Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 17

  • 30 433
  • 764
  •   1
Отговори
# 720
  • Мнения: 268
Скрит текст:
Много интересни въпроси си повдига за дискутиране и Роналд, и някои от другите участници, но факт, дискусия не може да се получи, защото насреща винаги излиза:
- ми яж си го / пий си го като искаш, ама не обяснявай, че става за ИР (което никой не е казал)
- аз ям еди какво си и се чувствам еди как си.

Тъй като повече чета темата, без да допринасям, не съм си позволявала досега да контрирам, но ми стана тъпо за Роналд, защото конкретно в този случай много смислено си зададе въпроса и аз лично научих интересни неща.

По същия начин предните дни четох с интерес за мутациите, беше ми интересно да чета за млечните и т.н. Разберете, че понякога на човек просто му се дискутира някоя тема, не е необходимо за всяко нещо да се скача и всичко да се убива в зародиш. Нали затова не сме при АУ, а тук. И това, че си говорим за ориз и прясно мляко, не означава, че ги консумираме, а че има въпроси покрай тях, които ни е интересно да обсъдим. Ей така, като бабите пред блока, ако щеш.
(дисклеймър: горната пламенна защита на се отнася за постове от рода на: мога ли да ям фурми, захар и мед Joy)
Много съм съгласна с написаното.
С интерес следя темата и Роналд и някои други участници повдигат интересни въпроси. Жалко, че не става дискусия.

Искам да попитам Рися следящите я лекари какво казват за този начин на хранене?
Ако е удобно да сподели дали инсултът е бил в резултат на плаки.

Имам близък с висок холестерол и запушване на сънните артерии, което е рисков фактор за инсулт.
Не е изследван още за инсулинова резистентност, а кръвната захар  от много време е около горната граница и малко под нея. Холестеролът е над норма от много време и пие Крестор. Сега увеличават дозата заради откритите плаки.
Същевременно нивата на вит. Д са ниски, фосфорът е нисък. Калцият беше завишен преди, сега е на горна граница. Пие добавка вит. Д цяла зима, но не се е качил особено.
Хемоглобинът е доста над норма, което също е притеснително, и затова са казали да не яде никакви животински и мазни храни.
Приемам всякакви съвети.

Още нещо може ли да препоръчате читав ендокринолог за София, който да обръща внимание на цялата картина?

Последна редакция: пт, 12 юли 2019, 10:54 от stray cat

# 721
  • Мнения: 18 542


Имам близък с висок холестерол и запушване на сънните артерии, което е рисков фактор за инсулт.
Не е изследван още за инсулинова резистентност, а кръвната захар  от много време е около горната граница и малко под нея. Холестеролът е над норма от много време и пие Крестор. Сега увеличават дозата заради откритите плаки.
Същевременно нивата на вит. Д са ниски, фосфорът е нисък. Калцият беше завишен преди, сега е на горна граница. Пие добавка вит. Д цяла зима, но не се е качил особено.
Хемоглобинът е доста над норма, което също е притеснително, и затова са казали да не яде никакви животински и мазни храни.
Приемам всякакви съвети.

Понижението на холестерола, няма да предотврати или намали образуването на плаки. Ще се случи, ако намали общото вътрешно възпаление на организма, а това няма да стане с хапчета.
Холестеролът му е висок защото има нужда от него да "поправя" щетите нанесени върху органи и системи, но при хронично високо ниво на вътрешно възпаление, това няма как да се случи ефективно. 99,9% има и ИР.

Как се храни този твой близък?  

Аз не бих пила статини за нищо на света.
Ето едно изсредване по темата
Cholesterol confusion and statin controversy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4513492/

Последна редакция: пт, 12 юли 2019, 11:11 от Миоки

# 722
  • Мнения: 288
       Аз съм повдигала въпроса за картофите и ориза и сега пак ще пиша с риск да бъда отново изядена с парцалите. Аз също имах негативно отношение към концентрираните въглехидрати, защото от тях откровено си пълнея. Но ключовата дума при тях е МАЛКО. Дозата прави отровата. Много хора, когато се хранят само с зеленчуци и протеини, се чувстват ненахранени и ограничени. Аз съм така, има и други. Гладни са, увеличават протеина, а това не е добре. Колкото и мазнина да сложат, ако изяждат дневно големи количества месо, яйца, риба, диетата става високопротеинова. Все пак си има здравословно съотношение протеин/ телесно тегло. Когато знам, че мога да добавя някои зърнени , бобови или картофи, знам какво количество няма да ми навреди и  с какво да ги комбинирам, се чувствам спокойна.
       Във ВМ НВХ има едно течение, което одобрява използването на скорбяла. Там се говори за резистентна скорбяла / устойчиво нишесте/. Резистентната скорбяла храни добрите бактерии в дебелото черво и помага при инсулинова резистентност.Има си начини за приготвяне на някои от въглехидратните храни, така че да станат резистентни. В нета има материали.
      Аз видях как се храни Миоки- освен, че не яде никакви зеленчуци, тя се храни малко, което е добре. Не прекалява с протеините. Обаче единици са тези, които успяват да го постигнат.
       
       

# 723
  • Мнения: 998
Майка ми няма глюкомер, но явно прави хипогликемии, защото се беше боцнала с апаратчето на приятелка и показа 3 и малко. Тогава няколко дни се чувстваше много зле и явно това е било причината. Благодаря още веднъж за мненията. Значи казвам й да спре млечните, да прави фаст 16:8 (става за постоянно, нали?) и задължително да намери лекар, който да изпише метформин. Ще й кажа да си купи и глюкомер. Успешен ден на всички!  bouquet

# 724
  • София
  • Мнения: 11 475
 Циана, звучи интересно - би ли разказала повече за тази скробяла, рецепти и пр? Питам, защото почвам да ставам жив пример затова как месото и порциите не ми стигат, увеличавам ги, а както и преди бях пускал информация - особена разлика в протеина в една високомазнинна вратна пържола и една просто пилешко филе - почти няма (6-7 гр.). Следователно и моето хранене почва да става високо протеиново, а не ходя на фитнес, засега. Тук може би е мястото на многото зеленчуци преди пържолата, за тях съветваше Невена. Дават някаква ситост (може би). Но аз и с тях, ако прекаля не се чувствам много Ок.

В противен случай – вариантът е само един: ограничаване на порциите. Дразнещо е, отнема време, но аз преди и това съм тествал.
Знаете, стомахът се свива и разширява. След не повече от седмица-две, вероятно ще свикнем да сме сити и от ¾ пържола и резен домат. Може би това ще пробвам, тъй като се усещам, че прекалявам с протеините, а в крайна сметка те се превръщат в глюкоза, нали така?

Отделно, макар и да съм мъж, и на хартия да имам „нужда, уж, от повече храна“, предполагам, че излишните – тези в повече, неизразходени мазнини, подобно на Вгх си се трупат в тялото. Няма как някой да ме убеди, че мога да ям килограм мазнини, и понеже нямало Вгх те си излизат както и влизат. Абсурд просто. Няма ли много движение, много спорт, излишъкът мазнини, па бил той и само животински, е не по-малко вреден (но по друг начин), от излишъка Вгх.

# 725
  • Мнения: 18 542
Препоръчвам на всеки, на който му е трудно да се ориентира какво да яде, да си вземе един глюкомер и са ди мери КЗ след хранене с различни храни, и да види как му играе захарта.
 
Ако се качва много, значи след това ще се качи и инсулина. Целта е КЗ и инсулин да не играят и да са възможно по-близо до права линия.
Много по-ефективен начин от изчисляване на гликемични индекси и товари.

Циана, може и да си права за скорбялата, но това вероятно е така, за хора без вече разбутан въглехидратен метаболизъм.

Ronald, просто не знаеш колко грешиш за мазнините, но...

# 726
  • София
  • Мнения: 11 475
Миоки, това с глюкомера - как става, колко след хранене, веднага, 60 мин, 120 мин? С движение, без движение? В покои, в лежане? То, човек докато изтества всички храни и ако трябва 2 часа да стои неподвижно.... Ти правила ли си така и какви са ефектите, какво установи за себе си?

И не, не е гаранция, че само, ако КЗ скача инсулинът само тогава скача. Мой роднина, по съвет на едно - на всеки 3 м. прави ОГТТ (малко странен съвет, но...), КЗ на 0 и 120 м. му е 4,5. Инсулинът е висок обаче. И какво като има глюкомер? Какво ще установи? Че КЗ му 4,5.  Mr. Green

П.п:Искаш да кажеш, че мога да преяждам с пържоли и да не пълнея, ако не ям Вгх?

# 727
  • Мнения: 288
        В статията за маслената киселина/ вчера дадох линк/ пише за някои храни, които имат резистентна скорбяла- зелени банани, кашу, кейл и др. Но и обикновените картофи могат да станат по- резистентни, оризът също. Трябва да се сварят, но не трябва да се ядат току- що приготвени, топли. Изстудяват се, престояват да речем една вечер и на другия ден се консумират. Напишете устойчиво нишесте в Гугъл, има много информация.
        Миоки, според това, което съм прочела, а и многократно съм изпитвала върху себе си, няма да има лоши последици, ако например човек с инсулинова резистентност изяде две пълни супени лъжици сварен бял ориз без мазнина/ най- добре от вчера, после притоплен/ и 100 грама пилешко филе/ ама не повече/ и една нормална салата от зеленчуци. Вместо ориз може да си хапне малък печен с кората картоф, пак от вчера. Разнообразява храненето. Не съм 100% убедена, разбира се, че важи за всички. Права си, най- добре всеки да провери за себе си с глюкомер.
         Аз, като се храня по този начин, не огладнявам. Иначе съм все гладна.
       Един линк, за който не му се рови:
https://www.bb-team.org/articles/5228_ustoichivo-nisheste

Последна редакция: пт, 12 юли 2019, 12:10 от Циана

# 728
  • Мнения: 998
Само да допълня - глюкозата на майка ми е 5.31. LDL холестеролът е 4.07 (реф. стойност до 3.36). Триглицериди - 1.16.

Питахте и за добавки - на предното изследване излязоха много ниски вит. Д (8.89) и Б12 (211 при граници 145-569) и уж ги пие, но не знам колко сериозно. Често се отчайва, защото просто има прекалено много болежки и все не може да се налучка вярната посока.

Последна редакция: пт, 12 юли 2019, 12:03 от ~Tony~

# 729
  • София
  • Мнения: 19 253
2 часа след ядене ли се мери КЗ? Това с гльюкомера е добра идея

# 730
  • Мнения: 12 848
Между другото, за тези които приемат витамин Д, Вигантол се появи отново по аптеките, беше изчезнол от доста време.

# 731
  • Мнения: 18 542
Ronald, е сега, това не е специализирано лабораторно изследване. Мериш преди хранене, на 60 и 120 минута и си се движиш нормално. Идеята е да видиш как ти се движи КЗ в нормални условия след определени храни и комбинация от храни, за да може да си подбереш правилните такива, които на теб ще действат добре - няма да ти вдигат захарта. Целта е да нямаш големи пикове и спадове в КЗ - толкоз.

ОГТТ тест е регистрация на моментното състояние след прием на чиста глюкоза. Не е мониторинг на реакциите след нормално хранене и целта му е съвсем друга.

Аз не съм се мерила с глюкомер, защото не ми се е налагало. Нямам конфликт със себе си какво трябва и какво не трябва да ям. Факт е че не правя хипогликемии, което значи, че инсулина ми не скача до небето и не ми прималява от глад никога, тоест КЗ не ми пада под нормата дори след 48 часов фаст.

Да преядеш с пържоли е доста трудно, ако към тях има и достатъчно мазнина. Моите пържоли са придружени винаги с допълнително мазничко. Като пека, слагам повечко вода и допълнително мазнина и си сипвам соса, в който са печени. Не ям сухи пържоли/пиле.
Не е номера да се тъпчеш с протеини, а да консумираш повече мазнини и по-малко ВХ. Протеините, общо казано, трябва да са ти около 15-20% за човек с нормално ежедневие, който не счупва уредите във фитнеса.

Номерът е да си сит, но и да огладняваш между храненията, а не да се стараеш да не си никога гладен. Ама половин пържола?! Ти добре ли си, аз няма да се наям с половин  Laughing а съм 170/55кг

Циана, при майка ми това не работи. При нея прогресът започна, след като махна окончателно картофи, ориз и пълнзърнести, които така или иначе ядеше в силно ограничени количества.

~Tony~, триглицеридите ѝ са високи. Дефицитът на Б12 и Д също е проблем. Д-то ѝ е ужасно ниско. Обезателно трябва да го вдигне. Нека пробва с фаст и ако може да намали още повече ВХ и да увеличи мазнините за месец -два и да види как ѝ се отразява. Колкото е по-болен човек, толкова по-трудно се завърта колелото. Да не се отчайва.

Вит.Д е мастно разтворим, да хапва повече мазнини и да пие добавката след или по време на хранене с мазничко. Б12 се съдържа само в животинските продукти, да набляга на тях, не на салатите.

При приемането на метформин обезателно трябва да пие и Б12 защото лекарството го понижава. Имаше някаква форма на витамина, която се препоръчва. Не помня коя беше, нека момичетата да кажат.

# 732
  • София
  • Мнения: 11 475
Мерси, Миоки, полезно беше!

# 733
  • Мнения: X
Циана, звучи интересно - би ли разказала повече за тази скробяла, рецепти и пр? Питам, защото почвам да ставам жив пример затова как месото и порциите не ми стигат, увеличавам ги, а както и преди бях пускал информация - особена разлика в протеина в една високомазнинна вратна пържола и една просто пилешко филе - почти няма (6-7 гр.).
Скрит текст:
Следователно и моето хранене почва да става високо протеиново, а не ходя на фитнес, засега. Тук може би е мястото на многото зеленчуци преди пържолата, за тях съветваше Невена. Дават някаква ситост (може би). Но аз и с тях, ако прекаля не се чувствам много Ок.

В противен случай – вариантът е само един: ограничаване на порциите. Дразнещо е, отнема време, но аз преди и това съм тествал.
Знаете, стомахът се свива и разширява. След не повече от седмица-две, вероятно ще свикнем да сме сити и от ¾ пържола и резен домат. Може би това ще пробвам, тъй като се усещам, че прекалявам с протеините, а в крайна сметка те се превръщат в глюкоза, нали така?

Отделно, макар и да съм мъж, и на хартия да имам „нужда, уж, от повече храна“, предполагам, че излишните – тези в повече, неизразходени мазнини, подобно на Вгх си се трупат в тялото. Няма как някой да ме убеди, че мога да ям килограм мазнини, и понеже нямало Вгх те си излизат както и влизат. Абсурд просто. Няма ли много движение, много спорт, излишъкът мазнини, па бил той и само животински, е не по-малко вреден (но по друг начин), от излишъка Вгх.
https://www.bb-team.org/hrani/id/553005_pileshko-byalo-meso-bez-kozha-pecheno
https://www.bb-team.org/hrani/id/392469_svinski-vrat-stek-pechen
Обаче мазнините в свинското са 4 пъти повече от пилешкото.
Там е "уловката".
Затова винаги съветите са Не яжте пиле, яжте мазно месо!  Smiley
Една пилешка пържола със зелена салата няма да те засити, факт.
Обаче една сочна, мазна свинска пължола, сготвена със сметана например, съчетана и със салата от типа шопска, например, с достатъчно зехтин, ще те засити не, ами, може и да преядеш.Или ако я комбинираш със задушени в масло зеленчуци....

# 734
  • Мнения: 268


Имам близък с висок холестерол и запушване на сънните артерии, което е рисков фактор за инсулт.
Не е изследван още за инсулинова резистентност, а кръвната захар  от много време е около горната граница и малко под нея. Холестеролът е над норма от много време и пие Крестор. Сега увеличават дозата заради откритите плаки.
Същевременно нивата на вит. Д са ниски, фосфорът е нисък. Калцият беше завишен преди, сега е на горна граница. Пие добавка вит. Д цяла зима, но не се е качил особено.
Хемоглобинът е доста над норма, което също е притеснително, и затова са казали да не яде никакви животински и мазни храни.
Приемам всякакви съвети.

Понижението на холестерола, няма да предотврати или намали образуването на плаки. Ще се случи, ако намали общото вътрешно възпаление на организма, а това няма да стане с хапчета.
Холестеролът му е висок защото има нужда от него да "поправя" щетите нанесени върху органи и системи, но при хронично високо ниво на вътрешно възпаление, това няма как да се случи ефективно. 99,9% има и ИР.

Как се храни този твой близък?   

Аз не бих пила статини за нищо на света.
Ето едно изсредване по темата
Cholesterol confusion and statin controversy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4513492/
Преди се хранеше с малко месо, повече зеленчуци, картофи, боб, хляб, сладко чат-пат. После по мое настояване ограничи  Вгх и увеличи месото и добрите мазнини. Обаче излезе това за хемоглобина. Изследван беше преди няколко месеца и сега се е покачил още повече. Съответно спря всичко мазно, месо, сладко и т.н. Лошото е, че всички лекари лекуват на парче. Изписват л-ва за едно и никой не гледа цялостната картина. Може да са свързани много неща, но не знам как да разберем.
Статините беше спряла и пиеше по-голяма доза рибено масло, но ето след като откриха тези плаки и без да се предприеме нещо друго, е рисковано да ги спре пак.

Общи условия

Активация на акаунт