За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

  • 37 015
  • 523
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 18 503
Да, замразявала съм бутилки със сок от нар без проблем. След това ги размразявах една по една в хладилника.

# 46
  • Мнения: 1
Подсолих туршията как да я нормализирам .?Някакви съвети моля .

# 47
  • София
  • Мнения: 1 006
Ми освен да излеете част от саламурата и да долеете чиста вода? И ако е с оцет да долеете и малко оцет?

# 48
  • Мнения: 14 635
simpatiuh4e спомена сладко от сливи без захар?С какво заместваш захарта?Даже направо пусни рецепта тук.Бих пробвало следващата година да направя сладко от ягоди,малини.Хич не съм по сладката,но ми стана много интересно в тази тема.За първа година правих компоти.Малки количества.Днес от дюли и круши следвайки съветите на Шарлот.ММ пробва вече и одобри.Аз нямам желание за проба,но ми е интересно да ги правя и по-натам ще видя резултата.Да отлежат малко.Направих и кисели краставички без варене.

# 49
  • Мнения: 7 856
Аз мислех, че съм приключила с туршиите и остава само зелето да се сложи, но след като се изядоха три буркана кисели краставички (с дива ферментация, не варени), днес направих още 5 буркана.
Туршиената равносметка:
1. С дива ферментация:
- кисели краставички, най-много се ядат. Тази година освен семе копър сложих като подправки и бял синап и по 2 зърна бахар в буркан, още по вкусни станаха
- смесена сурова туршия - карфиол, моркови, чушки, зелени домати, корнишони, бамя, малки лукчета, скилидки чесън
- тънколюспести чушки за пълнене.
2. Царска туршия по рецептата на Звездев без аспирини и без стерилизация, май няма ферментация при нея заради оцета.
3. Без варене и без ферментация:
- парени камби
- пукани люти рибки.
Заедно с киселото зеле, което ме чака, и с треволяците във фризера ще имаме безпроблемна зима с всякакви вкусотии.
Пък който го мързи, да купува на луди цени неща с неизвестен състав за луди пари.

Последна редакция: нд, 23 окт 2022, 00:48 от Недоволна

# 50
  • Мнения: 2 741
Silverstone, не съм замествала захарта с нищо.
Меля сливите с машинка и тъй като всяка зимнина я правим на село- на огъня в голяма тава, сгъстявам докато ми хареса на гъстота, затварям в бурканчета още вряло и това е.

# 51
  • Мнения: 20 172
Аз даже и не ги меля, режа ги на две, махам костилката и направо ги мятам с половин чаша вода в тенджерата на котлона, или в тавата във фурната. Като омекнат ги слагам буркани и ги стерилизирам 5-10 минути.
Печени във фурната стават една идея по-вкусни и по-гъсти.

# 52
  • Мнения: 18 550
Пасирам като станат готови почти, имам навика да загрявам и  охлаждам, струва ми се по бързо става. Виждам гъстотата реално, охладено  е по-гъсто.После загрявам за малко и край.

# 53
  • Мнения: 103
Здравейте!
Преди 10 дни сложих туршия от тази само с морската сол - карфиол, моркови, зелени домати, целина.Направих един 10 литров съд и 4 буркана по 700 гр.
Преточвам я и опитвам ,става вкусна, но нещо още е мека.
Притеснява ме,че времето е доста топло , а аз няма къде да я държа освен на балкона.
Възможно ли е да се съсипе нещо от високите температури, защото пише, че първите дни трябва да е на топло, а след това на по-студено.
Frowning1

# 54
  • Мнения: 9 108
Възможно е , аз я правя по-късно когато стане хладно.
Готова съм и с лютеницата Simple Smile имам да направя само обикновена туршия малко и край.
Е, и едни зайци да прибера.


# 55
  • Мнения: 20 172
Аз идвам с едно питане. Направих ей тази зелева салата на Лабрекс:
https://m.bg-mamma.com/?topic=297129.msg16959193#msg16959193
И понеже на мм много му хареса, искам да попитам, възможно ли е по някакъв начин да се съхрани по-дълго време, как мислите, имате ли някаква идея?
Ако я стерилизирам, или пък с повече сол 🤔

# 56
  • Мнения: 4 699
Аз си мисля , че надали ще се запази същият вкус , ако я стерилизираш. Зеле и моркови се предлагат целогодишно , така че не е проблем да си приготвяш постоянно количество за  прясна консумация . Аз  приготвям подобна прясна китайска туршия и в хладилник се съхранява десетина дни.

# 57
  • Мнения: 1 357
Тази година имаме повече ябълки и круши. Много от тях са наранени и ще се развалят скоро. Има ли място в София, където могат да изцедят сок от тях?

# 58
  • Пловдив
  • Мнения: 466
Имам малко продукти за туршия. Искам да я направя като тези сладко-киселите. Хем бърза хем да може да поседи 2-3 месеца. Вероятно ще взема консервант. Ще нарежда всичко и искам да я залея с топла марината. Или ще натъпча всичко в буркани и ще сложа маринатата. Интересува ме какви подправки да сложа? Приготвила съм даф. лист, бахар, черен пипер, и суха целина. Какво друго ще и отива. Мога да ползвам и фикс,но сунапа вътре не го понасям. Също така се интересувам от пропорциите на захар, оцет, вода, консервант,какво ще ми препоръчате? Имам 2 зелки, 2 карфиола, малко камби и моркови.
 Следващият въпрос е относно дюлите. Искам да направя сироп подобен на този който правим от Бъз за разреждане, ще ми се да ползвам обеллките и семките на плода имате ли подобна рецепта?

# 59
  • Вила Великула
  • Мнения: 2 016
От дюлите може би трябва да направиш нещо като желе, но по-рядко.
Аз го правя по тази рецепта от supichka.com:
1.
Нарязвате дюлите на парчета, като не ги белите и не почиствате семките. Заливате ги с вода и ги слагате да врат. Дюлите трябва да врат около 20-30 минути.
Забележка: Може да ползвате и само обелки и семки от дюли. Те съдържат достатъчно пектин, а са и достатъчно ароматни за да приготвите вкусно и ароматно желе.
2.
Прецеждате сиропа от сварените дюли през ситна цедка. На всеки литър прецеден сироп от дюли добавяте 500 грама захар и отново връщате на котлона. Бъркате, докато захарта се стопи и оставяте да ври. Ако по време на варенето се образува пяна, то я отстранете с решетъчна лъжица.

3.
Желето от дюли трябва да ври, докато капка от него, капната върху порцеланова чиния не се разтича. Тогава добавяте и лимонтозу. Варите още 3-4 минути и сваляте от котлона. Изсипвате в предварително подготвени бурканчета.

Общи условия

Активация на акаунт