Коледа 2018

  • 99 100
  • 1 162
  •   1
Отговори
# 1 110
  • Viena
  • Мнения: 3 582
Меки са блатовете.

# 1 111
  • Мнения: 2 818
А блатовете ви стоят ли хрупкави като я ядете? Защото моите бяха меки. Дали ще се втвърдят в хладилника?


По-скоро трябва да са меки, а не хрупкави. Няма и как да са хрупкави, все пак има доста крем, независимо по коя рецепта.

# 1 112
  • Русе
  • Мнения: 5 212
Белтъците със захарта не трябва да се разбиват на "твърд сняг", а да бъдат с консистенция на разбита течна сметана. Пухкави. Блата не го печете на висока температура, става твърд отгоре, а вътре не е изпечен. Препоръчва се на 120-140 градуса максимум. Пече се върху лист хартия - обикновена или пекарска. Отначало е чуплив отгоре. После се обръща обратно върху дъска и листа се намазва с вода, с помощта на четка и веднага отлепя. Още докато е горещ блата.
След това като се сглоби, крема / той се оставя първо в хладилник за час да стегне леко и пак разбива/ попива в блатовете и тортата се топи в устата. Тортата трябва да престои на студено поне 24 часа, за да попие крема.
Успех!

# 1 113
  • Мнения: 3 715
Аз досега само четях и правех сладки, но се включвам по темата за торта Гараш. В Русе има един ресторант, в който я приготвят по оригиналната рецепта на Коста Гараш. "Опиум" се казва. По-късно ще потърся снимка и ще я пусна. Ядох я през пролетта, но не можах да ди изям цялото парче. Ужаааасно е сладка.

# 1 114
  • Русе
  • Мнения: 5 212
За съжаление навсякъде по заведенията слагат в блатовете брашно. То е по евтино от орехите и оттам се губи оригиналния вкус на тортата. Също в крема слагат и сметана,  да е по "лек".

# 1 115
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 8 739
И аз си мисля, че купешките Гараш нямат нищо общо с оригинала.
Пейч,  много е полезно всичко, което си написал за блатовете. Благодаря. Точно така и направих. Само не го знаех това за водата и четката. Но ако има втори път, задължително така ще процедират. Аз моята я направих днес, така че със сигурност ще има 24 часа в хладилника. Simple Smile)))

# 1 116
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 8 739
Вижте какво открих.  Първата публикувана рецепта за Гараш в книгата на Поликсена Семерджиева и Христо Семерджиев „Практическо ръководство по модерно сладкарство и част от вегетарианска кухня“, издадена през 1935 година в Горна Оряховица. Като цъкнете  на стрелката горе в дясно излизат Гараш и от други години. https://cake-garash-bg.alle.bg/рецепти/торта-гараш-1935/

# 1 117
  • Viena
  • Мнения: 3 582
Гараш, няма нищо общо със Сахер. Някой казват, че си приличат... Но нямат нищо общо.

# 1 118
  • Мнения: 3 715
Ето това е снимка на тортата, направена по оригиналната рецепта на създателя й Коста Гараш.

# 1 119
  • Мнения: 11 738
Вижте какво открих.  Първата публикувана рецепта за Гараш в книгата на Поликсена Семерджиева и Христо Семерджиев „Практическо ръководство по модерно сладкарство и част от вегетарианска кухня“, издадена през 1935 година в Горна Оряховица. Като цъкнете  на стрелката горе в дясно излизат Гараш и от други години. https://cake-garash-bg.alle.bg/рецепти/торта-гараш-1935/
Сходна с тази на Добрина Венкова.
Разликата е в количеството захар в рецептата за крема.
Писали са иначе масло, или сметана (каймак) Simple Smile
Имам и аз една книга от 1935 година, но не съм търсила има ли Гараш там.

Нелка Flowers Hibiscus

# 1 120
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 8 739
Мереленда,  книгата от 1935 да не е същата цитирана тук? Това е богатство, пази я! Blush

# 1 121
  • Мнения: 11 738
Не, моята е на Теодора Пейкова (била е редактор на Икономия и Домакинство). Подарък е била на майката на моята свеки, за сватбата им, от авторката.
Пазя я и съм пробвала няколко рецепти от нея Simple Smile
Няма Гараш. Има няколко орехови торти, но не прегледах рецептите. Иначе има доста интересни рецепти, включително на някои популярни ястия.
То е ясно, че не са открили топлата вода, а се предават рецептите, но все пак. Ценя си я книжката.

# 1 122
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 8 739
Тя си е за ценене.  Първо, заради историята й (кой на кого кога е подарил), ами и затова, че вероятно е някое редко издание. Тази на Семерджиева видях да я продават в един сайт за 60 лв. Simple Smile

# 1 123
  • Viena
  • Мнения: 3 582
За мен лично торта Гараш или Сахер не са
великата топ рецепта за празнична торта(не обичам сладко, но обожавам да правя)

# 1 124
  • Мнения: 11 738
Лолита, мисля че тук-там се среща да я продават. Някъде бях видяла и за 80 лв, и за доста по-малко.
Аз заради историята и познанството я ценя. Че някаква роднина е от страна на свекърва ми. Иначе не само тази книга готварска е издала. Има и от други години. Май и по-ранна има.

Относно това, кое е подходящо или не за празник, аз не се съобразявам с това. Торта Гараш ми е любимата торта, а след нея хапвам Павлова. Това са единствените торти, от които изяждам цяло парче, с повод или без.

Последна редакция: нд, 30 дек 2018, 22:32 от Merelenda

Общи условия

Активация на акаунт