как пържите ЦАЦА?

  • 30 815
  • 48
  •   1
Отговори
  • Мнения: 335
здравейте, искам да попитам как правите цацата? аз много обичам риба, купувам си я замразена в пакети по половин кг , измивам я и я слагам в фритюрника
обаче веднага се каши, и дори и савсем прясно олио да сложа става по гадна на вкус от тази която я правят по капанчетата на морето?
моля кажете защо, прдполагам там не я кормят, и едва ли я винаги в прясно олио я пържат, даже обратното, едва ли го сменят често Simple Smile
мисля да я поотъркалям в брашно, но много бързо ще ми се повреди олиото по този начин се зацапва... кажете ми вие как я правите.
мерси много  bouquet

# 1
  • Мнения: 5 001
Овалвам в брашно.Оставям малко да полепне хубаво брашното и после пържа в тиган.Нямам фритюрник...
Понякога слепвам рибките по 3-4 за опашките и се образуват метлички....
След изпържването отцеждам върху кухненска хартия да поеме излишната мазнина...


Ти след като пръжиш във фритюрник....Бухваш набрашнената риба и пържиш.След пържене на риба мазнината так или иначе не става за друго...

# 2
  • Мнения: 5 577
 Laughing Аз лично, си купувам готова от пържилня, за 0.70 лв/100 гр.
300-400 гр и ще си хапнете подобащо, за 2.50 лв. Не се занимавай.

# 3
  • Варна
  • Мнения: 2 079
Аз пържа цаца като нанизвам рибките на клечка от метла или шишче, овалвам в брашно и скок в тигана. Щом ползваш фритюрник след рибата опържи 1-2 кошнички картофи и няма да има мирис олиото след това, можеш да го ползваш за каквото искаш. Изпитано е!

# 4
  • Мнения: 2 521
Антония,направо ме застреля тая метла JoyСпециална метла ли купуваш за цацата Simple Smile
Ами брашното-не загаря ли,и не остава ли на дъното на фритюрника Thinking
Аз ползвам много малък фритюрник(600гр олио хваща),за да мога да го държа в хладилника.Ползвам го само за картофи,и когато ще сменям олиото пържа риба и хвърлям мазнината.

# 5
  • Варна
  • Мнения: 2 079
Това за метлата е стар рибарски трик, така се пържат по 10-15 рибки на веднаж. Wink Аз рядко пържа риба вкъщи заради "аромата". Иначе и аз не вярвах за олито в фритюрника и картофите, но го видях с очите си и го изпитах и с тиган. наистина пречиства ли се, що ли, но няма загоряло, няма мирис.

# 6
  • Мнения: 2 521
Все си мислех,че по кръчмите ползват отделни фритюрници за картофите и за рибата.Сега обаче се позамислих дали това е така Thinking
Аз пържа с фритюрника на терасата(точно заради аромата Wink)Овалвам в брашно,но после като махам олиото на дъното си има прегоряло.

# 7
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Овалвам в брашно и пържа във фритюрник без да бъркам рибата...ай съм я разбъркала - ай се е кашнала ooooh!
А това с клечката не съм го чувала....

# 8
  • София
  • Мнения: 2 908
Рядко пържа заради силната миризма,обикновенно,когато има мач и съпругът ми ми се помоли подобаващо Mr. Green

Та,измивам я,отгоре и слагам нещо като кърпа за да попие  капките вода,ако не ми се чака да засъхне сама,след това осолявам и във сито за брашно слагам по две средни шепи,овалват се хубаво след което във силно нагорещеното олио ги слагам да се пържат до зачервяване.Не ги бъркам,а само със дръжката на съда поклащам отвреме на време.Стават много хубави и хрупкави,а не меки и кашави.

# 9
  • В града на хумора...
  • Мнения: 605
Нанизвам ги на клечка за зъби или на дървено шишче , така по бързо и лесно се обръщаш и изпражват  Peace

# 10
  • Мнения: 2 110
Това с клечката ,ще го опитам. Иначе ,я пържа във фритюрник/оваляна предварително със сол и брашно/ и става много лесно .

# 11
  • Мнения: 364
Слагам на един вестник брашно и сол слагам цацата, и разклащам двата края на вестника, отупвам рипките от излишното брашно,и слагам в тигана.Така ги пържа и стават едни хрупкави мммм.

# 12
  • Мнения: 4 785
Всъщност с царевично брашно става по-хубава  Peace

# 13
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Не знам как би станали с царевично брашно....не си ли променят вкуса...

# 14
  • Мнения: 2 521
Не знам как би станали с царевично брашно....не си ли променят вкуса...
Не си променя вкуса,просто става по-хрупкава.

# 15
  • Мнения: 335
да, с царевично брашно става добре всякаква риба и всякаква панировка
аз имам различни фритщрници за риба и различен за картофи и др неща, така че олиото си го ползвам мн пъти и само риба пържа, и въпреки това се ка6ки и ре6их да попитам къде бъркам
не я клатя, тва го знам че ще я кашка
явно самамта риба не ебила мн прясня или презамразявана и заради това се ми се ка6ка
мерси на вси4ки отговорили

# 16
  • София
  • Мнения: 1 341






Аз овалвам рибата в смес от царевично брашно и галета - става хрупкава.
Пържа я в тиган с много олио, което после прецеждам и съхранявам в буркан в хладилника.
Да ви кажа как си  "пречиствам"  олиото - изпържвам в него няколко резенчета ябълка и после я хвърлям,
а олиото става по-светло.

# 17
  • Мнения: 503
А вие чистите ли цацата.Ако не е изчистена горчи.Но при по дребната цаца направо си е играчка и затова все по рядко пържа, пък и миризмата ooooh!.Въпреки ,че я пържа на терасата миризмата се връща обратно в стаите. Sad Simple Smile

# 18
  • Мнения: 335
aз живея в къща и миризмата не ми е такъв проблем

# 19
  • Мнения: 2 521
А вие чистите ли цацата.Ако не е изчистена горчи.Но при по дребната цаца направо си е играчка и затова все по рядко пържа, пък и миризмата ooooh!.Въпреки ,че я пържа на терасата миризмата се връща обратно в стаите. Sad Simple Smile
Въх,не думай ooooh!чистиш я рибка по рибка ли?Ако трябва да го правя това,честно казано никога няма да опържа цаца.Моя мъж ще я вижда само по кръчмите Laughing
Миризмата при мен не може да иде до стаите.И аз пържа на терасата,но във фритюрник,и по-малко миризма излиза като че ли.Вратата към кухнята е затворена естествено.

# 20
  • Мнения: 804
Преди и аз нанизвах рибките на клечки от метла,но сега като ме мързи само овалвам в брашно,в което слагам и сол,и пържа в загрято олио.Става хрупкава и вкусна.Но задължително у дома рибата се чисти,ако ще да е дребна-било цаца,гюмюш,попчета,задължително се почиства и така не горчи.Но гледам и да купувам прясна риба,а не замразена,и така при пържене не се кашка.

# 21
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 715
Рибата задължително я чистя една по една иначе горчи, не е кой знае каква работа.
Овалвам в брашно и изчаквам да се овлажни, така брашното не пада по дъното на тигана (както при тиквичките)
Нанизвам на клечки от метла (за чистене си има прахосмукачка  Mr. Green)
В брашното може да се сложи червен пипер, става по-вкусно.

# 22
  • София
  • Мнения: 16 079
Пържа я нанизана на клечка за зъби, по 4-5 рибки. Добре измити, подсушени и оваляни в брашно. Не я чистя. Но много рядко ме обзема музата за пържене. Предпочитам да купя от готовата и да я затопля в  МВ.

# 23
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Ако е прясна цацата не горчи. Не се кашка, ако солта е добавена в брашното, а не да се осоли самата риба; не се кашка, ако е добре "отупана" от излишното брашно през сито и пак ако е прясна Laughing Както и ако мазнината е достигнала неободимата температура. Нанизването на клечки от метла при пържене във фритюрник не е необходимо, удобство е при пържене в тиган.
Само веднъж съм пържила замразена цаца, няма нищо общо на вкус с прясната. Но така или иначе вкъщи пържена цаца и скумрия на скара не правя, взела съм си полагаемото от това занимание преди доста години Confused и съответно години наред след като затворихме заведението не можех да понасям миризмата на пържена риба Joy
Не знам, обаче, дали изобщо някъде понастоящем се предлага наистина прясна цаца, то вече нищо истинско не остана Tired

# 24
  • София
  • Мнения: 12 554
Мъжът ми е пържил само един път във фритюрника. Не знам дали я е чистил.

# 25
  • France
  • Мнения: 726
Кисна рибата в няколко води. Изсъхва. В сито слагам рибата и царевично брашно и пресявам. Пържа до 5 мин.

# 26
  • В сбъднатите си мечти
  • Мнения: 141
Не съм правила замразена и предполагам ,че вкуса няма нищо общо с този на прясната. През ръцете ми са минали огромни количества риба и смея да споделя опита си  Wink
Първото условие е да я " хване солта" Копърката не се чисти. Соли се с повечко сол. Тя си поема колкото и е необходимо не става солена.Стои осолена около 15- 20 минути. Брашното за обрашняването е най практично и чисто ако се сложи на вестник. Рибата се овалва обилно в него и се минава през сито или се се отупва от него добре ,като рибките ем трябва да са запечатани ,ем да няма излишно по тях. Пържат се в повечко мазнина ,силно загрята за кратко време. Тя е с нежно месце и не и трябва много, трябва да "направи коричка " и е готова . Ако мазнината не е добре нагрята ,рибата се кашва. Там където се пържи риба ,не може да се пържи нищо руго освен риба така ,че си направете сметката за мазнината.
Goldie  - съветите и са точни също   bouquet

 

# 27
  • Мнения: 852
Имам един фритюрник в които пържа само риба, задължително на балкона.

# 28
  • Мнения: 134
Слагам на един вестник брашно и сол слагам цацата, и разклащам двата края на вестника, отупвам рипките от излишното брашно,и слагам в тигана.Така ги пържа и стават едни хрупкави мммм.
И аз така, много, много не и се главоболя. Все пак това е най-обикновенна пържена цаца. Не съм опитвала в фритюрник, само я пържа в тиган.

# 29
  • Мнения: 2 479
Аз пък набрашнявам в найлонова торбичка - измивам я и като поизсъхне я слагам в торбичка и сипвам брашното вътре. Пораздрусвам малко и е готова, остава да я поизтупам и нанижа на шишчета, защото пържа в тиган...Моооого рядко се хващам да пържа цаца вкъщи.

# 30
  • Разград
  • Мнения: 518
Нанизвам по 10-тина рибки на шишче, овалвам в брашно и пържа в тигана  Peace
Не си играя да ги чистя, нямам толкова нерви и време  Embarassed

# 31
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160

Не си играя да ги чистя, нямам толкова нерви и време  Embarassed
И време да имам,нерви нямам Mr. Green

# 32
  • Варна.....
  • Мнения: 1 754
Не знам как би станали с царевично брашно....не си ли променят вкуса...
Не си променя вкуса,просто става по-хрупкава.
Царевичното брашно освен това не прегаря като пшеничното  Naughty

# 33
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 715
Пържа в касерола за да не пръска по плота,
по-малко риба събира, но пък е потопена изцяло в олиото, така както би се изпържила във фритюрника.

# 34
  • Мнения: 1 639
във фритюрник , без брашно, не чистя

# 35
  • Мнения: 310
Както и да я пържа вкъщи не става като в заведение. Поръсвам я с брашно пържа във фритюрник в силно нагрято олио за кратко време и няма нищо общо с тази цаца в заведенията и е отрова от сол, много солена без да съм слагала никъде сол  Thinking

# 36
  • Мнения: 2 521
Уцелвала си някаква солена явно.Аз вземам от Била - Атлантик пише на пакета.Изобщо не е солена

# 37
  • Мнения: 310
Уцелвала си някаква солена явно.Аз вземам от Била - Атлантик пише на пакета.Изобщо не е солена

Може. От Кауфланд някаква замразена взех и нищо не стана и беше и отрова от сол  Rolling Eyes голямо разочарование.

# 38
  • Мнения: 6 461
Пържа цацата на тиган.
Овалвам я в брашно и я оставям да преседи  за кратко.

# 39
  • Мнения: 3 164
Измивам хубаво, осолявам и овалвам с брашно.След това набучмав на клечка за зъби по 3-4 цаци и ги пържа Peace

# 40
  • Варна
  • Мнения: 52
azals, рибата трябва да е абсолютно размразена и по възможност по-суха. Ако пържиш без да се е размразила напълно, есетсвено, че ще се скашка. Аз също чистя рибата, не мога да я ям с вътрешностите. Почиствам я и я накисвам в солена вода. Хем си поема солта, хем се "оттича" останала кръв, която вгорчава рибата. После я слагам на домакинска хартия да се отцеди. Слагам брашно в торбичка /и други момичета са писали този метод/, изсипвам рибата и хубаво раздрусвам. Така хем се набрашнява повече риба, хем не хвърчи и цапа брашното. Изтупвам и слагам в нагрято олио в тигана. Аз не използвам фритюрник. Хвърлих го преди време, че моите капризи даже и картофи не харесват пържени в него. После само раздрусвам с дръжката на тигана и вадя. И пак отцеждам на хартия. Това е.
Става невероятно хрупкава.
И като послеслов да добавя. Тук във Варна има верига малки магазинчета за пържена риба. Продават най-невероятната пържена цаца. И аз която съм върл отрицател на готовата храна, много я харесвам. И веднъж запитах момчетата как я правят. Тайната им е - овкусяване с подправка от рода "Вълшебен вкус" или "Пикантина" или подобни, мноооооооого силно загрято и най-вече чисто олио

# 41
  • София
  • Мнения: 604
нанизвам на клечки за зъби по десетина цацки и овалвам в брашно. Много по-удобно е така Peace

# 42
  • Мнения: 1 437
нанизвам на клечки за зъби по десетина цацки и овалвам в брашно. Много по-удобно е така Peace
и аз пържа по същия начин

# 43
  • Мнения: 310
Обаче в капанчетата едва ли си играят да я чистят и да я нанизват на клечки и т.н а е толкова вкусна.

# 44
  • Мнения: 353
само аз ям цаца в наше семейство - според съпругът ми това е излишна мазнина, може и да е прав защото е по-фин от мен Wink))
заради ароматите правя цаца веднъж до два пъти годишно - и на морето се възползвам
измивам рибките и ги слагам да се поотцедят
в брашното слагам сол и ги овалвам, изтупвам доколкото може да падне излишното брашно и във тигана...след това върху хартия да се отцеди излишната мазнина, лимонче и това е
фритюрник нямам, все се каня да си купя и все не си купувам  Hug

# 45
  • Мнения: 2 133
Нанизвам на клечки за зъби, овалвам в царевично брашно и пържа.

# 46
  • Мнения: 1 715
Овалвам в брашно и пържа във фритюрник

# 47
  • Мнения: 503
Ака не ви се занимава да овалвате и нижете  цаца,ще ви предложа рецепта за:

РИБНИ МЕКИЦИ/Рецептата е от" Кулинарния журнал"

Продукти:2 яйца;
200гр брашно;
сол;
черен пипер на вкус;
1-1,5 кг. цаца;
олио

Към добре разбитите жълтъци се прибавя 1/2 ч.ч вода и отново се разбива.Сипва се брашното и хубаво се  разбърква.Ако е необходимо се добавя брашно или вода до гъстотата на тесто за мекици/малко по- гъсто от тесто за палачинки/.Посолява се прибавя се чер. пипер и разбитите на сняг белтъци.
Към тази смес се прибавя изчистената от вътрешностите и главите рибки и се разбърква.
В силно сгорещено олио с черпак се се сипва от сместа, като се разтила като питка.
Пържи се до златисто от двете страни.  Peace

# 48
  • Мнения: 86
Правя пържена цаца от години,когато я купувате гледайте срок на годност,да е замразена и да стои стегната.Бързо я прибирате във фризера да не се разкашка.Най-добре става във фритюрник,който е предназначен само за морска риба.Олиото се сменя по преценка,горе-долу като започне да мирише лошо и потъмнее.Пакетите обикновено са по 0,5кг,разделете го на две и пригответе двете порции една след друга,а не 0,5кг наведнъж.
Приготвяне:
Пускате фритюрника да загрее добре,размразявате цацата малко в микровълнова,колкото да може да се дели.Измивате я в купа с течаща вода,изчеждате,овалвате в брашно,пресявате в средно гъста мрежеста кошничка или сито.Слагате във врящото олио и пържите 6-7минути. newsm10

Общи условия

Активация на акаунт