Коледа 2018

  • 99 093
  • 1 162
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: X

Тези точилки кой магазин ги продава, подайте ми линк, моля ви, благодаря!! Може и да поръчам една такава.
За ето тези тук се чудех:

# 226
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 7 916
Скрит текст:
arino, ето го списъка. Може би ми се губят някои, но щом не съм запазила рецептите, значи съвсем не са ставали.
Английски коледен пудинг (става дума за класическия варен, не се пече - голяма врътня, не си заслужава хамалогията. Но е вкусен, спор няма)
АКК (по-лесен и на мен лично ми е една идея по-вкусен от пудинга - рецептата е на 1 стр)
Рохличките на Наталина и меденките на Джули (1 стр, Чехия)
Линцери (Австрия - класика, 1 стр)
Какаови линцери (северните части на Италия - топят се в устата, страшна вкуснотия е това)
Бефанини (Италия - може и без тях, макар да са нежни и красиви)
Анасонови звезди (Италия - нежнички)
Американски джинджифилови бисквитки (има по-удачни рецепти на тема джинджифил)
Капучинови звезди ( 1 стр - Португалия)
Ирландски чаен хляб (1 стр)
Базелски медени сладки (1 стр - колкото повече стои, толкова е по-вкусно)
Финландски пълнени сладки (уникален пълнеж)
Шведски шафранови кифлички (1 стр)
Шоколадово-ментови елхички (Великобритания)
България бе представена само с тиквеника от Бъдни вечер, защото пък бяхме замислили на следващата година старовремско носталгична бг Коледа от селски тип и тогава събирах само стари бг рецепти за сладки.
В цялата тази работа липсва и Франция, но си има причина и за това. След бг Коледа имахме златна Коледа само с френски рецепти за сладки и старинни, предимно дивечови, за солени.
С две думи - луд умора няма. Joy


Ох, пиша от тел и нещо натиснах и си болднах целия пост. Извинявам се, но не успявам да го коригирам.


разгледах! ти верно ВСИЧКИ ли ги направи лелееее иска ми се, но ... няма да мога!
може ли рецепта на финл.пълнени сладки и какаови линцери, плс
както и на капучиновите, знам, че тук бяха много популярни, но не съм правила аз все още - та коя е успешната след толкова наши опити Simple Smile
а какви френски знаеш - аз се сещам само за буш дьо ноел (коледното пънче) Simple Smile


Arino, ето двете искани рецепти. Само за какаовите линцери да добавя, че аз тогава имах подръка и един тофи крем от лидл, който също използвах за слепване. С него даже беше още по-вкусно. За разлика от обикновените линцери, при тези тестото си иска малко повече месене, защото какаото в него лепне. Ако има нужда може леко да добавиш брашно, но съвсем леко, за да не стане пък прекалено сухо тестото. Слагам рецептите в спойлер, че да не се получи голям чаршаф.

Скрит текст:
Какаови линцерови сладки
Продукти:
500 г брашно
250 г пудра захар
300 г меко масло
2 яйца
150 г неподсладено какао
200 г шоколад

Пресейте брашното, какаото и 200 г захар. Разбъркайте и направете кладенче в средата. Разбийте яйцата и ги сипете в кладенчето. Около тях накъсайте маслото на парченца. Омесете гладко тесто и го оформете на топка. Завийте с домакинско фолио и приберете в хладилник за една нощ. Разточете тестото на кора с дебелина 0,5 см. Изрежете сладки с линцерови формички на 180 градуса и ги изпечете върху хартия до съвсем леко зачервяване, като много внимавате да не прегорят, тъй като тестото е по-тъмно от обикновеното. За слепване използвайте разтопен шоколад. Поръсете с пудра захар.

Финландски коледни сладки
Продукти:
250 г брашно
75 г захар
75 г меко масло
1 яйце + 1 жълтък
1 бакпулвер
пудра захар
За плънката:
100 г орехи
100 г бадеми
75 г стафиди
75 г сушени смокини
50 г шоколад
1 с. л. какао
100 мл червено сладко вино
½ к. ч. черешов ликьор
100 г мед
кората на 1 портокал
1 ч. л. канела
¼ ч. л. стрит карамфил

1.Омесете еластично тесто от изброените продукти, без пудрата захар, и го разточете на кора с делебина 2-3 мм.
2.От кората изрежете големи кръгчета, с които облепете стените на форма за мъфини, така че да се получат чашки. От останалото тесто изрежете звезди, които ще служат за капачета на сладките.
3.Нарежете на малки парченца ядките, смокините и шоколада. Стафидите накиснете в ликьора за половин час.
4.Загрейте виното и сипете в него всички съставки за плънката. Оставете за 1 час да се смесят ароматите.
5.Напълнете с плънката чашките, но не до ръба. Захлупете със звездите, но така че да останат отвори, а не да прилепват и затварят плътно чашките.
6.Изпечете сладките в загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути. След като се охладят, поръсете обилно с пудра захар.

Капучиновите звезди са от тази тема и ги има на първа страница.
За френските рецепти - тогава направих малко неща, но бяха все такива, които са за последния момент. Освен традиционното пънче, правих крокен буш и една коледна тарта с пекан и дулсе де лече.
Рецепти за крокен буш в нета има много, но ти слагам тази за тартата, че тя е от едно френско коледно списание.
Пак в скрит текст и със снимка.
Скрит текст:
Коледна тарта
Продукти:
1 опаковка бутер тесто
3 яйца
350 г ядки (пекан)
200 мл млечен карамел (дулсе де лече)
1 к.л. какао
За декорация:
ядливо злато на прах за поръсване
физалис
пудра захар

Запечете 175 грама ядки за 3 минути на тиган без мазнина. Оставете да се охладят и натрошете ситно. Смесете ги с разбитите яйца, карамела и
яйца, карамел и какаото. Разстелете тестото във форма за тарта, залейте с крема и украсете с останалите орехови ядки. Запечете на 180 градуса за 25 минути. Декорирайте с физалис и поръсете с пудра захар и злато на прах.

# 227
  • Montana, Bulgaria
  • Мнения: 564
http://decor-cake.com/category/135/tochilki.html
Аз го гледах точилките тук. Днес много ми се искаше да ида да ги видя на живо, но дъжда прецака всичко. С дребния в количката и дъждобран е мисията невъзможна да вървя 30 мин в посока.

# 228
  • София
  • Мнения: 11 709
Това е най-доброто от всичко което разгледах, най-доброто. Но имам въпрос , а те нямат контакти за разговор, бих поръчала веднага, но не искам динозаври, избрах си друг коледен мотив, а номерата на всичко видове са еднакви, как  става разликата  newsm78 Малко ми е неприятно и това, че не работят с ЕКОНТ, пише си, а само със СПИДИ. Ти как мислиш да поръчаш евентуално, как да си избереш мотив на точилката.

# 229
  • Мнения: 3 368
Ако има значение точилките са Китайски, Алиекспрес е пълен с тях. Вече имат изнесени складове в Европа и нещата стигат за около 2 седмици
https://www.aliexpress.com/item/35-43cm-Christmas-Reindeer-Dog-C … a843-46fa4ba3057f

# 230
  • Мнения: 1 953
Скрит текст:
За ето тези тук се чудех:
Това е най-доброто от всичко което разгледах, най-доброто. Но имам въпрос , а те нямат контакти за разговор, бих поръчала веднага, но не искам динозаври, избрах си друг коледен мотив, а номерата на всичко видове са еднакви, как  става разликата  newsm78 Малко ми е неприятно и това, че не работят с ЕКОНТ, пише си, а само със СПИДИ. Ти как мислиш да поръчаш евентуално, как да си избереш мотив на точилката. [/spoiler]
marcheva14, има букви на латиница от А до Е, когато си избереш буква, показва и точилката. Според мен само една става, тази на звездички. Имат и размери - S и L.

# 231
  • София
  • Мнения: 11 709
..............
marcheva14, има букви на латиница от А до Е, когато си избереш буква, показва и точилката. Според мен само една става, тази на звездички. Имат и размери - S и L.
Аха,  ясно ми е , то само една евентуално става, точно със звездите, но тази която харесах си няма буква. Май няма да стане, заради едни звезди... мнее.

Ако има значение точилките са Китайски, Алиекспрес е пълен с тях. Вече имат изнесени складове в Европа и нещата стигат за около 2 седмици
https://www.aliexpress.com/item/35-43cm-Christmas-Reindeer-Dog-C … ondant-Cake-Dough.....................
Нещо там не става, нямам и регистрация, сложно ми е.

Да добавя, че изобщо не мога да направя покупка,  в Ree ,не ми приема мейла и паролата, изписва ми грешки, след грешки, невалидна съм била,  100 пъти  го направих, не става. Да си гледат работата

Последна редакция: вт, 27 ное 2018, 18:29 от marchеva14

# 232
  • Мнения: 498
Поръчах коледната точилка от алиекспрес за 10 лв.надявам се да дойде преди Коледа. С коя рецепта ще се получат формичките, трябва ли тестото да е по твърдо.

Последна редакция: ср, 28 ное 2018, 19:59 от maria62

# 233
  • Мнения: 3 368
Предполагам, че меденки или маслено тесто.

# 234
  • Мнения: 54
Здравейте, интересувам се някой дали е ползвал принт за бисквитки:  http://rocake.com/product/4113/print-za-biskvitki-koleda-28-5sm.html
Изглеждат много добре, но имам притеснения относно как точно се слага, колко време им е трайността след като ги залепим върху бисквитката?

# 235
  • Мнения: 2 817
Здравейте, интересувам се някой дали е ползвал принт за бисквитки:  http://rocake.com/product/4113/print-za-biskvitki-koleda-28-5sm.html
Изглеждат много добре, но имам притеснения относно как точно се слага, колко време им е трайността след като ги залепим върху бисквитката?

Аз съм ползвала фонданов принт. Лесно се поставя. Аз слагам върху бисквитките слой фондан, мажа го с малко вода, съвсем леко и отгоре лепя принта. Доста траят, не знам точно колко, но със сигурност не се развалят бързо.

# 236
  • На брега на реката
  • Мнения: 4 361
И с вафлен принт съм правила, както и фонданен принт. На бисквитките не полагах допълнително фондан, мажех с мед, за да слепне принта. Важно е обаче бисквитката да е равна отгоре, защото и вафления принт и принт фондана са сухи и ако е неравно, не прилепва добре.

# 237
  • Мнения: 6 777
На мен фондановият принт ми беше по-лесен за поставяне. Мажа с малко вода и лепкам. Вафленият  ми е една идея по-капризен. По-тънък е и наистина при него сладките трябва да са равни, за да залепне хубаво. Фондановия е малко по-дебел и убира малките неравности.
Трайни са. Със сигурност 2-3 седмици им няма нищо (просто толкова време съм държала), но вероятно и повече ще издържат.

# 238
  • Мнения: 5 998
А отразява ли се на вкуса? Защото мен хич ме няма в декорациите и ще е добре, ако мога с нещо да замажа положението. Също така препоръчайте читав онлайн магазин за тези лепенки?  Simple Smile

# 239
  • На брега на реката
  • Мнения: 4 361
Хитрини и куки буки имат принт център, можеш да си качиш и свои картинки.
За вкуса - въпрос на предпочитания. Моите деца много ги обичат така, аз не съм почитател на фондана като цяло.

Общи условия

Активация на акаунт