За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

  • 38 807
  • 536
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 7 856
При мене има още една причина. По Татово време като студентка бях на бригада в консервна фабрика. След това много години не поглеждах каквато и да е консерва.
Отделно от невръстните ми години в къщи се правеше какво ли не. Няма да забравя като баба ми правеше сладко от кайсии. Сладко, с цели кайсии, вътре във всяка обелена ядка от костилката. Със сестра ми бяхме наказани да белим ядките.

# 76
  • Мнения: 20 214
И аз правих сливов сос за месо, също и от праскови, и от жълто чери.
Сега съм подкарала дюлите - сладко и желе.

# 77
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 722
И аз правя определени неща. Но цели зелки не, няма място за бидон, навсякъде е топло у нас.

# 78
  • Мнения: 7 856
По повод на топлото ще наспамя малко темата. Преди много години едни приятели живееха в Мелбърн. На мъжа му се дояло кисело зеле за Коледа. Резултатът е бил трагичен - невероятен смрад и ужасени съседи 😀.
Все едно някой в Сандански или Петрич да сложи кисело зеле в края на юни.

# 79
  • Мнения: 4 288
Искам да си направя царска туршия в 1-2 буркана от 3 литра. В Ютюб намерих лесна рецепта, но е с аспирин, ако не го сложа ще вкисне ли ? Ако не искам да слагам аспирин, а само оцет, сол, захар и вода кво ще се случи?

# 80
  • Мнения: 20 214
Аз направих тази рецепта на Звездев, без аспирин, но още не съм пробвала резултата:
https://www.topactualno.com/119405/ivan-zvezdev-prigotvya-carska … rugi-konservanti/

# 81
  • Мнения: 7 856
Искам да си направя царска туршия в 1-2 буркана от 3 литра. В Ютюб намерих лесна рецепта, но е с аспирин, ако не го сложа ще вкисне ли ? Ако не искам да слагам аспирин, а само оцет, сол, захар и вода кво ще се случи?
Без аспирин - рецептата на Звездев.
https://www.topactualno.com/119405/ivan-zvezdev-prigotvya-carska … rugi-konservanti/
Естествено става и в буркани.
Изпревариха ме с линка. Добре стана при мене.

# 82
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 231
По повод на топлото ще наспамя малко темата. Преди много години едни приятели живееха в Мелбърн. На мъжа му се дояло кисело зеле за Коледа. Резултатът е бил трагичен - невероятен смрад и ужасени съседи 😀.
Все едно някой в Сандански или Петрич да сложи кисело зеле в края на юни.

живеем в топла страна Simple Smile нямам трагични резултатио и ужасени съседи.

залагам си по една зелка в кофа от 2кг кисело мляко - влиза точно Simple Smile
за няколко дена е готова, след това си навивам листата за сарми в кутия и във фризера.
средичката нарязвам на ситно и става на салатка със зехтин и червено пиперче.

Simple Smile

# 83
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 722
Аз съвсем мързеливо ще взема зелки от майка ми, те имат студено мазе Simple Smile

# 84
  • София
  • Мнения: 11 516
Сложихме зелето в неделя, но забравихме хрян (четох, че оставала бистра водата). Късно ли е днес да сложа, или няма смисъл като ще е най-горе в бидона? Или си е ок заради претакването?

# 85
  • Мнения: 18 673
Няма проблем, слагай хряна когато го купиш.

# 86
  • Мнения: 4 288
Една година опитах да направя по рецепта на Звездев и нищо не стана.Аз само зеле,моркови и карфиол обичам от туршиите и това сложих,но хем стана безвкусна хем вкисна и се хвърли всичко.Помня,че варих всичко и с топлата смес е залях.

# 87
  • Sofia
  • Мнения: 26 551
Пекох цвекло и го затворих в буркани още топло,хванаха вакуум,но като го опитах е леко твърдо.Искам да ги подваря малко,но да не омеква съвсем.
Колко минути да ги варя бурканите?

# 88
  • Мнения: 20 214
Морковелка, рецептата на Звездев е със студена марината - кипваш я, но после я охлаждаш. Може и заради това да не е станала туршията.
На мен ми бомбираха 2 буркана с печени и белени чушки, хем добре ги отцедих, и им сложих и домати за киселина. Зная, че са капризен продукт, но нямам място във фризера, дано другите оцелеят.

# 89
  • Мнения: 5 108
Ако купим зеле днес, ще издържи ли до вторник, тогава ще имаме време да го правим?

Общи условия

Активация на акаунт