kakvo e katak?

  • 2 617
  • 18
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
moje li njakoi da mi kaje kakvo e katak i kak se progotvia?

# 1
  • Мнения: 2 839
МЕЛНИШКИ КЪТЪК

2 кофички кисело мляко
250 г овче сирене
4 скилидки чесън
50 г масло

Млякото се поставя в тензух да се отцеди за една нощ.
Чесънът се счуква и размесва с разтопено масло.
Сиренето се настъргва и в купа се размесва с изцеденото мляко и счукания чесън.
Много е вкусно Heart Eyes

# 2
# 3
  • Мнения: 6 472
В северна България освен всичко изброено, слагат и печени червени чушки. Аз лично повече си го харесвам без.

# 4
  • Мнения: 3 926
Истински катък се прави от сирене, което кисне определено време в прясно мляко и после има разни други мурафети, ама утре ще звънна на баба и ще пиша Simple Smile

# 5
  • Мнения: 6 243
Май в различните краища на България катък се прави различно. Аз си мислех, че нашия е истински Wink . Технологията му е като на приготвянето на сирената и прилича на нещо като cottage cheese, но е по-вкусно. Не съм правила, но бабата на мъжа ми го прави от пълномаслено козе мляко, което подсирва до определена гъстота. След това може да сесъхранява дълго време - тя дори е слагала в стерилизирани буркани. А варианта с прясното мляко и сиренето го правят в ресторантите, защото е по-лесно и бързо. Някои и извара слагат, ама не е истинското нещо.
Май нищо полезно не написах, ама ако някоя мама от южна България знае технологията, да я каже.

# 6
  • Мнения: 126
Бабата на мъжа ми го прави и е мноооого вкусно /едно от малкото "селски" мазни неща, които ям/. Прави се от овче мляко, което се вари дълго време , няколко часа, до сгъстяване, после се оставя да отлежи в мазето. Доколкото знам мая не се слага, само се разбърква от време на време. А също така от значение е сезонът, свързано е с гъстотата на млякото и се прави в момент, когато  е най-гъсто.
Все пак смятам, че предложеният вариант по-горе е достатъчно добър за градски условия.

# 7
  • Мнения: 344
Цитат на: beaby
Бабата на мъжа ми го прави и е мноооого вкусно /едно от малкото "селски" мазни неща, които ям/. Прави се от овче мляко, което се вари дълго време , няколко часа, до сгъстяване, после се оставя да отлежи в мазето. Доколкото знам мая не се слага, само се разбърква от време на време. А също така от значение е сезонът, свързано е с гъстотата на млякото и се прави в момент, когато  е най-гъсто.
Все пак смятам, че предложеният вариант по-горе е достатъчно добър за градски условия.

Обзалагам се че бабата на мъжа ти е от Южна България, точно така се прави там, само ще добавя, че се слага и сол докато се вари и трябва да отлежи известно време и тогава се яде.

# 8
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Трябва да ви призная, че за сефте чувам за тези рецепти които сте дали Embarassed
Аз кътък купувам от магазина в едни платмасови кофички и правя млечна салата, но явно няма нищо общо с това което пишете вие Thinking

# 9
  • Мнения: 2 839
Аз я имам тази `селска` рецепта в една готварска книга, но не вярвам някой да се захване. Прави се август-септември от овче мляко. Вари се, соли се като за сирене 3-4% сол. Слага се старо сирене, за да закваси млякото и от там нататък е едно бъркане, местене от топло на студено, обиране на каймак ... абе като гледам към 3 седмици се прави.  ooooh!
Някоя градска булка ако има мерак да прави, ще дам рецептата  Grinning

# 10
  • Мнения: 3 926
Цитат на: DiVA
Аз я имам тази `селска` рецепта в една готварска книга, но не вярвам някой да се захване. Прави се август-септември от овче мляко. Вари се, соли се като за сирене 3-4% сол. Слага се старо сирене, за да закваси млякото и от там нататък е едно бъркане, местене от топло на студено, обиране на каймак ... абе като гледам към 3 седмици се прави.  ooooh!
Някоя градска булка ако има мерак да прави, ще дам рецептата  Grinning

Точно така мисля го прави баба Simple Smile И после се слага в буркани и го ядем.....Но трябва много да се внимава с местенето, щото може да се пресече и да се вкисне Sad

# 11
  • Мнения: 6 472
Ммммм обожавам го този селски вариант Grinning  Това точно е истинският татък, но честно казано не се виждам да седна да го приготвям на балкона Grinning

# 12
  • Хасково
  • Мнения: 995
Аз знам че /поне в нашия край аз съм от Хасково/ се прави от овче мляко август-септември когато е най гъсто млякото.Млякото се вари много дълго на водна баня докато се се сгъсти доколкото знам не трябва да завира после се слага малко сол и се разлива в буркани които се слагат на студено и се бъркат/ разклащат/ няколко дни. След това се пуска в кладенеца на студено е и в ладилника може. Ако знаете каква вкусотия е ... eat филийка с катък и диня....!

# 13
  • Мнения: 126
Цитат на: tonyny
Цитат на: beaby
Бабата на мъжа ми го прави и е мноооого вкусно /едно от малкото "селски" мазни неща, които ям/. Прави се от овче мляко, което се вари дълго време , няколко часа, до сгъстяване, после се оставя да отлежи в мазето. Доколкото знам мая не се слага, само се разбърква от време на време. А също така от значение е сезонът, свързано е с гъстотата на млякото и се прави в момент, когато  е най-гъсто.
Все пак смятам, че предложеният вариант по-горе е достатъчно добър за градски условия.

Обзалагам се че бабата на мъжа ти е от Южна България, точно така се прави там, само ще добавя, че се слага и сол докато се вари и трябва да отлежи известно време и тогава се яде.


ами да, от Чирпанско, а за солта просто забравих...

# 14
  • Мнения: 772
Време е за  катъка и вярно е, че нищо общо няма с това, което продават в магазина. А  катък и диня си е страхотно. Обожавам го! Нямам търпение да се сгъсти. Ако не ме е срам направо черпака ще грабна. Wink

# 15
  • София
  • Мнения: 39 761
Явно навсякъде по Б-я го правят по различен начин. Свеки (от Сливен) слага само чесън и орехи. Ама за точна рецепта трябва да я питам. Иначе бабата на мъж ми (тя е от едно пловдивско село Свобода) беше донесла един буркан кътък на внучето си Simple Smile, но тогава нещо изобщо не ми се понрави.
Питам мъж ми "к'о е това?, "ми кътък", "ама от какво се прави", "че от къде да знам" Simple Smile

# 16
  • Вече на село
  • Мнения: 569
А някой знае ли произхода на думата "кътък"?
Малко история: една жена отишла у комшиите и ги сварила на масата, пардон на софрата.  Забелязала, че си хапват боб с туршия - кисели домати. След това коментирала: какво й то туй, да ми ядат два кътъка. Кат шъ й боб, дъ й само боб, кат шъ й туршия, дъ й само туршия. Да ви  напомня за разделно хранене... 

# 17
  • Някъде в Европа...
  • Мнения: 3 441
Аз знам че /поне в нашия край аз съм от Хасково/ се прави от овче мляко август-септември когато е най гъсто млякото.Млякото се вари много дълго на водна баня докато се се сгъсти доколкото знам не трябва да завира после се слага малко сол и се разлива в буркани които се слагат на студено и се бъркат/ разклащат/ няколко дни. След това се пуска в кладенеца на студено е и в ладилника може. Ако знаете каква вкусотия е ... eat филийка с катък и диня....!

И в Чирпан бабата на мъжа ми така го прави, е и моята също, но рядко Grinning. Аз съм родом от Търново и там съученичките ми не бяха чували за такова нещо като има разправях как съм го яла с диня на филийка Laughing

# 18
Не знам за произхода на думата, но в Татарстан, волжските българи (тези, на които сега викат татари) също правят катък (катьiк). Не съм имал възможност да го пробвам, но знам че вместо чесън слагат целина.

Общи условия

Активация на акаунт