kakvo e katak?

  • 2 605
  • 18
  •   1
Отговори
moje li njakoi da mi kaje kakvo e katak i kak se progotvia?

# 1
  • Мнения: 2 839
МЕЛНИШКИ КЪТЪК

2 кофички кисело мляко
250 г овче сирене
4 скилидки чесън
50 г масло

Млякото се поставя в тензух да се отцеди за една нощ.
Чесънът се счуква и размесва с разтопено масло.
Сиренето се настъргва и в купа се размесва с изцеденото мляко и счукания чесън.
Много е вкусно Heart Eyes

# 2
# 3
  • Мнения: 6 472
В северна България освен всичко изброено, слагат и печени червени чушки. Аз лично повече си го харесвам без.

# 4
  • Мнения: 3 926
Истински катък се прави от сирене, което кисне определено време в прясно мляко и после има разни други мурафети, ама утре ще звънна на баба и ще пиша Simple Smile

# 5
  • Мнения: 6 243
Май в различните краища на България катък се прави различно. Аз си мислех, че нашия е истински Wink . Технологията му е като на приготвянето на сирената и прилича на нещо като cottage cheese, но е по-вкусно. Не съм правила, но бабата на мъжа ми го прави от пълномаслено козе мляко, което подсирва до определена гъстота. След това може да сесъхранява дълго време - тя дори е слагала в стерилизирани буркани. А варианта с прясното мляко и сиренето го правят в ресторантите, защото е по-лесно и бързо. Някои и извара слагат, ама не е истинското нещо.
Май нищо полезно не написах, ама ако някоя мама от южна България знае технологията, да я каже.

# 6
  • Мнения: 126
Бабата на мъжа ми го прави и е мноооого вкусно /едно от малкото "селски" мазни неща, които ям/. Прави се от овче мляко, което се вари дълго време , няколко часа, до сгъстяване, после се оставя да отлежи в мазето. Доколкото знам мая не се слага, само се разбърква от време на време. А също така от значение е сезонът, свързано е с гъстотата на млякото и се прави в момент, когато  е най-гъсто.
Все пак смятам, че предложеният вариант по-горе е достатъчно добър за градски условия.

# 7
  • Мнения: 344
Цитат на: beaby
Бабата на мъжа ми го прави и е мноооого вкусно /едно от малкото "селски" мазни неща, които ям/. Прави се от овче мляко, което се вари дълго време , няколко часа, до сгъстяване, после се оставя да отлежи в мазето. Доколкото знам мая не се слага, само се разбърква от време на време. А също така от значение е сезонът, свързано е с гъстотата на млякото и се прави в момент, когато  е най-гъсто.
Все пак смятам, че предложеният вариант по-горе е достатъчно добър за градски условия.

Обзалагам се че бабата на мъжа ти е от Южна България, точно така се прави там, само ще добавя, че се слага и сол докато се вари и трябва да отлежи известно време и тогава се яде.

# 8
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Трябва да ви призная, че за сефте чувам за тези рецепти които сте дали Embarassed
Аз кътък купувам от магазина в едни платмасови кофички и правя млечна салата, но явно няма нищо общо с това което пишете вие Thinking

# 9
  • Мнения: 2 839
Аз я имам тази `селска` рецепта в една готварска книга, но не вярвам някой да се захване. Прави се август-септември от овче мляко. Вари се, соли се като за сирене 3-4% сол. Слага се старо сирене, за да закваси млякото и от там нататък е едно бъркане, местене от топло на студено, обиране на каймак ... абе като гледам към 3 седмици се прави.  ooooh!
Някоя градска булка ако има мерак да прави, ще дам рецептата  Grinning

# 10
  • Мнения: 3 926
Цитат на: DiVA
Аз я имам тази `селска` рецепта в една готварска книга, но не вярвам някой да се захване. Прави се август-септември от овче мляко. Вари се, соли се като за сирене 3-4% сол. Слага се старо сирене, за да закваси млякото и от там нататък е едно бъркане, местене от топло на студено, обиране на каймак ... абе като гледам към 3 седмици се прави.  ooooh!
Някоя градска булка ако има мерак да прави, ще дам рецептата  Grinning

Точно така мисля го прави баба Simple Smile И после се слага в буркани и го ядем.....Но трябва много да се внимава с местенето, щото може да се пресече и да се вкисне Sad

# 11
  • Мнения: 6 472
Ммммм обожавам го този селски вариант Grinning  Това точно е истинският татък, но честно казано не се виждам да седна да го приготвям на балкона Grinning

# 12
  • Хасково
  • Мнения: 992
Аз знам че /поне в нашия край аз съм от Хасково/ се прави от овче мляко август-септември когато е най гъсто млякото.Млякото се вари много дълго на водна баня докато се се сгъсти доколкото знам не трябва да завира после се слага малко сол и се разлива в буркани които се слагат на студено и се бъркат/ разклащат/ няколко дни. След това се пуска в кладенеца на студено е и в ладилника може. Ако знаете каква вкусотия е ... eat филийка с катък и диня....!

# 13
  • Мнения: 126
Цитат на: tonyny
Цитат на: beaby
Бабата на мъжа ми го прави и е мноооого вкусно /едно от малкото "селски" мазни неща, които ям/. Прави се от овче мляко, което се вари дълго време , няколко часа, до сгъстяване, после се оставя да отлежи в мазето. Доколкото знам мая не се слага, само се разбърква от време на време. А също така от значение е сезонът, свързано е с гъстотата на млякото и се прави в момент, когато  е най-гъсто.
Все пак смятам, че предложеният вариант по-горе е достатъчно добър за градски условия.

Обзалагам се че бабата на мъжа ти е от Южна България, точно така се прави там, само ще добавя, че се слага и сол докато се вари и трябва да отлежи известно време и тогава се яде.


ами да, от Чирпанско, а за солта просто забравих...

# 14
  • Мнения: 772
Време е за  катъка и вярно е, че нищо общо няма с това, което продават в магазина. А  катък и диня си е страхотно. Обожавам го! Нямам търпение да се сгъсти. Ако не ме е срам направо черпака ще грабна. Wink

Общи условия

Активация на акаунт