На 24 декември по традиция на трапезата трябва да има 7, 9 или 12 постни блюда – 7, защото толкова са дните от седмицата; 9, защото толкова време трае бременността и 12, колкото са месеците в годината.
Трапезата трябва да бъде богата и да включва варен фасул, сарми, пълнени чушки с боб или ориз, ошав, туршия, содена питка, чесън, мед, плодове, орехи и вино. Казват, че в нощта преди Коледа се случват чудеса – затова не забравяйте да си пожелаете нещо точно в полунощ на Бъдни вечер срещу Коледа! Според старите предания небето се отваря и всяко желание се сбъдва!
Тържествената вечеря на 25 декември е много по-богата от тази на Бъдни вечер, защото 40-дневните пости са приключили и вече е позволено да се консумира месо и всякакви други животински продукти. На много места в България традиционно се приготвя капама – балканско ястие с три или повече вида месо и кисело зеле.
Задължителна храна за коледната трапеза е питката – топла и пухкава, тя е гордостта на всяка добра домакиня. Традиционно на масата има още пълнени чушки с кайма, печено прасе или пуйка, боб на фурна, сарми.
Продукти: лозови листа, 1 ч.ч. ориз, 2 глави лук, 2 – 3 домата или 1 ч.ч. доматен сок (консерва), 1/2 ч.ч. олио, магданоз, джоджен, чубрица, черен пипер и сол на вкус, 3 ч.ч. кисело мляко.
Начин на приготвяне:
В мазнината се прибавят последователно и се задушават ситно нарязаният лук, оризът и ситно нарязаните домати. Посоляват се, заливат се с малко вода и се оставят на тих огън, докато се поеме водата. Свалят се от огъня и се овкусяват с черния пипер и ситно нарязаните магданоз и джоджен. От тази смес се слага по малко в лозовия лист и се свиват сармички. Нареждат се в тенджера, на дъното на която се поставят няколко лозови листа, притискат се с чиния и се заливат с топла вода. Варят се на тих огън, докато останат почти на мазнина. Поднасят се с кисело мляко.
Продукти: 500 г боб, 1 глава лук, 1 морков, 1 чушка, 2 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер и сол, 1/2 връзка джоджен, 1/2 връзка магданоз
Бобът се накисва от вечерта. Вари се заедно с лука, морковите и чушките. След сваряване поръсвате със ситно нарязаните магданоз и джоджен и овкусявате със сол и пипер. При поднасяне всяка порция се поръсва с малко студено олио, червен и черен пипер.
Продукти: Две и половина чаени чаши брашно, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 с.л. оцет, 3 с.л.олио
Содата се гаси в оцета. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат солта и олиото. Бавно се добавя една чаена чаша хладка вода и се меси тесто. Оставя се да почине 10 минути. В намазана с олио тава с ръце оформяме питка. Бодем я цялата с вилица. Мажем отгоре с олио и печем около 30 минути на 180 градуса. Когато извадим от фурната, ръсим със студена вода и завиваме с кърпа, за да омекне.
Като официален партньор на Дядо Коледа Kaufland съхранява добрите семейни рецепти. За да осигури богат избор за различните вкусове, веригата обогатява стандартния си асортимент от над 22 000 артикула с допълнителни над 1300 предложения само за празниците, съобразени изцяло с предпочитанията на клиентите.
Почувствайте духа на Коледа и споделете с нас своите най-хубави емоции, традиции или рецепти, с които превръщате празника във вълшебен и незабравим момент!
На 20 декември петима от Вас ще спечелят ваучер за пазаруване в Kaufland на стойност 30 лв.
Моля, запознайте се с общите условия на активацията ТУК.