С каква мазнина готвите?

  • 9 487
  • 62
  •   1
Отговори
  • Мнения: 5 183
В темата за детските кухни Кейси и Блажка споменаха за слън4огледовото олио. Та оттам разбрах, 4е и в Щатите то не е от най-разпространените. Тук се намира рядко. Аз ве4е не го и търся де, но наскоро разбрах, 4е в склада на едро /верига, където пазарят само фирми/ имало 5 литрови бутилки на много сносна цена и било най-евтиното олио там в момента  newsm78
Кажете, мами от вси страни, вие с какво готвите? Аз исползвам зехтин за салат и заливки, но с какво олио готвите, пържите и т.н.?

Последна редакция: чт, 10 авг 2006, 19:53 от Maika

# 1
  • Мнения: 3 367
салати със слънчогледово олио или зехтин ;една бутилка от 1.5л ни трае около 3-4 месеца..
не пържа;
на тефлонов тиган пръскам едно нещо дето има 0 калории и е мазнино-подобно;
не ползвам никаква мазнина за готвене,месото им е абсолютно достатъчно мазно;в супа мазина не слагам от години..

# 2
  • Мнения: 3 491
Слънчогледово олио, при нас го има в супермаркета, при Кейси може би не съвсем.

# 3
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
ами доскоро беше със спец. зехтин за готвене, нали си го произвеждаме тука, но стана скъп, а се ползва много и сега сме на слън4огледово или цареви4но олио!
заб.докато бях на зехтин отслабнах 7 кг,при страшно ядене, сега на въздух карам  и пак нищо! дали има връзка?

# 4
  • Мнения: 486
Готвя със зехтин. Избягвам да пържа. При нас също има слънчогледово олио в супермаркетите, но цената му е почти колкото зехтина и не виждам смисъл да го купувам.

Мarsy, и аз напоследъх взех да дебелея (а от 7-8 години готвя само със зехтин), така че май вината е в ЕГН-то:-(

# 5
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Със зехтин, готвя, пържа, за салати и сладкиши, т.е. за всичко Wink.
Слънчогледовото олио е на половин цена и го има на всякъде. Царевичното и соевото също са по-евтини.

# 6
  • Мнения: 3 098
Със зехтин.

# 7
  • Мнения: 2 381
за готвене използвам масло/маргарин (незнам какво точно е) Smart Balancе. спрей- по често като правя сладкиш или пържа яйца на очи. Зехтин или олио  в салатите.

# 8
  • Мнения: 4 629
Напоследък готвя предимно със зехтин. Изпозвам още челенчуково, сусамово и фастъчено олио

# 9
  • Мнения: 2 804
Използвам предимно зехтин , като го добавям в края на готвенето .
За пърженето  използвам олио от царевица , но ако е нещо по-малко като яйце например използвам пак зехтин .
За салати също само зехтин ползвам .

# 10
  • в шоки-land
  • Мнения: 3 765
3а салатите е само сльнчогледово, почти не пьржиме у дома...на Шокито готвя с Rapsöl ( рапично  Rolling Eyes олио, това е някакво растение Shocked )...всички рецепти 3а бебета и малки деца са 3адьлжително с него....

# 11
  • Мнения: 1 526
и тук има всякакви видове олио- слънчогледовото също не е проблем да се намери. но аз много си тача зехтина- има и салатен и такъв за готвене  Peace

# 12
   Няколко месеца използвах канола. След като прочетох  инфо за този вид олио спрях да купувам от него.  За салати  ползвам - зехтин , а за готвене, пържене - слънчогледово олио. Цената му е като на останалите видове, но на вкус по ни допада, а и според мен е по- полезно.

# 13
  • Мнения: 1 049

  За салати и за готвене ползвам - зехтин , а за  пържене - слънчогледово олио.   bouquet

# 14
  • Мнения: 731
Не, че готвя много, но винаги ползвам зехтин.

# 15
  • Мнения: 1 854
За готвене използвам захтин за готвене, плюс масло за приготвяне на месо(за пьржене и печене), за салати използвам салатен зехтин.Олио не ползвам.Като цяло не готвя с мазно.

# 16
  • Мнения: 2 825
 За салати - зехтин. За готвене - захтин, слънчогледово олио или краве масло/маргарин. За пържене - някакво специално олио за пържене, по тъмно е от нормалното и не пръска, но не го знам от какво е  Blush
За пържене в тефлонов тиган, когато ми трябва много малко мазнина ползвам зехтин спрей, страшно удобно нещо, а за палачинки е направо върха Simple Smile

# 17
  • Мнения: 94
Canola oil
Vegetable oil

# 18
  • O.A.E./ Пазарджик
  • Мнения: 2 477
за говене и салати зехтин. слънчогледово, ако пържа, но рядко.

# 19
  • Мнения: 6 390
за  салати зехтин, за готвене масло или зехтин, за пържене или зехтин или слънчогледово - няма проблем, по магазините го има  Wink

# 20
  • Мнения: 1 101
За готвене зехтин.За пържене на пиле6ки или пуе6ки филенца например-маргарин .За пържене на картофи соево олио(мисля 4е е по леко ама..не съм сигурна)
А за салати зависи и зехтин или пак от соевото олио.

# 21
  • Мнения: 5 183
   Няколко месеца използвах канола. След като прочетох  инфо за този вид олио спрях да купувам от него

Я сподели ... то тук е май най-масово използваното...  newsm78

# 22
  • Мнения: 2 959
Extra Virgin Olive Oil, за салати и маринати. Не пържим, а и при манджите много рядко използваме мазнина. Hug

# 23
  • Мнения: 94
Why Use Canola Oil
When you hear cooking oil, you usually associate it with fats and cholesterol, and you're right. But did you know there are 3 types of fats? 2 of which are actually good for your health. Read about fat facts and types of fats in this article.

Canola oil is NOT harmful to your health, and it can actually help you achieve a better diet. The reason Canola oil is good is because of its fat composition. You should know that there are 3 types of fats: saturated, monounsaturated, and polyunsaturated... and 2 of the 3 types of fats are actually 'healthy' fats, and they're actually helpful to your health. Saturated fats is the bad type you want to avoid. The other two types actually help control the level of cholesterol!

And guess what? Canola oil has the best fatty acid ratio. Meaning that canola oil has the best fat ratios of the 3 types of fats in all cooking oil. Research has show that the fatty acid composition of canola oil is most favorable in terms of health benefits. It has lowest levels of saturated fat (7% - bad type), high in monounsaturated fat (61%-good type), and about 22% in polyunsaturated fat (also good.)

So using moderate amounts of canola oil in your cooking can help you achieve a better and balanced diet. If you're looking for a good diet and tasty food, I recommend you visit this web site: Quick and Easy Chinese Cooking.

So, if you're concerned about using oil in cooking, use canola oil. It not only helps make food taste great, it's also a 'good' oil to use. Of course, use it in moderation.

 

# 24
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Какво и е лошото на канолата, малко ми мирише на риба но е полезна, само дето е генно инжинирана, ама то кое не е, скоро четох че няма вече соя която да не е модифицирана. Ползвам също grape seed oil за салати, много антиоксиданти и витамини има в него, пържа рядко с coconut oil, много издържа на температура, полезно и приятно. За салати още -  flax seed oil и mustard oil - полезни добавки.

# 25
  • Мнения: 5 183

Ей за това сега тук много тръбят. Продават го в аптеката, като хранителна добавка. Изто4ник било на Омега 3 и още нещо май  newsm78 - за здраве, за хубава кожа, за мозъка....

# 26
  • Мнения: 5 183
grape seed oil за салати, много антиоксиданти и витамини има в него

Това не съм го опитвала. Аз въобще, рядко купувам нещо, ако не знам какво е приложението му  Embarassed и така си карам без да попитам, а ето колко полезна информация полу4их тук  Wink
А виждам 4е тук продават и  Avocado Oil. Нещо за него?  newsm78

# 27
  • Мнения: 3 388
Аз ползвам зехтин, за салати, приготвяне на сосове, готвене, за всичко. За месни ястия купувам от зехтина с по-силен вкус. Ако пък се налага да пържа картофи, патладжани и пр., което се случва рядко, слънчогледово олио   chef

# 28
  • Мнения: 3 521
Зехтин(предимно) и слънчогледово олио(1 бутилка zа 3_4 месеца)...zа "по_така" салатки полzвам олио от тиквени семки или сусамово Grinning.

# 29
  • Мнения: 1 363
Vegetable oil - предимно ако пържа картофки или кюфтенца.
Olive oil- за всичко останало
walnut oil- за салати
lemon olive oil -за салати
краве масло- при готвене на пиле, риба, задушаване на някои зеленчуци.

# 30
  • Мнения: 2 907
Аз преди позлвах само зехтин, но откактко разбрах, 4е зехтинът е тежка мазнина и тялото я усвоява доста трудно запо4нах да експлорирам другите мазнини. Сега вкъщи имам тквено олио, Rapsöl ( за немско говорящите ), слън4огледово олио ( което съдържа най-много Омега 3 киселини от вси4ки мазнини ) и една смес от 3 олиа, която си купих от един Gourmet - магазин ( него ползвам за салати)

# 31
  • Мнения: 5 475
Зехтин  за салати, приготвяне на сосове.   Peace За пържене - слънчогледово или фастъчено  олио  Peace

# 32
  • Мнения: 5 183
Благодаря на вси4ки за отговорите. Аз тук се бях видяла в 4удо с такова разнообразие на видове олио и липса на познатото ми слън4огледово такова...  Flutter Crazy

# 33
  • Мнения: 2 567
Като цяло готвя със слънчогледово, салатите основно със зехтин, а на Диана манджите с олио от рапица, което спомена mystic, демек Rapsöl. То е изключително богато на Омега 3 киселини, доколкото знам  Grinning

# 34
  • Мнения: 7 914
Аз готвя ето с това:

# 35
  • Мнения: 2 825
Звездичка, а какво е това олио?

# 36
  • Мнения: 3 932
Слънчогледово или царевично олио използвам за готвене...

# 37
  • Мнения: 7 430
Слънчогледово или царевично олио използвам за готвене...

И ние така, а зехтина само за салатки го ползвам Peace

# 38
  • Мнения: 3 880
За пържене ползвам една кремообразна мазнина (като тази на Звездичка), защото по-малко пръска, а и лесно се дозира...
В салати и готвени ястия слагам каквото олио имам в момент, а то най-често е слънчогледово или растително. Един литър ни изкарва 4-5 месеца, много съм икономична в това отношение. Laughing

# 39
  • Мнения: 7 914
Звездичка, а какво е това олио?
Прилича на разтопено масло..много е вкусно ( въпреки това аз слагам много по малко)... и уж го дават на маслинова основа  newsm78

# 40
  • Мнения: 2 825
Звездичка, а какво е това олио?
Прилича на разтопено масло..много е вкусно ( въпреки това аз слагам много по малко)... и уж го дават на маслинова основа  newsm78
Не съм виждала тука такова, но не съм и търсила специално  Wink
На щандовете с олио ли го продават или при маслата?

# 41
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Майка, авокадо ойл било пълно с витамин Е и антиоксиданти, с приятен вкус и полезно за кожата. Нова Зенландия е голям износител, близо са до теб  Grinning. Малко инфо :
http://evalu8.org/staticpage?page=review&siteid=9163
За олиото от гроздови семки ме отвори secretgarden, много чете тази жена  #Crazy Grinning, намерих го в един италиански магазин, много красив зелен цвят има и е много леко и приятно. В уикипедия пише че супер домашна майонеза ставала с него, не съм пробвала още  Simple Smile...
http://en.wikipedia.org/wiki/Grape_seed_oil
Някой каза по-горе че имало омега 3 в слънчогледовото олио, това не е точно така. Има може би около 1 %, останалото са омега 6 и 9, които и без това изобилстват в нашата диета. Всъщност омега 3 от растителен произход може да се намери само в лененото семе (flax seed) и някои от южноамериканските чудеса - семената киноа и амарант (secretgarden Mr. Green). Има и във водораслите.
Флакс сийд ойл може да се дава вместо рибено масло за омега 3. Ето една табличка за съдъвжанието на двата типа мастни киселини  :
http://www.annecollins.com/dietary-fat/omega-3-efa-6-chart.htm

Последна редакция: сб, 12 авг 2006, 06:19 от eli_c

# 42
  • Мнения: 3 478

За пърженето  използвам олио от царевица , но ако е нещо по-малко като яйце например използвам пак зехтин .
За салати също само зехтин ползвам .

И аз така.

# 43
  • Мнения: 464
vegetable oil за всичко. От зехтин или друг вид  ми става лошо  Sick

# 44
Na vsichko surovo (salati, tarator..) slagam zehtin, a za gotvene polzvam v momenta carevichno olio (Mazola) 

# 45
  • Мнения: 7 091
Вчера в магазина видях олио на фирма Холивуд, на което пишеше SUFFLOWER OIL.  Няма грешка в името- точно така пишеше, няколко пъти го проверих. Това някакво друго растение ли е?? newsm78 На всичките опаковки пишеше така, така че се чудя?
Нали ако е слънчогледово трябваше да пише  SUNFLOWER OIL??

# 46
  • Мнения: 486
Да не е било SAFFLOWER oil? Чувала съм че не е лошо за готвене, но май е скъпичко.
Ето инфо за него:http://www.healthandfitnessforums.com/safflower.html

# 47
  • Мнения: 7 091
Да не е било SAFFLOWER oil? Чувала съм че не е лошо за готвене, но май е скъпичко.
Ето инфо за него:http://www.healthandfitnessforums.com/safflower.html

 Хм...сега като казваш не съм 100% сигурна. Като отидем до магазина ще проверя, ама мисля, че с U беше.  newsm78

# 48
  • Мнения: 6 167
otkakto не съм в БГ сериозно съм намалила употребата на олио.
в редките случаи, когато ' запържвам глава лук', ползвам соево олио.
за салати - зехтин.

# 49
  • Мнения: 714
откакто и аз не съм в бг, след като попрочетох това-онова по тукашните списания за готварство и здраве, започнах да готвя манжите и подправям салатите само с най-доброкачествен зехтин. Имам и едно олио дето се казва Topaziо, което е смес от олио от разни семена, с него при нужда пържа (но пържа много рядко).

# 50
  • Мнения: 1 370
За салата използвам зехтин, а за всичко останало - олио от грозде. Дори и при пържене няма никаква тежка миризма. Доволна съм

# 51
  • Мнения: 486
Tandoori, гледам, че нашия супермаркет, в който продават слънчогледово олио има магазини и в РА. Така че, ако търсиш слънчогледово олио провери дали имате наблизо магазин ShopRite

# 52
  • Мнения: 7 091
Tandoori, гледам, че нашия супермаркет, в който продават слънчогледово олио има магазини и в РА. Така че, ако търсиш слънчогледово олио провери дали имате наблизо магазин ShopRite

Много ти благодаря, ще проверя!  bouquet

# 53
  • Мнения: 822
За пържене и готвене-слънчогледово олио.Почти всичко останало при топлинна обработка ми мирише особено.Както Ели е писала-мирис,наподобяващ този на риба.
За салати - зехтин.Вече излезе новата реколта олио от ленено семе (нали това е flax seed) и ще си набавя малко резерви и от него. Ели,от кои хранителни вериги го купуваш,защото при нас само на пазара и в частни ферми го намирам?

*****
"Чесането" на клавиатурата е индикация за липса на сиво вещество,а заяждането е висша проява на мисловна дейност и извисяване над дребните неща от битието.

# 54
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Ниа, флакс ойл си купувам по интернет, на "NOW", а конопено олио от тази страница.
А от кой пазар го купуваш ти  Party?

# 55
  • Мнения: 1 173
3а салатите е само сльнчогледово, почти не пьржиме у дома...на Шокито готвя с Rapsöl ( рапично  Rolling Eyes олио, това е някакво растение Shocked )...всички рецепти 3а бебета и малки деца са 3адьлжително с него....

...защото няма холестерин Peace

# 56
  • Мнения: 3 461
Готвим без мазнина,за салатите качествен зехтин..

# 57
  • Мнения: 1 910
Тук се намира рядко.
Къде е това тук?

# 58
  • Мнения: 6 390
в страната на големия бял облак  Wink Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 59
  • Мнения: 1 910
в страната на големия бял облак  Wink Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Това го видях, но определено не ми говори нищо.  Confused  Пък ми стана интересно.

# 60
  • Мнения: 7 914
в страната на големия бял облак  Wink Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Това го видях, но определено не ми говори нищо.  Confused  Пък ми стана интересно.
И аз се чудех в началото... но отговора е Нова Зеландия

# 61
  • Мнения: 2 757
Зехтин за салати и слънчогледово олио за готвене. Но понеже не винаги го има и се налага понякога да го заменя с рапично или от гроздови семки  Close
Иначе ако за някое ястие се изисква специално масло примерно си ползвам масло. Избягвам модерните калъпи мазнина за пържене - не ми вдъхват доверие, въпреки че тук много ги ползват.

# 62
  • Мнения: 1 910
в страната на големия бял облак  Wink Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Това го видях, но определено не ми говори нищо.  Confused  Пък ми стана интересно.
И аз се чудех в началото... но отговора е Нова Зеландия
Мерси за отговора.

Общи условия

Активация на акаунт