За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

  • 37 322
  • 523
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 1 093
Привет, миналата събота сложих 3 буркана краставички за дива ферментация. Всяка вечер изсипвах и връщах саламурата, побеляха. Вчера ги опитах, готови са. Прибрах в хладилника, но не се избистриха. Какво да ги правя?

# 61
  • Мнения: 7 856
Нищо им няма, нормално е да помътнее саламурата.

# 62
  • Мнения: 1 215
Аз слагам синапено семе на дивата ферментация и не помътнява много, а и не цветясва.

# 63
  • Мнения: 7 856
Добре ме подсети да купя синап и марля и да сложа в зелето.
На краставичките (с дива ферментация) слагам семе Копър, синап и 2 зърна бахар на буркан. Подправките ги овкусяват и стават разкошни. Вече се яде шестия буркан, остават само още 19...
А има и други туршии - смесена, царска и парени мариновани камби. Но корнишоните изчезват най-бързо. Правих и руска салата и една моя измишльотина - майонеза със скариди и кисели краставички.

# 64
  • Мнения: 1 215
Добре ме подсети да купя синап и марля и да сложа в зелето.
Точно днес сложих синап и лимони на зелето. Поне седмица стой на плота в кухнята и все го забравям.

# 65
  • Мнения: 9 118
Имам малко продукти за туршия. Искам да я направя като тези сладко-киселите. Хем бърза хем да може да поседи 2-3 месеца. Вероятно ще взема консервант. 
ето, https://pep-4o.blogspot.com/2016/10/blog-post_31.html сладко кисела. Не ти трябва консервант. Слагаш зеленчуци, каквито харесваш повече и ядете.

# 66
  • Мнения: 1 823
Последната зимнина вкъщи е налагането на киселото зеле
Аз му слагам само едра сол, червено цвекло и хрян



Вчера вечерта след заливане със саламура

# 67
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 033
А каква е целта на оцветяването с цвекло?

# 68
  • Мнения: 1 823
Зелевият сок придобива красив цвят



А нарязано на дребно  слагам в Банската капама

# 69
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 033
Да, въпросът ми беше по-скоро, че освен естетически по-красиво, не е заради вкуса или ферментацията.

# 70
  • Мнения: 7 856
Аз явно не съм приключила още...
Много бързо изчистват киселите краставички и ще слагам още 5 буркана.отделно взех едни сливи, още не са узрели, и ще ги направя на сос, подобен на грузинския ткемали.
Взех и още рибки, този път ще ги направя на ферментирал зелен лют сос (няма в магазина червени).
Зелето вече се претака и се надявам туршиената ми  лудост да приключи.
Поне ще има цяла зима вкусни ферментирали неща, при това много по-евтино от магазина. Видях насипно царска туршия, с червена капия (не с камби) за "скромната" цена от 10 лв килото...

# 71
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 033
Да, и една кисела зелка за 10 лева броя... Честно не знам как си ги съчиняват тия цени.

# 72
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 705
Щом има кой да купува…

# 73
  • Мнения: 7 856
Около мене всички се отказаха от слагане на зеле и правене на каквото и да е за зимата. Купуват прескъпо от магазините. И тази година въпреки излетелите до небесата цени е същото.
Аз съм чревоугодник, а и си права сметка на парите. За това правя зимнина, в последните години особено наблягам на ферментиралите туршии.

# 74
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 033
Да, ние също слагаме. А и все не мога да намеря туршия, която да ми хареса на вкус. Пък зеле ядем в промишлени количества, не знам как ще си насмогнем на финансите 😂

Общи условия

Активация на акаунт