Готварската книга на Плам пламти! Котел бълбукай! Адска смес мехури пукай!

  • 3 442
  • 115
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 12 230
Невероятен сладкиш със смокини от Anyyyone

3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ванилия
1 пакетче масло
2 ч.ч. брашно
1 бакплувер
10-12 смокини
Разбих с миксера яйцата и захарта,добавих размекнатото масло,ванилията,брашното и бакплувера. Добавих и две бейби бананчета,намачкани с вилица,че щяха да се скапят,да не го хвърлям. 🤣 Намазних тавата,поръсих с брашно. Може и само с хартия за печене. Изсипах и наредих смокините,разрязани на две. Пекох на 170 гр. Накрая поръсих с пудра захар.

# 76
  • Мнения: 12 230
Торта Добуш



# 77
  • Мнения: 12 230
Коледните сладки на st. Dobri

2021
няколко години правя тези (шведски коледни бисквитки)
http://www.menumag.bg/recepta/shvedski-koledni-biskvitki
страхотни са, и търпят печати - имахме най-коледните Йода, Чубака, р2д2 и трипио
могат да се спестят някои от подправките  и захарта търпи да е каквато имате вкъщи.

2023 продължението...

тава марокански медени курабии
https://www.bg-mamma.com/?topic=275752

три тави меденки
https://djemmasvetlana.blogspot.com/2016/12/blog-post_15.html

не знам дали ще успея да омеся и шведските бисквитки днес.

# 78
  • Мнения: 12 230
Туршия от тиквички от мързелче

Кой питаше за рецепта за тиквичеста туршия? Правих я точно както се правят кисели краставички в буркани. Същите неща слагах, в същите количества, обаче вместо лук сложих по 2 скилидки чесън на буркан. Самите тичкивки може и на кубчета, може и на дълги ивици... както ви е кефффф... Варят се за капачка 5 минути и това е.

# 79
  • Мнения: 12 230
Пържоли (може и различни видове меса) на фурна с вино, гъби и топено сирене или младо телешко, в глинен съд от wild poppy

Редя в тава една до друга обикновено свински и пилешки пържоли, овкусени само със сол у черен пипер, затрупвам ги с гъби, нарязани на филийки и наливам малко червено вино (не много, че и гъбите пускат вода).  Покривам с алуминиево фолио и ги оставям на 180градуса да се задушат (30-40 мин.). После запичам на 200 градуса и като ми изглеждат готови, нареждам топеното сирене, докато се разтопи.

# 80
  • Мнения: 12 230
Рибена чорба от бакалярос и кокинопсаро, от Sissy

Кг и половина-2 риба 🐟🎏(може да стане с всякаква риба,но днешната рецепта е с горните два вида риба. Бакалярос е нещо като хек,а кокинопсаро...нямам представа всъщност)
1 кг картофи
2-3 моркова
2-3 тиквички
2 стръка целина
2 глави лук
1 лимон 🍋
Малко шафран
Сол и черен пипер
Зеленчуците и рибата ги режете на едри парчета. Слагате тенджера с вода да заври на котлона и като заври слагате рибата за 7-10 минути. Изваждате рибата и прецеждате бульона да няма кости. Слагате от отново прецедения бульон на котлона и добавяте зеленчуците. Варите до омекване на картофите. Изваждате една част от зеленчуците (най-красивите парчета) ,а останалата част пасирате с бульона. Връщате обратно красивите зеленчуци,заедно с обезкостената риба и лимоновия сок. Щом заври махате от котлона и сервирате.
Оригиналната рецепта е без застройка от жълтък и лимон. Аз обаче всеки път си правя такава, повече ми харесва. Може да се добави и малко ориз ,ако обичате по-гъсти супи или да увеличите картофите смлени в бульона.
Да ви е сладко,любими мои! ❤️

# 81
  • Мнения: 12 230
"Мързелива" баница с многолистно тесто от  Clo - Camille

Аз имам опит с многолистно тесто, баба ми правеше с такова "мързелива баница". Защо е мързелива, след като отнема повече от три часа да се направи, един Господ знаеше. Давам рецептата за въпросната баница.
1 яйце, 1 супена лъжица оцет, 2 супени лъжици олио, щипка сол и чаена чаша вода със стайна температура се сипват в кладенче от брашно и се замесва меко тесто. Оставя се да почине, след което се разделя на три топки. От двете топки се прави въпросното многолистно тесто. Разтопява се масло /около 200 гр. + 2 супени лъжици качествена свинска мас/, съвсем спокойно може да се ползва само масло, със съвсем малко добавено олио. Та с двете топки се почва, разточват се на кръг, с диаметъра на тавата, след което се маже с маслото, разрязва се с нож във форма слънце, като в центъра остава кръг, с диаметъра на малка чаша. Сгъват се триъгълниците един върху друг и се оставя да почине в хладилник, докато процедурата се прави с втората топка. Така се въртят, докато всяка една топка се мине три пъти. Следва разточване на долната кора, вече се поставя на дъното на тавата, започва редене на баницата със стандартната плънка от яйце, сирене и кисело мляко, от третата топка се разточват много тънки кори, поне 5, между тях - освен плънката, обилно се ръси с маслото, най-отгоре втората сложна кора, наредената баница се разрязва с остър нож на поне 8 парчета и се изсипва остатъка от маслото. Ако е свършило, разтопява се още малко. Пече се на умерена фурна /стандартни реотани, без вентилатор/ - 180°, поне 40 минути.

# 82
  • Мнения: 12 230
Божествен тиквеник на Селма от wind and fog

 По тази рецепта

# 83
  • Мнения: 12 230
Руло Стефани от Тарталета

Изпитана, изпитана, само от мен изпитана, ама само по нея прави години наред. Каймата я омесвам с подправки, 1 яйце и галета. За пълнеж слагам варено яйце, кисели краставички, варен морков, понякога и варен картоф. Завивам, ръся галета да стане хрупкаво и пека. Не виждам защо да не стане във фраера, аз не съм пробвала, че моят е дълбок, ще трябва малки рула да направя.

И рецептата на Лаватера

Сис, точно днес правих руло Стефани. Точни пропорции не мога да ти кажа, но ориентировъчно на 1 кг кайма слагам един малък лук или половин голям, 1 яйце, магданоз, сол, чубрица и галета. Понякога слагам и настърган кашкавал в сместа. В рулото си слагам три сварени яйца, морков и кисели краставички. Днес сложих и няколко парчета кашкавал вътре ( личи ли си, че обичам кашкавал?). Получава се супер. Олио не слагам, защото каймата ми е мазничка, но ако твоята не е, можеш да ливнеш малко.

Последна редакция: чт, 04 яну 2024, 18:28 от Clo - Camille

# 84
  • Мнения: 12 230
Оризът на Ренко

Дорче,задушаваш леко зеленчуците в мазнина,слагаш много добре измития ориз,объркваш ги,да се смесят,и мяташ в тавата.Вода 1:3 спрямо ориза само.Покриваш с алуминиево фолио тавата,мяташ във фурната,и след около половин час я спираш.През цялото време да са под фолиото.Ако има вода още,той ориза ще си я дръпне.

# 85
  • Мнения: 12 230
Пилаф с арпа фиде, благодарение на Mößbauer-Effekt

# 86
  • Мнения: 12 230
Бухти със сирене на Ваня Джордженич, благарение на Лаватера



и пак бухтички, до благодарение на Mößbauer-Effekt


Това са бухтичките, разкошни!
Допълнение от мен - сиренето да е настъргано, яйцата да са големи. Ако са малки, добавете едно. Разточва се на дебелина половин см. И се реже на малки правоъгълници с малка резка по средата. Така се изпържват по-хрупкави.
За всякакви тестени рецептите на Ваня Джорджевич са много добри.

Последна редакция: нд, 14 яну 2024, 19:13 от Clo - Camille

# 87
  • Мнения: 12 230
Традиционна Критска рецепта за пилаф от Princess Sissy

Традиционна Критска рецепта за пилаф знам от свекървата на моя приятелка. Тя прави най-вкусното гамопилафо на света!
Ето рецептата:
Сварявате отделно килограм агнешко или козе месо и половин жълто домашно пиле! Прецеждате бульона от двата съда в една тенджера. Измивате три чаши ориз ( Каролина, фанси…). Измервате 11-12 чаши бульон и го слагате да заври! Щом заври слагате лъжица сол и ориза и варите 13-14 мин! Дърпате от котлона и овкусявате с мъничко черен пипер, сока от един лимон и две щедри лъжици прясно козе или овче масло! Покривате с кърпа за около 10 мин и сервирате заедно с вареното месо!

# 88
  • Мнения: 12 230
Рецептата за торта Гараш на Добрина Венкова, благодаря на Кубратова, че ми я изпрати

Това е рецептата за тортата, изпълнението не е сложно, надявам се да се получи. Моите промени ще ги сложа в скоби. За размера на формата - правила съм я в 26 см и 24 см форми с откопчаваща се стена, даже за по-малката форма съм увеличавала на око продуктите (с малко, мога да ти напиша и с увеличението как се получи) и съм правила едновременно две торти с по 4 блата всяка, достатъчно височина има, тя по принцип не трябва да става висока). Самата рецепта е за 6 блата, ако се получат достатъчно обемни и кремът е повече, дори и с основната доза може да се получат две торти с по 3 блата или евентуално да се ползва форма 20-22 см, тогава ще се получат две торти по 4 блата.
И така, рецептата:
Блат:
10 белтъка (яйца среден размер)
300 гр кристална захар (по 30 гр за всеки белтък)
400 гр смлени орехи
2 с.л. с малък връх брашно
Крем:
6 жълтъка (тъй като остават 4 от жълтъците, направо слагам всичките 10, да не ги мисля, това е едната промяна)
300 гр меко краве масло
200 гр шоколад (втора промяна- слагам общо 350 гр - 200 гр. тъмен на калети и 150 гр млечен, ползвам на Бари калебо, купувам го от Змееборец на кг)
100 мл вода
100 гр кристална захар
1 ванилия
Допълнително за декорация:
предварително малко запечен на тиган и смлян шам фъстък (грамаж на око, необходимо е много малко количество, което не съм изчислявала, просто смилам в чопъра една шепа и остатъка го ползвам за друго, прибирам го в бурканче и го държа на тъмно и хладно)
Извън рецептата на Добрина Венкова правя допълнително глазура, макар и в оригинала да липсва -  150 мл животинска сметана, масленост 30 %, 150 гр шоколад на калети, пак смесен - 100 гр тъмен и 50 гр млечен.

Приготвяне:
Блат:

Отделят се белтъците от жълтъците (най-лесно се отделят, когато са студени яйцата, извадени от хладилник, но за разбиването е добре да се оставят да добият стайна температура).
Белтъците слагам в купата на миксера и започвам да разбивам първо на ниска скорост, колкото да се разпенят, после увеличавам почти на максимум и когато се разбият до бяло, добавям захарта на части от по 2-3 с.л. до изчерпване. (Особеност тук е белтъците да не се разбиват до твърди връхчета, а до меки, като спреш миксера и вдигнеш бъркалката, връхчето на белтъка не стърчи нагоре право, а се обръща надолу - иначе блатовете стават по-трошливи, а и без това са деликатни).
Орехите се смилат ситно (аз ги меля с чопър и не са чак толкова ситни, както с блендер, но ме мързи да го вадя  , че е и на високо,  а чопърът ми е под ръка, не е фатално) и се добавят на части към белтъците (вече на ръка), като внимателно се бърка с шпатула - отдолу нагоре, почти както за френски макарони. Накрая се добавя брашното и се разбърква до разпределянето му в цялата смес.
Печене: Ще си прецениш за твоята фурна, но на моята сегашна пека на 180 градуса (предварително загрята), средно ниво, около 10 минути. На едната фурна печах за 7-8 минути, но вече я смених. Може да се пече и на вентилатор, но с намалени градуси - от 180 на 170. При първото печене най-добре ги следи и сложи таймер за по-малко време, напр. за 7 минути, а при нужда ще увеличиш и ще си намериш точното време и температура за твоята фурна. Трябва да се получат меки (докато са топли, после стягат) блатове, еластични на пипане, леко порозовели - не трябва да се препичат, че стават чупливи.    
Подготовка на формите:  Аз пека в две форми, които се събират и на едно ниво на фурната, но ще взема още, че да ползвам едновременно повече нива с печене на вентилатор. На дъното на формите слагам хартия за печене - откопчавам формата, слагам хартията (ползвам хартия на отделни листи, че нямам нерви все да меря и да режа), след това слагам ринга и закопчавам - останалата отвън част просто изрязвам или откъсвам, става лесно. За всеки блат слагам нова хартия. Стените намазвам с меко краве масло.
Стигаме до дозата на всеки блат - не съм я теглила или поне не съм отбелязала (което е пропуск, за тортата Червено кадифе си претеглям цялата смес и после правя дози на блатовете на грамаж, обаче за тази защо не съм писала, не знам, сигурно защото съм си намерила вярната доза с черпака), но ползвам един средно голям черпак и го пълня с лек връх за всеки блат - получава се приемлива дебелина на блатовете. Сипвам сместа във формата и внимателно заравнявам с крива малка метална шпатула (става и със силиконова, но дръжките са дълги и стените на формата пречат, става по-трудно).
Готовите блатове първо охлаждам във формите върху решетка и после внимателно минавам с малък тънък нож около стените, за да се отделят от ринга. Махам ринга и ги подреждам както са с хартията за печене върху поднос един върху друг, при изваждането от основата на формата просто ги приплъзвам върху подноса, крехки са и се борави внимателно. Готовите вече блатове покривам добре от всички страни с хартия за печене, за да не пресъхват до сглобяване на тортата.

Крем:
 Водата и захарта се слагат в по-обемна касерола и се сваряват за около минута-две, оставя се котлонът на най-ниска степен (аз готвя на индукцион и неговите степени 1 и 1. са подходящи дори за топене на шоколад без водна баня), добавя се шоколадът и се бърка до разтопяването му. Сваля се от котлона и се изчаква няколко минути да се охлади до топла сместа. Жълтъците само се разбъркват в купа, не се разбиват с миксер и постепенно се добавят с разбъркване в шоколадовата смес, накрая се добавят маслото на части и ванилията. Готовият крем се охлажда в хладилник до подходяща за ползване консистенция. Даже бих препоръчала да започнеш приготвянето от крема, за да се охлади, докато се правят блатовете, ако ще я сглобяваш веднага.

Сглобяване: Поставям единия блат върху временен картонен поднос със същия диаметър, не по-голям (после ще обясня защо) или в основата на формата за печене с подложена предварително хартия, слагам ринга и намазвам сравнително обилно с крем (долу горе ще прецениш колко крем от общото получено количество да слагаш, като оставиш и за цялостно измазване на тортата отгоре и встрани).
Свалям ринга, измазвам цялата торта равномерно до гладкост и прибирам в хладилника. Когато стегне напълно, приготвям глазурата (загрявам сметаната почти до кипване, но да не завира и добавям шоколада, изчаквам минута и разбърквам до гладък крем). Изваждам тортата от хладилника, поставям я върху обърнат с дъното нагоре компотен буркан или купичка, които поставям в поднос или тава  и я заливам наведнъж с глазурата.
Сега вече е ясно защо подложката е временна и с еднакъв с блатовете диаметър - така тортата се залива равномерно от всички страни, без да омазвам основния поднос. След като стегне глазурата достатъчно, но не напълно, поръсвам със смления шам фъстък на приблизително 2-3 см от края на тортата. Премествам тортите в основните подложки при пълно стягане на глазурата. Добре е да престои поне ден до консумация, а два е най-добре, ама е трудна работа, особено ако често се отваря хладилникът  
Прилагам работна снимка от заливането на глазурата да онагледя може би не съвсем ясното обяснение с бурканите и купите. Моля, не обръщай внимание на безпорядъка. Падналата в подносите глазура се изяжда веднага от майстора, а ако има и чираци, се полага и на тях

# 89
  • Мнения: 12 230
Боб чорба от ТиЛи

Сварих боба (упражнението с изливането на водата го правя на три пъти, като първия път я оставям да ври най- дълго). През това време си наситних праз и морковчета. Като излях и третата вода, за пореден път премих боба с хладка вода, върнах го в тенджерата, сложих праза и морковите и налях телешки бульон; по някое време добавих и доматено пюре, няколко щипки джинджифил на прах, малко сухи стрити чушки, накрая- наситнен чесън, джоджен, като изгасих котлона- сложих бучка масло, похлупих с капака и оставих така на котлона. Изядох две купички с натрошено сирене, ливнах малко от течността от буркана с халапеньоси (да стане лютичко)  и пълнозърнеста чибата. Сега пак ще хапна от супичката, с ракийка този път.
Нищо по- специфично, но тук гейм- чейнджър е домашно приготвеният бульон! Чорбата стана уникална.
Не зная дали е така, но съм си втълпила, че като го варя така на "три води", както и добавяйки джинджифил, не получаваме стомашни неразположения, присъщи след консумирането на боб.

Общи условия

Активация на акаунт