15-минутни ястия - идеи и рецепти - 3

  • 23 422
  • 191
  •   1
Отговори
# 120
  • София
  • Мнения: 10 582
Къде го продават? За първи път чувам.

# 121
  • Мнения: 11 087
Във всеки по-голям супермаркет (моят в момента е от Кауфланд), както и в разните био магазини.

# 122
  • София
  • Мнения: 19 249
И на Женския пазар в арабските магазини.
Впрочем, на каква цена го купувате? На мен ми казаха 7 лв. на Женския, но не помня кг или половинка.. newsm78

# 123
  • Мнения: 1 953
Около 7 лв. е цена за кг.

# 124
  • София
  • Мнения: 8 113
И аз отдавна се каня да си купя такъв кус кус. В Кауфланд беше около 3-4 лв., ако е половин кг, значи пак толкова се получава за килограм.

# 125
  • Мнения: 11 087
Да, и на Женския го има. С плънките може да се експериментира всякак.  В Магреба го правят като манджа - топъл със задушени зеленчуци и/или месо (кускусът е отдолу като канапе), но нас повече ни харесва студен и с по-леки вкусове.

# 126
  • София
  • Мнения: 6 094
Ориентировъчно какво количество е необходимо за четири порции?

# 127
  • Мнения: 11 087
Зависи колко сте ящни, но поема вода и увеличава обема си подобно на ориза - около 1:2. Според мен 300 грама са достатъчни, ако не пестиш плънката (и тя да е поне 300-400 Simple Smile). Доста носи на подправки и зехтин, сух е малко безвкусен.

# 128
  • София
  • Мнения: 6 094
Благодаря. Ще опитам да го приготвя.

# 129
  • Варна
  • Мнения: 4 057
Моят е от Лидл, но го пускат много рядко. Иначе ми е идеален за гарнитура, заливам го с бульон, много добре върви с месо със сос - кебап, кавърма вместо стандартен варен ориз.






Към всякакви салати съм слагала, с пиле, зеленчуци, табуле, - не съм пробвала с риба тон, но никога не е късно Simple Smile

Но нямам спирачка и избягвам много да го купувам Simple Smile

п.п.
Първата снимка е с обикновен кус кус, добавям с арабски

Последна редакция: вт, 15 окт 2019, 11:38 от Doris

# 130
  • София
  • Мнения: 6 094
От кускуса се сетих да предложа макарони с риба тон или с песто и бекон. Аз ползвам фусили, защото имам усещането, че по спиралата се задържа повече сос.

# 131
  • София-Младост
  • Мнения: 23 350
300 г кус кус неприготвен си е едно огромно количество. Гледам в една моя рецепта съм писала 100 г , но го ползвах за гарнитура с печени зеленчуци.

А на горната снимка първото не е арабски кус-кус, а обикновен, според мен.

# 132
  • Варна
  • Мнения: 4 057
300 г кус кус неприготвен си е едно огромно количество. Гледам в една моя рецепта съм писала 100 г , но го ползвах за гарнитура с печени зеленчуци.

А на горната снимка първото не е арабски кус-кус, а обикновен, според мен.

Да, снимката е от нета, само исках да демонстрирам различни ястия, с които поднасям арабският кус кус. Hands V

# 133
  • Мнения: 1 715
Каква е разликата между арабския и обикновения?

# 134
  • Мнения: 11 087
Обикновеният е вид паста, не знам точно защо се казва така в България. От кулинарна гледна точка разликата е, че той задължително се вари (като всяка паста). Технологично - прави се от брашно.
Арабският е по-близо до булгура като техника на производство, но е по-фин. Прави се от натрошено зърно. Току-що прочетох как в Египет го ядат най-вече като десерт - със захар, канела, ядки и стафиди и мислено излязох от темата за 15-минутните вечери Grinning

Общи условия

Активация на акаунт