Коледа 2018

  • 99 185
  • 1 162
  •   1
Отговори
# 210
  • София
  • Мнения: 11 736
Скрит текст:
Благодаря ви, за глюкозата, бях там  и не погледнах на при диетичните, просто вървях из гондолите и я търсих, не сетих там да погледна. Утре пак съм там.  Mr. Green

# 211
  • София
  • Мнения: 983
Здравейте, темата е прекрасна и ако можех, щях да направя всичко от заглавната страница 😁 и в тази връзка: имате ли идея колко мл е чаената чаша? Както си личи не съм добра в приготвянето на сладки, но имам голямо желание и ентусиазъм, а и децата ми изкараха душата да направим бисквитки тип кукис, та се надявам да ги зарадвам

# 212
  • Montana, Bulgaria
  • Мнения: 564
Глюкоза купувам от Кауфланд ,последно беше при пудрата захар, сега може и да е при диетичните, на оберон царевична. Утре ще ходя, ако не ме домързи, на бул. Сливница 125 до един сладкарски магазин да ги видя на живо тез точилки. Много ми харесват, но и цената им е една. ...

# 213
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 881
Аз вече писах, че взех лятото от Кауфланд. Точно там беше - при захарта, а аз я търсих и при конфитюрите, и при диетичните. Случайно я мернах къде е.

# 214
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 177
Здравейте, темата е прекрасна и ако можех, щях да направя всичко от заглавната страница 😁 и в тази връзка: имате ли идея колко мл е чаената чаша? Както си личи не съм добра в приготвянето на сладки, но имам голямо желание и ентусиазъм, а и децата ми изкараха душата да направим бисквитки тип кукис, та се надявам да ги зарадвам

200 мл според мен, но нека кажат и баш майсторките Simple Smile
https://www.actualno.com/recipes/merni-edinici-v-kuhnjata-kuhnen … i-news_62506.html

# 215
  • София
  • Мнения: 676
Аз пък исках да кажа, че безкрайно много ви благодаря! Правя меденки, рохлички и шведски коледни сладки от няколко години, благодарение на вас! Не съм ги показвала досега, защото се притеснавам и не смятам, че са нещо интересно... Обаче са много вкусни! Обещавам, че тази година ще ги покажа!

# 216
  • Мнения: 2 687
arino, ето го списъка. Може би ми се губят някои, но щом не съм запазила рецептите, значи съвсем не са ставали.
Английски коледен пудинг (става дума за класическия варен, не се пече - голяма врътня, не си заслужава хамалогията. Но е вкусен, спор няма)
АКК (по-лесен и на мен лично ми е една идея по-вкусен от пудинга - рецептата е на 1 стр)
Рохличките на Наталина и меденките на Джули (1 стр, Чехия)
Линцери (Австрия - класика, 1 стр)
Какаови линцери (северните части на Италия - топят се в устата, страшна вкуснотия е това)
Бефанини (Италия - може и без тях, макар да са нежни и красиви)
Анасонови звезди (Италия - нежнички)
Американски джинджифилови бисквитки (има по-удачни рецепти на тема джинджифил)
Капучинови звезди ( 1 стр - Португалия)
Ирландски чаен хляб (1 стр)
Базелски медени сладки (1 стр - колкото повече стои, толкова е по-вкусно)
Финландски пълнени сладки (уникален пълнеж)
Шведски шафранови кифлички (1 стр)
Шоколадово-ментови елхички (Великобритания)
България бе представена само с тиквеника от Бъдни вечер, защото пък бяхме замислили на следващата година старовремско носталгична бг Коледа от селски тип и тогава събирах само стари бг рецепти за сладки.
В цялата тази работа липсва и Франция, но си има причина и за това. След бг Коледа имахме златна Коледа само с френски рецепти за сладки и старинни, предимно дивечови, за солени.
С две думи - луд умора няма. Joy


Ох, пиша от тел и нещо натиснах и си болднах целия пост. Извинявам се, но не успявам да го коригирам.


разгледах! ти верно ВСИЧКИ ли ги направи лелееее иска ми се, но ... няма да мога!
може ли рецепта на финл.пълнени сладки и какаови линцери, плс
както и на капучиновите, знам, че тук бяха много популярни, но не съм правила аз все още - та коя е успешната след толкова наши опити Simple Smile
а какви френски знаеш - аз се сещам само за буш дьо ноел (коледното пънче) Simple Smile

# 217
  • София
  • Мнения: 11 736
Започна се  Wink
Оригинален Дрезденски щолен  с марципан , по идея на приятната  Петя Аргирова - https://uhaena.blogspot.com/2014/10/blog-post_21.html

Сътворих го, смятах , че нищо няма да излезе, защото много бавно втаса. Снощи го замесих и чаках, чаках, йок, не става нищо, малко се вдигна. Стана много късно, а трябваше да ходя и на работа, метнах го навън на студено, като смятах, че от това няма да излезе нещо и ще го хвърля, ама `айде да пробвам за всеки случай и на сутринта го оставих вътре на топло. Когато се прибрах той беше се вдигнал приятно и аз продължих. Стана, ура, няма да се хвърли, ама как да го хвърля като му е 350 маслото, и 200 г марципан, сърцето ще ме заболи   Joy Joy









Сега го завивам, увивам и го оставям на студено чак до декември.
Това беше първото.  Wink

# 218
  • Мнения: 1 495
Марципан откъде? На мен ми донесоха две пакетчета от Германия и си ги пазя.. А рецепта за корички от лимон о портокал може ли някой да препоръча? Едно време мечтаех за готовите немски, дето ги има в Лидл, сега са ми гадни.

# 219
  • Мнения: 11 762
Лимонови и портокалови корички.
Обелвам кората на лимон или портокал с картофобелачка. /После може да се нарежат в желана форма. На лентички, на малки кубчета, големи кори - както ти харесва/ Корите трябва да са без бялата част на плода, само кората. Слагам ги да заврат. Сменям 3 пъти водата като всеки път ги оставям да поврат във водата по около 5 минути. На четвъртия път слагам чаша вода и чаша захар. Варя около 10 минути, или докато се сгъсти сиропът.
Изваждам ги после върху хартия за печене, на разстояние една от друга. Оставям да се охладят. Втвърдяват се.
После вече режа и слагам в сладкиши. По желание, може след като ги извадиш да ги оваляш в кристална захар (пропускам тази опция)
Ако искаш да съхраниш в бурканче, остави ги да се изсушат повече време (5-6 часа).

Последна редакция: вт, 27 ное 2018, 06:48 от Merelenda

# 220
  • Мнения: 744
Здравейте, харесала съм си някой от вашите сладки за тази година. И аз идвам да питам за този вид точилка
https://cs2.livemaster.ru/storage/84/c9/3e7a082673597e20078ddd7b … -engraved-rol.jpg

# 221
  • Мнения: 6 013
Марчева, разкошен ти е щоленът! Миналата година устисках, заради противоречивите мнения, но тази може и да се изкуша да направя. Колко бр. излизат от това тесто?

# 222
  • Мнения: X
Здравейте, харесала съм си някой от вашите сладки за тази година. И аз идвам да питам за този вид точилка
https://cs2.livemaster.ru/storage/84/c9/3e7a082673597e20078ddd7b … -engraved-rol.jpg
Точно тях гледах и аз и им се чудя от едно известно време. Ако някой има, ще съм благодарна да сподели отзиви Hug

# 223
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 177
нямам такава точилка, но като се знам каква майсторица съм, почистването на тези фини детайли от полепналото по тях тесто би ме докарало до не тих ужас. TrollfaceTrollface

имам от този тип и съм доволна - разглобявам ги и влизат в миялната, ако се наложи почистване с четка и гъба бих го преживяла. Simple Smile

# 224
  • София
  • Мнения: 11 736
Марчева, разкошен ти е щоленът! Миналата година устисках, заради противоречивите мнения, но тази може и да се изкуша да направя. Колко бр. излизат от това тесто?
Мира, излиза около 1, кг щолен. Направих го голям в единична бройка, но можеше и да го разделя на две части.
Марципан има разкошен в Метро 1кг -20 лв . Сега работих с марципан от Арома-Хаус 200г - 10 лв. За този щолен ми трябваше 200 г и свърши и скочих и до Метро за да купя на количество, аз много го ползвам за сладките. Даже и да е отворен, след като съм го ползвала отново го завивам плътно във фолио и той държи дълго време, не се разваля, има страшно дълъг срок на годност, защото има захар. Този в Метро даже като че ли е по-добър, защото този от Аром.Хаус ми стоеше малко прекалено мек.
Портокалови и лимонови корички съм купила от Гърция на количество, но по нищо не се различават от тези които се продават в Лидл, едно и също е.
Този щолен който изработих наистина е по-хубав от този който се продава по магазините. Не си падам много по този вид сладкиш, но по този си паднах, отрязах си една тъничка филийка, да пробвам,  много е хубав, рецептата на Петя Аргирова е много добра.

Тези точилки кой магазин ги продава, подайте ми линк, моля ви, благодаря!! Може и да поръчам една такава.

От тази рецепта която е пуснала Мереленда приготвям разкошни портокалови корички в шоколад, стават като чипс. Вероятно и тях се спретна,  защото много се харесват.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт