Пручване на ХЕИ на детските млечни кухни

  • 9 287
  • 37
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 1 004
Интересното ми е как може да се слагат децата от 1 до 3 години под един параграф  Shocked
Извинявам се, но ако има майка, на която детето й на 1, 1.5 години да изяде всичко това за обяд, че дори и половината да се обади.
Моето дете е на 1 година и 5 месеца и за обяд изяжда не повече от 100-150 гр основно ядене. Не виждам как мога да му дам и крема и супата  ooooh! Просто е невъзможно!
Освен това ми се струва невъзможно и това да му дам по няколко лъжички от всяко ядене, защото когато съм пробвала така с десерт накрая ми отказва.
Да отбележа, че не взимам ядене от кухня само заради това което виждам от гледна точка на хигиената.
Но дори когато готвя у нас, детето яде  на обяд и вечер основно ядене , следобяд крем/кис. мляко...
Соковете и плодовете, доколкото ги иска са си нещо съвсем отделно.
И това е така в случай, че детето е на 4 дневно хранене - т.е. без допълнителни боклуци между това, има ли боклуци дозите съвсем спадат.

# 16
  • Мнения: 1 382
ДМК - много брашно, много нишесте, това основно. При нас месото варира между малки късчета кайма и пилешко, обикновено каша.

# 17
  • Мнения: 4 068
Само аз ли от пловдивчанки съм записана в кофти ДМК? Какво е това пуешко, заешко и тям подобни луксове бе хора? При нас пиле и кайма и толкоз. Супите винаги са постни и воднисти и направо не стават за ядене. Менюто е едно и също всяка седмица. Като се почне от понеделник до петък се знае какво ще е защото никога не се променя асортимента от манджи. Десерта три дни седмично е грис, а останалите два дни е шоколадов крем и крем горена захар. За мен това е извън всякакви норми за нормално и питателно хранене на детето. Срещу въпросната кухня съм подавала и оплакване, защото даваха кренвирши поне веднъж седмично. Е кажете сега как да постъпя и към кого да се обърна? Значи щом купончето навсякъде е 50 стотинки, но в другите кухни дават разнообразие от меса и плодове, то значи и при нас трябва да е така. Светнете ме къде да се оплача и ще го направя веднага.

# 18
  • Мнения: 2 070
Съгласна съм с Мишленце... И с Бу. Аз самата не знаех, че количествата трябва да са по-малки. Преди да тръгне на ясла /на година и полвина/ взимах от Млечна кухня в Плевен. Аз също разделях - супата с хляб на обяд, манджата с хляб на вечеря към 18-18:30, между тях имаше винаги плодове, никакви такива кремове за следобедна закуска. Крема нишесте го давах рядко понякога сутринта за закуска или изобщо не го давах, когато имаше грис - понякога го хапваше тя, понякога аз, когато не искаше тя. Вечер преди да заспи пиеше кисело мляко и до година и полвина кърма... Като тръгна на ясла едва я научиха да яде нещо друго освен супа на обед, в началото и омешваха супата и яденето, за да я заблудят... Но явно детето си е и на периоди - понякога,когато си е изяла всичко в яслата, не иска да вечеря и яде по много плодове и кисело мляко преди да легне. Другото - наскоро за около месец тотално отказа да яде супа, представете си в продължение на година и нещо всеки ден да ядеш супа- ми досадно си е. Сега яде тази в яслата, но вкъщи спряхме да и правим. Отказва  и всякакви манджи вкъщи вече, минала е вечер на фотосинтеза или на филийки с масло и сиренце, кашкавал или с пастет... Сигурна съм, че все нещо и липсва в менюто, но какво мога да направя - да я насилвам ли... Аз самата не съм убедена, че ние големите се храним правилно, нито пък, че като деца са ни хранили правилно..

- подкрепям да се въведе варианта с разделното хранене - плодове и плодови сокове на гладно - между храненията /сутрин като се събуди аз и давам да пие сок и после яде плод според сезона и след това каквото закусва в яслата.
- варивата в кухнята - често не са били добре сварени, боб та дрънка както се казва.
- пак за яслите - като хапват на обед да не им дават едновреенно с това да пият сокове, пак е принцип на разделното хранене, нито сокове, нито води и подобни.
- десертите в кухнята - аман от това нишесте... или крем или бисквитена торта, горе долу това са вариантите, а да и грис с мляко или грис с горена захар. Може от време на време да ги пробват с печена тиква, плодове, овесени ядки, макар, че не знам дали ще им харесат на тази възраст...
- зеленчуците пресните - наистина липсват. Понат ли кухнята и не им ли даваме вкъщи - върви го свиквай после. добре, че лятото има домати и краставици и щерка ми хапва... Обаче сега не знам в каква форма освен на сокове да и ги давам, че да и харесат. Зелева салата не иска, броколи и карфиол задушени на пара не иска, червено цвекло, моркови, абе нищо. Отделно всичко, което се предлага вероятно е  нитрати.

# 19
  • Мнения: 3 336
Може би за деца на година и половина е възможно да се изядат и трите неща на обяд, но моите повече от супата плюс второто не успяват да изядат и даже като казвам на познати колко ядат децата ми и те ме гледат като паднала от Марс и ме питат как може дете на 11 месеца да изяде 400 мл на едно хранене.
Мишленце, нали точно за това става дума в това проучване - на теория яденето от ДМК трябва да е 50 гр. супа, 100 основно и пак ок. 100 десерт - нещо такова помня като грамажи. Но явно майките са недоволни от малките порции (които са предвидени да са за едно ядене) и ДМК-тата, за да не си губят клиентите, правят по-големи порции, за сметка на качеството...

Така става, но пък останалото да го хвърлям ли при това положение newsm78

В нашата кухня положението е следното - 2 пъти седмично пилешко, два пъти заешко и 1 път телешко. Телешкото се дава 2 седмици, на третата е свинско. За десерт никога няма тиква или нещо от сорта, винаги е нишесте, кисел или бисквитена торта, грис, мляко с ориз. Като питах какво е млякото ми отговориха - прясно ,разбира се. Супата винаги е зеленчукова, понякога с фиде ,понякога със сирене.

Събота и неделя единия ден давам риба, другия само зеленчуци с жълтък. Честно казано предпочитам да не ми дават риба от кухнята, защото все ще трябва да гледам внимателно да няма някоя кост, не вярвам тези ,коит готвят да се стараят чак толкова Rolling Eyes

Между другото днес водих децата на гастроентеролог и докторката каза, че телешкото и агнешкото са алеген, но друго месо вече могат да ядат всякакво newsm78 Аз за пръв път чувам, че са алергени тези меса. Давала съм и двете и не съм имала проблем Thinking

Бу, благодаря, че си отишла на семинара и за това, че сподели информацията Hug

# 20
  • Димитровград
  • Мнения: 1 742
Да,правилно е проучването.Нищо ново не ми казват обаче.Всеки разумен човек ще предвиди,че за едно дете това е една трета от полезностите за деня.Давам каквото давам,другите храненета-плод и овесена каша и други разни.

# 21
  • Мнения: 4 242
Значи щом купончето навсякъде е 50 стотинки, но в другите кухни дават разнообразие от меса и плодове, то значи и при нас трябва да е така.

При нас винаги е било левче купончето за деня, не че е много де.

# 22
  • Мнения: 4 068
Мери, аз имах предви Пловдив. Но въпреки това и левче не е много. Съгласна съм да го давам, но да съм сигурна, че храната е полезна и здравословна, питателна и т.н., а не сегашните бълвочи дето ги дават.

# 23
  • Мнения: 1 873
Ренци ти от ясли ли взимаш храна?За твоя случай с кренвиршите се носи голяма слава, похвално!  Grinning Кремовете май навсякъде са гнусни.Днес специално обърнах внимание на менюто, та дават през седмицата крем ванилия, кисел банани, кисел мандарини, грис  с мялко и крем/ обикновено като пишат така е някакъв цветен  Close/.При нас мисля, че прекаляват с мазнината понякога, случвало ми се е основното да е доста мазно, но много рядко.

# 24
  • Мнения: 4 068
Вземам кухнята от ясла №17. И при нас напоследък основното плува в мазнина. Все по-често ми се налага као видя какво е яденето да реагирам светкавично и аз да приготвя нещо, за да има какво да яде. Не знам аз ли съм голяма идеалистка, но мисля, че в ДМК храната трябва да е перфектна и съобразена с всички нужди на детето, а не само да гледат как да спестят я от месо, я от плодове и разни такива. Абе болна тема ми е детската кухня на мен и това си е.

# 25
  • Мнения: 631
ще направя коментар в минало време защото от тогава имам опит личен
но като гледам сега от другите майки май не е претърпяла много развитие кухнята
значи големият ми син който сега е на 8 беше записан като бебе за около 6 месеца на кухня - отначало на малката с двете бурканчета после и на голямата
значи от малката винаги е ядял само крема който беше нишесте с мляко или вода / което явно се броеше за кисел/ грис или мляко с ориз основното почти винаги беше ужасно мазно, по късно в голямата кухня положението беше същото
той не я ядеше и я спрях
да погледнем обаче от към добрата и страна
това все пак е лесен относително евтин и що годе сигурен начин за хранене на децата
ами ако имаш две или три малки деца какво ги прайваш кога ще им готвиш кога ще излезеш и т.н
не съм наясно каква е цената на кухнята но оставам с впечатление че хората я намират за една добра комбинация в смисъл "качество-цена"
ако е прекалено евтина едва ли могат да сложат кой знае какво разнообразие

# 26
  • Мнения: 1 866
Въобще не съм имала нужда от проучване, за да съм убедена, че тази храна не е подходяща за детето ми. Най-малкото няма начин да знам какво точно се слага в нея, нито пък съм сигурна за хигиената. Веднъж видях едно меню - супа, ядене и десерт - и трите бяха с абсолютно същия бозав цвят! Явно беше, че брашното и нишестето бяха основните им компоненти. Често казано щом готвя за мен и мъжът ми, защо да не готвя и за детето си? Даже по-скоро ще претупам яденето за нас, но за детето си ще отделя 15-20 минути, за да му приготвя нещо качествено...Аз лично не разбирам защо са тези опашки по ДМК, като гледам на обяд, направо се чудя - та то за времето което трябва да отидеш до кухнята, да изчакаш на опашката и  да се прибереш, ще направиш пюрето в къщи. И като добавим доста по-ниското качество от това, което може да се направи в къщи - просто не виждам къде е ползата. Може и аз нещо да пропускам де...

# 27
  • София
  • Мнения: 6 173
Аз лично не разбирам защо са тези опашки по ДМК, като гледам на обяд, направо се чудя - та то за времето което трябва да отидеш до кухнята, да изчакаш на опашката и  да се прибереш, ще направиш пюрето в къщи. И като добавим доста по-ниското качество от това, което може да се направи в къщи - просто не виждам къде е ползата. Може и аз нещо да пропускам де...

Отговарям като майка взимаща храна от ДМК.
За мен би било изключително трудно всеки ден да готвя супа, основно ястие и десерт - всяко едно в количество по около 150 - 200 г. И за всеки един от тези дни да подсигурявам различно по вид прясно месо.
Друга причина да продължавам да взимам от тази храна е, че сина ми я предпочита пред готвеното от мен  newsm78 . Не съм велик готвач, но се справям прилично в кухнята.

# 28
  • Мнения: 4 242
renci  предполагам няма кой знае каква разлика м/у кухните в Пловдив и в София, за това се включих в темата.
lala нямам време и възможност да подсигуря това разнообразие в менюто, да не говоря за финансовата страна. Нямам и идея от къде мога да се снабдя с качествено чисто разнообразно месо. Няма баби на които може да се разчита ни за домашно месце, ни за хубави (макар и замразени) зеленчуци, у дома и връзката магданоз се купува. За това за сега се въздържам Ива да яде от нашата храна, защото тогава би хапвала месо примерно 3-4 пъти месечно.

# 29
  • Димитровград
  • Мнения: 1 742
При нас тук кухнята е 1.20.Ами аз лично съм доволна.У нас не се готви всеки ден и няма кой да ми гледа детето,а аз да готвя,било то и специално за нея.Все пак ако ходи после на детска,нали трябва да е свикнала с храната.Обаче кремовете избягвам да ги давам и ползвам супата само ако е с месо.Детето ги харесва много.Ако не ги харесваше,нямаше да вземам.

Общи условия

Активация на акаунт