Коледа 2015 - 2

  • 67 402
  • 566
  •   1
Отговори
# 555
  • София
  • Мнения: 974
Аз ги меся в машината, но пека във фурната.

# 556
  • гр.София
  • Мнения: 2 755
Момичета моля за помощ. Направих тесто за меденките от Джема. Но изобщо не става за работа,много лепкаво,прекалено течно,въобще неможе да се изреже фигурка от него. Кое може да е причината,спазих всички пропорции. Миналата година ги правих,но нямах такъв проблем.

# 557
  • София
  • Мнения: 974
Сложи го в хладилник поне за час, би трябвало да стегне.

# 558
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
Момичета моля за помощ. Направих тесто за меденките от Джема. Но изобщо не става за работа,много лепкаво,прекалено течно,въобще неможе да се изреже фигурка от него. Кое може да е причината,спазих всички пропорции. Миналата година ги правих,но нямах такъв проблем.

Добави още брашно. Пропорции точни трудно се дават. Ако яйцата са по-големи и медът по-течен ще поемат повече брашно. Освен това важен фактор е и влажността на брашното. Затова се гледат не грамажи, а консистенция на тестото. Peace Аз не помня да съм давала точен грамаж на брашното а само около еди си колко грама. Може и да съм посочвала някъде колко ми е отишло на мен, но в моята рецепта по принцип е брашно, колкото поеме.

А някоя от вас правила ли е коледен щолен в хлебопекарна и ако може да сподели рецепта?

Да, аз съм месила, рецептата не е специална, просто гледай грамажите да отговарят на капацитета на машината ти. Peace
Дрезденски щолен:


Добавките обаче - на ръка, защото от бъркалката се размазват стафидите, не ми харесва, тестото става тъмно от тях.

Последна редакция: чт, 20 окт 2016, 08:29 от Джемма

# 559
  • Мнения: 4 097
Събота и неделя и аз ще пробвам да правя щолен, за първи път ще ми е 😊 , също така и Бостънски коледни сладки ще приготвя.

# 560
  • Мнения: 373
Благодаря, Джемма! А има ли някаква философия при печенето на щолена: Коя програма използвате - с вентилатор, горна и долна фурна и на кое ниво на фурната? Питам, защото някои неща ми се получават или с твърда кора или пък спада!
Ако може някой да обясни и по принцип на какви програми и кое ниво пече - меденки, кексове, пити, че то с тези съвременни фурни...преди включваш горен и долен реотан, а сега се чудя на коя ще е най-добре.

Последна редакция: чт, 20 окт 2016, 10:13 от danibor

# 561
  • София
  • Мнения: 9 850
Аз съм със стара фурна и само се ядосвам...
Сега, като бяхме на гости, модерна фурна - градусите ясни и лесни, вентилатор, таймер - ми, рай! Отдавна съм намислила да сменяме фурната, ама дали и кога - не е ясно!

# 562
  • Мнения: 272
На мен от както застудяване ми е коледно.До сега не съм се включвала,само попивах.Но тази година ми се иска да опитам да направя част от вашите вкусотии.До сега пробвах на 2пъти да правя меденки,но на вкус ги докарам,но стават на камък.Пробвах с резени ябълка но си стоят на камък.Сега ми се иска някоя изпитана рецепта но имам непоносимост към лактоза и не мога да хапвам маслени неща.Ако някоя има рецепти за сладки без масло,бих се радвала да сподели.

# 563
  • гр.София
  • Мнения: 2 755
Меденките станаха един път,както и преди де  Heart Eyes Излязоха 30бр(защото неможах да режа с фигурки и ги правих на ръка),и днес вече няма.
Пекох ги точно 10мин,меки и страааашно вкусни. Само последен въпрос,тестото по принцип ли е такова лепкаво,буквално залепя по пръстите преди да го посипя с брашно,или грешката е в моя телевизор?

# 564
  • Русе
  • Мнения: 5 233
На мен от както застудяване ми е коледно.До сега не съм се включвала,само попивах.Но тази година ми се иска да опитам да направя част от вашите вкусотии.До сега пробвах на 2пъти да правя меденки,но на вкус ги докарам,но стават на камък.Пробвах с резени ябълка но си стоят на камък.Сега ми се иска някоя изпитана рецепта но имам непоносимост към лактоза и не мога да хапвам маслени неща.Ако някоя има рецепти за сладки без масло,бих се радвала да сподели.

http://ipeychev9.blogspot.bg/2015/12/blog-post_22.html

# 565
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
Благодаря, Джемма! А има ли някаква философия при печенето на щолена: Коя програма използвате - с вентилатор, горна и долна фурна и на кое ниво на фурната? Питам, защото някои неща ми се получават или с твърда кора или пък спада!
Ако може някой да обясни и по принцип на какви програми и кое ниво пече - меденки, кексове, пити, че то с тези съвременни фурни...преди включваш горен и долен реотан, а сега се чудя на коя ще е най-добре.

Аз пека на първо ниво , с вентилатор.



http://djemma.snimka.bg/cooking/drezdenski-shtolen.635076.all

# 566
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777




Здравейте момичета и заповядайте в новата тема - Коледа 2016 
   
bouquet

Общи условия

Активация на акаунт