За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

  • 82 767
  • 750
  •   1
Отговори
# 720
  • Мнения: X
Благодаря много. Каква е тази мярка  250 ч.л.сол  на  10 гр.зеле бяло. Поисках лична пробвана рецепта ,а не от гугъл. Не го приемайте като неблагодарност или заяждане ,правила съм подобно в голяма тенджера преди години и нещо не ми се получи. Затова ми е ценен личен опит.
 

Сори, не погледнах мерките, защото винаги карам на око. Но принципът е този, който е описан. Няма значение в буркан или в тенджера ще е. Важно е, когато стане достатъчно кисело на вкус, да пресечеш процеса на ферментация и да преместиш на студено или да се консумира бързо.

# 721
  • Мнения: X
Пресичаш с калиев сорбат ли? Ама тя на студено ще стои в мазата .Първо на топло ли да държа да ферментира.

# 722
  • Мнения: X
Да, може на балкона или в кухнята, ако е по-хладно там. Така ще ферментира по-бързо, а после пробваш и пресичаш. Може с калиев сорбат, а ако бурканите са компотени, стерилизираш за 20 минути след завирането. Но по втория начин зелето няма да става за салата, а само за готвене.

# 723
  • Мнения: X
Има един консервант ли как се води за туршии на доктор Йоткер /то той май си е калиев сорбат /.

# 724
  • Мнения: X
Да, същото е.

# 725
  • София
  • Мнения: 102

Не, не е същото. На доктора консерванта е натриев бензоат!

# 726
  • Мнения: X
Кое е по-добро и безвредно.

# 727
  • Мнения: 2 208
Ям ли туршия с доктор Йоткер на другия ден съм подута, но не малко, много подута, за себе си съм решила никакви консерванти освен аспирин това е . Peace

# 728
  • Мнения: X
Аз прибирам нарязано като за готвене кисело зеле във фризер за готвене и отделно листа за сарми ,но имам само три малки чекмеджета и няма място.

# 729
  • Мнения: 299
Здравейте ,влизам да дам отчет,правих разядката от тиквички/някой беше пуснал рецепта/дето е с моркови,2 от бурканите ми бомбардираха ,но грешката е в мен ,бяха на топло,на другите им няма нищо,отворих да пробвам и ми хареса,става и като постна манджичка да го хапнеш,щом и на мъжо хареса и догодина ще се прави,сиропа от ягоди също стана и се хареса,за другата зимнина ще пиша като отворим,а днес ще слагаме и кис.зеле в бидон,домашните много го обичат, а забравих правих доста отдавна и тиквички в буркан за зимата да извадиш и да изпържиш ,но нищо не стана,гръмнаха в тенджерата докато ги варих с капачката надолу  и нарязано прясно зеле в буркан /само зеле някой беше писал тук/пробно и то не стана ,почна една мътна вода да събира на дъното и  си смени цвета и го хвърлих

# 730
  • Мнения: 232
Вчера напълних последните  5 компотени буркани!Правих пълнени печени камби,излязоха 4буркана!Една камбичка ми хартиса,че я хапнах-голяма вкусотия,да знаете!Не ми се печеше  още камби за последния буркан и го напълних с нарязани камби по тази рецепта:

Камби в компотен буркан

3-4скилидки чесън,клонка целина,4-5зрънца черен пипер,по 1с.л. сол и захар и 6с.л. оцет,долива се до горе с вряла вода + 1аспирин.Затваря се и се обръща!
Много вкусни и хрупкави,снощи не се сдържах и го отворих за праба  Grinning

П.П.Моля,който отговаря за качването на рецепти на първа страница да публикува тази и Царската салата!Изпитани стари рецепти са и наистина много сполучливи!  Peace

# 731
  • Мнения: 9 144
за себе си съм решила никакви консерванти освен аспирин това е . Peace

а той не е консервант  Peace по-добре си купете салицилов прах в такъв случай, защото аспирина е някакво лекарство и освен салицила има и киселина . Или ползвайте калиев сорбат , в хранителните магазини има, не зна м на коя фирма е, но и в аптеките го има

# 732
  • Мнения: 2 037
пеп-чо, тези другите в какви пропорции и спрямо аспирина по-безвредни ли са?
Какъв е проблема с аспирина? (Не че го ползвам много, но за чушките ми се налага).

# 733
  • Мнения: 9 144
не знам, но е лекарство, http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%B … D0%B8%D0%BD%D0%B0 ненапразно се пие на пълен стомах и на много опаковки предупреждават за такива. Макар че и аз ползвам, гледам да не прекалявам, правя  не повече от 15 буркана годишно, което като разпределя на ядящите хора е малко.    Салициловия прах също е лечебен, но не е в съчетание с киселината, което е по малко зло. А калиевия сорбат за мен е най-малкото зло от консервантите http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B … D0%B1%D0%B0%D1%82
но ползвам и натриев бензоат (трушиите на Йоткера и сладката, които пак са ок 10 буркана туршия и 30на бурканчета пюре сладко)  за  ~ 6 човека разпределени. Е 211 е. Но пък безалкохолни  и други консерви от магазина не ползвам

# 734
  • Мнения: 2 208
Най-божественото лекарство е аспирина, след определена възраст 40 години се ползва ежедневно за профилактика срещу маса заболявания, той е много по-различен от другите лекарства Peace. Един аспирин протект на ден върши чудеса. да вярно е за пълния стомах, когато човек има проблем с него, но консервантите са в пъти по- вредни повярвайте ми. За салициловия прах не знам , не съм ползвала. Консервантите на Йоткер лично на мене ми влияят много зле, сутрин съм подута цялата, значи нещо не е наред с тях, така е и когато ям некачествени колбаси, всеки решава за себе си. Аз за моето семейство съм решила.

Общи условия

Активация на акаунт