Как готвите охлюви

  • 8 383
  • 54
  •   1
Отговори
  • Мнения: 50
Дъждовните дни са много благоприятни за тази екзотична храна.Аз я открих наскоро и ми хареса. Освен на салата с много чесън и копър, вие как ги приготвяте?

# 1
  • sofia
  • Мнения: 249
панирани също са много вкусни,аз само така ги ям.

# 2
  • Мнения: 71
освен панирани ,ги приготвям  и задушени с масло и лук и малко юзъм(джоджен) Heart Eyes

# 3
  • Мнения: 2 774
освен панирани ,ги приготвям  и задушени с масло и лук и малко юзъм(джоджен) Heart Eyes
Peace,лукът пресен,добавям и пресен чесън,магданоз,чер пипер.
От време на време с ориз на фурна /ако мъжлето се сети да си поиска/.Може и на яхния,запържват се по гореспоменатия начин,добавяш малко червен пипер и домати от консерва.
Засега това се сещам.

# 4
  • Мнения: 50
Благодаря,че се отзовахте. Ще изпробвам всичко препоръчано Simple Smile

# 5
  • Мнения: 3 830
С ориз  ги готвя или ги сварявам и после ги запържвам в масълце. Hug  chef

# 6
  • varna
  • Мнения: 676
освен панирани ,ги приготвям  и задушени с масло и лук и малко юзъм(джоджен) Heart Eyes
Peace,лукът пресен,добавям и пресен чесън,магданоз,чер пипер.
От време на време с ориз на фурна /ако мъжлето се сети да си поиска/.Може и на яхния,запържват се по гореспоменатия начин,добавяш малко червен пипер и домати от консерва.
Засега това се сещам.


Да,приготвени по тези начини стават направо фантазия.Много обичам охлюви,но за съжаление тази година не съм хапвала.Никъде не съм виждала да се продават,а съм нямала път към гората...

# 7
  • Мнения: 3 622
Може и на супа с ориз  Peace

# 8
  • Мнения: 6 017
В подписа ми има няколко рецепти. Преди известно време бях пуснала тема за тях, но на повечето тук не им харесват, доколкото разбрах... Rolling Eyes

# 9
  • Мнения: 2 774
....но на повечето тук не им харесват, доколкото разбрах... Rolling Eyes[/b]
Наскоро и аз ядох охлюви които не бяха приготвени добре .....ако ги опитвах за първи път и на мен нямаше да ми допаднат .Много е важно/според мен/след събирането им да престоят около 12 часа за да се поизчистят-аз ги оставям в голяма тенджера с 1-2 тухли отгоре/да не вземат да избягат ,че са много бързи   Animal Snail / ако не престоят  доста нагарчат,колкото и добре да са изчистени.

# 10
  • варна
  • Мнения: 1 830
Най ги харесвам като ги сваря  и после ги запържа в масълце, с червено пиперче стават направо мммм...................... Peace

# 11
  • varna
  • Мнения: 676
Ох,момичета,доядоха ми се още от сутринта вкусни охлювчета.Мими,не знаеш ли дали не се продават някъде във Варна или май вече изпуснах сезона за купуване на охлюви?

# 12
  • София
  • Мнения: 2 020
Яла съм един-единствен път в детските ми години. Баба ми ги беше приготвила с ориз и спомените ми са, че много ми бяха харесали. Сега не съм се сещала, че мога и аз да приготвя нещо с охлюви.  Hug

# 13
  • Мнения: 311
Най ги харесвам като ги сваря  и после ги запържа в масълце, с червено пиперче стават направо мммм...................... Peace


И аз така - хрупкави, хрупкави

# 14
  • Мнения: 1 217
Не ви ли е жал,бре Rolling Eyes Такива мили животинчета са Rolling Eyes

# 15
  • Мнения: 187
немога да ям такова нещо -едни лигави ми се струват  Sick
Най ги харесвам като ги сваря  и после ги запържа в масълце, с червено пиперче стават направо мммм...................... Peace


И аз така - хрупкави, хрупкави

а така по обяд като чета хрупкави, хрупкави чак ми се доядоха  Laughing

# 16
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Първо ги оставам в затворен съд за едно денонощие, да се изчистят добре.
Варя ги, и после само ги запичам на скарата.
Панирани също са хубави, но не ми се играе.
На мен на вкус, ми докарват на воденички Wink

# 17
  • Мнения: 5 001
След като престоят 1 денонощие....Варя,изчиствам им коремчетата и ги запържвам със зелен лук и черен пипер.Накрая наръсвам със сок от лимон и елате да видите какво мезе става.....

# 18
  • Мнения: 2 804
Варени с много подправки и след това изчистени стават още по вкусни .

# 19
  • варна
  • Мнения: 1 830
Ох,момичета,доядоха ми се още от сутринта вкусни охлювчета.Мими,не знаеш ли дали не се продават някъде във Варна или май вече изпуснах сезона за купуване на охлюви?
Скоро не съм виждала да продават, но преди месец редовно си купувах от пазара, където продават риба.Провери дано да има, ама се съмнявам Hug

# 20
  • varna
  • Мнения: 676
Да,Мими,май тази година ще мина без охлювчета.Поразпитах и се оказа наистина,че вече няма.Здраве да е!

# 21
  • Мнения: 6 017
Да,Мими,май тази година ще мина без охлювчета.Поразпитах и се оказа наистина,че вече няма.Здраве да е!
Охлюви на пролет се търсят....тогава са най- хубави. След дъждовете, които валяха тогава. Догодина ще си хапнеш  Wink

# 22
  • sofia
  • Мнения: 7 477
аз ги варя в момента  Twisted Evilи ще се възползвам от рецептите ви  bouquetЗа първи път правя #CrazyНо по4ивните дни бях в Троянско(дъждовното време)и беше фраш от охлюви Mr. GreenСъбрах за една приятелка ,която обожава охлюви .Някъде около стотина поне и си оставих и за мен малко.Дано да ги приготвя добре,4е мъжи ми и той оби4а.Оствих ги три дни да се изакат хубаво Crazyи днешния ден го запо4нах с масово убийство ConfusedБеше ми много гадно,но......

я ми кажете,белите охлюви по какво се разли4ават от другите?имаше много бели охлюви-едни голеееми ,ама мнооого големи Mr. Green
мерси моми4ета  bouquet

# 23
  • Мнения: 6 017


я ми кажете,белите охлюви по какво се разли4ават от другите?имаше много бели охлюви-едни голеееми ,ама мнооого големи Mr. Green
мерси моми4ета  bouquet
Те са много по- вкусни от обикновените...

# 24
  • Мнения: 5 001
Охлювите вече не се ядат,защото са "Квачки" ще си имат малки и може да са кисели(месото).....Само пролетта са хубави за ядене....
lavender ,дано твоите да са хубави и да си ги сготвиш вкусно.....

# 25
  • sofia
  • Мнения: 7 477
Охлювите вече не се ядат,защото са "Квачки" ще си имат малки и може да са кисели(месото).....Само пролетта са хубави за ядене....
lavender ,дано твоите да са хубави и да си ги сготвиш вкусно.....

аха,ясно........

ми ,аз понеже до сега нито съм събирала,нито готвила от къде да знам newsm78Аз като видях такова нашествие там покрай реката и се сетих за мойта приятелка Hugи реших да посъбера CrazyМи,както станат-така Twisted EvilТова озна4ава ли,4е ако някой път лятото пак се озова на тази река в Троянско и има охлюви не трябва да се събират щото не стават за ядене?
Ина4е,след първта нощ престой в тенджерата  намерихме айца,някой беше излюпил.Виждали ли сте им яйцата?Като малки бели перли4ки.....

LOVE, Hug
Белите са с големина на яйца,дано наистина са вкусни.Аз оба4е само ще ги приготвя ,няма да ям Mr. Green

ей,и охлюви не бях готвила Mr. Green

# 26
  • Мнения: 5 001
Ей това ,че сте намерили яйца  ooooh! ...Това означава че са "квачки"вече....
Ами аз знам,че само пролетта се събират.После -не,ама не споря.....Просто така знам от татко....

# 27
  • sofia
  • Мнения: 7 477
Ей това ,че сте намерили яйца  ooooh! ...Това означава че са "квачки"вече....
Ами аз знам,че само пролетта се събират.После -не,ама не споря.....Просто така знам от татко....

ок,разбрах Peace

# 28
  • Мнения: 6 017
Това  "квачки" ми е много смешно  Laughing
И аз знам, че се берат пролетта...малко по- нагоре бях писала за това. Според мен недей да ги ядете lavender. Остави за догодина.

# 29
  • sofia
  • Мнения: 7 477
Това  "квачки" ми е много смешно  Laughing
И аз знам, че се берат пролетта...малко по- нагоре бях писала за това. Според мен недей да ги ядете lavender. Остави за догодина.


еееееееееее,поне да видим дали ме бива в приготвянето им JoyНаправих ги ве4е,поне да ги опита мъжо Mr. Green
малко офф:брахме и Па4и крак,направих го ве4ерта в неделя и бях пред дилемата дали да го ядем CrazyА сме сигурни,4е е па4и крак LaughingХапнахме го сладко-сладко,пийнахме винце.......и за4акахме да видим дали ще се натровим ShockedЛуда работа ей Joy

та така.... Embarassed
и сега до другата пролет от къде си набавяте охлюви?

# 30
  • Мнения: 5 001
L 0 V E -че....ми то си е смешно (за "квачките"  hahaha ),ама такъв е термина.И аз много съм се смяла навремето....

lavender,вие пък с тия гъби направо ......Добре,че са били хубави....Ама и вие ... hahaha hahaha hahaha hahaha хапнали,пийнали и зачакали  ooooh!  Joy Joy Joy Joy Joy Голям сте майтап!

Нали знаеш,че всички гъби са ядливи,ама някои само един път в живота....

# 31
  • София
  • Мнения: 676
Аз съм от тези, които никога не са опитвали охлюви. Не съм събирала, но съм виждала замразени в Била. Много им се чудех, но все пак не взех. Може ли да ми кажете ако някой е взимал от тях, дали трябва да се чистят нещо?
А живите как се обработват? Как се вадят от черупките и кога се варят, преди или след като се извадят? Ох, сигурно са ми много тъпи въпросите, но не съм и чувала дори как се процедира, камо ли да съм гледала.... Пък обичам да експериментирам и ще пробвам по един или друг начин!

# 32
  • Мнения: 6 017
Аз съм от тези, които никога не са опитвали охлюви. Не съм събирала, но съм виждала замразени в Била. Много им се чудех, но все пак не взех. Може ли да ми кажете ако някой е взимал от тях, дали трябва да се чистят нещо?
А живите как се обработват? Как се вадят от черупките и кога се варят, преди или след като се извадят? Ох, сигурно са ми много тъпи въпросите, но не съм и чувала дори как се процедира, камо ли да съм гледала.... Пък обичам да експериментирам и ще пробвам по един или друг начин!
Вече е късно за охлюви, но ще отговоря на въпросите ти. Wink
Цитат
А живите как се обработват?
Оставят се да престоят поне 24 часа.
След това се мият много. Сигурно през 20-тина води. Варят се и след като се сварят се изчистват.  Яде се само мускула, плъзгача или който, както го нарича. Рецепти...имам няколко в подписа си. Можеш да ги видиш, ако имаш желание.
Цитат
Ох, сигурно са ми много тъпи въпросите, но не съм и чувала дори как се процедира, камо ли да съм гледала....
Не са ти тъпи въпросите. Човек се учи докато е жив...И ненаучен си остава  Wink

# 33
  • Мнения: 5 001
Аз съм от тези, които никога не са опитвали охлюви. Не съм събирала, но съм виждала замразени в Била. Много им се чудех, но все пак не взех. Може ли да ми кажете ако някой е взимал от тях, дали трябва да се чистят нещо?
А живите как се обработват? Как се вадят от черупките и кога се варят, преди или след като се извадят? Ох, сигурно са ми много тъпи въпросите, но не съм и чувала дори как се процедира, камо ли да съм гледала.... Пък обичам да експериментирам и ще пробвам по един или друг начин!
Да добавя...Щом има замразени,значи купуваш и пробваш.Размразяваш ги и гледаш дали са изчистени(дали е само плъзгача.както е казала L 0 V E  или са си с коремчетата),ако не са изчистени махаш коремчетата и после караш по рецепта която си избереш    bouquet

шА взема да сА замъкна и аз до Билата.... hahaha

Последна редакция: чт, 12 юни 2008, 17:45 от TheNMaster

# 34
  • София
  • Мнения: 676
Благодаря ви, момичета!
шА взема да сА замъкна и аз до Билата.... hahaha
Там при рибите бяха...  Grinning

# 35
  • варна
  • Мнения: 1 830
Като прочетох, че в Била има се сетих, че пролетта, когато им беше сезона на пазара килограм охлюви живи струваха 3лв., а в Пикадили килаграм замразени охлюви беше 33лв Shocked.Е, това не мога да си го обясня и досега newsm78

# 36
  • Мнения: 6 017
Като прочетох, че в Била има се сетих, че пролетта, когато им беше сезона на пазара килограм охлюви живи струваха 3лв., а в Пикадили килаграм замразени охлюви беше 33лв Shocked.Е, това не мога да си го обясня и досега newsm78
И аз не мога да си го обясня. Може би тези в Пикадили са били друг вид....внос или не знам...
По принцип в Пикадили е по- скъпо, но чак пък толкова.

# 37
  • Мнения: 1 802
 Simple Smile Фризера е пълен с сварени охлюви. Аз съм опитвала, но не ми допаднаха, но виж мъжа ми е луд по тях  Mr. Green
Приготвям ги само и единствено по този начин: запържени във много чисто масло, накрая добавям малко соев сос и чер пипер и нарязвам доста магданоз. И мъжа ми яде, та чак ушите му пращят  Grinning

# 38
  • Мнения: 5 001
Simple Smile Фризера е пълен с сварени охлюви. Аз съм опитвала, но не ми допаднаха, но виж мъжа ми е луд по тях  Mr. Green
Приготвям ги само и единствено по този начин: запържени във много чисто масло, накрая добавям малко соев сос и чер пипер и нарязвам доста магданоз. И мъжа ми яде, та чак ушите му пращят  Grinning
Идвам ви на гости  Whistling Whistling Whistling Whistling

Аз слагам и зелен лук в масълцето

# 39
  • Мнения: 2 439
Да споделя опит с първоначалната обработка - слагам охлювите в гювеча, той нали има дупка, та живинките да дишат, а не да се задушават без въздух.
Освен това охлюви се ядат до края на май, сега както сте писали наподобяват разликата между агнешко и шилешко - месото не е вкусно.
По рецептите за охлюви аз правя миди.

# 40
  • Мнения: 6 017
Да споделя опит с първоначалната обработка - слагам охлювите в гювеча, той нали има дупка, та живинките да дишат, а не да се задушават без въздух.

Ти да ги ядеш ли искаш или да си ги гледаш в гювеч....Ами така де...Да дишали. Нали не искаш да ги ядеш живи?

# 41
  • Мнения: 2 439
Първо охлювите ги събираш живи, нали така? после чакаш да си свършат телесните функции - т.е. пак трябва да са живи. За целта трябва да дишат, затова стоят 24 часа в гювеча. в противен случай, ако се оставят в напълно покрит съд, напр. тенджера какво става с тях. по логика ако не им стигне въздух нали ще умрат.
Зная, че прозвуча гадно, нали после ги сваряваме, но от кулинарна гледна точка е правилно.

# 42
  • Мнения: 2 386
Лошо ми стана от последната страница, иначе мислех, че може и да пробвам някой път..

# 43
  • Мнения: 1 802
TheNMaster заповядай! Ще ми бъде приятно!   Hug

# 44
  • Мнения: 5 001
TheNMaster заповядай! Ще ми бъде приятно!   Hug
Hug Hug Hug Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 45
  • sofia
  • Мнения: 7 477
е моми4ета,охлювите ми са станали жестоки Twisted Evil
до година пак Party
мерси за инфото и вкусните рецепти  bouquet

# 46
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Вече е късно за охлюви, но ще отговоря на въпросите ти. Wink

Хайде и аз да питам: Защо вече е късно?
Защото са "квачки" или защото може да се натровим Thinking

# 47
  • Мнения: 5 001
Вече е късно за охлюви, но ще отговоря на въпросите ти. Wink

Хайде и аз да питам: Защо вече е късно?
Защото са "квачки" или защото може да се натровим Thinking


От натравяне няма опасност....Месото има става кисело(не мога точно да го обясня....променя му се вкуса) ,а и вече мътят....


 lavender   Поздравления за успеха.....  bouquet

# 48
  • sofia
  • Мнения: 7 477
Вече е късно за охлюви, но ще отговоря на въпросите ти. Wink

Хайде и аз да питам: Защо вече е късно?
Защото са "квачки" или защото може да се натровим Thinking


От натравяне няма опасност....Месото има става кисело(не мога точно да го обясня....променя му се вкуса) ,а и вече мътят....


 lavender   Поздравления за успеха.....  bouquet

а аз благодаря за това,4е ме нау4ихте как  bouquet

до година пак,но по-ранна пролет Crazy

# 49
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
От натравяне няма опасност....Месото има става кисело(не мога точно да го обясня....променя му се вкуса) ,а и вече мътят....

 

Майка ми беше "по набрала" повечко, та реших да рискувам.
Сварих ги, запържих ги с гъбки и чесън, станаха чудни, явно тези не бяха "квачки". Wink

# 50
  • Мнения: 6 017
От натравяне няма опасност....Месото има става кисело(не мога точно да го обясня....променя му се вкуса) ,а и вече мътят....

 

Майка ми беше "по набрала" повечко, та реших да рискувам.
Сварих ги, запържих ги с гъбки и чесън, станаха чудни, явно тези не бяха "квачки". Wink
юни месец  Shocked #Crazy лелеее  Tired

# 51
# 52
  • София
  • Мнения: 4 272
Изобщо не знам кога им е размножителния период на охлювите, но това "мътене" и тези "квачки" ми станаха много смешни  Joy Още повече, че охлювите са хермафродити.

# 53
Ох има ли някой във форума да ми каже дали може да ядем сега охлюви, че сега събра синчето, а аз почнах и да ги готвя, обаче четох, че юни не се ядат а сега с е направо септември. Опасност за здравето има ли? Да не се натровим? Или какво се прави ако сега се готвят. Аз сега ги варя от 30 минути. Какво да правя, а?

# 54
  • Мнения: 5 183
Никога не съм готвила, но помня баба ми как ги правеше - с ориз и джоджен.
Аз, иначе злоядо хлапе, много ги обичах.

Общи условия

Активация на акаунт