За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 41 754
  • 758
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 5 998
Аз пак с питане - вчера варих яйца, но едва утре ще ги вложа в ястие. Пречи ли им? Никога не съм ги държала толкова време и се притеснявам да не се развалят, нищо че са в хладилника.

# 31
  • Русе
  • Мнения: 5 206
Аз пак с питане - вчера варих яйца, но едва утре ще ги вложа в ястие. Пречи ли им? Никога не съм ги държала толкова време и се притеснявам да не се развалят, нищо че са в хладилника.

По Великден и повече време се застояват варените яйца. Нищо им няма. Simple Smile

# 32
  • Мнения: 9 656
То варените яйца по принцип не се ли развалят по-бавно от суровите?

# 33
  • В царството на игрите:)
  • Мнения: 4 002
То варените яйца по принцип не се ли развалят по-бавно от суровите?
Не. И едните и другите могат да стоят. Варените трябва да са в хладилник.

# 34
  • Мнения: 5 998
Благодаря ви, и аз така предполагах.
А и яденето ще има известна термична обработка, тъй че и да има нещо - няма нищо Grinning

# 35
  • Мнения: 14 079
Варени яйца са ми стояли и по пет дни в хладилника, нищо им няма.
Пейч, благодаря за отговора за тавичката. Уж старателно четох рецептата, ама това съм го пропуснала.

# 36
  • Мнения: 2 328
Има ли как да се направи заместител на заквасена сметана(кисело мляко плюс масло), който да е с консистенцията на заквасената сметана?

# 37
  • София
  • Мнения: 11 707
Има ли как да се направи заместител на заквасена сметана(кисело мляко плюс масло), който да е с консистенцията на заквасената сметана?

С цедено кисело мляко. Маслото го изключи.

# 38
  • София
  • Мнения: 2 232
виж това http://pep-4o.blogspot.com/2017/02/blog-post_24.html не е варено, задушено си е.

Здравейте, за пръв път правя императорски ориз и ми пуска много лилава вода. Това нормално ли е? Нямах идея дали да го мия или не и в крайна сметка го поизмих, но може би е трябвало повече да го мия докато се махне лилавата вода..?
такъв е, не се мие да излиза водата - тя все си пуска. Ика повече варенен, но никога не се сварява-разварява като познатия ни бял ориз

Да споделя какво се получи Simple Smile ползвах техниката с месото от рецептата, първо го сложих да се пече в плик (около 1,3 часа) после разрязах плика и покрих с фолио (беше се позапекло). Телешко, гъби, моркови и картофи. Стана много вкусно, но месото си беше сухо. Има някаква тайна (освен самото месо като качество), която ми убягва.
Интересно ми е как правят стекове телешки, които да са хем добре сготвени, хем сочни. Досега не съм успявала с телешкото (само когато е варено ми се получава). Майсторлък явно и техника.
Много благодаря за помощта!
Опитите продължават.

# 39
  • Мнения: 12 769
Телешки стек с месо от говедата, дето се отглеждат у нас... трудно. Намира се тук-там от съвсем младо теле, но пак не е същото според мен. Пробвала съм и с домашно отгледано, за което знам че не е старо животно със сигурност, но пък си е телето на млечна крава, не от порода за месо. Пак няма как да станат такива стекове.
И аз задушено все го готвя. Запечатвам парчетата набързо в тиган и после в йена с капак във фурната - там вече са свободни комбинации с каквото ми скимне да го готвя в момента. Гъби, топени сиренца, сметана също му отива, зеленчуци... Май два пъти еднакво не правя, все си става добре.

Последна редакция: вт, 02 окт 2018, 14:28 от natka

# 40
  • Мнения: 39 341
Освен това телешкия стек се готви максимум 7-8 минути, а не с часове.

# 41
  • София
  • Мнения: 11 707

......................

Интересно ми е как правят стекове телешки, които да са хем добре сготвени, хем сочни. Досега не съм успявала с телешкото (само когато е варено ми се получава). Майсторлък явно и техника.
Много благодаря за помощта!
Опитите продължават.
От нормална месарница да получиш такъв телешки стек,  за който си мислиш е мисия невъзможна! Няма такъв вариант.! Има специализиран магазин в София от който можеш да си пазаруваш меса, които ги гледаме по разните вносни кулинарни предавания. Пазарувала съм и винаги съм била  повече от доволна, но цените са  много високи -  позволявам си само когато наистина ми се налага да приготвя нещо по специално. https://www.vivenda.bg/

# 42
  • Мнения: 896
Хубавите телешки стекове вървят от 20-30 та до 150 лева парчето. От обикновеено телешко се отказах след 3 тия път.
От свинските котлети става аламинути 3 минути от едната и 3 минути от другата страна на грил тиган на средна сила.

# 43
  • София
  • Мнения: 2 232
Ооо, аз съм далеч от идеята, че ще успея да докарам перфектна телешка пържола Simple Smile просто ми беше интересно, а и покрай затрудненията ми да докарам свястно печено телешко.
Следя някои от темите в раздела и не мога да стъпя и на малкия пръст на много от момичетата тук. Съвсем скромно си готвя вкъщи  Grinning
Иначе харесвам кулинарията много и понякога пробвам нови, интересни рецепти.

# 44
  • Мнения: 978
Здравейте!

Всички сте уникални и се обръщам към вас с въпрос

Имам 3 жълтъка, които не знам къде да използвам като изключим крем карамел,  и подобни.

Общи условия

Активация на акаунт