За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

  • 82 658
  • 750
  •   1
Отговори
# 45
  • Варна
  • Мнения: 154
Нямаше да правя нищо повече, но не устоях и направих една кофичка (8 литра) туршия с люти чушки.
Може ли да кажеш каква е тази трушия,че обичаме такива пикантни  Rolling Eyes
Аз си я правя малко на око в  осем литрова кофа от маслини. Чушките ги пробивам с дебела игла (губерка и викаме) на 2-3 места, нарязвам на кръгчета около 1,5кг моркови, обелвам 5-6 глави чесън, на дъното слагам 1 връзка целина (ние не я ядем, но е необходима за аромат), десетина зърна бахар, двайсетина- черен пипер. Напълвам до горе кофата с морковите, чесъна и чушките, слагам 1чч морска сол (предварително разтворена и прецедена), 1чч захар, 1 бутилка оцет и 2 пакетчета от синия консервант за туршии на Д-р Йоткер (преди не слагах, но така се запазва хрупкава до края на пролетта, а все пак е люта), доливам с топла вода, слагам един венец от вишневи клони и затварям с капака. Две седмици и изливам част от саламурата в едно легенче и пак я връщам обратно (нещо като при зелето)- ако е необходимо доливам малко водичка за да е пълно до горе с течност. Това е.

# 46
  • Мнения: 5
Много благодаря,тези дни ще я пробвам с половин доза,че вече се унесох с моите зимнини  Laughing

# 47
  • Мнения: 45
Даа,
Нищо ново.
Премахваме отговора, но не премахваме причината му.
Достатъчно удобно, нали ?

Дали е удобно да му сложим етикет ЦЕНЗУРА ?

Трябва ли отново да отговарям на безоснователни нападки, че съм някакъв си нещо си , а?
Махнете  и Вашето писание, в което ме споменавате, както и настоящото, за да се изчисти темата.
В обратния случай Льобон е само теория


# 48
  • Пловдив
  • Мнения: 503
По повод конфитюра от сини сливи, бихте ли ми помогнали със съвет. Тази година правихме за сефте, но тъй като мъжът ми бъркаше на огъня, а аз трябваше да приспивам детето, та стана доста гъст. Като го наляхме в буркани и изстина, се оказа мноооого гъст. Дали има някакъв вариант да се разреди?

# 49
  • В най - голямото село
  • Мнения: 1 809
Благодаря за новата тема!      bouquet
И аз уж не правя кой знае какво, но вдъхновена от тук, и печени чушки затворих, и няколко дози лесна лютеница направих.... и туршия искат мъжете.    Mr. Green
Направо си взех беля на главата.    Grinning
Може ли рецептата за лесната лютеница.   bouquet

# 50
  • Мнения: 5 435
Може ли изпитана рецепта за туршия в бидон с цели зелки, моркови и зелени домати?

# 51
  • DE
  • Мнения: 971
Стасита, може да се разреди, но дали си заслужава да отваряте пак бурканите- обратно на огън
 и пак да затваряте. Ако е добре на сладост и вкус не е проблем, че е гъстичък.
---------------------
Останаха ми доста дюли и вече не ми се занимава със сладка и компоти.
Мислих си ако ги изчистя, нарежа на парчета, сваря в подсладена вода и после замръзя плода, дали ще се получи нещо?
Дали пък няма да се скашкат след размръзяване newsm78




# 52
  • Мнения: 5
Може ли изпитана рецепта за туршия в бидон с цели зелки, моркови и зелени домати?
Аз всяка година правя обикновена туршия в бидон само с вода и сол.Нареждам си зеленчуците в бидона + 2 връзки целина(само листата) и после на всеки литър вода слагам по 35 гр.сол.Дано съм ти била полезна  Peace

# 53
  • Мнения: 5 435
Може ли изпитана рецепта за туршия в бидон с цели зелки, моркови и зелени домати?
Аз всяка година правя обикновена туршия в бидон само с вода и сол.Нареждам си зеленчуците в бидона + 2 връзки целина(само листата) и после на всеки литър вода слагам по 35 гр.сол.Дано съм ти била полезна  Peace

Друго не се ли слага освен вода и сол. Разбърква ли се, добавя ли се още вода или не? 

# 54
  • Мнения: 5
Може ли изпитана рецепта за туршия в бидон с цели зелки, моркови и зелени домати?
Аз всяка година правя обикновена туршия в бидон само с вода и сол.Нареждам си зеленчуците в бидона + 2 връзки целина(само листата) и после на всеки литър вода слагам по 35 гр.сол.Дано съм ти била полезна  Peace

Друго не се ли слага освен вода и сол. Разбърква ли се, добавя ли се още вода или не? 
Ами аз нареждам зеленчуците и после заливам с вода и сол (примерно на 10 л. кофа с вода  слагам 350 гр.сол) и така  докато се покрият зеленчуците.После всеки ден разбърквам и когато стане готова пресичам с малко натриев бензоат,но може и без него.Аз пресичам с него,защото я правя в голямо количество и за да я запазя  Wink

# 55
  • Мнения: 5 435
Zuzka, благодаря!

# 56
  • Мнения: 5
Моля  Wink Забравих да кажа,че ако обичате можеш да сложиш и хрян и глави целина и оттам зеленчуците по избор  Peace аз слагам и по малко цвекло,та цялата туршия  става леко лилава и моя мъж много и се радва  Laughing

# 57
  • Мнения: 592
Имам малко дюли и ще се радвам да ме подсетите за начини да ги оползотворя  Grinning. Не искам да ги правя на компот, а част от вътрешните части ще ги изсуша, че са много добри зимата при кашлица.

# 58
  • Мнения: 385
Печени,може да комбинираш  с ябълки.

# 59
  • Мнения: X
Имам малко дюли и ще се радвам да ме подсетите за начини да ги оползотворя  Grinning. Не искам да ги правя на компот, а част от вътрешните части ще ги изсуша, че са много добри зимата при кашлица.

Преди малко направих една доза сладко от стъргани дюли на едро ренде (с кухненския робот), а вътрешните части ги варя и после ще направя нещо като желе (не обичам желе, по-скоро става като желиран сок). Сладкото го направих с 2,350 кг изчистени дюли, 3 кг захар и около 800-900 мл вода и накрая 3 ч.л. лимонтозу (не, че ще го оставим да се захароса, ама за всеки случай). Понеже много ми хареса, сигурно ще направя още.

Общи условия

Активация на акаунт