За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 6-та Тема

  • 101 944
  • 739
  •   1
Отговори
# 60
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 805
Предстои ни ваканция. Започнах да разчиствам шкафове и хладилници. Не ми се ще да оставям продукти без надзор, заради евентуални проблеми-ако спрат тока, или ако не проветрявам и пренареждам да се напълни с пеперуди. Та сготвих нахут. Остана ми обаче и реших да затворя и стерилизирам. Варих около30-35 мин. Капачките хлътнаха. Обаче ми казаха, че продукти от протеинов произход често бомбират Thinking Някой има ли опит? Проверих на първа страница, но не видях подобни консерви newsm78 Или не съм гледала добре! Благодаря предварително!
  newsm78
А идеята за стъргани замразени тиквички ми хареса много! Ще пробвам.
Току що открих подтема как се консервира стар фасул ooooh! И дори съм писла тама doh Embarassed Ама мненията са толкова различни едни от други-един казва 40 мин, друг 10,а и 2 часа и половина има, но за суров стар фасул #Crazy

Последна редакция: пт, 24 юли 2015, 19:07 от danilu

# 61
  • Мнения: X
Защо ще консервираш стар зрял фасул? Имаш голямо количество сготвен или.... Зрял фасул се съхранява добре изсушен в стъклени буркани с капачки на хладно. Онзи ден готвих един фасул от 2012 г. Нито гъгрици, нито нищо, перфектен.
Замразените настъргани тиквички стават за супа и мусака. За кюфтета не ми допаднаха. Пускат много сок и кюфтетата не стават сочни и вкусни, както в сезона на тиквичките. Единствено одобрих изпържени и замразени тиквички, както и приготвени тиквени кюфтета и замразени.

# 62
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 805
Защо ще консервираш стар зрял фасул? Имаш голямо количество сготвен или.... Зрял фасул се съхранява добре изсушен в стъклени буркани с капачки на хладно. Онзи ден готвих един фасул от 2012 г. Нито гъгрици, нито нищо, перфектен.
Замразените настъргани тиквички стават за супа и мусака. За кюфтета не ми допаднаха. Пускат много сок и кюфтетата не стават сочни и вкусни, както в сезона на тиквичките. Единствено одобрих изпържени и замразени тиквички, както и приготвени тиквени кюфтета и замразени.
Тц, става въпрос за нахут. Ами защото като съм на път трябва да ям нещо. Опитвали ли сте да намерите за ядене нещо за вегани? Аз да! И няма почти никакъв избор. Или има мляко, или има масло, или сирене, или мръвка. В Лисабон навръх Нова година ядох стар фасул от купена консерва и хич не ми беше вкусен. Но пък самият празник беше невероятен. Но както и да е! Май е много късно вече, да затварям. Ще отворя поне е диният буркан да видя какво е станало Thinking

# 63
  • Мнения: 2 208
Тиквичките първо се размразяват после се прави сместа, ако сте решили, че са водни ги изцедете добре.

# 64
  • Мнения: 8 532
Търся информация за пропорциите на продуктите за лютеница в полуготово състояние т.е. какво е количеството на доматеното пюре и вече опечени чушки и патладжани.

# 65
  • Мнения: X
Дара, с готово доматено пюре ли търсиш? Предлагам ти лютеницата на Пепчо http://pep-4o.blogspot.com/2012/08/blog-post_9.html. Ако не искаш моркови, не слагай, но с тях ми е по-вкусно. Вместо доматите можеш да сложиш 3 буркана доматено пюре. Както пише и Пепчо, всичко е ориентировъчно и винаги може да се добави или намали нещо. Тези пропорции на мене ми допадат точно Simple Smile.

# 66
  • Мнения: 8 532
Проблемът е, че всичко е полуфабрикат - чушките и патладжаните са вече опечени. 1 кг сурови чушки/патладжан от рецептата с колко кг вече опечени да заменя. И 1 кг домати с колко готово пюре.
Морковите са ОК, те дават една много приятна сладост.

# 67
  • Мнения: X
Аха, сега те разбрах. Дори да сложиш всичко, което имаш, пак ще ти се получи хубаво. Патладжанът и морковите трябва да са най-малката съставна част. Доматеното пюре трябва или да е гъсто, или да сложиш по-малко, за да не стане много рядко. Като си смелиш чушките, слагаш морковите и патладжана и по малко от доматеното пюре. Бъркаш, опитваш, слагаш подправки, пак опитваш и така.

# 68
  • Мнения: 9 144
Проблемът е, че всичко е полуфабрикат - чушките и патладжаните са вече опечени. 1 кг сурови чушки/патладжан от рецептата с колко кг вече опечени да заменя. И 1 кг домати с колко готово пюре.
Морковите са ОК, те дават една много приятна сладост.

1 кг чушки, като се изпекат, обелят и отцедят от водата - остават  2/3 оот кг (ориентировъчно) Патладжана - като се изпече, обели, махнат му се семките, отцеди - наполовина .
Доматите - 1/4, че и 1/5 дори, но там зависи какви са били доматите, колко месести и водни

# 69
  • Мнения: 8 532
Пепчо, това ми стига като ориентир! Останалото - на вкус. Благодаря ти!

# 70
  • Мнения: 9 144
Моля Simple Smile и пак ще кажа, че всеки сорт/произведени продукт си има различно водно съдържание, ако е в повече водното - изваряваш повече. Ще стане  Peace при мен от години е така - полуфабрикат, защото една седмица печем патлладжан, чушки... прибираме.  Когато е готов домата - също изваряваме и прибирам.е Другата, когато си отидем - сглобяваме.

# 71
  • Мнения: 8 532
А особено когато не знаеш сорт и колко е изварявано, щото полуфабриката е от свеки Wink
Имам идея за вкуса и консистенцията. Така че тези ориентири ми стигат. А и горе долу да си определя количеството на олиото/солта/захарта.

# 72
  • Мнения: 748
Салата от тиквички

1. тиквички 4кг
2. захар  1ч.ч.
3.сол        1/2ч.ч.ч
4.копър    2връзки
5.чесън    3-4 глави
6.олио 100мл.
7.оцет 300мл.


Тиквичките се нарязват на кубчета ,като за мусака,разбъркват се със солта и захарта и се оставят да престоят 2часа.Изцеждаме ги от водата така ,че да изхвърлим водата ,но да не ги смачкаме и добавяме олиото и оцета+скилидките чесън нарязани на ситно и копър на вкус.Разбъркваме всичко и пълним в буркан.Варим само 3мин. за капачката.Поради тази причина правя само една доза,страх ме е да не се развалят ,въпреки ,че има захар.
Последно време всеки който идва в къщи иска от тази салата и за това се престраших да я пусна и тук.
Източника е една приятелка Simple Smile
Салатата не е сладка!

Не съм гледала в началото на темата дали я има тази рецепта.Моля да ме извините ,ако я има.

# 73
  • Мнения: X
Обикновено променям разни съставки, но салатата на Скела я направих точно (копъра от градината). Много вкусно се получава!  Hug

# 74
  • Мнения: 4 660
Усилено правим компоти,кисели краставици,лютеница,люти чушки.
Ракийка малко си направихме.
Останаха само мешената туршия

Общи условия

Активация на акаунт