Как готвите охлюви

  • 8 384
  • 54
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 5 001
L 0 V E -че....ми то си е смешно (за "квачките"  hahaha ),ама такъв е термина.И аз много съм се смяла навремето....

lavender,вие пък с тия гъби направо ......Добре,че са били хубави....Ама и вие ... hahaha hahaha hahaha hahaha хапнали,пийнали и зачакали  ooooh!  Joy Joy Joy Joy Joy Голям сте майтап!

Нали знаеш,че всички гъби са ядливи,ама някои само един път в живота....

# 31
  • София
  • Мнения: 676
Аз съм от тези, които никога не са опитвали охлюви. Не съм събирала, но съм виждала замразени в Била. Много им се чудех, но все пак не взех. Може ли да ми кажете ако някой е взимал от тях, дали трябва да се чистят нещо?
А живите как се обработват? Как се вадят от черупките и кога се варят, преди или след като се извадят? Ох, сигурно са ми много тъпи въпросите, но не съм и чувала дори как се процедира, камо ли да съм гледала.... Пък обичам да експериментирам и ще пробвам по един или друг начин!

# 32
  • Мнения: 6 017
Аз съм от тези, които никога не са опитвали охлюви. Не съм събирала, но съм виждала замразени в Била. Много им се чудех, но все пак не взех. Може ли да ми кажете ако някой е взимал от тях, дали трябва да се чистят нещо?
А живите как се обработват? Как се вадят от черупките и кога се варят, преди или след като се извадят? Ох, сигурно са ми много тъпи въпросите, но не съм и чувала дори как се процедира, камо ли да съм гледала.... Пък обичам да експериментирам и ще пробвам по един или друг начин!
Вече е късно за охлюви, но ще отговоря на въпросите ти. Wink
Цитат
А живите как се обработват?
Оставят се да престоят поне 24 часа.
След това се мият много. Сигурно през 20-тина води. Варят се и след като се сварят се изчистват.  Яде се само мускула, плъзгача или който, както го нарича. Рецепти...имам няколко в подписа си. Можеш да ги видиш, ако имаш желание.
Цитат
Ох, сигурно са ми много тъпи въпросите, но не съм и чувала дори как се процедира, камо ли да съм гледала....
Не са ти тъпи въпросите. Човек се учи докато е жив...И ненаучен си остава  Wink

# 33
  • Мнения: 5 001
Аз съм от тези, които никога не са опитвали охлюви. Не съм събирала, но съм виждала замразени в Била. Много им се чудех, но все пак не взех. Може ли да ми кажете ако някой е взимал от тях, дали трябва да се чистят нещо?
А живите как се обработват? Как се вадят от черупките и кога се варят, преди или след като се извадят? Ох, сигурно са ми много тъпи въпросите, но не съм и чувала дори как се процедира, камо ли да съм гледала.... Пък обичам да експериментирам и ще пробвам по един или друг начин!
Да добавя...Щом има замразени,значи купуваш и пробваш.Размразяваш ги и гледаш дали са изчистени(дали е само плъзгача.както е казала L 0 V E  или са си с коремчетата),ако не са изчистени махаш коремчетата и после караш по рецепта която си избереш    bouquet

шА взема да сА замъкна и аз до Билата.... hahaha

Последна редакция: чт, 12 юни 2008, 17:45 от TheNMaster

# 34
  • София
  • Мнения: 676
Благодаря ви, момичета!
шА взема да сА замъкна и аз до Билата.... hahaha
Там при рибите бяха...  Grinning

# 35
  • варна
  • Мнения: 1 830
Като прочетох, че в Била има се сетих, че пролетта, когато им беше сезона на пазара килограм охлюви живи струваха 3лв., а в Пикадили килаграм замразени охлюви беше 33лв Shocked.Е, това не мога да си го обясня и досега newsm78

# 36
  • Мнения: 6 017
Като прочетох, че в Била има се сетих, че пролетта, когато им беше сезона на пазара килограм охлюви живи струваха 3лв., а в Пикадили килаграм замразени охлюви беше 33лв Shocked.Е, това не мога да си го обясня и досега newsm78
И аз не мога да си го обясня. Може би тези в Пикадили са били друг вид....внос или не знам...
По принцип в Пикадили е по- скъпо, но чак пък толкова.

# 37
  • Мнения: 1 802
 Simple Smile Фризера е пълен с сварени охлюви. Аз съм опитвала, но не ми допаднаха, но виж мъжа ми е луд по тях  Mr. Green
Приготвям ги само и единствено по този начин: запържени във много чисто масло, накрая добавям малко соев сос и чер пипер и нарязвам доста магданоз. И мъжа ми яде, та чак ушите му пращят  Grinning

# 38
  • Мнения: 5 001
Simple Smile Фризера е пълен с сварени охлюви. Аз съм опитвала, но не ми допаднаха, но виж мъжа ми е луд по тях  Mr. Green
Приготвям ги само и единствено по този начин: запържени във много чисто масло, накрая добавям малко соев сос и чер пипер и нарязвам доста магданоз. И мъжа ми яде, та чак ушите му пращят  Grinning
Идвам ви на гости  Whistling Whistling Whistling Whistling

Аз слагам и зелен лук в масълцето

# 39
  • Мнения: 2 439
Да споделя опит с първоначалната обработка - слагам охлювите в гювеча, той нали има дупка, та живинките да дишат, а не да се задушават без въздух.
Освен това охлюви се ядат до края на май, сега както сте писали наподобяват разликата между агнешко и шилешко - месото не е вкусно.
По рецептите за охлюви аз правя миди.

# 40
  • Мнения: 6 017
Да споделя опит с първоначалната обработка - слагам охлювите в гювеча, той нали има дупка, та живинките да дишат, а не да се задушават без въздух.

Ти да ги ядеш ли искаш или да си ги гледаш в гювеч....Ами така де...Да дишали. Нали не искаш да ги ядеш живи?

# 41
  • Мнения: 2 439
Първо охлювите ги събираш живи, нали така? после чакаш да си свършат телесните функции - т.е. пак трябва да са живи. За целта трябва да дишат, затова стоят 24 часа в гювеча. в противен случай, ако се оставят в напълно покрит съд, напр. тенджера какво става с тях. по логика ако не им стигне въздух нали ще умрат.
Зная, че прозвуча гадно, нали после ги сваряваме, но от кулинарна гледна точка е правилно.

# 42
  • Мнения: 2 386
Лошо ми стана от последната страница, иначе мислех, че може и да пробвам някой път..

# 43
  • Мнения: 1 802
TheNMaster заповядай! Ще ми бъде приятно!   Hug

# 44
  • Мнения: 5 001
TheNMaster заповядай! Ще ми бъде приятно!   Hug
Hug Hug Hug Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт