САМО за РЕЦЕПТИ за машина за хляб

  • 1 044 070
  • 736
  •   1
Отговори
# 390
  • Мнения: 58
am0105 накисваш ли маята предварително с топло мляко? Наколко пъти съм пробвала да правя козунак на различни програми и с различна мая и брашно. Не се надига никак и е твърд. Майка ми като прави козунак го оставя доста време да втасва, дали това му е проблема в хлебопекарната?
Да, сухата мая не се кисне. Тя се слага най-отгоре върху сухите съставки. Суха мая ползвай на Dr. Oetker, а брашно колкото е по-финно смляно толкова по-добри хлябове/козунаци стават (примерно на Софил Мел Екстра е супер. Спазвай последователността  и точните пропорции за козунака, който съм дала и ще стане. И задължително програма "Сладък хляб". Всяка марка има такава програма. Тя си е изчислена кога, как, колко да втасва и да пече. Проблемът с недопичането отгоре е просто от модела на моята хлебопекарна Мулинекс. Когато правя  хляб пак няма хубава препечена коричка отгоре....Иначе разликата в козунака в хлебопекарна и традиционно приготвяния, е че в хлебоп. не става на "конци" както другия. Във вкуса няма никаква разлика. Аз не мога да меся и плета козунак и затова си ползвам машинката. Опекла ми е килограми козунаци Grinning

# 391
  • Варна
  • Мнения: 448
amO105 , ще се възползвам и аз от твоята рецепта за козунак
досега не съм правила изцяло в хлебопекарната ,но сега прегледах моята книжка
програмата сладък хляб при мен е 2,55 ч , това достатъчно ли е , чела съм из форумите
че се избира най-дългата програма , имам и такива които са 3часа и половина ...
а контеинерчето когато от вертикалните , тясно и високо , май отпада идеята да се намаже с яйце и да се поръси със захар преди печене ??!!

# 392
  • Мнения: 58
При различните марки хлебопекарни програмата "сладък хляб" има различно времетраене. Това не трябва да те притеснява. Но трябва да се избере именно тя. Ако контейнера е вертикален наистина отпада варианта за мазане с жълтък и поръсване със захар. Имай предвид, че рецептата е за 1 кг и ако хлебопекарната е до 900 гр. грамаж ще дойде доста това количество. Трябва да се поправи рецептата за 900 гр. Не съм я давала на никого, който има вертикален контейнер и не мога да кажа как става там.

# 393
  • Варна
  • Мнения: 3 956
Честно казано отдавна ползвам машината като тестомесачка и за първото втасване.Какво всъщност си правя по често.Най харесваната ми комбинация е 250 гр. брашно500+250 гр.ръжено мляно от мен+2-3 лъжици царевично +350 гр. вода около 30 градуса+кваса ги пускам да се месят в машината и я изключвам за 2-3 часа.Слагам сетне 2-3 гр. суха мая+сол и отново меся.Изсипвам в съда за печене(ползвам голяма дълбока йенска купа),покривам с прозрачно фолио и слагам във фурната като поставям термостата от 30 до 45 градуса според исканата скорост на втасване.Ако е на стайна(22 градуса) втасва цяла нощ.Чувал съм  и за удължено втасване в хладилник (Ердинч го препоръчва)при 5-6 градуса и за над 12-14 часа ,но още не съм го пробвал .Когато си увеличи обема поне 2 пъти , вдигам на 220 градуса и през 10-15 мин намалям до 160 и тогава изключвам и оставям още поне 20тина мин.

# 394
  • София
  • Мнения: 3 328
Удълженото втасване в хладилник може ли да се приложи към тесто, което е замесено само с мая? Питам, защото, когато зададох същия въпрос на Гугъл, той ми даде отговори, в които присъстваха рецепти с мая (и прясно мляко) и сода за хляб (с кисело мляко) едновременно. Малко ме озадачи това - два типа набухвател и два вида мляко - в едно и също тесто. Някой пробвал ли е, добре ли се получава след това печивото?

# 395
  • Мнения: 7 779
Удълженото втасване в хладилник може ли да се приложи към тесто, което е замесено само с мая? Питам, защото, когато зададох същия въпрос на Гугъл, той ми даде отговори, в които присъстваха рецепти с мая (и прясно мляко) и сода за хляб (с кисело мляко) едновременно. Малко ме озадачи това - два типа набухвател и два вида мляко - в едно и също тесто. Някой пробвал ли е, добре ли се получава след това печивото?
да

# 396
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Селски хляб

Продукти:

3/4 ч.ч. топла вода;
1 ч.ч. грис от бяло брашно;
2 ч.ч. бяло брашно
1 ч.л. сол;
2 ч.л. захар;
1 ч.л. мед;
1 с.л. зехтин;
1/3 ч.ч. топло прясно мляко;
20 гр. свежа мая

Приготовление:

Маята се разтваря в топлото мляко и се добавя към другите съставки последно. Суха мая в пакетче не върши работа.

Тестото може да се замеси и на ръка и да се опече във фурната.
В този случай се омесва , но не много дълго. Слага се в тава, покрива се с мокра кърпа и се слага да втасва във фурна, загрята до 50° С за 1 час. След това се премесва и се оставя да втасва отново във фурната за още 30 мин.
Пече се на 220 °С за 25 мин. Последните 10 мин. се пуска вентилатора на фурната.

# 397
  • Мнения: 18 014
Дайте моля ви рецепта за питка, само омесена в хлебопекарната.
Никога не съм я ползвала само за месене...нормална рецепта за питка ли ползвам  newsm78
Как е последователността, същата като при хляб ли  newsm78

# 398
  • Пловдив
  • Мнения: 580
Вчера правих Болярска питка

Направих я с половината продукти, тъй като хлебопекарната ми е за хляб до 1кг. Сложих продуктите в последователността, която се изисква за хлебопекарни, т.е. първо течните неща, сол и захар, най-отгоре брашното и накрая маята. Пуснах на програма за месене, но я спрях веднага след като спря да меси, т.е. не оставих да втасва в машината - в рецептата за питката пише, че тестото се разделя, оставя се да почине малко и след това се оформя питата.

Правила съм и други питки в хлебопекарната. Нямала съм проблем със замесването досега. Може би си зависи от изискванията за самото тесто. Но за нещо по-непретенциозно, хлебопекарната върши идеална работа. Не помня от кога не съм месила тесто за питки на ръка. Grinning

# 399
  • Русе
  • Мнения: 7 801
raja_nikol, аз отдавна ползвам пекарната само за омесване на тесто. Освен ако не правя хляб. Пускам на програмата за месене и ако не стане от първия път или просто си личи че има нужда от още я пускам втори. Рецептата за мен няма значение, спазвам само последователността на продуктите. Даже в момента "меся" линцеровите сладки вътре  Mr. Green

# 400
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Приготвих ръжено-пшеничен хляб по следната рецепта:

150 мл. вода;
170 мл. кисело мляко;
400 гр. пълнозърнесто пшенично брашно (сложих 1050 брашно);
100 гр. ръжено брашно;
1 ч.л. захар;
1 ч.л. сол;
2 с.л. олио;
1 и половина ч.л. жива мая (на пкетчето пише - 1 ч.л. мая за 500 гр. пшенично брашно; затова слижих 1 и половина).

Пекох на програма за пълнозърнест хляб - 3 ч. 40 мин.

Резултатът е плачевен: клисав, сбит хляб, изглежда суров като го извадих, не се е надигнал въобще...

Така че моля за съвет: дайте рецепта за изпитан ръжен-пълнозърнест хляб и начина му на приготвяне, за да не хвърлям повече продукти


Машината е марка на Карфур, ръженото брашно - българско на Техра, пълнозърнестото- немско на Bohlsener Muhle.

Последна редакция: ср, 21 ное 2012, 23:53 от InaDot

# 401
  • Мнения: 18 014
raja_nikol, аз отдавна ползвам пекарната само за омесване на тесто. Освен ако не правя хляб. Пускам на програмата за месене и ако не стане от първия път или просто си личи че има нужда от още я пускам втори. Рецептата за мен няма значение, спазвам само последователността на продуктите. Даже в момента "меся" линцеровите сладки вътре  Mr. Green

Свърши то, месих си пак на ръка  Embarassed Като видях, че програмата месене е 1,30 часа....запретнах ръкави и почнах сама  Mr. Green Цялата ли я изчаквате? Кво се мота толкова  Laughing

# 402
  • В центъра на мръсотията
  • Мнения: 605
половин час меси, един час втасва

# 403
  • София
  • Мнения: 3 328
При мен - в моята машина за хляб, програмата за тесто е час и 50 мин - 50 мин. меси, 1 час втасва. След като свърши работа, я изключвам, но не отварям капака, а оставям тестото да втаса вътре, докато напълни формата (случвало ми се е и да "удари" капака). Тогава резултатите ми са най-добри.

За да не съм офф в темата - от известно време, когато приготвям тесто за хляб или погача, започнах да добавям 1 с. л. ракия, а олиото замених със зехтин. Качеството на хляба се подобри значително.

# 404
  • Русе
  • Мнения: 7 801
Зехтина ясно но ракията за какво  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт