Kaufland съхранява добрите семейни рецепти

  • 7 514
  • 167
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 33
Ябълков щрудел по семейна рецепта
3 ябълки
1/2 ч.ч. захар
1ч.л. канела
6 кори за баница готови
олио за намазване на корите
накълцани орехи
В малка тенджерка слагате захарта и обелените и нарязани на малки парченца ябълки, поръсвате с канела и слагате на котлона, докато захарта се карамелизира, а ябълките омекнат. Вземате 3 кори всяка намазвате с олио и слагате следващата накрая посипвате с половината от ябълките и карамела, по желание и накълцани на едро орехи. Аз прегъвам корите от всички краища и така завивам на руло, за да не ми изпада плънката. Така процедирате и с другите кори. Пекат се на 180 градуса до златисто.
Нарязвате след като изстинат на филийки по диагонал и поднасяте! Получи се изключително вкусен десерт, а карамела в комбинация с ябълките е просто божествен Simple Smile

# 136
  • Пловдив
  • Мнения: 467
Традиция е на Бъдни вечер да се съберем цялото семейство - баби, мами, татковци и деца. С голямо нетърпение най-възрастният разчупва питката и децата търсят паричката. Хапваме от любимите сърми, боб, тиквеник.
С много смях и песни завършваме вечерта и лягаме бързо, защото сутринта ще очакваме подаръци под елхата.

Споделям рецептата за любимите ни меденки, които правим и украсяваме с фондан, след това ги разпределяме в красиви торбички за коледния базар в училище и за близките ни.

яйца - 2 бр.
олио - 3/4 ч.ч.
захар - 1 ч.ч.
мед - 1 к.ч.
сода за хляб - 1 ч.л.
канела - 2 ч.л.
брашно - 4 ч.ч
смлени орехи - 1/2 ч.ч.

# 137
  • Мнения: 6

Изключително съм доволна от Коледната пита с пара!

# 138
  • 1st floor
  • Мнения: 9 102
Любимата рецепта, която задължително правим всяка година с вече порасналите ми деца е тази на Коледните меденки:

2 яйца
1 к.ч мед
1 ч.ч захар
1 ч.ч олио
брашно  около 400 гр
1 ч.л сода
1 пакетче канела

Брашното е ориентировъчно, трябва да се получи меко тесто, което след това се точи и изрязва с коледни фигурки. Пекат се до леко порозовяване и стават бързо. Внимавайте да не ги прегорите, защото след това ще са много твърди. Най-трудната част е декорирането с айсинг. Ако не ви се занимава, може и да ги слепите с мармалад две по две, като предварително са изрязани на кръгчета. Но класиката си е първия вариант, макар да е трудоемко и бавно. Резултатът винаги е Уау!
Заместител на айсинга е фондана или разтопен шоколад.
Хубаво е меденките да се направят поне седмица преди консумация и да се съхраняват в затворени метални кутии. Ако са много твърди, слагам парче ябълка във всяка кутия, за да омекнат.


# 139
  • Мнения: 1 100
Традицията в нашето семейство е всяка година на Бъдни вечер да приготвяме вкусна, мека, пухкава содена питка.
Необходими продукти:
Кисело мляко -400гр.
Сода-1ч.л.
Брашно-750гр.
Бакпулвер-1 брой
Сол-1ч.л.
Яйца-1бр.
Олио-4с.л.
Начин на приготвяне:
Киселото мляко се разбърква със содата, прибавя се 2ч.ч. брашно, бакпулвера и солта.Добавя се олио-4с.л..Прибавя се останалото брашно.Замесва се меко тесто върху набрашнена повърхност.Оформя се питка , която се пече на 200 градуса за 30 Мин..Намазва се с яйце и се допича още няколко минути до готовност.
Весели и светли празници!

# 140
  • Мнения: 2 726
Едно от нещата, които задължително правя за Коледа са Шоколадовите бисквити трюфел или т.нар. напукани сладки.

Рецептата:
200 г начупен шоколад
90 г  краве масло
110 г (1/2 ч. ч.) захар
щипка сол
3 яйца
1 ч. л. ванилова есенция
210 г (1 и 1/2 ч. ч.) брашно
25 г (1/4 ч. ч.) какао на прах (горчиво)
1/2 ч. л. бакпулвер
пудра захар за овалване

Приготвяне:
В неголям съд на водна баня се разтопява маслото и шоколадът до еднородна маса.
Маха се от огъня и се охлажда, добавя се захарта.
Омесва се всичко добре, докато не се разтвори захарта.
Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко яйце сместа се разбира хубаво с миксер.
Добавя се ванилията.
Брашното се пресява, какаото, солта и бакпулвера в шоколадовата смес.
Отново всичко добре се омесва и се оставя за поне 1 час в хладилника, като купата е покрита с фолио.
Фурната се загрява до 160 С.
Тавата се постила с хартия за печене.
Пудрата захар се насипва в неголяма купа (чиния).
С чаена лъжица се отчупват парченца тесто от които се правят топки ~ 2,5 см диаметър.
Всяка топка се овалва в пудра захар.
Всяка бисквита трябва да бъде покрита с дебел слой пудра захар.
Бисквитите се поставят върху хартия на разстояние 4 см.
Пекат се 10-15 минути (по време на печене се пукат леко - нормално е).
Готовите бисквитите се охлаждат в тавата още 2 минути, след което се изваждат до пълното охлаждане.
Готовите сладки може да се съхраняват в затворена кутия.

Да ви е сладко!

# 141
  • Мнения: 2 112
Дните между Коледа и Нова година винаги са били най-любимите ми!
Когато преди 4 години се появи и моето дългоочаквано чудо, те станаха още по-специални и мили за мен!

Сега празниците при нас започват от 22 декември с много радост, смях и подаръци.С няколко празнични торти и куп гости от близо и далеч. На бъдни вечер се събираме най-близките и разкриваме традициите на нашето малко дете. А в новогодишната нощ, с него на ръце, гледаме и се любуваме на невероятната заря!

# 142
  • Мнения: 130
На  Коледа  в нашето семейство правим питка баница , баклава, капама и руска салата , торта . Събираме се цялото семейство , разменяме си подаръци танцуваме. Коледа  е най светлият празник.

# 143
  • Лясковец
  • Мнения: 764
Най хубавата коледна емоция е отварянето на подаръците и радостта в детските очички.

# 144
  • добрич
  • Мнения: 339
От малка помня една традиция на моето семейство, която правя и аз сега. Когато се събирахме на бъдни вечер и след това на Коледа баба ми ни подаряваше меденки, които бяха направени като медальони. Сега ги правя и за моите деца.
А иначе за мен Коледата е топлина, уют, прекарани незабравими моменти с моето семейство.

# 145
  • Варна
  • Мнения: 7
да не забравяме че на този ден празнуваме Рождество Христово  . хора припомнете си за това че се ражда сина на Бога почетете го като отидете на църква и ракзкажете на внуците за това . подаръците и елхата са важни но но наи важна е историята на неговия жовот . мили хора наи голямата чудо е че се е родил в една пещера  и в момента се е появила на небето зведза . четете и разказваите .за живота му .

# 146
  • Мнения: 464
В къщи за Бъдни вечер спазваме традицията гозбите да са постни, трапезата да е богата и отрупана, както и да са нечетен брой.
Около Коледа, с децата много обичаме да приготвяме домашни меденки. Аз им приготвям тестото, а те точат и изрязват фигурки - елхички, звездички и др. Обикновено ги приготвяме по тази рецепта:

2 яйца
1 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. мед
2 ч.л. сода
ванилия или канела
5 ч.ч. брашно
1 ч.ч. олио

Медът се разбива с 2-те лъжички сода и към него се прибавят разбитите яйца със захарта, ванилията/канела, олиото и брашното. Разточва се кора и се изрязват формички. Пекат се на 180 С във фурна за 15-20 минути.

# 147
  • Мнения: 311
 Меденките харесваме за Коледа.
2 бр. яйца, 1ч.ч. захар, 1 ч.ч. мед, 2/3 ч.ч. олио, около 2ч.л. канела, 1ч.л. сода, 1 бакпулвер, 2с.л. оцет, 2с.л. вода,
около 3 ч.ч. брашно

 Яйцата се разбиват със захарта и постепенно към тях се прибавят олиото, медът, содата загасена в оцета и водата, канелата и брашното. Замесва се тесто  и се разточва на лист. Разрязва се на формички, пекат се и се украсяват с шоколад и смлени орехи.

# 148
  • Мнения: 1 174
В моето семейство традициите се спазват и Бъдни вечер е един от любимите ни празници. Винаги на масата ни има содена питка с мед. Това и и може би рецептата, която в последните няколко години не изменям.

Две чаени чаши и половина брашно,
малко повече от една чаена чаша газирана вода
1 чаена лъжичка сол,
1 чаена лъжичка мед,
1 чаена лъжичка хлебна сода
микс от семена – маково, ленено, сусам, по избор и по вкус, но не повече от 4-5 супени лъжици.

Брашното се пресява заедно със солта и содата. Прибавят се семената. Медът се разбърква в газираната вода, след което се излива в брашното.
Оформя се тестото и се поставя в тавичка , в която предварително сме подложили хартия за печене. Пече се на 190 градуса 10минути и след гова ферната се намаля до 170градуса. Пече се до златисто.


# 149
  • Мнения: 988
Традициите по празниците в нашето семейство винаги се спазват.
Още от сутринта на Бъдни вечер започват приготовленията за трапезата, кой пълни сърми, кой чушки, боба се вари, някой е наказан навън да чупи орехи и да подготви бъдника за камината. Това са любимите ми празници.
Тази година и под елхите ще е отрупано с подаръци ьа дъщеря ни.

Общи условия

Активация на акаунт