За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 41 650
  • 758
  •   1
Отговори
  • Мнения: 9 092
Заповядайте в новата тема  Flowers HibiscusAnimal ChickenAnimal Pig2Flowers AppleFlowers StrawberryFlowers MushroomFlowers EggplantFlowers CherriesFlowers ChiliFlowers CornFlowers Deciduous TreeFlowers GrapesFlowers RoseFlowers TulipFlowers StrawberryFlowers Watermelon

ЗА БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ЗА ТЕЗИ, КОИТО НЕЩО ГИ ВЪЛНУВА, НО НЕ ИСКАТ НОВА ТЕМА - част 120

Старата тема, ако някой  чака отговор там Simple Smile http://www.bg-mamma.com/?topic=1052095

# 1
  • Мнения: 896
Крем карамела го слагам винаги около 2; 2,5 пръста. Правя го в дуралексови купи. И да завира и да не завира водата шупли си има, но не ми пречи. Като реша да ставам шеф готвач ще го мисля. По рецептата която го правя против шупли препоръчват ръчно разбиване на сместа и продукти с еднаква температура (утре ако я намеря  ще япостна, има интересни съвети).
А за да хване коричка пускам вентилатора във фурната. Ако нямате предполагам че трябва да се сложи по-високо във фурната.
За мен най-големия проблем ми е напрсвата на карамел.


ПС: ето тази рецепта с тези съвети следвах:  http://www.cookwithasmile.com/%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BC-%D0%BA%D0 … 0%BC%D0%B5%D0%BB/

Последна редакция: пн, 01 окт 2018, 00:01 от vanqivanova

# 2
  • Мнения: 39 048
Карамел правя в дуралексови чаши, но определено по- хубав ми  става в тава.

# 3
  • Мнения: 5 992
Здравейте и благодаря за старанието по новата тема на Пепи! Simple Smile

Аз с питане за ябълков сладкиш, понеже ми донесоха цяла торба с домашни ябълки. Нещо от сорта на щрудел,кекс или такъв с маслена основа - всичко ще ми е от полза Simple Smile

# 4
  • София-Младост
  • Мнения: 23 270
Здравейте и благодаря за старанието по новата тема на Пепи! Simple Smile

Аз с питане за ябълков сладкиш, понеже ми донесоха цяла торба с домашни ябълки. Нещо от сорта на щрудел,кекс или такъв с маслена основа - всичко ще ми е от полза Simple Smile
https://albisrecipebook.blogspot.com/2015/09/blog-post_12.html

# 5
  • Русе
  • Мнения: 5 181
Здравейте и благодаря за старанието по новата тема на Пепи! Simple Smile

Аз с питане за ябълков сладкиш, понеже ми донесоха цяла торба с домашни ябълки. Нещо от сорта на щрудел,кекс или такъв с маслена основа - всичко ще ми е от полза Simple Smile

Няколко идеи
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/06/blog-post_22.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_14.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/11/blog-post_14.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/11/blog-post_24.html

# 6
  • Мнения: 37
Не съм чела предишните постове , но последните два десерта- крем карамел и ядълков сладкиш , са на първо място в личната ми класация за изкушения. Благодаря за полезните рецепти и линкове!
Това  с което бих искала да се предизвикам е крем брюле. Яла съм в не едно заведение , но не съм опитвала сама да приготвя. Харесвам гоплътен, мазничък и леко лепкаво разтеглив...  ако някой го приготвя, би ли споделил тънкостите ? Simple Smile

# 7
# 8
  • Русе
  • Мнения: 5 181
Не съм чела предишните постове , но последните два десерта- крем карамел и ядълков сладкиш , са на първо място в личната ми класация за изкушения. Благодаря за полезните рецепти и линкове!
Това  с което бих искала да се предизвикам е крем брюле. Яла съм в не едно заведение , но не съм опитвала сама да приготвя. Харесвам гоплътен, мазничък и леко лепкаво разтеглив...  ако някой го приготвя, би ли споделил тънкостите ? Simple Smile

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_26.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2016/02/blog-post.html

# 9
  • Бургас
  • Мнения: 15 699
i_peych,Пепчо,Марчева....
Енциклопедии сте!
Много сте ни ценни!

# 10
  • София
  • Мнения: 10 768
Здравейте и благодаря за старанието по новата тема на Пепи! Simple Smile

Аз с питане за ябълков сладкиш, понеже ми донесоха цяла торба с домашни ябълки. Нещо от сорта на щрудел,кекс или такъв с маслена основа - всичко ще ми е от полза Simple Smile

Щрудел с ябълки

Вълшебен ябълков сладкиш

# 11
  • On the sea
  • Мнения: 1 849
Здравейте! Някаква идея за сос за паста с синьо сирене Smiley

# 12
  • София
  • Мнения: 1 518
Здравейте и благодаря за старанието по новата тема на Пепи! Simple Smile

Аз с питане за ябълков сладкиш, понеже ми донесоха цяла торба с домашни ябълки. Нещо от сорта на щрудел,кекс или такъв с маслена основа - всичко ще ми е от полза Simple Smile
Мира,
Ароматен ябълков сладкиш с карамел
Скрит текст:
Продукти:

4 големи яйца
3 червени ябълки
280 гр. брашно
250 гр. масло + за намазване
200 гр. фурми
200 гр. кафява захар
200 мл. прясно мляко + за заливане
1 с.л. смес от подправки (канела, карамфил, индийско орехче и др.)
2 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. екстракт от ванилия
1 шепа карамелени бонбони
лимонов сок
пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса°C  (160°С с вентилатор). Намаслете тава с размери 20 х 30 см и я покрийте с пергаментова хартия. Сложете фурмите и млякото в малка тенджерка да кипнат. Отдръпнете от огъня и оставете настрана за 15 минути да се охладят.
Разбийте сместа с фурмите на пюре с кухненски робот и я прехвърлете в широка купа. Добавете маслото, брашното, кафявата захар, бакпулвера, яйцата, подправките и ванилията. Оставете настрана, докато приготвяте ябълките.
Разрежете ябълките на четвъртини и почистете сърцевината. Нарежете ги на тънки резени и ги поръсете с лимонов сок. Разбийте с миксер тестото, докато стане гладко, и го разпределете в тавата. Подредете отгоре резените ябълка в три редички, като ги застъпвате. Печете 45-50 минути, докато боднато дървено шишче започне да излиза чисто. Охладете върху решетка.
Сложете карамелените бонбони в малка тенджерка, полейте ги с прясно мляко и ги разтопете внимателно, като разбърквате. Поръсете ябълковия сладкиш с пудра захар и го полейте с карамелен сироп. Нарежете на квадрати.

Еврейски ябълков кейк
Скрит текст:
Продукти:

За ябълките:

6 ябълки
5 с.л. захар
1 с.л. канела

За блата:

4 яйца
2 3/4 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. орехи (по желание)
1/4 ч.ч. портокалов сок
1 с.л. бакпулвер
2 1/2 ч.л. ванилия
1 ч.л. сол

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса°C. Намажете форма за кекс. Обелете и почистете от сърцевината ябълките. Нарежете ги на парчета. Разбъркайте ги с канела и захар и ги оставете настрана.
Разбъркайте брашното, бакпулвера и солта в голяма купа. В отделна купа разбийте заедно маслото, портокаловия сок, захарта и ванилията. Смесете мокрите съставки със сухите, след това добавете яйцата едно по едно. Уверете се, че всички съставки са се обединили.
Изсипете половината от тесто в подготвената тава. Разстелете половината от ябълки над него. Изсипете останалото тесто върху ябълките и подредете останалите ябълки на върха. Печете около 1 1/2 часа или докато тестер излезе чист. Охладете напълно преди да прекарате нож между кейка и формата, и да извадите върху поднос.

Лек пай с ябълки
Скрит текст:
Продукти:

10 бр. ябълки
1 бр. лимон (сока и кората)
4 бр. кори за баница
200 мл. вода
25 гр. филирани бадеми
3 с.л. течен мед или сироп от агаве
1 с.л. царевично брашно
4 ч.л. олио
1 ч.л. смесена подправка (канела, карамфил, джинджифил)
обезмаслено кисело мляко или нискомаслен ванилов млечен сладолед

Приготвяне:

Обелете, почистете и нарежете плодовете на едри парчета. Сложете ги в голяма тенджера заедно с лимоновия сок, меда, смесената подправка и 200 мл. вода. Похлупете и сложете на котлона. След като заври, отхлупете и бъркайте 5 минути, докато ябълките омекнат. С решетъчна лъжица прехвърлете 3/4 от плодовете в тавичка за пай.
Похлупете и варете останалите плодове още 4-5 минути, за да омекнат, и намачкайте на пюре. Разбъркайте 1 с.л. от него с брашното на гладка паста. Сипете в тенджерата и бъркайте, докато заври отново и се сгъсти. Полейте със сместа плодовете и разбъркайте. Загрейте фурната на 180 градуса°C  (160°С с вентилатор).
Намажете всяка кора с по 1 ч.л. олио. Поръсете с бадеми и притиснете, за да залепнат. Намачкайте корите и ги сложете върху пая. Печете 20-25 минути, докато стане кафяв и хрупкав.
Руло с ябълки
Скрит текст:
Продукти:

За блата:

4 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
2 с.л.  олио
1/2 ч.л. бакпулвер

За плънката:

3 големи ябълки
захар
канела

За поръсване:

пудра захар или какао

Приготвяне:

Голямата тава от фурната застилате с хартия за печене. Приготвяте пълнежа като ябълките настъргвате и разпределяте на тънък слой в тавата. Наръсвате с малко захар и канела.
Отделно разбивате яйцата и захарта до побеляване. Добавяте олиото на тънка струйка. Брашното пресявате отгоре с бакпулвера и разбърквате внимателно с лопатка. Тестото наливате на тънък слой върху ябълките, така че да ги покрие равномерно.
Блата печете в предварително загрята до 180 градуса°C фурна за около 25-30 минути. Проверявате с клечка за зъби. Изпечения сладкиш обръщате върху леко посипана с кристална захар кърпа, хартията отстранявате и навивате на руло. Оставяте да се охлади и поръсвате с пудра захар.                                                               
Ябълков кекс с орехи и петмезена глазура
Скрит текст:
Продукти:

За блата:

4 яйца
3 ябълки
250 мл. олио
300 гр. брашно
140 гр. тъмна кафява захар
100 гр. орехи (едро нарязани)
50 гр. светла кафява захар
1 ч.л. смляна канела
1/2 ч.л. сода бикарбонат

За глазурата:

200 гр. пълномаслено кремообразно сирене
100 гр.  краве масло
50 гр. тъмна кафява захар
1 с.л. петмез (маджун)

Приготвяне:

Загрейте фурната на 150 градуса°C  (130°С с вентилатор). Сложете брашното, канелата, содата и двата вида захар в голяма купа. Разбъркайте добре. Добавете олиото, яйцата и ябълките и разбийте на тесто. Сложете орехите и разпределете сместа поравно в две 20-сантиметрови кръгли форми. Изпечете блатовете за 45 минути или докато при пробождане с дървено шишче в средата то започне да излиза чисто. Оставете ги да изстинат няколко минути във формите, извадете ги и ги охладете напълно върху решетка.
Разбийте съставките за глазурата до получаването на гъста смес. С половината намажете горната страна на единия блат, залепете върху него другия и разпределете останалата глазура върху него.
Ябълкова тарта
Скрит текст:
Продукти:

За блата:

250 гр. готово многолистно тесто
550 гр. десертни ябълки
2 с.л. пудра захар
брашно за поръсване

За глазурата:

1 с.л. кайсиев конфитюр
1 с.л. вода

За пюрето:

400 гр. десертни ябълки
3 с.л. ябълков сок
1/2 ч.л. ванилов екстракт

Приготвяне:

Сложете ябълките за пюрето в съд и ги задушете на тих огън, покрити с капак, за около 20-25 минути, докато омекнат. Свалете от огъня и направете на пюре с вилица. Добавете ваниловия екстракт и охладете.
Застелете тава за печене с хартия. Загрейте фурната до 220 градуса°C. Разточете тестото на леко набрашнена повърхност, като се стремите да го направите кръг с диаметър 33 см. Прехвърлете върху тавата за печене. Подвийте ръбовете на тестото, за да оформите борд. Разпределете охладеното ябълково пюре до ръба. Като започнете от външната страна, подредете резените ябълка, като леко ги застъпвате. Поръсете 2 с.л. пудра захар.
Печете 20 минути, докато ябълките омекнат. Поръсете с останалата пудра захар и върнете във фурната за още 5 мин.
Смесете конфитюра с 1 с.л. вода и намажете върху ябълките и ръбовете на сладкиша, за да го глазирате.
Да ти е сладко Simple Smile

# 13
  • Мнения: 5 992
Страхотни сте! Много благодаря на всички за разнообразните рецепти. Simple Smile

# 14
  • София
  • Мнения: 11 666
Пепи, благодаря! Записах се.
Момичета, много бих искала да си купя такава форма, търсих но не откривам, някой да знае къде да си поръчам. Този Флан го направих онзи ден и е разкошен, тя Пепи го е видяла вече, но в кейкова форма, някак си не е толкова красив, това също е от значение, а и  за други  сладкиши ще ми е необходим. Благодаря ви!
Скрит текст:

Крем брюле - за тази другарка която попита

http://recepti.gotvach.bg/r-74359-Крем_Брюле_с_бял_шоколад

и обикновен - http://recepti.gotvach.bg/r-53979-Крем_Брюле_от_моята_кухня

Общи условия

Активация на акаунт