НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 143

  • 36 383
  • 501
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 2 275
Дани, а хлебчетата от червена леща хубави ли са? Аз съм запазила едно видео от преди празниците и дори леща купих, но все забравям хуск да взема. А май няма и да взимам вече, както и нищо прахообразно или кремообразно.
За мързеливия щрудел е моя вината, извинете ме.
Рецептата е стара и тогава мерките бяха само 2 : чаша за чай и чаша за кафе, които бяха с еднакъв стандартен обем във всички къщи. За 50 години най-голяма еволюция (май) имат точно чашите. И моята чаша за кафе е по-голяма от чашата за чай, която е 150 мл.
Ще пиша вече рецептите в милилитри.
От друга страна и мислеХ, че всички (вече) са имали неприятности с кокосово брашно. То е силно хидроскопично и се слага малко. Аз слагам по 2-3 лъжици, но много неща отидоха на боклука докато открия/разбера как да използвам това брашно.
Идеално е за масленки и други сухи и ронливи произведения.
А стандартната/базовата рецепта на щрудела е : 1 чаша брашно, 1 чаша грис, 1 чаша захар и 1 килограм ябълки, 3 реда суха смес и два реда ябълки , масло отгоре. След това има подробности и добавки (орехи) в някои рецепти.
В английската версия е овесени ядки вместо грис.

# 16
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 739
Таня, хубави стават хлебчетата от червена леща. Без хуск можеш да си направиш палачинки от същата смес. Бях споделила линка в темата с рецептите, но модераторката забърса всичко. https://youtube.com/watch?v=0SEPktwOX98&feature=share Мисля че е каква арабска/турска рецепта.
Сега ще пробвам едно хлебче с бадемово и ленено брашно. После ще пиша тук.

# 17
  • Мнения: 674
Здравейте,изчетох доста,но нещо не се ориентирам.
Какво ,кога и как може да се яде при този режим,цел сваляне на 3-4кг.
До сега бях на фаст,но нещо ми привикна метаболизма явно и заби и качих 3-4кг,отделно и предмено си оказва влияние явно.
Благодаря Ви предварително

# 18
  • Мнения: 2 161
Здравейте,изчетох доста,но нещо не се ориентирам.
Какво ,кога и как може да се яде при този режим,цел сваляне на 3-4кг.
До сега бях на фаст,но нещо ми привикна метаболизма явно и заби и качих 3-4кг,отделно и предмено си оказва влияние явно.
Благодаря Ви предварително

Изключваш храни в чиито състав има брашна и нишесте. Захар под всякаква форма - глюкоза, фруктоза, захароза, царевичен сироп, кленов сироп, сироп агаве, декстроза и още много подобни. Плодове освен ягоди, малини, къпини, боровинки. Картофи и ориз, както и техни производни. Hамаляваш и количеството на кореноплодните зеленчуци.

П.п.  Пропуснала съм без зрял боб и леща

Последна редакция: чт, 23 фев 2023, 14:44 от fillme

# 19
  • Мнения: 674
Малко прясно мляко в кафето и мандарини,ябълки може ли ?
И съвсем ли без сладко карате или като ви се дояде какво е позволено ,какво хапвате?

Последна редакция: чт, 23 фев 2023, 20:13 от strawberry0302

# 20
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
  • Мнения: 3 671
Малко прясно мляко в кафето и мандарини,ябълки може ли ?
И съвсем ли без сладко карате или като ви се дояде какво е позволено ,какво хапвате?
Зависи от целите и желанията...
1. В кафето - вместо мляко - високомаслена 30% и нагоре животинска сметата или лъжица маскарпоне, примерно...
2. За сладкото - ако искате да влезете в режима - дайте си 3 седмици без абосютно нищо сладко. После, когато тялото привикне да използва мазнини - 70% и на горе черен шоколад, по 1-2 блокчета на ден и то не всеки ден, е ок.
3. Плодовете, различни от дребните горски, т. нар. на чист български "берита", също са в графата "сладко". Там захарта не е глюкоза, но е фруктоза. Също пречи на адаптацията на тялото към мазнини за енергия...

Вече всики сам си "преценя", както е модерно да се казва.

# 21
  • Мнения: 674
Здравейте,още един въпрос имам,защо прясно мляко дори пълномаслено не е препоръчително,а течна пълномаслена сметана може?
Те са почти еднакви като консистенция?

# 22
  • София
  • Мнения: 5 735
Здравейте,още един въпрос имам,защо прясно мляко дори пълномаслено не е препоръчително,а течна пълномаслена сметана може?
Те са почти еднакви като консистенция?

Въглехидратното съдържание е различно.

# 23
  • Мнения: 674
Здравейте,още един въпрос имам,защо прясно мляко дори пълномаслено не е препоръчително,а течна пълномаслена сметана може?
Те са почти еднакви като консистенция?

Въглехидратното съдържание е различно.
Благодаря за инфото,а колко кафета на ден може да се пият със сметана без да се нарушава режима,тъй като аз пия доста с мялко до сега?

# 24
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
  • Мнения: 3 671
Зависи от киличеството сметана... Ако пиеш пълна чаша - 250мл със сметана и едно еспресо вътре, това по 5 примерно си е над килограм/литър сметана...
Ако капваш в дълго кафе - 10мл сметана, колкото една от онези "течни сметани" в еднократните дозички - 5 кафета са 50 мл сметана...
Силно зависи... Общо взето - както ти е удобно. Добавяй по малко нещо млечно и ако искаш и 10 кафета пии...

Аз пия по 4-5 на работа с мляко - доста мляко. Но това влиза в моите цели и начин на живот.
У дома пия една голяма "кубинска"(метална) кафеверка. Понякога без мляко, понякога с много мляко...
Силно си зависи Hug

# 25
  • Мнения: 674
Ясно,разбрах
И правилно ли разбрах,с този режим не мерим количеството храна и не броим калорио,яде се да се заситиш пак в разумни граници?
Но аз до сега все избягвах мазнини,та сега се надявам с този режим и фаст да смъкне 2-3кг

# 26
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
  • Мнения: 3 671
Ясно,разбрах
И правилно ли разбрах,с този режим не мерим количеството храна и не броим калорио,яде се да се заситиш пак в разумни граници?
Но аз до сега все избягвах мазнини,та сега се надявам с този режим и фаст да смъкне 2-3кг
Целта ти не е невъзможна, но ще ти трябва време - доста време, за да се пренастрои тялото... Примерно - 3 месеца поне.
Първоначално ще изкараш вода и ще видиш минус на кантара, но след това ще застопориш, най-вероятно... В този режим принципа е, че първо тялато се лекува, после си дава "излишното" тегло.

Храниш се до нахранване. В началото може и да ти се струва, че ядеш много, но ще се наместят нещата.

# 27
  • Мнения: 674
Супер,благодаря много
tania6 какво значи ,че кокосовото брашно е хидроскопично и защо се слага по малко?
Аз си взех за евентуално някой сладкиш като ми се яде сладко и били казала от къде във Франция купуваш бадемово брашно?

# 28
  • Мнения: 2 275
Супер,благодаря много
tania6 какво значи ,че кокосовото брашно е хидроскопично и защо се слага по малко?
Аз си взех за евентуално някой сладкиш като ми се яде сладко и били казала от къде във Франция купуваш бадемово брашно?
Означава, че поема много влагата и печивата стават сухи и ронливи. Обикновено дават съотношение 1:3 или 1:4 кокосово брашно към бадемово брашно.
Например: в рецепта има 100 г бадемово брашно и искаш да го замениш с кокосово. Трябва да се сложи 30-35 г кокосово.
Напоследък все гледам, че в повечето рецепти смесват "брашната" ,като кокосовото е също някоя и друга лъжица.
За нещо сухо и ронливо по рецепта, например масленки няма проблем. За мен е проблем маслото в тях: няма да сложа 200-250 г масло в бисквитки.
Бадемово брашно във Франция има във всички магазини, които имат район за неща за правене на сладкиши: бакпулвер, ванилия, желатин, украси на торти и т.н. Само е много скъпо там бадемовото брашно. В районите с арабски стоки е в пъти по-евтино, но и пакетите са по 200-500 г, в резултат на което винаги имам брашно с изтекъл срок на годност 😂.
Ето идея за нещо сладко (за моя вкус)
- 2 яйца
- 1 средно голяма ябълка ( настъргана)
-  шепа смлени ядки
- 1/2 лъжичка бакпулвер
- 2 лъжици ( пълни) кокосово брашно
Към разбитите яйца се прибавят останалите съставки. Оформят се "бисквитки " с ръце.
В загрята фурна 200°С около 30-35 минути.
.....
Хуск и ленено брашно също имат свойство да поемат влагата, но освен това и с тях "тестото " става и гуменообразно ( като тесто с глутен) и затова са подходящи за "хляб ".

Всичко това е за от време на време, празник,  глезотия....Принципът 80/20 ( 80% режимно -20% не) си е винаги в сила.
Друго нещо за тези, които са бягали от мазнините като дявол от тамян:
Внимавайте и не прекалявайте.
Мазнините са необходими за да мине тялото на гориво мазнини и за засищане, но при условие въглехидратите да са ниски, примерно 50-70 г и да са от зеленчуци.
След това и с увеличаване на въглехидратите до 100 -120 г се леко намаляват мазнините, но пак да е в рамките на ВМНВХ.

Последна редакция: пн, 27 фев 2023, 14:50 от tania6

# 29
  • Мнения: 674
Супер,благодаря много
tania6 какво значи ,че кокосовото брашно е хидроскопично и защо се слага по малко?
Аз си взех за евентуално някой сладкиш като ми се яде сладко и били казала от къде във Франция купуваш бадемово брашно?
Означава, че поема много влагата и печивата стават сухи и ронливи. Обикновено дават съотношение 1:3 или 1:4 кокосово брашно към бадемово брашно.
Например: в рецепта има 100 г бадемово брашно и искаш да го замениш с кокосово. Трябва да се сложи 30-35 г кокосово.
Напоследък все гледам, че в повечето рецепти смесват "брашната" ,като кокосовото е също някоя и друга лъжица.
За нещо сухо и ронливо по рецепта, например масленки няма проблем. За мен е проблем маслото в тях: няма да сложа 200-250 г масло в бисквитки.
Бадемово брашно във Франция има във всички магазини, които имат район за неща за правене на сладкиши: бакпулвер, ванилия, желатин, украси на торти и т.н. Само е много скъпо там бадемовото брашно. В районите с арабски стоки е в пъти по-евтино, но и пакетите са по 200-500 г, в резултат на което винаги имам брашно с изтекъл срок на годност 😂.
Ето идея за нещо сладко (за моя вкус)
- 2 яйца
- 1 средно голяма ябълка ( настъргана)
-  шепа смлени ядки
- 1/2 лъжичка бакпулвер
- 2 лъжици ( пълни) кокосово брашно
Към разбитите яйца се прибавят останалите съставки. Оформят се "бисквитки " с ръце.
В загрята фурна 200°С около 30-35 минути.
.....
Хуск и ленено брашно също имат свойство да поемат влагата, но освен това и с тях "тестото " става и гуменообразно ( като тесто с глутен) и затова са подходящи за "хляб ".

Всичко това е за от време на време, празник,  глезотия....Принципът 80/20 ( 80% режимно -20% не) си е винаги в сила.
Друго нещо за тези, които са бягали от мазнините като дявол от тамян:
Внимавайте и не прекалявайте.
Мазнините са необходими за да мине тялото на гориво мазнини и за засищане, но при условие въглехидратите да са ниски, примерно 50-70 г и да са от зеленчуци.
След това и с увеличаване на въглехидратите до 100 -120 г се леко намаляват мазнините, но пак да е в рамките на ВМНВХ.
Мерси Таня за рецептите и едно питане ти да не говориш за бадемовото брашно във френските магазини от което се прави галет дьо роа,защото то не е точно брашно от бадеми или бъркам,поне като чета в интернет от брашното е махната мазнината която я има в пудрата смляни бадеми за галета или бъркам

Общи условия

Активация на акаунт