kakvo e katak?

  • 2 619
  • 18
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 39 764
Явно навсякъде по Б-я го правят по различен начин. Свеки (от Сливен) слага само чесън и орехи. Ама за точна рецепта трябва да я питам. Иначе бабата на мъж ми (тя е от едно пловдивско село Свобода) беше донесла един буркан кътък на внучето си Simple Smile, но тогава нещо изобщо не ми се понрави.
Питам мъж ми "к'о е това?, "ми кътък", "ама от какво се прави", "че от къде да знам" Simple Smile

# 16
  • Вече на село
  • Мнения: 569
А някой знае ли произхода на думата "кътък"?
Малко история: една жена отишла у комшиите и ги сварила на масата, пардон на софрата.  Забелязала, че си хапват боб с туршия - кисели домати. След това коментирала: какво й то туй, да ми ядат два кътъка. Кат шъ й боб, дъ й само боб, кат шъ й туршия, дъ й само туршия. Да ви  напомня за разделно хранене... 

# 17
  • Някъде в Европа...
  • Мнения: 3 441
Аз знам че /поне в нашия край аз съм от Хасково/ се прави от овче мляко август-септември когато е най гъсто млякото.Млякото се вари много дълго на водна баня докато се се сгъсти доколкото знам не трябва да завира после се слага малко сол и се разлива в буркани които се слагат на студено и се бъркат/ разклащат/ няколко дни. След това се пуска в кладенеца на студено е и в ладилника може. Ако знаете каква вкусотия е ... eat филийка с катък и диня....!

И в Чирпан бабата на мъжа ми така го прави, е и моята също, но рядко Grinning. Аз съм родом от Търново и там съученичките ми не бяха чували за такова нещо като има разправях как съм го яла с диня на филийка Laughing

# 18
Не знам за произхода на думата, но в Татарстан, волжските българи (тези, на които сега викат татари) също правят катък (катьiк). Не съм имал възможност да го пробвам, но знам че вместо чесън слагат целина.

Общи условия

Активация на акаунт