142
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Не няма такива жилки дебели като живовлека много нежни са листата му PeaceНа балкана има много на всяка поляна ...В по ниските места незнам аз все от балкана бера киселеца. Peace

# 143
  • Стара Загора
  • Мнения: 527
А, между другото, трюфелите нали също са храна от гората? Дали не виреят ли в българските гори?  newsm78

# 144
  • Мнения: 4 586
Не, Валя, за различни гъби говорим. Ти говориш за една, която най.често се среща по орехите. Изварявали са я заедно с овчи говна и са е сушели. Дядовците са си палели огън с нея, с едно парче кремък и чекмак - парче стомана. Като чаткат с чекмака по кремък, изскачат искри, и като попаднат на парченце от тая гъба, започва да тлее. Запалват си цигарата и изгасят гъбата за друг път.
Ето я пъстървата http://gubite.com/vidove-gubi/pystyrva-yadliva-gyba
А ето я гъбата, от която се приготвя прахан, за която говориш http://media.snimka.bg/7543/021342032.jpg

# 145
  • Мнения: 3
  Здравей те, много ми хареса вашата тема и ако приемате нови бих вземала участие.  bouquet

# 146
  • Мнения: 4 586
Горската, кефиш. Колко регистрации имаш?

# 147
  • Мнения: 2 755
От Русе съм и тук на лапада казваме лопуш. Ако кажеш лапад никой няма да разбере за какво става въпрос. Аз скоро научих литературното Rolling Eyes му име.

# 148
  • Мнения: 4 586
Аха, направи ми впечатление. И в нашето село, на 50 км от Русе му викаме лопуш.

# 149
  • Мнения: 0
Добро утро, Stop искам да споделя че от цветовете на глухарчето става много полезен и вкусен ,,мед".Мога да споделя как се прави.Тук при нас сега вече започнаха да се показват от земята и гъбите ,ние им казваме миризливки много са ароматни и вкусни. Растат в полукръг на по тъмно зелена трева.                                                                                                                                               

Общи условия

Активация на акаунт