Защо ми се пресича крем карамела

  • 18 447
  • 58
  •   1
Отговори
  • Мнения: 408
В къщи често правя крем карамел,а още по-често го пресичам! ooooh!.Обикновено го правя с пастьоризирано мляко,яйца от хладилника,пека на 150*С за 3 часа горе-долу,На водна баня разбира се.Дали не трябва да затопля млякото малко преди това,да затопля чашките,с топла или студена вода да е банята?Кажете подробно как го правите,някоя тайничка.Някой път сТава идеален друг път пресечен.Нямам представа къде бъркам.Майка го прави с топло мляко,защото взима домашно и го кипи преди това,а мъж ми помни ,че баба му си топлила чашките.В студена фурна ли го слагате или вече загрята.Защото аз обикновено на студена,но понякога съм я ползвала преди това и е топла.

# 1
  • Мнения: 1 708
Единственото което знам е че не трябва да завира водата! Rolling Eyes

# 2
  • Мнения: 5 001
Никога не ми се е пресичал досега .......

Разбивам яйцата със захарта,докато се стопи,доливам млякото,слагам ванилийки.Карамелизирам захар в чашките или ако правя по-голямо количество,направо в тавата.Наливам крам-карамелената смес,слагам на водна баня(студена вода) и в студена фурна.Включвам и пека на 150 градуса.Винаги ми е ставал...

Пропорцията ми е 5 яйца на литър мляко,захар-на вкус,ванилийки 3-4 броя.

# 3
  • Варна
  • Мнения: 1 179
Аз слагам студена вода, фурната да е студена и  по някога доливам студена вода за да не заври. Ето тук са писали доста за крем-карамела:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=158099

# 4
  • Мнения: 1 352
Сместа за крем-карамела трябва да е топла. Яйцата значи не от хладилника, млякото затоплено.
Пече се на водна баня и  слаба фурна доста време, около час.

# 5
  • Мнения: 2 382
Всичко правя със студени продукти , в студена фурна и никога не съм имала проблеми Peace.
Какво разбираш под "пресечен"?Шуплите и нехомогенната структура или ти се пресича като като се отделя нацяло течна фаза и "парцалчета"?

# 6
  • Мнения: 52
И аз не обичам "пресечен" крем-карамел,затова майка ми го пече цяла нощ на слаба фурна /на 1/и разбира се на водна баня.

# 7
  • Мнения: 1 986
Единственото което знам е че не трябва да завира водата! Rolling Eyes
Това е истината!

# 8
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
3 часа не е ли много Rolling Eyes?

Както са казали - водата да не завира, а аз съм пекла и направо, без водна баня и никога не ми се е пресичал.
Млякото и яйцата са ми със стайна температура, пека на умерена фурна, като отгоре ми е по-слаба, че иначе прегаря коричката.

# 9
  • Мнения: 804
пресича се ако млякото е било много топло а яйцата студени и ако заври водата става на шупли.пече се в умерена фурна.

# 10
  • Мнения: 48
Никога не ми се е пресичал досега .......

Разбивам яйцата със захарта,докато се стопи,доливам млякото,слагам ванилийки.Карамелизирам захар в чашките или ако правя по-голямо количество,направо в тавата.Наливам крам-карамелената смес,слагам на водна баня(студена вода) и в студена фурна.Включвам и пека на 150 градуса.Винаги ми е ставал...

Пропорцията ми е 5 яйца на литър мляко,захар-на вкус,ванилийки 3-4 броя.
А от тази доза, колко чашки за крем-карамел ти стават?

# 11
  • София
  • Мнения: 903
Аз имах същия проблем. След многобройни опити с какво ли не ( да не завира водата, да не ...., да не ...) се оказа, че проблема е в пастьоризираното мляко. Веднъж реших, че трябва да го сложа на котлона да кипне преди да го разбъркам с яйцата и захарта и карамела стана супер - без  да се пресича. Разбира се като кипнеш млякото го оставяш да изстине преди да го сложиш при яйцата и захарта, за да не се пресекат яйцата.
Успех.   bouquet

# 12
  • Мнения: 165
На водна баня, слаба фурна, хладко мляко, не горещо и хубаво разбиване на яйцата. Трябва да се получи. Аз слагам захарта в млякото и след това прибавям разбитите яйца. Peace

# 13
  • Мнения: 408
Пресечен имам предвид че става на парцали,не може да се отлепи от формичката.Мисля че греша в банята.Аз слагам хладка вода,не студена.Така като ви чета май там греша.

По-малко от три часа са ама горе долу там някъде,не съм засичала точно.

# 14
  • Мнения: 539
един път правих крем карамел с купено мляко Верея,от кутия,без да го варя и хич не стана крем карамела.Според мен вината беше в млякото(защото има сухо мляко с вода),но може и аз да съм объркала нещо,но според майка ми-с такова мляко да не повтарям,а само с мляко от торбичка,което трябва да се свари.

# 15
  • Pierrefonds, CA
  • Мнения: 802
Никога не ми се е пресичал досега .......

Разбивам яйцата със захарта,докато се стопи,доливам млякото,слагам ванилийки.Карамелизирам захар в чашките или ако ..

И аз по същия начин.Но всичко ми е от хладилника, проблем не съм имала . Даже вчера приключихме дозата  Blush Слагам 3,25 % прясно мляко и по-бързо става ..И хладка да е и студена водата зна4ение няма кой знае какво, важно е да не завира, макар и леко. 3-2 ч много е.., моя става на първия час  Simple Smile

# 16
  • Мнения: 28
печеш го прекалено дълго. никога не позволявай водата да заври. яйцата трябва да са със стайна температура, а млякото да е леко затоплено. аз наливам студена вода за водната баня и пека около час мах на 150 градуса/но това зависи от количеството на крема, количеството на водата за водната баня, а сигурно и от печката/.
още нещо: след като готов крема извади формичките от тавата за да спре термичната обработка.

# 17
  • Мнения: 2 382
Мисля, че парцалчета могат да се получат от проблем с млякото.От завирането на водата се получават шупли, но в никакъв случай и парцали, че и да не може да се отдели крема от формичката.
Пробвай да кипваш млякото предварително и го остави да изстине.Ако има проблем, още тогава ще се пресече Peace.

# 18
  • Мнения: 9 973
Сместа за крем-карамела трябва да е топла. Яйцата значи не от хладилника, млякото затоплено.
Пече се на водна баня и  слаба фурна доста време, около час.
така направих и аз и стана,само карамел не можах да направя #Cussing out

# 19
  • Мнения: 222
пресича се от заврялата вода ,слага се студена вода и ако трябва доливаш,за да не заври.на 150 градуса става за 40 минути на 100градуса става за час.не е нужно да се пече повече от това.важно е че ако се прави с домашно мляко на литър мляко се слагат 6 яйца,а на купеното 8 яйца.продуктите и от хладилника да ги извадиш не е голям проблем.следвай правилото водата да не завира и крема ще ти е гладък вътре.спазвай и времето за печене.

# 20
  • Мнения: 5
какви са тези 2-3 часа бе мацко-ти ток плащаш ли!!Слушай момичетата-прави са!! Hug

# 21
аз лично разбърквам яйцата и захарта с ванилията, след това добавям затопленото мляко, като през това време във фурната карамелизирам захар във купичките. наливам от сместа в кофичикте, студена вода в тавичката и печа без водата да завира. така крем карамела не се пресича никога. Peace
tinoninotananino е права за времето на печене и градусите. забелязала съм, че при мен от значение е и млякото, н важното е да не се изложим пред чжденците  Mr. Green

# 22
  • Мнения: 408
Явно е от водата.Следващия път ще я следя.Никога не съм го знае това за водата,добре че сте вие  bouquet  bouquet  bouquet.Иначе ще има да си се чудя Crazy.При следващия опит ще го следя и ще пиша как е!
Благодаря   bouquet

# 23
  • Прекрасна ВАРНА
  • Мнения: 356
пресича се от заврялата вода ,слага се студена вода и ако трябва доливаш,за да не заври.на 150 градуса става за 40 минути на 100градуса става за час.не е нужно да се пече повече от това.важно е че ако се прави с домашно мляко на литър мляко се слагат 6 яйца,а на купеното 8 яйца.продуктите и от хладилника да ги извадиш не е голям проблем.следвай правилото водата да не завира и крема ще ти е гладък вътре.спазвай и времето за печене.


не става ли много яйчно с толкова много яйца Sick.и на купешко,и на домашно мляко  слагам 4-ри и 3 ванилии Peace.

# 24
  • Мнения: 1 632
Аз слагам 7 яйца и не става яйчно!

# 25
  • Мнения: 408
Аз преди слагах 7/8 и си ми харесваше,обаче мъжът ми все мрънка, че ставал много твърд и сега слагам 5/6.Преди няколко дни правих крем-карамел с кроасани,там където се виждаше крема беше гладък.Наблюдавах да не кипне водата.

# 26
  • Варна
  • Мнения: 398
Аз го правя по тази рецепта:

1 водна чаша захар
6 яйца
1-2 ванилии
1 литър прясно мляко
захар за карамелизиране


-Карамелизирам захарта в купичките

Яйцата и захарта разбивам с миксер докато сместа започне леко да побелява - около 5 мин.
Добавям прясното мляко и ванилията като разбъркването пордължава докато се разтвори захарта
Така получената смес прецеждам и наливам върху изстиналите карамелизирани купички.
В дълбока тава - купичките, студена вода над средата на купичките и поставям тавата в СТУДЕНА
фурна.
Включвам фурната на 180 градуса - отгоре и отдолу.
Когато кремът започне леко да почервенява отгоре изключвам фурната и оставям кремът да
ИЗСТИНЕ С НЕЯ!!!

# 27
  • Мнения: 3 537
На мен пък винаги ми става, а обикновенно го правя със не повече от 5-6 яйца на литър мляко, и със 3 яйца пак ми е ставал. Но 3 часа му е много за печене,ама мноого, не съм засичала ,но за около  час и половина мах ми става .На водна баня разбира се, никога не следя дали ще ври водата или не, ориентирам се по кафявата коричка която хване отгоре.

# 28
  • Мнения: 81
Айде и аз - правя го с 1 л. прясно мляко, 1 ч.ч. /300 гр./ захар, 8 яйца, ванилия. Отделно карамелизирам захар за чашките. Единствено, внимавам никога да не ми завира водата в тавата, доливам студена вода, ако се наложи. Любим десерт в нашето семейство.

# 29
  • Мнения: 85
ПРОДУКТИТЕ ТРЯБВА ДА СА СЪС СТАЙНА ТЕМПЕРАТУРА,И МЛЯКОТО И ЯЙЦАТА.ВИНАГИ ТАКА ПРАВЯ И НИКОГА НЕ СЕ ПРЕСИЧА.УСПЕХ

# 30
  • Мнения: 3 830
Следя да не завира водата, но пак става на шупли.
Другия път ще гледам продуктите да са със стайна температура.

Уф, толкова много съвети и все различни. Confused

# 31
  • Мнения: 24
 GrinningОбикновено слагам на 1 л. пр. мляко - 6 или 7 яйца - в зависимост от тяхната големина.
Просто се учудвам на това, че печете малко време, защото аз пека около 4  часа, дори и повече на ниска температура. Спомена се, че и за 1 час се получава при 150 градуса. При мен би се пресякло така. Мисля, че има значение фурната!!!  Naughty

Последна редакция: пт, 13 мар 2009, 15:54 от TOTONTO

# 32
Следя да не завира водата, но пак става на шупли.
Другия път ще гледам продуктите да са със стайна температура.

Уф, толкова много съвети и все различни. Confused

Simple Smile Grinning Sunglasses и аз така.... newsm78

# 33
  • Мнения: 20
ето аз как правя крема никога не се е пресякал 6 яйца домашни вземам от хладилника 1 ч.ч захар 1л.прясно мляко домашно докато бъркам яйцата и захарта млякото завира на котлона и както е горещо го наливам при яйцата и захарта като разбивам на най-висока степен на миксера карамелизирам захар слагам в купичките и наливам вряла вода в тавата  слагам в загрята фурна като се зачерви отгоре изключвам фурната и вадя крема.Повече време изстива отколкото го приготвям може би е готов за 30 мин.

# 34
  • Мнения: 408
ето аз как правя крема никога не се е пресякал 6 яйца домашни вземам от хладилника 1 ч.ч захар 1л.прясно мляко домашно докато бъркам яйцата и захарта млякото завира на котлона и както е горещо го наливам при яйцата и захарта като разбивам на най-висока степен на миксера карамелизирам захар слагам в купичките и наливам вряла вода в тавата  слагам в загрята фурна като се зачерви отгоре изключвам фурната и вадя крема.Повече време изстива отколкото го приготвям може би е готов за 30 мин.

Е това вече ме обърка Crazy,до тук всички казваха да не кипва,а ти слагаш вряла вода.Аз слагах хладка,не срудена,а последния път не само, че беше кипнала ами се беше испарила почти цялата,долях,но беше станал на парцали.

# 35
  • Мнения: 2 382
dik, на колко градуса или на каква степен печеш?И какво количество вода слагаш?Не мога да си представя една тава с вода да се изпари newsm78.Май проблемът ще се окаже в температурата Thinking.

# 36
  • Мнения: 408
dik, на колко градуса или на каква степен печеш?И какво количество вода слагаш?Не мога да си представя една тава с вода да се изпари newsm78.Май проблемът ще се окаже в температурата Thinking.

На 150*С ,с вентилатор.Около 2 пръста вода в тавата-хладка,даже топла.За това си мисля че тук греша

# 37
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Ето го моя от снощи - с 1 л. пр. мляко и 6 яйца - на стайна температура, после на водна баня със студена вода и в студена фурна.
Нарочно този път засякох времето, за което се изпече - точно 45 мин / печката ми е Раховец - пекох на мах отгоре и отдолу, като се зачерви - намалих на 3 горния реотан/.


# 38
  • Мнения: 408
Абе май не е много гладък,илии на мен така ми се вижда на снимката? newsm78

# 39
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Абе май не е много гладък,илии на мен така ми се вижда на снимката? newsm78

Така ти се вижда Crossing Arms!
Беше си перфектен, това е карамелът и следите от ножа, с който го отлепях.
Погледни отстрани купичките - идеално гладък си става всеки път.

# 40
  • Мнения: 408
Абе май не е много гладък,илии на мен така ми се вижда на снимката? newsm78

Така ти се вижда Crossing Arms!
Беше си перфектен, това е карамелът и следите от ножа, с който го отлепях.
Погледни отстрани купичките - идеално гладък си става всеки път.

Добре,добре не се сърди,за това те попитах,защото знаеме, че на снимка не е като на "живо".Поздравления,за крема Wink

# 41
  • Мнения: 222
защо го отделяш с нож?натисни с пръст от всички краища, за да го отделиш само от ръбчето на купичката и карамела ще си падне в чинията като го обърнеш. Wink

# 42
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
защо го отделяш с нож?натисни с пръст от всички краища, за да го отделиш само от ръбчето на купичката и карамела ще си падне в чинията като го обърнеш. Wink

Достраша ме. За първи път пека в тези купички...по този повод въпросче - може ли да карамелизирам направо в тях захарта - да сипя по лъжица на дъното и да ги сложа във фурната само на горен реотан - дали ще стане или ще се пръснат newsm78? Дуралекс са.

# 43
  • Мнения: 572
ох, и аз съм от многото, на които им се пресича крем карамела... но знам едно - не ми се пресича от маслеността на млякото... правих го с доста пълномаслено мляко... та някъде другаде е проблема

# 44
  • Мнения: 408
Ами аз не знам как точно правите карамела в купичките,аз лично никога не съм пробвала винаги си го правя в  канче .Ако не са студени,а на стаина температура и фураната да не е загрята предварително,не виждам защо да се спукът.Но не съм пробвала и не знам.

# 45
  • Мнения: 408
ох, и аз съм от многото, на които им се пресича крем карамела... но знам едно - не ми се пресича от маслеността на млякото... правих го с доста пълномаслено мляко... та някъде другаде е проблема


А това за водата знаеше ли го,защото аз не и мисля чем ми е грешката.

# 46
  • Мнения: 572
 кое с водата? да не завира ли? ми старая се да не завира... и уж моята не завря последния път, но пак стана на шупли ...

# 47
  • Лондон/Пловдив
  • Мнения: 856
Сега ще ви кажа как го правя аз
1л прясно мляко ,7 яйца , 1ч.ч захар ,някой път слагам ванилия
Никога не съм слагала топло мляко или на стайна температура и яйцата така направо от хладилника.Слагам на водна баня за 40 мин горе долу ,водата почти всеки път завира ,Но никога не ми ставал на шупли или да се пресече.Само дето е крайно време да си купя купички ,че го правя в тава ,а карамелизирам в самата тава и наливам сместа .

# 48
  • София
  • Мнения: 13 158
аз правя крем карамел като изваждам всичко от хладилника/яйца, мляко/. Случвало ми се е да се пресече, но тогава млякото е било в края на дните на трайност. Колкото за шуплите- купичките не ги покривам догоре със студената вода за водната баня, пека на много слаба фурна 150 градуса и наблюдавам. при първите признаци, че водата може да заври добавям още студена вода в тавата и всичко се успокоява

# 49
  • Мнения: 222
аз лично винаги карамелизирам захарта в едно канче и после разливам.така ми е по лесно.но аз имам обратно на вашия проблем.на мен никога не ми се пресича,но мъжът ми не го харесва.майка  му цял живот му е правила пресечен карамел и сега моя му се струва странен.но колкото и да искам да го направя със шупли сърце не ми дава да го направя такъв. Hug

# 50
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Уф, тези мъже...ми да иде мама да му направи Wink.
И моят едно време манджи  с лук и домати не ядеше, че го болял стомаха, ама като почнах аз да готвя - всичко яде и нищо не го боли Mr. Green.

# 51
  • София
  • Мнения: 13 158
аз също карамлизирам отделно захарта и сипвам в купичките/от йенско стъкло/. Обикновено са малко студени, защото кухнята ми не е от най-топлите и доста пукат, но досега не са се напуквали. Между другото остава доста голямо разстояние между купичките и сътветно водата между тях е доста и по-трудно завира като е по-голямо количество. Възможно е шуплите да стават когато водата е малко и по-бързо завира.

# 52
  • На гарата
  • Мнения: 163
Карамела се пресича защото водата може да е малко и бързо да завира.Трябва да внимаваш водата от водната баня да НЕ заври.  chef

# 53
  • Мнения: 157
 Последните два пъти като правих крем-карамел, част от карамелизираната захар ми се залепи за стените на купичката. /Правя го в купичките за крем-карамел./. първият път реших, че е защото не съм ги намокрила с вода, вторият път ги намокрих и пак беше останала залепена захар. Преди го правех,като първо изсипвах млечната смес и после карам.захар. Но пък понякога ми се пресичаше и си помислих, че може да е за това. някакви идеи? newsm78

# 54
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
mynichka , аз не мокря нито тавата, нито купичките. Номерът е да оставиш крем карамелът да изстине заедно с водната баня и тогава се обръща - иначе наистина карамелът залепва и остава на дъното.

# 55
  • София
  • Мнения: 13 158
mynichka , винаги слагам първо карамела в сухи купички от йенско стъкло, сипвам сместа от току-що извадени от хладилника яйца и мляко/млякото трябва да е наистина прясно, за да не ти се пресече, а иначе е каквото намеря и то най-често от най-евтините с марката на супермаркета-clever, ff- вкус и т.н./, наливам много студена вода в тавата, като има доста вода между купичките и си оставям възможност да доливам вода, т.е. купичките не са покрити съвсем до ръбчето. Пека на 150 градуса/ може и да са по-малко, защото е Раховец/ и наблюдавам да не заври водата. После изстиват на отворена фурна както са си в тавата.
Сега си давам сметка, че понякога се е случвало купичките да са току-що измити и няма никакво значение.

# 56
  • Мнения: 157
Благодаря ви момичета!  bouquet
Аз все  вадя чашките от тавата и те започват да пукат. наистина съветът да ги оставя да изстинат във водата е супер.
хубав ден!

# 57
  • Мнения: 157
 Таня, аз обикновено правя крема с домашно мляко. това от пликчетата clever вари ли се предварително? Вариш, охлаждаш в хладилник и правиш?

# 58
  • София
  • Мнения: 13 158
със сигурност с домашно мляко ще е по-вкусно. Иначе не го варя, но ако е застояло в магазина може да се пресече както е в крема и затова ако имаш съмнения го свари- така ще разбереш дали е наред.

Общи условия

Активация на акаунт