Старите бабини рецепти

  • 59 378
  • 117
  •   1
Отговори
# 15
  • постоянно
  • Мнения: 7 123
Сладкото от тиква се казваше рачел и беше амейзинг 😍😛😜

# 16
  • Мнения: 9 052
и на мен липсват

# 17
  • Мнения: 2 653
Гъсеничките...мислех, че им имам рецептата, но се оказа, че е била за Гъбките. Fervor, имаш ли им рецептата?

Едва успях да събера няколко рецепти от баба, други се опитвам да намеря по форумите, а трети по усет се опитвам да докарам. Поради тази причина съм намислила да подаря по една готварска книжка на децата си, правена от мен с техните любими неща. Вместо да си предаваме през поколения тефтери с рецепти, сега поне е лесно има фото-книги и подобни удоволствия.

Просеник-царевично брашно, хладка вода, сол, олио. Всичко е на око, прави се гъста каша и се разстила в намазнена тавичка. С мокри ръце или мокра шпатула се заглажда и се намазва с малко мазнина. Пече се до готовност и става вкусно хрупкаво нещо, което може да се хапва с масло, сирене и шарена сол. Върви чудесно с чорба от коприва.

Баба правеше и една яхния с арпаджик. Но тогава не я оценявах, а сега само се облизвам при мисълта за нея.
Тиквеник- хрупкав с точени от нея кори, както и баницата с точени кори. Учеше ни да правим кори, да месим питка(содена). Но не мога да направя сега такава содена питка. Нейните бяха едни бели, плътни и с фина структура.
Тайна за кюфтенца- лук+ чесън и хлябът накиснат в пр. мляко.
Божественият боб и чушките, пълнени с боб за Бъдни вечер.
И яйце на хартия, върху печка на дърва.

# 18
  • София
  • Мнения: 1 524
Това е любимата бабина рецепта за зимата
Попска яхния със свинско и сини сливи
Продукти:
Скрит текст:
500-800 гр. свинско месо (плешка)
500 гр. сушени сини сливи
250 гр. дребни лукчета (арпаджик или балучка)
4 големи глави лук
1 глава чесън
1 морков
800 мл. гореща вода
400 мл. бульон
100 мл. (1/4 ч.ч.) червено вино
100 мл. (1/4 ч.ч.) олио
6 с.л. брашно
4 с.л. захар
2 с.л. доматено пюре
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
1 дафинов лист
10 зърна черен пипер
5 зърна бахар
сол на вкус
Приготвяне:
Скрит текст:
Нарежете месото на кубчета, посолете и подправете. Почистете арпаджика, лука, чесъна и моркова. Накиснете сушените сливи в гореща вода, докато набъбнат.
Запържете месото в подходяща тенджера с олио от всички страни да се запечата. Пържете до златисто за около 15 минути. Извадете го.
В същата тенджера запържете лука, нарязан на полумесеци, моркова нарязан на кубчета, арпаджика и чесъна. Добавете 1 к.ч. вода.
Задушавате за 2-3 минути.
Прибавете червения пипер, доматеното пюре и 3 с.л. брашно. Разбъркайте добре. Залейте с виното и задушете 2-3 минути, докато алкохолът се изпари.
Добавете черния пипер, дафиновия лист, бахара, чубрицата, захарта и солта.
Разбъркайте добре и добавете топлата водата и топлия бульон. Покрийте с капак, намалете котлона и оставете да къкри на тих огън. Гозбата варите около 1 час, като от време на време разбърквате.
Когато месото се къса и лукът омекне, изваждате дафиновия лист и добавяте сините сливи. Оставете да покъкре още 10 минути.
В това време останалото брашно запечете в суха касарола. Добавете 3 с.л. олио при брашното и разбъркайте. Долейте по малко от бульона в брашното и готовия сос  върнете при месото. Оставете да покъкри. Махнете от котлона.

П.П. Месото може да бъде и телешко или дивеч.
Лятната бабина рецепта
Доматена манджа
Продукти:
Скрит текст:
1 кг. червени домати
4 глави стар лук
2 чушки червена капия
4 чушки зелена севрия
3 с.л. олио
2 с.л. брашно
1 с.л. захар или мед
1 ч.л. червен пипер
1 връзка магданоз
2 скилидки чесън
сол
Приготвяне:
Скрит текст:
Лука, обелените домати и чушките нарязвате на едро.
В олиото задушавате лука и чушките за 2-3 минути.
Прибавяте брашното и червения пипер, разбърквате и изсипвате нарязаните домати.
Изчаквате да заври, затваряте капака на тендежрата и оставяте да къкри на тих огън 15 минути.
Прибавяте смачкания чесън разбърквате и оставяте за 2 минути.
Поръсвате със ситно нарязания магданоз и затваряте тендежрата да се задуши 2-3 минути.

# 19
  • Мнения: 814
Баба ми правеше коприва с яйца и сирене,много я харесвах.

# 20
  • Мнения: 7 325
Преди 13 год. със синът ми 3 - 4 год. тогава отиваме на село. Казвам на баба - бабо дай му една филия с лютеница да вечеря. Тя ми отговаря - а, ще направя набързо една супичка. Аз - аз не искам, супи не ям. Тя - ми добре, тогава ще приготвя малко само за него. Детето успя да хапне една малка купичка, дори за нея не остана, заради тази дето супи не яде. Зеленчуците и бяха от градината, а месото от буркан от нейните пилета. Баба беше готвачка в детската градина, готвеше здравословно и вкусно. Имам страхотни спомени, хубави плодове и зеленчуци от градините, печени агнета в пещ, миризма на ливади, страхотни баници с домашно приготвени кори ...  cry

# 21
  • Мнения: 2 653
...
Имам страхотни спомени, хубави плодове и зеленчуци от градините, печени агнета в пещ, миризма на ливади, страхотни баници с домашно приготвени кори ...  cry
Май на там върви темата и аз си поревах.

# 22
  • Пловдив
  • Мнения: 5 034
Любими рецепти от моята баба: яхния от нахут с кисело зеле, катми на сач, тахан с пчелен мед, питка с мед и тахан, тиквеник, домашна баница със сирене с точени кори, домашна юфка, печено върху хартия на печката сирене/яйце, рачел, ошав, печена тиква на парчета във фурната, гьозлеми със сирене, биволско кисело мляко/масло, катък, мекици със сирене, картофена каша, каша със сирене, доматена каша, пържени чушки/тиквички/патладжани с доматен сос, маслини с ориз, гъби с ориз, лапад с ориз, доматена супа, супа от лапад, яйца по панагюрски, имамбаялдъ, боб със свински крачета, свинско с праз във фурната,...
Странджа -Сакар.

Последна редакция: чт, 22 окт 2015, 16:04 от *Бенджи*

# 23
  • постоянно
  • Мнения: 7 123
Домашна юфка , на ръка точена,  сушена на слънце на големи чаршафи пред къщата . Пръстите си облизвахме.
Пиперка от градината пълнена със сирене.
Баба биеше масло сама 😢😍

# 24
  • Мнения: 318
Дърпан тутманик(коричките ммммм..).
Като нямаше време обираше де що нещо от градината и правеше бъркано с домати.
Каша - бяла с чушки. А от домашно пиле каква супа правеше...
Червена манджа с много домати и пресечено яйце.
Или супа със сирене, ама с домашните картофи и чушки.
Уффф как съм била малка и не съм се научила.
А майка не е била покрай нея и тя да се научи. Сега се опитваме по спомен да ги правим тия неща, ама не са същите.
То пък от боклук продукти какво да сътвориш, явно там е било разковничето.

# 25
  • Мнения: 9 052
Сетих се за пилешкото фрикасе с пресни гъби, като в соса слагаше лимон и чесън.
Как не се пресичаше белия сос от лимона?

# 26
  • На брега на реката
  • Мнения: 4 361
Нямам рецепта за гъсеничките, но ще я питам.
Сетих се и за сладкото от динени кори. Но кой ти смее да приготви такова с тия гадни купешки дини.

# 27
  • Испания
  • Мнения: 37 503
Страхотна тема. Поздравления!  bouquet

Надявам се тук да открия бабини рецепти с описание на продуктите и приготвянето, както и снимки. Като тази:

Това е любимата бабина рецепта за зимата
...

Мисля, че и това е замисълът на Монтесори.  Peace Благодаря за чудесната рецепта.  bouquet

Аз, за огромно мое съжаление, нямах щастието в детството си да имам баби.  Sad В това отношение се чувствам ограбена от съдбата. Но пък ще черпя информация от тук.  Simple Smile

# 28
  • Мнения: 1 213
А каква яхнийка правеше ммм...- много лук,домати и от нейните кокошки и май я сгъстяваше с малко брашно.

Туршия от малки неузрели или полуузрели динки.

# 29
  • Мнения: 7 325
Дядо също готвеше, но за съжаление си отиде твърде рано. Помня правеше кебап в огромни тенджери за много хора. Варената царевица лятото също ми беше любима. Цялото село гледаше овце и правеше овче сирене ( не го харесвах ). Майка ми не готви като роднините си и аз не можах да се науча. Единственото, което и става същото като на баба е лучник. Аз не мога да го направя.

Общи условия

Активация на акаунт