Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 17

  • 30 327
  • 764
  •   2
Отговори
# 735
  • Мнения: 288

Обаче една сочна, мазна свинска пължола, сготвена със сметана например, съчетана и със салата от типа шопска, например, с достатъчно зехтин, ще те засити не, ами, може и да преядеш.Или ако я комбинираш със задушени в масло зеленчуци....

      Аз обожавам вратните пържоли. Мога да ги ям по няколко пъти на ден. Обаче имам задръжки. И яйца обожавам, тях си ги позволявам често. Но откакто прочетох " Зоната", не съм съвсем убедена в безобидността им. Арахидонова киселина, лоши айказаноиди, тихи възпаления....Все пак това са неща, доказани научно. Ако човек не е свръхчувствителен към арахидоновата киселина, добре, ама ако е изтеглил късата клечка?

# 736
  • Мнения: X
То хубаво, че от 2 лъжици ориз на никой не му ставало зле, но колко хора ядат по две лъжици.

Включвам се за ориза и Азия, на който не му е интересно, може да пропусне.

Наскоро четох книгата на д-р Джейсън Фънг "Код затлъстяване", там се казва, че в момента, в който към традиционното оризено хранене азиатците са включили и захар, нещата и там са се влошили.

Според мен трябва да се имат предвид и възможните генетични приспособявания на тамошните народи. В Китай култивират ориз от поне 12 хиляди години, това са много, много поколения. В Европа оризът навлиза с маврите в Испания през 8-9 век, а в България - чак към 14 век. За американските красоти (картофи, царевица, домати, фасул, фъстъци) можем да говорим след откриването на Америка, а кога са дошли в България е друг въпрос. Какво са ядяли предците ни в нашите земи можем сами да си представим като извадим горните "храни на бедните". За пшеницата сме коментирали, че е била различна, сега сортът е пшеница-джудже, създаден е в средата на миналия век, идва в България неизвестно кога поради Студената война, но се е крадяло бая от западния лагер, така че предполагам и това сме откраднали относително бързо. Има теории, че този нов сорт пшеница, който се отличава с високия си добив, има различно действие върху човешкия организъм.

Така че имаме 5-6 века за приспособяване към високовъглехидратни храни по нашите земи и сме загубили единственото, което спасява от тези заболявания - тежкия физически труд на полето, все още практикуван масово в Китай, от зори до здрач наведен в оризищата. Нищо общо с кръговрата легло-бюро-диван-легло.

Някой беше питал за рака на червата и Азия - вероятно причинителят е генетичен.

Освен това в Азия има и културни различия, които оказват огромно значение. В Япония дебелите хора са подложени на постоянен тормоз. Съвсем нормално е баба ти да те потупа по корема и да ти каже "надебеляла си, ако не отслабнеш, мъжът ти ще се разведе с теб". Приятелките ти правят подобни коментари, първите минути na срещата ви са отделени на това сравнение кой е надебелял и кой е отслабнал. Мъжете ги гърчат и по професионална линия, дебелият мъж отпада от кариерната стълбица. По улицата те зяпат постоянно и укорително. Никой нищо няма да ти каже, ако си непознат, защото се води невъзпитано, но си има специфичен неодобрителен поглед, който от деца са дресирани да усещат когато са направили гаф. Тук гафът е това, че си дебел. Съответно се стараят повече да се поддържат в норма с регулация на порциите, иначе социалните последици са много неприятни и постоянни.

# 737
  • Мнения: X
Пак:
Мазнините са вредни, САМО ако са комбинирани с повечко въглехидрати.
Не съм чела всички изследвания на света, но силно се съмнявам, че някой някога е поставил 1000 души на ВМхранене и е отчел, че са получили проблеми.
Обикновено ((не гарантирам, че е така), изследвания се правят на хора, хранещи се стандартно.А стандартното хранене НЕ изключва бобови, зърнени, пълнозърнести...Ами, ако комбинираш месото и яйцата с тях, ще си имаш проблеми, да.
Тялото има два източника на енергия, за да съществува-въглехидрати и мазнини.Увеличиш ли единия вид, трябва да намалиш другия.Логично е, тялото няма нужда от толкова много енергия.
Защо препоръчват въглехидратите?
Ами защото на някой умник, някога му е щукнало, че те имат по-малко калории и си е казал "Я, че то лесно бе, така хем ще ядем повече, хем пък по-малко калории, значи ще слабеем!".Само дето не е точно така, ама ...това е друга тема.
Когато ядеш основно мазнини, при минимум въглехидрати, тялото просто си ги ползва за енергия и нищо не му става.Когато са съчетани с бобови, зърнени, картофи, пълнозърнести продукти, тялото естествено ползва въглехидратите за енергия, защото му е по-лесно,  а мазнините заминават директно да правят поразии из тялото.

# 738
  • Мнения: 18 542
stray cat, те плаките не са от вчера. Холестеролът, при преминаване на високо мазнинна диета, може да се увеличи, защото организмът се освобождава от натрупаните мазнини и ги отдава в кръвта за изгаряне. След време е твърде вероятно да се нормализира.
Статините няма да намалят плаките, нито ще предотвратят инсулт или инфаркт. Прочети линкът който дадох, там ясно се вижда, че диетата е много по-мощно средство от хапчетата.

Майка ми също има плака в артерия на шията, а има и прекаран инсулт, а холестеролът ѝ винаги е бил нормален. Триглицеридите ѝ обаче бяха високи, с правилното хранене ги смъкна до нормални нива.

Честно казано, много ми е трудно да систематизирам и изкажа в текст всичката информация, която съм събрала в главата си, но един от важните изводи е, че високият холестеролът не е проблем. Много по-често е проблем ниският такъв.

Ето отново калкулатора на Dave Feldman. Попълнете го и ще видиш дали има висок риск.
https://cholesterolcode.com/report/

И си намерете лекар запознат с режима и с най-новите тенденции в медицината, защото начина, по който се лекуват хората масово е трагедия.
Оздравелия пациент не е пациент и умрелия пациент не е пациент. Държат ни живи но болни и на хранилка на фармацефтичната индустрия.

Когато ядеш основно мазнини, при минимум въглехидрати, тялото просто си ги ползва за енергия и нищо не му става.Когато са съчетани с бобови, зърнени, картофи, пълнозърнести продукти, тялото естествено ползва въглехидратите за енергия, защото му е по-лесно,  а мазнините заминават директно да правят поразии из тялото.

Не, не защото му е по-лесно да гори глюкоза. Глюкозата в кръвта, не трябва да надвишава определено количество, защото става токсична. Организмът обработва първо нея, за да се освободи и чак след това мазнините, а като зареждаме казана непрекъснато със захари, изобщо не се стига до изгаряне на мазнините, те отиват в склада както и излишната глюкоза чрез процес наречен neo lipogenesis извършван в черния дроб.
За това и триглицеридите скачат при високо въглехидратно хранене - черният дроб ги произвежда от захари, а намаляват при високо мазнинно - neo lipogenesis е редуциран защото има достатъчно достъп от вън и няма нужда от собствено производство.

Последна редакция: пт, 12 юли 2019, 13:39 от Миоки

# 739
  • пак там
  • Мнения: 2 885

Искам да попитам Рися следящите я лекари какво казват за този начин на хранене?
Ако е удобно да сподели дали инсултът е бил в резултат на плаки.


Не съм ги питала.

Удобно е. Ако имаш предвид запушвания и исхемичен инсулт - това беше. Едната артерия запушена на 100%, другите три - на по 75%. Предистория - заседнал живот, много нерви, много малко спане, много цигари, ужасно много цигари.

Сега, последно изследване зимата - и четирите са чисти.

Дали ще останат чисти и за в бъдеще - ще видим зимата.

# 740
  • София
  • Мнения: 17 281
qrye, беше ми много интересно, благодаря! Повечето неща съм ги чела оттук-оттам, но така разказани си ги изчетох с удоволствие.

# 741
  • Пловдив
  • Мнения: 1 158
Момичета, нахлувам пак с въпрос за майка ми. При натоварването с глюкоза преди Великден стойностите на инсулина й бяха много високи - 22 на гладно и доста над 100 на първи час. Тогава не й изписаха лекарства или диета, но тя много сериозно започна такава и ограничи буквално до нула всякакви въглехидрати, освен от зеленчуци и много рядко от нещо друго. Отслабна само 2-3 килограма, но вярвахме, че е на прав път Днес си пусна инсулин на гладно - 30!!! Направо сме отчаяни. Някакъв съвет?

Дааа това прилича на моя случай
Първоначален шаш - стриктно спазване на диети , редовен спорт и накрая бях по зле от преди старта ...........

Съвета ми е майка ти да се наблюдава кое как и действа
Да не се преуморява
и да си обърне внимание на цялостното физическо състояние
При мен се оказаха допълнително натоварващи фактори /като болните ми бъбреци , ниското ми Т3 ..и т.н ./
Общите съвети не важат за частните слуаи - всеки организъм си е различен
https://www.t-nation.com/training/nonstop-natural-gains-the-neur … dZ2OpFXc8uYfnTb6c

# 742
  • Мнения: 998
MAMA GALQ, как да си обърне внимание като лекарите й казват, че е добре и нищо й няма? А тя е напрегната, тревожна, не може да спи, много се поти, не може да отслабне, боли я стомахът, болят я краката, сега и изследанията... Сега ще се върна да видя в твоите постове, ако си описвала по-конкретни стъпки.

Мили момичета, много ви благодаря, давам й да чете всичките ви съвети и дано се вслуша. Другата седмица ще се свърже и с уж добър лекар от Пловдив, и ще видим.

Миоки, наистина са като бели лястовици такива лекари като описаните от теб. И човек е лесно да се обезсърчи докато някак си стигне до такъв...

# 743
  • Мнения: 7 856
Някой питаше по-горе за качествен вит. В12 - подезичен метилкобаламин. Подезичен, защото при много хора не се усвоява в червата.
Метилкобаламин е добре усвояването форма на витамин, но е по-скъп и за това не е така масово срещан.
При поемане на повече вит. Д трябва да се взима и вит. К2.

Елора, време е за нова тема.

# 744
  • Мнения: 18 542
Да, точно този беше. Причината беше, че някои хора имат нещо различно в гените и не могат да извършват някакво превръщане на другите видове, за това и не могат да ги усвояват.
 
 

# 745
  • Близко съм
  • Мнения: 816
Момичета, на обяд ядох три яйца на очи със салата домат и краставица и чушка. Но сега пак ми е гладно, това признак ли е че захарта ми се е вдигнала?

# 746
  • Мнения: X
Момичета, на обяд ядох три яйца на очи със салата домат и краставица и чушка. Но сега пак ми е гладно, това признак ли е че захарта ми се е вдигнала?

Гладът според мен не е признак на вдигната захар, високият инсулин по може да води до чувство за глад... От тази храна не вярвам да вдигаш нито инсулин, нито кръвна захар, още повече към 4-5 часа след хранене, отдавна всичко е смелено, а максималната стойност на захарта е на първия час от храненето. Много хора огладняват към 16-17 часа, има някакви естествени пикове и спадове на хормоните, но вече не си спомням къде го бях чела...

Според мен просто си си гладна, не са ти стигнали яйцата. Мен яйцата много не ме нахранват, и 4 да изям, пак след 4-5 часа ще огладнея. С масло по бива ситуацията...

Последна редакция: пт, 12 юли 2019, 17:46 от Анонимен

# 747
  • Мнения: 18 542
Ако си гладна, може да значи, че КЗ вече е спаднала или просто не си яла достатъчно на обяд.

Скрит текст:
Мазнинката от пъжените яйца сипа ли си я в чинията или само извади яйцата от тигана?
Три яйца на очи и салата ми изглежда като малко мазнини на мен лично. Нищо чудно че си гладна.

# 748
  • Близко съм
  • Мнения: 816
То вече ме е страх и и да ям щото вшкам да не прекалявам правя ги със зехтин. И сега изядох 2 моркова пък довечера повече. Утре обяда е пържола пилешка и броколи задушени.

# 749
  • Мнения: 18 542
Гледай сега, в началото е важно само да не си вдигаш КЗ и инсулина с храненията. Което значи да ядеш мазнини + протеини и минимално въглехидрати.

Яж колкото ти се яде, за да си сита и не си ограничавай порциите. По-важно е да се научиш да издържаш максимално дълго между две хранения, дори за сметка на по-големи порции. Тоест, стреми се да ядеш повече, но по-рядко, а не по малко и често.

След като си адаптирана да гориш мазнини за гориво вместо глюкоза, вече може да мислиш за корекция на порциите, ако е нужно и не си ги намалила по естествен път.

А ще разбереш че си адаптирана, когато спреш да огладняваш често.

Общи условия

Активация на акаунт