За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

  • 82 833
  • 750
  •   1
Отговори
# 735
  • Мнения: X
Скрит текст:
С това божествено лекарство моята баба си беше увредила стомаха /язва с кръвоизлив/ и  почина ,пиеше го за сърце всекидневно. Аспирин не пия ,на деца под 13г. не е препоръчително да се дава. Децата и аз не обичаме туршии така ,че консервати от трушия рядко може да употребим.
 
Имам една книжка за туршии и там при правилно протичане на ферментацията и съхраняване при правила температура не е нужно да се слагат аспирини и тям подобни.
 Тъй като на село мазата ни ,не е точно маза ,а обособена затова стая и туршии трудно мога да издържат по този начин.
 Но преди години правих едни мариновани моркови без косервант или стерилизация и странното беше ,че станах много хубави и издържаха дълго време.
  Книгата е издадена преди 1989г ,от майка ми е и е писана от технолози.
 

# 736
  • Мнения: 2 037
пеп-чо, мерси. Ще чета.
Пробвала съм зеле с натриев бензоат, беше отвратително.
Отворих сладко от малини, правено миналата година. С фикса на Йоткер.
Мирише зле. На вкус горчи. Повече опити с такива консерванти няма да правя.
Аспиринът държи чушките, а дори не е разтворен  Thinking

# 737
  • Мнения: 9 150
Отворих сладко от малини, правено миналата година. С фикса на Йоткер.
Мирише зле. На вкус горчи.

няма да споря, но сладкото мирише на плодовете, а горчи, ако не е спазена пропоцията, или от нездравите плодовете  Peace това изрично е указано. Тези ми сладка ги ядат много хора (включително на сбирките на готвещите ни групи, а там все някой би усетил) , никой не се е оплакал от миризма, или от това, че горчи, но нищо ударено, или гнило не влиза в правенето на сладко. Както напротив някои хора правят загниващи плодове на сладко  Peace че им е жал да ги хвърлят.

# 738
  • Мнения: 2 037
Не споря. Споделям опит. Вероятно просто имат по-къс срок на съхранение.
Плодовете бяха абсолютно здрави, дори бяха био и изключително вкусни.

# 739
  • Мнения: 300
И аз си правя туршийте с доктора и сладката също/неспазвам рецептата плода е повече,захарта по малко +вода добавям ,че иначе много са желирани/,но тази година установих ,че сладка мога да приготвям и без него,правих компот от праскови с Йоткера много ни хареса ,имаше едно мъничко бурканче което бързо отворих,а и не спазих точната пропорция ,аз никога не спазвам рецепти ,все на око или променям нещо,аспирин сложих на зелените доматки ,та да попитам как пресичате зелето без натриев бензоат,имали друг начин да се спре  ферментацията

Последна редакция: пт, 14 ное 2014, 08:10 от TEMPEST

# 740
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
Здравейте!
 TEMPEST
Цитат
,та да попитам как пресичате зелето без натриев бензоат,имали друг начин да се спре  ферментацията

и аз имам същото питане ,моля Praynig

# 741
  • Мнения: 9 150
3 гр. калиев сорбат на 2 кг. зеленчук. Това е без натриев бензоат. ПАк е консервант, но не толкова миришещ и няма остатъчен вкус.  Ние не слагаме, защото хряна го държи, а ако се сетя изпратя и шепа синап на милото да пусне в зелето, като го прави.

# 742
  • Мнения: X
Сладко с ягоди правих с  доктора и не се сгъсти. Мислех че ще желира като изстине ,но не би.
За пръв път правих сладко с праскови ,когато беще още нов продукт ,пак неуспех. С ягодите викам ще му дам шанс -запазвали си формата и има вид сладкото . Явно на мен не ми се получава . Повече от 20г правя сладка и конфитюри и не съм имала провали -само с този фикс / и двата вида съм пробвала и максимално се старая всичко да е точно/. Сладкото ми от череши също беше рядко.

# 743
  • Sofia
  • Мнения: 1 064
Колко сол се слагаше на зелето за кисело зеле на литър вода?

# 744
  • Мнения: X
В стари книги пише 40 г сол, но ние слагаме 30.

# 745
  • Мнения: 633
А "сагясва" ли ви зелето и какво правите в такива случаи? На мен понякога - да, понякога - не, и не мога да разбера на какво се дължи.

# 746
  • Sofia
  • Мнения: 1 064
А "сагясва" ли ви зелето и какво правите в такива случаи? На мен понякога - да, понякога - не, и не мога да разбера на какво се дължи.
Има малко сол. Събира се сагата и се добавя толкова сол.

# 747
  • Мнения: 633
Уж всяка година го правя по един и същи начин newsm78

# 748
  • София
  • Мнения: 23
Преди време съм пила един доматен сок, който не бе варен или в буркани, а се сипваше от бутилки. Беше с вкус на сурови домати, помня че беше леко солен на вкус и баба ми го слагаше в супи и други готвени ястия. Доста по-добър от всякакви доматени сокове, които съм купувала от магазина. За съжаление вече няма как да разбера как се прави Cry Имам спомен, че го държаха в стъклени бутилки от швепс от 1 л. и отгоре имаше някакво олио или нещо такова.

Търсих в нета, но ми излизат само рецепти на подобни сокове или с варене или с аспирин, но не мисля че този беше от тях.

Някой знае ли рецептата за този доматен сок?

# 749
  • Мнения: 9 150
със салицилов прах, или с аспирин , разтворен в сока. И посолен разбира се . На литър доматен сок - 1 аспирин, а отгоре се налива олио, то не позвовяла да поема въздух.

Общи условия

Активация на акаунт