Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Кулинария
15-минутни ястия - идеи и рецепти - 3
2 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
1-14 от 90 отговора


Мнения: 1 555
15-минутни ястия - идеи и рецепти - 2

Тема за бързите ви 15-минутни рецепти. Именно 15-минутни, с уговорка за проточване нааааай-много до 20, защото само „бързи рецепти" за всеки е много относително понятие. За един „бърза“ рецепта ще е тази, отнемаща под час, за друг – под 45 минути. Тази тема е тясно насочена за наистина бързите рецепти, които могат да бъдат направени от началото до края за максимум 15-20 минути - идеална за тези, които се връщат късно от работа, например.

Заглавието е заимствано от Джейми Оливър, чиито рецепти много харесвам (но като цяло готвенето по книгите му за 15 и 30 минутни рецепти ми се вижда малко сложно и понякога са ми по-префантосани или имат съставки, каквито нямам в кухнята си).

Давайте идеите си тук за всички, които нямат време, енергия или желание да прекарват повече от 15-20 минути в сътворяване на нормална домашна храна. Може да са всякакви неща, включително добре познати на всички аламинути - няма никакво значение, защото ми се иска темата да служи не само за нови бързи рецепти, но и просто за идеи, когато за пореден ден човек се чуди какво да сготви набързо.

Карт бланш за всякакви рецепти, които могат да послужат за основно ястие - включително питателни салати или супи, основни ястия, аламинути, вариации на традиционни рецепти, месни или постни ястия и т.н.

Не пестете подробности за рецептите – вместо да пишете само „миш-маш“, напишете съставките и как именно вие приготвяте миш-машът във вашата къща.
« Последна редакция: сб, 10 авг 2019, 21:12 от rovaru »
Цитирай

София

Мнения: 8 161
Много малко са рецептите, които от началото на подготовката до крайния резултат са изпълними за 15-20 минути.
Цитирай

Down south

Мнения: 4 183
Паниран кашкавал.
Става бързо и безотказно, ако се нареже на желаните парчета, потопи в студена вода, оваля св брашно и се сложи във фризера за 15-20  минути.

Рецептата е за недобри готвачки, като мен.
С престоя във фризера и пърженето, отнема около 20 мин.
Цитирай

София

Мнения: 508
Нещо простичко, лесно и бързо, току-що попаднах на него - https://www.delicious.com.au/recipes/20-minute-bolognese/64d705c … YW_sN-8DbJVb7yO7I
Цитирай


Мнения: 1 661
Салата "Цезар".
Цитирай

Бургас

Мнения: 3 281
Напоследък открих чиата.Понеже и аз нямам много време лятото.Единият вариант е сладък-колежките го разшифроваха от една закусвалня-прясно мляко, малко мед,сладко или др.подсладител, плод от рода на банан, праскова, пъпеш, круша, боровинки, малини и т.н. кой каквото  харесва, ядки-направо цели орехи и бадеми слагам аз и фъстъчено масло , тахани, може и сушени плодове.Веднъж правих със сладко от зелени смокини.Тук може големи вариации да се правят.Бързо става, но трябва да престои известно време да набъбне чиата.

Другият вариант, който повече ми допада е солен-на основата на таратор.Понеже искам да ме нахрани -овче мляко, но разредено,за да има за чиата зехтин, цели орехи, краставички, копър.
Мисля и за други варианти -нещо с варено яйце, к.мляко и сирене, или с домати и сирене.
« Последна редакция: нд, 11 авг 2019, 08:33 от Галчудо »
Цитирай


Мнения: 2 451
Тези рецепти с чията са много интересни и много полезни! Аз съм правила чия с кисело мляко, по висок процент, плодове, сладко, ядки.
Цитирай


Мнения: 3 295
Благодаря за новата тема heart

Записвам се с нещо лесно,само с две съставки Smile

Бананови Сиренки

Кофичка извара(350гр)се разбърква с 2 настъргани  средни банани .По желание се добавя ванилия,може и канела.Върху хартия за печене се оформят плоски не големи кръгчета с помощта на лъжици.Не се слага мазнина.Пече са на 180-200° загрята фурна за 10 -15 мин.На моята фурна не се налага да ги обръщам,на тази на майко ми например трябва по средата на печенето да се обърнат с лопатка,за да се изпекат равномерно.
Понеже са по-сухи ги заливам с мед/кленов сироп/топинг ,много са хубави в комбинация с плодове ,например боровинки ,малини,и т.т.н. Излизат около 7 -8 броя.

Пропорциите в рецептата от ФБ са 150 гр извара на един малък банан.
Цитирай


Мнения: 526
Чета си една готварска книга в момента и попаднах на тая интересна рецепта, която според автора е за 15 мин. Признавам си, че още не съм я пробвала, но ще я направя тези дни.
Палачинки от цвекло

Ако на снимката не се вижда добре, ще я препиша утре.
Цитирай


Мнения: 925
Благодаря за новата тема , скоро правих пилешка яхния с боб ( от Била кулинариум )  Стана за 15-20 мин , много бързо и вкусно , после ще снимам рецептата .
Цитирай

София

Мнения: 10 244
Много е миризлива тази елда. Ако кажете и как да не мирише, веднага ще си приготвя.

купуваш си сурова /небланширана/, тя не мирише. другата и аз не я понасям.
Потвърждавам. Наскоро правих - първата явно е била бланширана, защото си намирисваше на пръст, втората - никакъв дъх, но изрично поисках сурова. Правени са по 1 и същ начин - с киснене цяла нощ и през деня, без запичане на тиган.

Тези рецепти с чията са много интересни и много полезни! Аз съм правила чия с кисело мляко, по висок процент, плодове, сладко, ядки.
С чията не трябва да се прекалява, защото разхлабва стомаха, с мляко и на гладно сутрин. Особено хора с гастрит, като мен.
Макс. 2 ч. л. на ден, ако не бъркам
Цитирай


Мнения: 1 555
Кажете коя не мирише, моля. Защото си куих "уж" сурова, ама само "уж".
Цитирай


Мнения: 6 474
Паниран кашкавал с листи за баница-от тънките.
Нарязвам кашкавала на еднакви парчета.
Един лист го режа на четири.
Завивам всяко парче кашкавал в лист за баница ,потапям в разбито яйце.И ги пържа.
Кашкавалът не изтича.
Ето от тук взех рецептата
http://pep-4o.blogspot.com/2014/08/blog-post_6.html
« Последна редакция: вт, 13 авг 2019, 16:54 от -veni- »
Цитирай

София

Мнения: 10 244
Кажете коя не мирише, моля. Защото си куих "уж" сурова, ама само "уж".
Не гарантирам 100% дали няма да ти мирише, то е въпрос на вкус.
Ако си в София - купих я от магазинче за семена, ядки и т.н. на Е. Йосиф. отстрани на Ц. хали. Имаше сурова и бланширана елда, на една цена, аз поисках от първата. Кисна 1 нощ и цял ден (в хладилника)
Цитирай


Мнения: 1 555
Благодаря! Знам го, пазарувам от там. Все пак ще й дам шанс Smile.
Цитирай
2 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
1-14 от 90 отговора