ОТслабвате или дебелеете по време на пости ?

  • 6 746
  • 63
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 1 401
Моите килограми са същите каквито бяха и преди поста. Тъй като прочетох, че бялото брашно е вредно и е хубаво да се яде пълнозърнесто - започнах да търся такова във всичко(хляб, спагети). Сладки неща като вафли направо съм ги зачерканала. Ям ризото(макар, че вътре има масло). Преотркрих фалафелите(защото са с нахут). На обяд сме все някъде в заведение и е мн трудно човек да се нахрани там.Салатите са малко и за да се нахраниш трябва да си поръчаш поне две. Осъзнах, че да ядеш здравословно първо е скъпо, второ е мн трудно. Спрях бялата захар и я замених с трастикова. Идеята на постите е точно здравословна, но не да се набляга на хляба и въглехидратите и да се търсят заместители (особено маргарин) . Трябва да се ядат зеленчуци в огромни количества и нещо бобено/ориз/ядки/ .

Последна редакция: чт, 01 мар 2018, 12:08 от wantmenow

# 16
  • Мнения: X
Бяло или пълнозърнесто брашно, все тая, еднакво вредни са.
Същото е със захарта, бяла/кафява/тръстикова, все е захар, за тялото няма значение откъде идва.За него си е захар.Същото е и за меда, агавето, кленовия сироп....
Та, или без захар изобщо, или просто си яжте бялата, поне е по-евтина.

# 17
  • Мнения: 64
Да! Булгурът и елдата не са толкова въглехидратни (особено елдата) и съдържат много витамина, на всичкото отгоре и засищат! Simple Smile Иначе на мен също ми се хапват много ядки... Които в крайна сметка са въглехидратни и високоенергийни. Също се опитвам да се движа повече, за да изразходя. Все пак това са полезни въглехидрати...не са от чипс, зрънчовци и всякакви джънкове Simple Smile

# 18
  • Мнения: X
Ядките са по-скоро мазнинни...
орехи:м-65, в-14
бадеми:м-51, в-20
лешници:м-62, в-18

# 19
  • Мнения: 2 695
Не приемам чак такова анатемосване на хляба. Като че ли Светите Отци са яли само тофу, агаве и авокадо всеки ден Sad

# 20
  • Мнения: 290
Не приемам чак такова анатемосване на хляба. Като че ли Светите Отци са яли само тофу, агаве и авокадо всеки ден Sad
именно! да ядеш сух хляб си е било признак на сиромашия и скромност. Но наистина от него пълнея. иначе аз МНОГО обичам хляб, и го смятам за най-християнската храна. Аз ям само и единствено черен хляб от дете, никога не съм обичала бял. Мъжът ми частично ме саботира, защото за да ми помага уж, купува много веган калорични неща, даже и вегански шоколад, аз разбира се не бих го яла, но просто споделям трудностите.  Накарах го вчера да изяде целия хляб вкъщи, за да не се изкушавам.


момичета засега мисля, че ще се откажа до максимум седмица. на инат го правя, но просто не ми харесва.

 прави сте, ще гледам да не ям хляб. Целта на поста все пак е въздържание, телесно и духовно, та ще се въздържам от хляб, който уж е най-християнската храна.

 За днес си купих тофу и зеленчуци, и протеинов веган шейк както и бадемово мляко. Мисля от част от зеленчуците да си направя бистра супа. Въпросът е, че аз съм противник на тофуто, заради хормоните  ГМО и прочее.

Последна редакция: чт, 01 мар 2018, 14:15 от andstillirise

# 21
  • Мнения: 64
Аз все повече си мисля, че не е проблемът в това, че ядем хляб, дори и бял, а какъв точно хляб ядем.

# 22
  • Мнения: X
Аз все повече си мисля, че не е проблемът в това, че ядем хляб, дори и бял, а какъв точно хляб ядем.
Именно!
Днешния хляб, особено масовия фабричен, няма абсолютно нищо общо с хляба, кой са яли нашите баби, какво остава за Светите отци.
Апропо, те най-вероятно са яли "хляб" направен от счукани семена и зърна.Кой днес яде подобен "хляб"?!

Аз помня белия хляб, който съм яла като дете.И той няма нищо общо с днешното подобие на хляб.Хлябът отпреди 30-40 години беше твърд, по-сбит, стегнат и спокойно се наяждаш с 1 филия към храната.Днешната филия можеш да я сгънеш и да я изядеш на една хапка.

# 23
  • Мнения: 290
в България се ползва мека пшеница, струва ми се. Но аз и от немския хляб дебелея, а той уж е с твърда.

Мисля да включа от следващите дни и супи от киселец коприва такива зелени пролетни неща.

# 24
  • Мнения: 2 695

Апропо, те най-вероятно са яли "хляб" направен от счукани семена и зърна.Кой днес яде подобен "хляб"?!
Аз си меля жито и с полученото брашно си меся хляб. Няма нищо сложно в това. Хляба наподобява черния хляб от едното време, много е вкусен. А между другото от това брашно се получава чудесна грис-халва.

# 25
  • Мнения: 64

Апропо, те най-вероятно са яли "хляб" направен от счукани семена и зърна.Кой днес яде подобен "хляб"?!
Аз си меля жито и с полученото брашно си меся хляб. Няма нищо сложно в това. Хляба наподобява черния хляб от едното време, много е вкусен. А между другото от това брашно се получава чудесна грис-халва.


От доста време се каня да си купя хлебопекарна...
А ти как си мелиш житото?

# 26
  • Мнения: 2 695
На село го даваме на едни съседи, имат машина, но не мога да ти кажа каква точно е.
И аз мислех за хлебопекарна, но се страхувам, че тогава прекалено голямо количество хляб ще се изяжда Yum, а така като си го меся хем по-трудоемко, хем по-малко.

# 27
  • Мнения: 290
можеш ли да обясниш процедурата за невежи? не става ли с машинка за кафе да се мели?

# 28
  • Мнения: 2 695
Ами не знам каква е точно машината им. Била на различни степени за мелене, тази за моето брашно била най-ниската. Лично не съм я виждала.

В машинката за кафе съм пробвала да меля нахут, исках да направя нахутено брашно. Но толкова бавно се случваше всичко, не издържах и се отказах. За жито не съм пробвала, но най-вероятно и там ще е много бавен процеса.

Сега разглеждах за каменни мелници за брашно. Доста скъпички са, но отзивите за тях са добри.
https://www.freshmarket.bg/grinders

Тези предполагам, че ще го смелят много финно. Моето брашно, това което ми мелят, е тип пълнозърнесто, доста по-едро и хляба е по-сбит и не толкова бухнал.

# 29
  • Мнения: 2 695
Ето да покажа какъв е хляба

Общи условия

Активация на акаунт