Kaufland съхранява добрите семейни рецепти

  • 7 518
  • 167
  •   1
Отговори
# 150
  • Кюстендил
  • Мнения: 425
Традициите при нас също се спазват. На бъдни вечер задължително ястията са нечетен брой. Любим празник не само на децата, но и за нас  - възрастните. На Коледа, по традиция, обикаляме по бабите и дядовците, за да видим какви има подаръци има и под техните елхи.

# 151
  • Мнения: 503
У нас подготовката за Коледа започва с празничното украсяване на къщата.Няколко дни преди празника започва да се усеща и коледния аромат, защото приготвяме и коледните меденки по тази рецепта:НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за тестото:
около 400 г брашно
1 яйце
4 с.л. мед
1/2 пакетче масло
2 с.л. олио
1 к.ч. захар
1 ч.л. бакпулвер
1/2 пакетче канела
щипка индийско орехче

за глазурата:
разтопен шоколад
кокосови стърготини
портокалово сладко От изброените продукти замесете тесто и го оставете за около 30 мин. да си почине. Готовото тесто разточете на кори и изрежете с формички сладките. Изпечете ги върху хартия за печене в сгорещена фурна. Украсете с разтопен шоколад, портокалово сладко и кокосови стърготини.

# 152
  • Варна
  • Мнения: 11 340
Всяка година с децата правим коледни меденки по тази рецепта - стават изключително вкусни и, като ги украсим, много красиви:

Продукти:
2 яйца
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша мед
2 чаени лъжички сода за хляб
2 пакетчета ванилия – 4-5 гр.
2 чаени лъжички канела
5 чаени чаши брашно
1 чаена чаша олио
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:
Медът се разбърква със содата. Яйцата се разбиват със захарта и се прибавят към меда. Постепенно се добавят ванилията, канелата, олиото и брашното докато се получи меко тесто. Може да се наложи да добавите допълнително брашно, но не се притеснявайте. За да не залепва, когато се разточва, тестото и плота се поръсват добре с брашно. Разточва се кора с дебелина 2 мм и с помощта на формички, изрязваме фигурки, които се отлепват най-добре с шпатула за торта. Кората не трябва да е много дебела, защото при печенето меденките се надуват. Пекат се върху хартия за печене, на 180ºС при нормална печка и на 150ºС при вентилаторна. Могат да се слепват по 2 с мармалад или да останат единични.
Когато са слепени с мармалад, омекват за една нощ, а когато са единични, за да омекнат по-бързо, в кутията в която се съхраняват, се слагат 2-3 резена ябълка.
Докато са още топли и меки, може да се пробие дупчица с игла или шило и да се украсят с панделка.
По желание могат да се украсят и с коледни мотиви, като се смеси 1 яйчен белтък с пудра захар или да се поръсят само с пудра захар.
Понеже излизат доста, можете да направите и половин доза, като всички продукти слагате наполовина.

# 153
  • Мнения: X
Любима рецепта за Бъдни вечер - постни зелеви сърмички.
30 средни по размер листа кисело зеле
1 ч.ч.ориз
подправки - черен пипер, сол, малко червен пипер.
3 с.л.олио
500 мл зелев сок
Запържваме ориза в олиото, добавяме подравките и половината от зелевия сок. Оставяме да къкри на слаб огън, след като поеме течността се прехвърлят в гювеч във фурна за поне 1,5 часа на слаба температура (150-180 градуса).
И задължително позлваме зелевия сок вместо бульон Simple Smile

# 154
  • Мнения: 597
Традициите и при нас се спазват за Бъдни вечер и Коледа.
На Бъдни вечер всички ястия са постни и нечетен брой. На трапезата слагаме постни пълнени чушки и/или зелеви сърми с ориз, моркови, гъби, праз лук. Боб, ядки, плодове, тиквеник, и постна питка.

За Коледа: свинско месо с кисело зеле, супа от свинско месо със зелева чорба и за десерт някакъв сладкиш, и/или торта.

# 155
  • София
  • Мнения: 1 304
Любимите на цялото семейство, постни зелеви сърми:
10 листа кисело зеле
2 стръка праз лук
1 глава кромид лук
2 моркова
4-5 стръка магданоз
1 1/2 ч.ч. ориз
1 скилидка чесън
50 г орехови ядки
50 г стафиди
6-8 с.л. олио
1 стрък целина
1 ч.л. червен пипер
 сол и черен пипер на вкус
В голям тиган се загрява олио и в него се запържва лук за 30 секунди, добавят се моркови, целина и чесън и след още 30 секунди праз. Разбъркваме, изсипваме ориз пържим на умерен огън догато стане прозрачен , за около 1-2 минути, тогава се слагат дребно нарязаните орехови ядки. Поръсва се с червен пипер и сол. Налива се вода 250 мл гореща вода, докато разбъркваме и на тих огън се оставя ориза да поеме водата. Правим V-образен разрез в основата на всеки зелев лист за да махнем кочана. Отсранените зелеви кочани се редят на дъното на тенджерата в която ще се варят сармите.В тигана, след като водата е поета от ориза се поръсва нарязан магданоз, сол и пипер. Разбърква се и добавят стафиди. Завиваме сармите и подреждаме в тенджерата с кочаните зеле със затворената част надолу. Наливаме вода, която трябва да покрие сърмите и 2 с.л. олио. Поръсва се с 1 ч.л. червен пипер и сармите се покриват с плитка чиния. Варим около 20 - 25 минути. На тих огън под капак.

# 156
  • Мнения: 416


Имаме си традиция освен всички характерни коледни ястия, да приготвяме и вкусен десерт.

Черно-бяло изкушение
За блата:
2 пакета бисквити роден край или други по избор
125 гр. разтопено масло
Бисквитите се блендират и след това смесват с маслото. Оформя се блат върху желана поставка. Оставя се поне за час в хладилника да стегне.
Кремове:
2 пакета крем за торта на доктор йоткер-ванилия и шоколад. Приготвят се според инструкциите и след като блата е стегнал се изсипват върху него.
Най-отгоре се натрошава цял шоколад по избор.

# 157
  • Мнения: 3 915
Меденки

Захарта (1/2 ч.ч.), олиото (1/2 ч.ч.), содата за хляб (1/2 ч.л.), канелата (2 с.л.) и медът (4 с.л.) се смесват и се разбъркват добре във висока купа. Постепенно се добавя брашното (1 1/2 ч.ч.) и се бърка до получаване на меко тесто, което се увива в прозрачно фолио и се оставя в хладилник за 1 час. Така няма да лепне по ръцете при обработка.

Тавата се постила с хартия за печене и се оставя в готовност. Охладеното тесто се разточва с дебелина около половин сантиметър и се разрязва с формичка. Тъй като тестото е по-мазно, фигурките се отлепят много лесно, затова трябва внимателно да се преместват от работния плот към тавата с помощта на шпатулка. Трябва да се внимава да не се редят прекалено близо една до друга, защото стават леко по-големи при изпичане.

Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути. Готови са, когато придобият приятен кафеникав цвят.

# 158
  • Мнения: 253
Традициите са си традиции - някои ги следват, дриги не. Важното е да има доброта и разбирателство. Всеки има фантазията и желанието да направи празничните дни по-радостни. Важното за мен е всеки ден от живота да е специален, като дамия живот! Весела Коледа!

# 159
  • Мнения: 1 457
За трапезата на бъдни вечер, задължително винаги присъстват сърми. И зелеви, и лозови. Освен тях боб-чорба, питка, ракия, вино, ядки (орехи, лешници, бадеми), плодове (ябълки, мандарини, банани)
Всички ястия са задължително постни и за плънката на сърмичките приготвяме:
задушен ситно нарязан праз, ориз, настърган морков, смлени орехи, сол, кимион, джоджен, зехтин, Стават невероятно вкусни. Simple Smile

# 160
  • Мнения: 2 485
На Бъдни вечер спазваме традиция да приготвим постни ястия, а на Коледа - блажни. От няколко години насам малко преди празниците приготвям джинджифилови бисквити и ароматът им намеква за предстоящите тържества.

# 161
  • При децата ми
  • Мнения: 6 066
Вкъщи приготвяме задължително содена питка за Бъдни вечер и постни ястия - нечетен брой.

Ето рецептата за содена питка:

2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. оцет
3 с.л. олио

Брашното се пресява и се прави кладенче. Содата се угасява в оцета. В него се слагат солта и олиото и при бавно добавяне на 1 ч.ч. хладка вода се замества меко тесто. Овалва се в брашно и почива 10 минути. В тестото се поставят паричката и върбовата клонка, завити във фолио. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка, като се оставя малко тесто за украса. С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. От оставеното тесто с намазнени ръце се прави кръст отгоре върху питката. Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180 С. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.

# 162
  • София
  • Мнения: 821
Здравейте!
Ето я моята любима рецепта за празниците -
Тиквеник
продукти:
1 пакет кори за баница
1.300 кг (или около това) тиква
краве масло за намазване
захар по 1- 1.5 чаена лъжичка за поръсване на плънката във всяко руло
канела, ванилия
 За заливката:
    2 яйца
    1/3 (или малко повече) ч.ч. прясно мляко
    сода бикарбонат на върха на ножа
    1 ванилия
За глазурата:
    сок от половин лимон
    пудра-захар(толкова,колкото да се получи нещо,като каша)
   
    Тиквата рендосваме или нарязваме ситно в блендера. Не я задушаваме, остава сурова;
1.Взимаме една кора и я намазваме леко с краве масло;
2.Отгоре слагаме друга кора. Поръсваме я с канела и ванилия;
3.Отгоре слагаме тиквата,някъде 3 големи супени лъжици с връх. Слагаме 1 с.л. захар;
4.Завиваме 2-те кори на руло.Повтаряме процедурата с останалите двойки кори;
5.Една тава намазваме с олио. Постиламе на дъното една от корите. Върху нея едно до друго започваме да редим рулата;
6.След като сме ги наредили,нарязваме ги напречно;
7.Приготвяме заливката от 2-те яйца,содата,млякото и ванилията.Заливаме с нея квадратчетата,като гледаме,тя да се разпредели равномерно;
8.Тук-там отгоре слагаме малки парченца масло;
9. Печем тиквеника на умерена фурна;
10.След изпичането напръскваме го с глазурата от лимонов сок и пудра захар.
Весели празници!

# 163
  • София
  • Мнения: 10 862
Ето една от любимите ми рецепти за салата по празниците:

Салата на пластове с пилешки дробчета

2 бр. картофи
2 бр. моркови
2 бр. яйца
250 г пилешки дробчета
3-4 бр. кисели краставички
300 г майонеза

Дробчетата, картофите и морковите се сваряват поотделно. Всички продукти се настъргват на едро ренде. От всеки продукт се прави отделен пласт. В подходящ съд се слагат първо картофите, върху тях - морковите. Намазват се с част от майонезата. Отгоре се поръсват яйцата, върху тях - дробчетата и най отгоре - киселите краставички. Намазва се с останалата част от сметаната. Поръсва се с настъргано яйце. Салатата е добре да престои в хладилника поне 12 часа преди да се поднесе.

# 164
  • Мнения: 349
Тиквеник, баклава, боб това са любимите ни коледни гозби!

Общи условия

Активация на акаунт