Защо ми се пресича крем карамела

  • 18 447
  • 58
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 408
ох, и аз съм от многото, на които им се пресича крем карамела... но знам едно - не ми се пресича от маслеността на млякото... правих го с доста пълномаслено мляко... та някъде другаде е проблема


А това за водата знаеше ли го,защото аз не и мисля чем ми е грешката.

# 46
  • Мнения: 572
 кое с водата? да не завира ли? ми старая се да не завира... и уж моята не завря последния път, но пак стана на шупли ...

# 47
  • Лондон/Пловдив
  • Мнения: 856
Сега ще ви кажа как го правя аз
1л прясно мляко ,7 яйца , 1ч.ч захар ,някой път слагам ванилия
Никога не съм слагала топло мляко или на стайна температура и яйцата така направо от хладилника.Слагам на водна баня за 40 мин горе долу ,водата почти всеки път завира ,Но никога не ми ставал на шупли или да се пресече.Само дето е крайно време да си купя купички ,че го правя в тава ,а карамелизирам в самата тава и наливам сместа .

# 48
  • София
  • Мнения: 13 158
аз правя крем карамел като изваждам всичко от хладилника/яйца, мляко/. Случвало ми се е да се пресече, но тогава млякото е било в края на дните на трайност. Колкото за шуплите- купичките не ги покривам догоре със студената вода за водната баня, пека на много слаба фурна 150 градуса и наблюдавам. при първите признаци, че водата може да заври добавям още студена вода в тавата и всичко се успокоява

# 49
  • Мнения: 222
аз лично винаги карамелизирам захарта в едно канче и после разливам.така ми е по лесно.но аз имам обратно на вашия проблем.на мен никога не ми се пресича,но мъжът ми не го харесва.майка  му цял живот му е правила пресечен карамел и сега моя му се струва странен.но колкото и да искам да го направя със шупли сърце не ми дава да го направя такъв. Hug

# 50
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Уф, тези мъже...ми да иде мама да му направи Wink.
И моят едно време манджи  с лук и домати не ядеше, че го болял стомаха, ама като почнах аз да готвя - всичко яде и нищо не го боли Mr. Green.

# 51
  • София
  • Мнения: 13 158
аз също карамлизирам отделно захарта и сипвам в купичките/от йенско стъкло/. Обикновено са малко студени, защото кухнята ми не е от най-топлите и доста пукат, но досега не са се напуквали. Между другото остава доста голямо разстояние между купичките и сътветно водата между тях е доста и по-трудно завира като е по-голямо количество. Възможно е шуплите да стават когато водата е малко и по-бързо завира.

# 52
  • На гарата
  • Мнения: 163
Карамела се пресича защото водата може да е малко и бързо да завира.Трябва да внимаваш водата от водната баня да НЕ заври.  chef

# 53
  • Мнения: 157
 Последните два пъти като правих крем-карамел, част от карамелизираната захар ми се залепи за стените на купичката. /Правя го в купичките за крем-карамел./. първият път реших, че е защото не съм ги намокрила с вода, вторият път ги намокрих и пак беше останала залепена захар. Преди го правех,като първо изсипвах млечната смес и после карам.захар. Но пък понякога ми се пресичаше и си помислих, че може да е за това. някакви идеи? newsm78

# 54
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
mynichka , аз не мокря нито тавата, нито купичките. Номерът е да оставиш крем карамелът да изстине заедно с водната баня и тогава се обръща - иначе наистина карамелът залепва и остава на дъното.

# 55
  • София
  • Мнения: 13 158
mynichka , винаги слагам първо карамела в сухи купички от йенско стъкло, сипвам сместа от току-що извадени от хладилника яйца и мляко/млякото трябва да е наистина прясно, за да не ти се пресече, а иначе е каквото намеря и то най-често от най-евтините с марката на супермаркета-clever, ff- вкус и т.н./, наливам много студена вода в тавата, като има доста вода между купичките и си оставям възможност да доливам вода, т.е. купичките не са покрити съвсем до ръбчето. Пека на 150 градуса/ може и да са по-малко, защото е Раховец/ и наблюдавам да не заври водата. После изстиват на отворена фурна както са си в тавата.
Сега си давам сметка, че понякога се е случвало купичките да са току-що измити и няма никакво значение.

# 56
  • Мнения: 157
Благодаря ви момичета!  bouquet
Аз все  вадя чашките от тавата и те започват да пукат. наистина съветът да ги оставя да изстинат във водата е супер.
хубав ден!

# 57
  • Мнения: 157
 Таня, аз обикновено правя крема с домашно мляко. това от пликчетата clever вари ли се предварително? Вариш, охлаждаш в хладилник и правиш?

# 58
  • София
  • Мнения: 13 158
със сигурност с домашно мляко ще е по-вкусно. Иначе не го варя, но ако е застояло в магазина може да се пресече както е в крема и затова ако имаш съмнения го свари- така ще разбереш дали е наред.

Общи условия

Активация на акаунт