Старите бабини рецепти

  • 59 368
  • 117
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 9 052
триеницата прили4а малко на немското шпетцле или се бъркам. И те правят тесто, което после варят в солена вода и соса прили4а малко
http://www.essen-und-trinken.de/rezept/5481/grundrezept-spaetzle.html#

# 91
  • Вече на село
  • Мнения: 569
триеницата прили4а малко на немското шпетцле или се бъркам. И те правят тесто, което после варят в солена вода и соса прили4а малко
http://www.essen-und-trinken.de/rezept/5481/grundrezept-spaetzle.html#

Както вече писах, аз не съм правила, но като гледам това тесто, трудно ще станат "грахулки" от него.

# 92
  • София
  • Мнения: 1 524
Трахана (Tarhana corbasi)

Продукти:

За тестото на трахната:

Скрит текст:
500 гр. домати
5-6 червени чушки
3 моркова
2 глави лук
2 кг. брашно
1 мая за хляб
1 ч.ч. грис
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. сминдух
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. риган
1 ч.л. копър
1 ч.л. магданоз
1 ч.л. целина
1 ч.л. сух чесън
2-3 с.л. сол

За трахната:

Скрит текст:
400 мл. вода
1 с.л. трахана
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
2-3 с.л. масло или олио
2-3 филийки стар хляб

Приготвяне:

Скрит текст:
Нарежете зеленчуците на едри парчета, залейте ги с вода (два пръста над тях) и ги сварете. След като се сварят, ги изчаквате малко да изстинат, пасирате ги с пасатор и прибавяте солта, 1 ч.ч. грис, подправките, маята и брашното.
Месите твърдо тесто, което оставяте да втаса в по-голям съд.
Първия ден го омесвате 3-4 пъти, а следващите дни - по веднъж на ден.
На четвъртия ден разкъсвате тестото на малки парченца и поставяте върху покривка да съхнат. Обръщате и ги поръсвате с малко брашно.
Изсъхналите парченца настъргвате на ренде и готовата трахана се оставя да изсъхне напълно. Съхранявате в сухи буркани или във фризера в кутии.
Сложете водата да заври с малко сол и поставете в нея размитата в малко вода трахана. Оставете да се вари за около 10 минути, докато сместа се сгъсти. Препечете филийките стар хляб и го начупете в купа за сервиране. Добавете подправките - черен пипер, чубрица и др.
Нагорещете маслото или олиото и запържете в него червения пипер. Вземете 1-2 черпака от сварената трахна и прибавете в запръжката. Върнете запръжката в сварената трахана. Заливате хляба с готовата смес и изчаквате около 5 минути, за да поеме.

Триеница каша

Продукти:

Скрит текст:
200 гр. брашно
50 гр. нарязани орехи
50 гр. масло
50 мл. ледена вода
50 мл. олио
1 л. вода
1-2 филии сух хляб
захар
сол

Приготвяне:

Скрит текст:
От брашното и ледената вода правите трохи като претривате прашното през ръцете.
Слагате в дълбока тенджера литъра вода да заври и я подсолявате. Добавяте трохите и варите до готовност 10-15 минути на умерен огън.
Сухият хляб го нарязвате на малки парченца и го запържвате в маслото и олиото или го обърквате в тях и го слагате във фурната да се запече до златисто.
Готовата триеница разсипвате в купички или дълбоки чинии и гарнирате със захар на вкус, хлебните парченца и нарязаните орехи.

# 93
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
триеницата прили4а малко на немското шпетцле или се бъркам. И те правят тесто, което после варят в солена вода и соса прили4а малко
http://www.essen-und-trinken.de/rezept/5481/grundrezept-spaetzle.html#

неее, няма нищо общо....
траханата се суши на слънце, стрива се и се прибира в платнени торбички. после се вари при консумация. т.е. "нормалното" състояние е сухо като при спагетите и при нужда се вари.

# 94
  • Мнения: 114
Миналата седмица, след години канене, нааааай-накрая се реших да направя прасковки по рецептата на баба, страшно сполучливи и лесни се оказаха!

http://www.supichka.com/2016/01/praskovki.html

# 95
  • Мнения: 1 110
Благодаря за темата Simple Smile, чудесна е идеята за нея.

Едната ми баба правеше страхотна рибена чорба, която беше напълно бистра и се ядеше студена с оцет и дивисил. Винаги я правеше от филета цаца или попчета.

Това ми прилича на рибарската чорба, която се ядеше и в нашето рибарско селище.
Не препоръчвам да се ползва цаца. Не е възможно рибата да се изчисти добре и винаги ще има лек горчив вкус.
Ще напиша рецептата, така както моята баба я приготвяше. Всъщност приготвянето на бульона е по-скоро запазена мъжка (рибарска) територия Simple Smile. Нещо като "свещенодействие" над улова  Grinning.
За да стане хубав и ароматен бульон е добре да се ползват повече от два вида риба. Най-ароматна става с попчета (като задължително се слага и част от хайвера), илария (морска кефалова риба), лефер или друга хищна морска риба. Необходимо е рибата да е цяла, т.е. да не са отделени костите й. Филето няма да овкуси и обогати достатъчно бульона.
В голям и дълбок съд се завира вода (поне 2 л.), с нарязана голяма глава лук, скилидка чесън необелена (по избор), стръкове лющян (девисил). След завиране се добавят всички видове риба. Мъжете обикновено варят всеки вид отделно, за да се предотврати нежелано разпадане на рибата в бульона (всяка си е с различно време за приготвяне). Щом рибата изплува е готова за вадене.
След сваряване на месото се добавя фино смляно доматено пюре. Чорбата се застройва само с жълтък (по желание). Сервира се с обезкостената риба в отделен съд, за да може всеки да си слага колкото иска. Задължително се поръсва със ситно нарязани листа от лющян.
Към чорбата се приготвя саламура (сос), който се състои от остри подправки като пресован чесън, люта чушка и винен оцет. За да не е силно концентриран го разреждаме с 4-5 супени лъжици от бульона.
Студена лятно време е превъзходна Simple Smile.

# 96
  • Мнения: 2 760
ЖДК, радвам се, че ти харесва темата  Hug

От кой край на черноморието е тази рецепта? Като чета "лющян" (джоджен за хората от вътрешността), предполагам северното?

# 97
  • Мнения: 4 303
ЖДК, радвам се, че ти харесва темата  Hug

От кой край на черноморието е тази рецепта? Като чета "лющян" (джоджен за хората от вътрешността), предполагам северното?
Лющян е девисила.

# 98
  • Мнения: 1 110
Annabelle*, да, от северното  Simple Smile.
При нас гозбите не са сложни, с малко съставки, но пък са много вкусни.
Извън нашето черноморие, подобна чорба съм срещала да се предлага и в Русе.

# 99
  • Мнения: 2 760
ЖДК, радвам се, че ти харесва темата  Hug

От кой край на черноморието е тази рецепта? Като чета "лющян" (джоджен за хората от вътрешността), предполагам северното?
Лющян е девисила.

Голяма съм бяла птица, така е  Embarassed От години не живея в този край и съм забравила. На джоджена казват гюзум.

# 100
  • Мнения: 9 052

Голяма съм бяла птица, така е  Embarassed От години не живея в този край и съм забравила. На джоджена казват гюзум.

къде викаха на магданоза мерудия?

# 101
  • Мнения: 4 303
Май в Централен и Западен Североизток.

# 102
  • София
  • Мнения: 12 011
Май в Централен и Западен Североизток.


Западен Североизток? newsm78

# 103
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Прекрасна тема, върна ме в детството.
Благодаря на авторката bouquet

Моята баба правеше невероятен зелник с кори печени на печката, качамак с овче сирене, пръжки и масло, което приготвяше сама. Пълнено печено агне и прасенце на пещ. Страхотна картофена манджа, гъби на жар и невероятна содена питка опечена в пепелта на огнището. Е колко пъти съм се опитвала да направя такава пита никога не съм се доближила и милиметър до нейния вкус.

# 104
  • Русе
  • Мнения: 5 264
Прекрасна тема, поздравления!
Ето една рецепта от моята баба, лека й пръст.


Сладка каша от брашно



Продукти: 1 и 1/3 ч.ч. /200мл./ бяло брашно, 500 мл вода, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия, 2 с.л. мед, 30 г краве масло.
Начин на приготвяне: Предварително се приготвя сироп от водата, захарта, меда и ванилията. Вари се около 10 мин. на умерена температура и се оставя да изстине, но не напълно, а да е леко топъл.
В тенджера /тиган/ с дебело дъно на умерена температура се запича пресятото брашно докато покафенее леко. Бърка се постоянно. После постепенно заливаме с топлия сироп, бъркайки с телена бъркалка, да не се получат бучици. Бърка се до гладка смес и леко сгъстяване. Прибавя се маслото и отново се бърка до еднородна смес. Отнема се от огъня.
Разпределя се в чинийки /чашки/ и оставя да изстине няколко часа на студено да стегне. Може да се пропусне тази процедура и да се консумира непосредствено след изстиването – около 20 мин.

Общи условия

Активация на акаунт